Ultima oră
Știri
Preşedintele Augustin Presecan la reuniunea UNCJR
Prim-vicepreşedintele ARE, Lambert Van Nistelrooij, propus pentru premiul "Împăratul Maximilian"
     Luni, 18 martie a.c., va avea loc la Miercurea Ciuc reuniunea de lucru a Adunării generale a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România. La această manifestare va fi prezent şi preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan. Domnia sa va prezenta materialul intitulat "Participarea Consiliilor Judeţene la activitatea structurilor asociative - Activitatea în cadrul Adunării Regiunilor Europene", mai ales că preşedintele Presecan este membru în Biroul ARE. La Miercurea Ciuc vor fi prezenţi miniştrii Octav Cozmâncă, Mihai Tănăsescu şi Marian Sârbu. Preşedintele Augustin Presecan va propune nominalizarea d-lui Lambert Van Nstelrooij pentru premiul "Împăratul Maximilian", pentru aportul deosebit în activităţile legate de politicile regionale din România, în calitate de raportor al Consiliului Europei pentru România şi Grecia. Acest premiu se acordă anual, la Innsbruck, în mod alternativ şi constă într-un certificat, o medalie (reproducerea talerului Împăratului Maximilian de la 1509) şi o sumă de bani (10.000 de EURO). (F.R.)
În următoarele zile
Vremea se răceşte în toată ţara
     Prognoza meteorologică pe următoarele două zile nu se anunţă deloc favorabilă, semnalându-se printre altele, scăderi de temperatură şi intensificări ale vântului. Cel puţin în Dobrogea, Muntenia şi Oltenia este posibil ca mercurul termometrelor să scadă sub 0 grade Celsius. În acest sens, Ministerul Administraţiei Publice a avertizat Comandamentele judeţene din teritoriu, cu privire la măsurile ce trebuie aplicate în caz de fenomene meteorologice nefavorabile. (R.J.)
Poliţiştii de la circulaţie au depistat o infracţiune... nautică
     Miercuri seara, în jurul orei 21.30, un echipaj al Biroului Poliţiei Rutiere Alba Iulia a surprins în flagrant delict doi pescari amatori care braconau pe malul râului Sebeş. Au fost identificaţi Nicolae Moga (29 ani, fără ocupaţie, din Vinţu de Jos) şi Radu Moldovan (15 ani, din Vinţu de Jos, elev) care tocmai întinseseră o setcă în râul Sebeş în care se agăţaseră şapte scobari. În autoturismul aparţinând lui Moga şi parcat în apropierea râului, poliţiştii au mai descoperit o barcă pneumatică şi încă două setci. În râul Mureş, poliţiştii au descoperit încă două setci întinse de cei doi pescari amatori. Ustensilele pentru braconat au fost ridicate de poliţie în vederea confiscării iar cei doi sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de braconaj, conform Legii 192/2001. (N.T.)
Terenuri de joacă pentru copii
     În zona blocurilor de locuinţe aflate în vecinătatea Spitalului Municipal, Primăria Aiud amenajează un spaţiu verde combinat cu locuri de joacă pentru copiii familiilor tinere care locuiesc în zonă. Spaţiul, în suprafaţă de cca. 820 mp, va fi dotat cu sisteme de joacă pentru copii, flori, arbori şi arbuşti ornamentali. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Chiar dacă Prefectura judeţului Alba ameninţă cu atacarea în contencios administrativ
Consiliul local Alba Iulia refuză să revoce hotărârea de concesionare a salubrizării către SC Salprest SA
     Scandalul iscat de Nota de constatare privind controlul actelor administrative emise de autorităţile publice locale ale municipiului Alba Iulia, în perioada iunie 2000 - decembrie 2001, control efectuat de consilierii juridici ai Prefecturii judeţului Alba, a continuat în cadrul şedinţei de ieri a Consiliului local municipal Alba Iulia. Punctele fierbinţi ale Notei de constatare erau cele legate de hotărârea 71/2001 de concesionare către SC Salprest SA Alba Iulia a serviciului de salubritate şi întreţinere spaţii verzi şi anumite contracte încheiate cu societăţi comerciale, contracte la care, spune nota, s-ar fi adăugat nelegal acte adiţionale a căror valoare depăşeşte cu 50% valoarea contractului iniţial. În prezenţa consilierilor juridici care au efectuat controlul, consilierii locali au luat în discuţie toate aspectele semnalate în nota de constatare. A reieşit astfel că la momentul adoptării HCL 71/2001 Vasile Todea nu avea nici un interes, nici un contract semnat cu SC Salprest SA şi deci putea vota în voie în calitate de consilier local. Contractele încheiate între SC Salprest SA şi SC Luxor LTD sunt ulterioare şi nu este normal ca legea să acţioneze retroactiv asupra lor. Mai mult, consilierii locali au arătat că Prefectura judeţului Alba a avut termen 30 de zile, de la data înaintării spre verificare a HCL 71/2001, să se pronunţe asupra legalităţii sau nelegalităţii acesteia. În acest termen Prefectura nu a avut obiecţii de nelegalitate aşa că hotărârea a fost pusă în aplicare. În plus la data adoptării HCL 71/2001 Legea 215 a admistraţiei publice locale nu era adoptată şi deci nota de constatare eronat incriminează adoptarea hotărârii invocând prevederile acesteia. Concesionarea direct către SC Salprest SA Alba Iulia s-a făcut cu respectarea legislaţiei în vigoare la acea dată, mai ales că SC Salprest SA este o unitate provenind din vechea regie autonomă care se ocupa cu salubrizarea municipiului Alba Iulia. Există într-adevăr unele diferenţe de formă între proiectul de hotărâre şi textul hotărârii, dar fondul nu este afectat, spun juriştii primăriei. De aceea consilierii au decis prin vot să menţină HCL 71/2001. Din 23 de consilieri prezenţi au votat pentru menţinerea hotărârii 19, iar patru s-au abţinut: Doina Harda, Dorin Sandea, Ioan Harfaş şi Marius Rotar. Nota de Constatare a Prefecturii este procedură prealabilă pentru soluţionarea diferendului în contencios administrativ, lucru care se va şi întâmpla. Ce va fi ...
