Prima pagină Ediția din: 19.03.2002
Știri
La Alba Iulia
Olimpiada Naţională de Limba Franceză
     Municipiul Alba Iulia va găzdui în perioada 28 aprilie - 1 mai Olimpiada Naţională de Limba Franceză, concurs la care vor participa circa 250 de elevi, desemnaţi cei mai buni la această disciplină la fazele judeţene. Dorind să fie gazde bune pentru toţi participanţii, Consiliul local şi Primăria municipiului Alba Iulia au decis să acorde premii în valoare totală de 32 de milioane de lei. Cele mai substanţiale sume le va primi elevul care va obţine media cea mai mare - 1,5 milioane de lei şi elevul din judeţul Alba care va obţine cel mai bun rezultat - 1 milion de lei. (A.D.)
Proprietarii de animale vor fi despăgubiţi
     Pentru prima dată în ultimii ani, statul îi va despăgubi pe cei care au animale bolnave din cauza unor maladii infecţioase cum ar fi: TBC, leucemie, anemie infecţioasă, trichineloza etc. Cu ocazia derulării campaniei de vaccinare, medicii veterinari vor constata care sunt animalele bolnave. Acestea vor fi sacrificate pentru ca focarele de infecţie să nu se extindă. În schimb, statul va inventaria aceste cazuri, iar proprietarii vor fi despăgubiţi cu bani pentru animalele bolnave. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Apa curge, datoriile rămân
Facturile neîncasate de SGA Alba Iulia se ridică la peste 22 de miliarde de lei
     În cursul zilei de ieri, cu ocazia unei întâlniri ce a avut loc la sediul Prefecturii, au fost aduse în discuţie facturile neîncasate de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba Iulia din cadrul Direcţiei Apelor Mureş, de la o serie de agenţi economici din judeţul Alba. Este vorba în principal despre SC Apa CTTA Alba Iulia cu 6,1 miliarde de lei, SM Abrud - 5,6 miliarde de lei, SC UPSOM Ocna Mureş - 3,8 miliarde de lei, SM Baia de Arieş - 2,1 miliarde de lei, SM Roşia Montană - 2,1 miliarde de lei, SC Cugireana Cugir - 1,013 miliarde de lei şi SC Goterm Câmpeni - 446 milioane de lei.
     La întâlnirea respectivă, la care au participat prefectul Ioan Rus, subprefectul Ioan Maier, Traian Matiş, şeful SGA Alba, primari din judeţ şi reprezentanţi ai Direcţiei Apelor Mureş, s-a convenit asupra renunţării la măsura executării silite, propunându-se şi acceptându-se câteva variante de compromis cum ar fi reeşalonarea datoriilor sau aplicarea unor compensări. De asemenea, la începutul săptămânii viitoare, în cadrul şedinţei Consiliului Operativ Consultativ, se vor discuta împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei de Finanţe şi ai Casei de Asigurări de Sănătate şi datoriile pe care unităţile spitaliceşti din judeţ le au la plata facturilor de apă. (R.J.)
Subvenţii pentru producătorii agricoli
Pe lista Ministerului Agriculturii sunt cuprinse 5 oraşe şi 35 de comune din judeţul Alba
     Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor a aprobat lista cuprinzând localităţile din zona montană din care vor face parte beneficiarii sprijinului ce se acordă producătorilor de lapte şi producătorilor agricoli pentru creşterea producţiei de carne şi a efectivelor de animale pentru anul 2002. Lista localităţilor din judeţul Alba, care a şi fost publicată în Monitorul Oficial, are următoarea componenţă: oraşele Abrud, Câmpeni, Zlatna, Baia de Arieş - integral, iar oraşul Cugir - parţial; comunele Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Bistra, Bucium, Ceru Băcăinţi, Ciuruleasa, Gârda de Sus, Horea, Întregalde, Livezile, Lupşa, Meteş, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Ponor, Poşaga, Rimetea, Râmeţ, Roşia Montană, Sălciua, Săsciori, Scărişoara, Sohodol, Şugag, Vadu Moţilor, Vidra - integral iar comunele Blandiana, Galda de Jos, Ighiu, Pianu, Stremţ şi Vinţu de Jos - parţial. (R.J.)
La sfârşitul săptămânii trecute
Poliția rutieră a aplicat amenzi în valoare de 200 de milioane de lei
     În cadrul acţiunii week-end rutier desfăşurată de cadrele Serviciului Poliţie Rutieră din IPJ Alba în colaborare cu poliţiştii din teritoriu au fost aplicate 460 de amenzi contravenţionale, în valoare de 200,95 milioane de lei. Au fost reţinute 25 de permise (dintre care 12 pentru alcool) precum şi 27 de certificate de înmatriculare. Numărul mare de certificate de înmatriculare (şi de permise auto) reţinute va rămâne constant o bună perioadă de timp, deoarece mulţi dintre şoferi au ignorat termenul limită fixat pentru preschimbarea acestor documente. În consecinţă, la ghişeele unice ale poliţiei - înmatriculări şi permise - domneşte de mai mult timp o stare de haos general, şoferii amendaţi sau cei care solicită de bunăvoie preschimbarea actelor fiind nevoiţi să se pună cu noaptea în cap la cozi interminabile. Cei mai întreprinzători vin la ghişee de la orele 2-3 dimineaţa şi formează liste de ordine... care se respectă sau nu, în funcţie de îmbulzeala şi calmul solicitanţilor din ziua respectivă.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.