Curier județean
Rugăciunea de azi
     Miluieşte-ne pe noi, Dumnezeule, după mare mila Ta, rugămu-ne Ţie, auzi-ne şi ne miluieşte pe noi. Încă ne rugăm pentru ca să se păzească locaşul acesta şi toate oraşele şi satele de ciumă, de foamete, de cutremur, de potop, de foc, de sabie, de venirea altor neamuri asupra noastră, şi de războiul cel dintre noi, şi pentru ca blând, milostiv şi lesne iertător să ne fie bunul şi iubitorul de oameni Dumnezeul nostru, şi să întoarcă toată mânia, care se porneşte asupra noastră, şi să ne scape de îngrozirea Lui, care cu dreptate este asupra noastră şi să ne miluiască pe noi.
     Auzi-ne pe noi, Dumnezeule, Mântuitorul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, şi, Milostive Stăpâne, milostiv fii pentru păcatele noastre şi ne miluieşte pe noi. Că milostiv şi iubitor de oameni Dumnezeu eşti, şi Ţie Slavă înălţăm, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Postul Sfintelor Patimi
     Mâine este duminica Lăsatului sec de brânză. Deci luni începe binecuvântatul post, cel de 7 săptămâni, care premerge prealuminatul praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Se înfăţişează iarăşi marele post sufletului şi trupului nostru, din nou Maica Biserică, de tot binele nostru voitoare, ne îndeamnă la sfânta postire, cea cu pârtii de aur duhovnicesc ce dau în zarea de mereu fiitoare a luminii dumnezeieştii Învierii.
     O dată mai mult, prin urmare, să dăm ascultare îndemnului bisericesc, care este şi al lui Dumnezeu. Să ne dedăm, adică, cu tot dinadinsul, nevoinţei postirii. Să săvârşim cu osârdie calea postului ce ne aşteaptă. Să ne încingem fiinţa, în primul rând sufletul, cu această puternică şi biruitoare armă - postul, prin care înfruntăm şi facem neputincioase, întărâtatele năpustiri asupră-ne ale demonilor (dracilor) şi, învingători, bucuroşi, ne croim cu vrednicie drum la picioarele Domnului înviat.
     Să primim în noi minunata doftorie a postirii de-acum şi de totdeauna: stârpim printr-însa urâtele bube ce mânjesc şi ţin boală în sufletul nostru, curăţim în trup netrebuinţele cerinţi şi înmiresmăm cu mireasmă negrăită inima noastră, făcând întreg lăuntrul nostru vrednic a primi şi a sălăşlui într-însul pe Fiul divin ce va să se scoale din morţi.
     Mai departe, postirea noastră ca să fie deplină, bine primită în cer, bine plăcută Tatălui Ceresc, izbânditoare, adică, s-o înfrăţim cu rugăciunea cea fierbinte, cu pocăinţa cea din adâncuri purceasă, cu lepădarea de păcate şi cu toată fapta cea bună (milostenie, în primul rând). Căci, numai aşa este - repet - armă asupra diavolului, doftorie lecuitoare sufletului şi trupului betejite de patimi şi cărare deschizătoare spre lumina cea pururea fiitoare a Învierii Domnului Iisus.
     Să postim, fraţi dragi, că-i început marele post al Sfintelor Patimi. Cel Preaînalt să fie cu noi. Să ajungem cu bine, cu folos, preagloriosul "Hristos a Înviat!"
Pr. Ioan SUCIU
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc Sabin, Papa şi Roman
Catolic: Sf. Benedicta

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
O piatră de moară a rănit grav doi oameni
     Doi oameni au fost răniţi grav, miercuri, 13 martie, la moara din Bălcaciu (aparţinând Primăriei Jidvei), de o piatră de moară care s-a rupt în timpul procesului de măcinare. Piatra, care s-a spart în mai multe bucăţi, l-a izbit în piept pe Hancz Bender (36 de ani, din Bălcaciu), care a căzut, lovindu-se cu capul de ciment. Pe morarul Teodor Cucui (30 ani, din Căpâlna de Jos), fragmentul de piatră l-a lovit peste piciorul drept, rupându-i-l. Cei doi au fost spitalizaţi la Blaj. În cauză, poliţia efectuează cercetări. (N.T.)

O bandă de spărgători români a furat în Germania bunuri de peste 400.000 DM
Capul bandei, Gheorghe Teth, este albaiulian
     În cooperare cu Biroul ofiţerilor de legătură ai poliţiei germane la Bucureşti, poliţiştii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Alba Iulia au reuşit să recupereze o parte dintre bunurile furate din Germania de către un infractor albaiulian. În fapt, Gheorghe Teth (32 de ani, din Alba Iulia) a fost, între anii 2000-2001, şeful unei bande organizate, de spărgători români de apartamente, în regiunea Karls-Ruhe, Germania. Teth a plecat în Germania în cursul anului 2000, după liberarea din penitenciar, unde ispăşise o pedeapsă pentru furt de autoturisme. Banda de spărgători condusă de Teth a furat de prin casele nemţilor bunuri în valoare de peste 400.000 mărci germane, în special aparatură electronică de înaltă performanţă. O parte din bunurile furate de către cei în cauză au fost trimise în România, sub formă de colete. Alertaţi de poliţia germană, ofiţerii Centrului Zonal CCOA Alba Iulia au efectuat o percheziţie la domiciliul mamei lui Teth din Alba Iulia unde au descoperit o parte din bunurile date în urmărire de nemţi. Bunurile recuperate de poliţiştii români au fost trimise în Germania şi au constituit probe suplimentare în procesul intentat spărgătorilor români conduşi de Teth. Aceştia au fost condamnaţi de Tribunalul regional din Karls-Ruhe la ani grei de închisoare.
Nicoleta TOMUŢA
În judeţul Alba, preparativele s-au încheiat
Recensământul poate să înceapă
     În cursul zilei de ieri a fost organizată o videoconferinţă cu reprezentanţii administraţiilor judeţene având ca subiect unic Recensământul populaţiei şi al locuinţelor, a cărui primă etapă efectivă se află în curs de derulare, prin efectuarea vizitelor preliminare de către recenzori, în perioada 14-17 martie a.c. Astfel, reprezentantul judeţului Alba, subprefectul Ioan Maier, a precizat ministrului Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă, faptul că nu s-au semnalat probleme deosebite care să nu poată fi rezolvate la nivel de judeţ. Concret,în judeţul Alba au fost realizate următoarele acţiuni referitoare la pregătirea şi organizarea recensământului: verificarea denumirii străzilor, definitivarea nomenclatorului străzilor şi a numerotării clădirilor; întocmirea listelor clădirilor, străzilor şi a satelor; întocmirea materialelor cartografice necesare delimitării unităţilor administraţiei teritoriale în sectoare, secţii şi circumscripţii de recensământ; recrutarea, instruirea şi selectarea personalului de recensământ; au fost înmânate mapele cu formularele de înregistrare a datelor de recensământ şi materialele auxiliare, inclusiv legitimaţiile pentru recenzori şi materiale pentru recenzori şefi; s-au luat măsuri pentru transmiterea în termen a rapoartelor operative în perioada 18-27 martie a.c.; fondurile necesare plăţii personalului participant la lucrările de recensământ sunt asigurate.
Răzvan JURCĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.