     În ce priveşte contractele la care s-au încheiat acte adiţionale cu valori depăşind 50% din valoarea contractului iniţial, doamna Silvia Moldovan - directoarea Direcţiei Investiţii a Primăriei municipiului Alba Iulia a arătat că, procedura de incriminare este aceeaşi ca şi în cazul HCL 71/2001, doar actele legislative altele. Acest domeniu era reglementat de Ordonanţa 12/1993, până când în anul 2001 ea a fost înlocuită de Ordonanţa 60. Aceasta din urmă conţine într-adevăr prevederile invocate în Nota de constatare, dar toate contractele incriminate au fost încheiate înainte de apariţia acesteia. Or, din nou se invocă prevederi legale care nu existau. În plus juriştii prefecturii nu au luat, spune domnia sa, în considerare toate documentele pe care le-a înaintat.
     Există şi unele observaţii legate de funcţionarea consiliului local, de activitatea consilierilor care nu au un spaţiu pus la dispoziţie de primărie unde cetăţenii să poată fi primiţi în audienţă de către consilieri, asupra activităţii primarului Mircea Hava care în majoritatea cazurilor a depăşit termenul legal de emitere a acestora de 60 de zile de la adoptarea hotărârilor Consiliului local, de modificarea constantă a Ordinii de zi a şedinţelor consiliului, chiar dacă problemele discutate nu erau urgente şi observaţii asupra faptului că primarul nu a prezentat consilierilor un raport asupra stării social-economice a municipiului Alba Iulia pe anul 2001. Unele dintre aceste observaţii au fost însuşite.
Anca DINICĂ
Forum internaţional de Turism la CCIA Alba
Germanii vor să sprijine dezvoltarea turismului în județul nostru
Consulul onorific Alex Jacob va fi declarat cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia
     O delegaţie economică din Germania, condusă de d-l consul Alex Jacob, a fost prezentă în cursul zilei de joi, 14 martie a.c., la Alba Iulia, unde a participat la un forum având ca obiect activitatea turistică, care s-a desfăşurat la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Alba. D-l Alex Jacob, un întreprinzător de succes pe parcursul a 40 de ani (el conduce din 1982 Academia Internaţională pentru Turism şi Gastronomie din Germania), a precizat că a ales şi Alba Iulia în itinerariul delegaţiei datorită prieteniei cu preşedintele CCIA Alba, Corneliu Orzea şi cu primarul Mircea Hava, "două personalităţi capabile şi carismatice care doresc să facă ceva cu adevărat pentru dezvoltarea turismului în această zonă".
     Lucrările propriu-zise ale forumului, la care au asistat numeroşi reprezentanţi ai agenţiilor ce desfăşoară activităţi în branşa respectivă, au reliefat faptul că turismul este unul dintre cei mai importanţi factori economici ai secolului 21. "Turismul înseamnă îmbunătăţirea infrastructurii şi bunăstare. Turismul este un factor economic care crează locuri de muncă. Turismul este cartea de vizită a unei ţări, reclama regiunii, a oraşului dvs.. Industria turismului înseamnă putere economică, turismul creează punţi. Pentru România, turismul este o provocare economică care a fost tratată necorespunzător până acum", a declarat d-l Jacob, care a mai precizat că va face toate diligenţele pentru ca judeţul Alba să fie inclus pe harta turistică a germanilor cu condiţia ca şi noi să fim cu adevărat pregătiţi pentru a le oferi toate condiţiile. De menţionat în acest sens, faptul că anual 75% dintre germani fac peste 80 milioane de călătorii de vacanţă şi cheltuiesc pentru aceasta 50 miliarde EURO, fiind pe primul loc în Europa la acest capitol. Se preconizează ca în următorii doi ani peste 6000 de turişti germani să viziteze judeţul Alba.
     La final, primarul Mircea Hava a precizat că în cursul lunii iunie a.c., când va reveni la Alba Iulia, cu o altă delegaţie germană, d-l Alex Jacob va fi declarat cetăţean de onoare al municipiului, fiind astfel, în ordine cronologică, al patrulea cetăţean german care se bucură de acest privilegiu.
Răzvan JURCĂ
Nici când e vorba de biserici dreptul de proprietate nu este sfânt!
Comunicat de presă de la Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
     Consiliul Ierarhilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a analizat situaţia creată în oraşul Ocna-Mureş, ca urmare a recuperării bisericii protopopiale greco-catolice de către comunitatea greco-catolică din localitate.
     Considerăm nejustificate demersurile conjugate ale administraţiei locale şi ale factorilor de decizie din Biserica Ortodoxă Română de a prelungi în mod abuziv procedurile judiciare, atunci când asupra proprietăţii bisericii greco-catolice din Ocna Mureş s-au pronunţat, prin Hotărâre judecătorească rămasă definitivă, instanţele în drept (Curtea de Apel Alba Iulia şi Curtea de Apel Piteşti). Subliniem că aceste demersuri judiciare abuzive au condus la crearea unei situaţii extrem de tensionate între comunităţile religioase din Ocna Mureş, care au culminat prin privarea de libertate a credincioşilor greco-catolici, asediaţi în propria biserică timp de mai multe ore, în ziua de vineri, 8 martie 2002. Ne exprimăm public consternarea, referitor la luările de poziţie ale unor înalţi ierarhi ortodocşi, care prin tonul folosit şi acuzele nedrepte aduse Bisericii noastre, zădărnicesc eforturile constante şi sincere pe care le-am depus în ultimii zece ani pentru a construi, în spiritul ecumenismului, un dialog real.
     Întrucât suntem proprietari de drept şi de fapt ai acestei biserici, nu înţelegem modul arbitrar în care unele instanţe judecătoreşti sesizate s-au pronunţat pentru a forţa repunerea în posesie a Parohiei Ortodoxe nr. 1 din Ocna-Mureş, ignorând cu bună ştiinţă situaţia de drept, respectiv calitatea de proprietar deplin a Parohiei Greco-Catolice din Ocna-Mureş asupra lăcaşului de cult şi situaţia de fapt, respectiv preluarea legală în posesie a acestei biserici de către Parohia Greco-Catolică, încă din data de 7.02.2002.
     Nerespectarea şi ignorarea dreptului de proprietate, care constituie fundamentul statului de drept într-o societate angajată pe calea integrării în structurile euro-atlantice este inadmisibilă şi contrară intereselor naţiunii române.
     Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, căreia astăzi i se neagă dreptul de proprietate asupra bunurilor confiscate ilegal de statul comunist, rămâne în continuare încrezătoare în justiţia divină, care trebuie să fie şi modelul justiţiei umane.
     În numele Consiliului Ierarhilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică
Lucian, arhiepiscop şi mitropolit
Ofiţerii CZCCOA Alba Iulia au capturat un cetăţean german, urmărit internaţional
Fiedler Stephan Horst era urmărit de poliţia germană pentru jaf armat, furt calificat şi înşelăciune prin intermediul calculatorului
     HorstJoi, 14 martie, lucrătorii Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog - Centrul Zonal Alba Iulia, în cooperare cu Biroul ofiţerilor de legătură ai poliţiei germane la Bucureşti l-au localizat şi prins, pe raza municipiului Orăştie-Hunedoara, pe cetăţeanul german Fiedler Stephan Horst (41 ani, din Quenstadt) urmărit internaţional. Horst a fost capturat la solicitarea BKA Wiesbaden-Germania, pentru jaf armat, furt calificat şi înşelăciune prin intermediul calculatorului (a spart codurile unor cărţi de credit şi a achiziţionat în numele altor persoane mărfuri oferite spre vânzare pe Internet). De menţionat că pentru Centrul Zonal Alba Iulia este prima operaţiune de acest fel, de la înfiinţare. Cetăţeanul german locuia, de mai mult timp, fără forme legale, în municipiul Orăştie, la domiciliul concubinei sale Claudia Viorica Viseresc (25 ani, inginer chimist, din Orăştie). Cu sprijinul unei reţele de infractori din Germania, Horst reuşise să se ascundă de represaliile legii germane, în România. Împotriva infractorului, deosebit de periculos, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a luat măsura arestării provizorii, pe timp de 40 de zile, în conformitate cu prevederile art. 24 şi art. 33 din Legea nr. 296/2001, privind extrădarea şi a fost depus în arestul IPJ Alba. În cauză se continuă cercetările pentru documentarea activităţilor desfăşurate de cetăţeanul german pe teritoriul României deoarece la percheziţia locuinţei concubinei sale s-au găsit mai multe cărţi de identitate ale unor vehicule, chei şi plăcuţe de înmatriculare.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.