Ultima oră
Știri
Cursuri de calificare
     Programele de formare profesională derulate de AJOFM Alba sunt organizate la cererea angajatorilor care doresc să încadreze persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, pe baza convenţiei de angajare. De asemenea, astfel de cursuri pot avea loc la solicitarea persoanelor care doresc să presteze o activitate autorizată, conform legii, sau ca urmare a analizelor şi studiilor de specialitate privind necesarul actual şi prognozat de forţă de muncă. D-na Emilia Suciu, din partea AJOFM Alba,ne-a informat că aceste cursuri de calificare sau recalificare sunt gratuite doar pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate la AJOFM Alba. (A.D.T.)
La nivel judeţean
Protocol de colaborare între administraţie şi sindicate
     După cum se cunoaşte, pe data de 6 martie a.c., a fost semnat Acordul Social pentru anul 2002, între Guvern şi Confederaţiile patronale şi sindicatele din România. În baza acestui Acord Social, urmează să fie încheiat şi la nivel judeţean un Protocol de colaborare între reprezentanţii administraţiei şi ai stucturilor patronale şi sindicale existente. Prefectul Ioan Rus a precizat faptul că discuţiile în acest sens vor fi demarate în cel mai scurt timp. (R.J.)
Tinerii în căutare de lucru
     Primăria municipiului Blaj a întocmit un studiu privind forţa de muncă disponibilă. Din situaţia ce ne-a fost pusă la dispoziţie de d-l Ioan Şolea, primarul municipiului, rezultă că, în prezent, în Blaj există 1306 şomeri, din care mai mult de jumătate sunt femei ce primesc indemnizaţie de şomaj. Şansele găsirii unui loc de muncă sunt destul de reduse. În plus, anul acesta vor absolvi liceul 422 de tineri şi alţi 123 şcoala profesională. Meseriile noului contingent de muncitori calificaţi nu prea au însă căutare în Blaj. (S.T.)
La Cugir
Încălzirea locuinţelor ar putea fi preluată integral de Consiliul local
     Iarna viitoare, la Cugir, problema încălzirii locuinţelor ar putea fi apanajul consiliului local, deoarece SC Cugir intră într-un proces de reorganizare şi astfel nu-şi mai poate permite să susţină această latură socială. În atari condiţii, pentru a nu apărea din nou disfuncţionalităţi, prefectul Ioan Rus i-a propus primarului Aurel Voicu să discute cu directorul SC Cugir SA, Alexandru Frăteanu, modul de preluare a încălzirii locuinţelor. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Preşedintele PNL, Teodor Atanasiu, intenţionează să-l dea în judecată pe Mihai Babiţchi
     Afirmaţiile critice formulate la adresa actualei guvernări de către preşedintele PNL Alba, d-l Teodor Atanasiu, cu prilejul fiecărei conferinţe de presă organizată de această formaţiune politică, au fost de natură să stârnească mânia liderilor judeţeni ai PSD. Drept urmare, în conferinţele de presă ale PSD, vicepreşedintele Mihai Babiţchi a făcut o serie de afirmaţii la adresa preşedintelui PNL, considerate de acesta calomnioase. Într-un comunicat de presă trimis recent pe adresa redacţiei noastre, d-l Atanasiu apreciază că afirmaţiile d-lui Babiţchi (preluate de mass-media judeţeană) i-au afectat grav imaginea publică. "Solicit d-lui Mihai Babiţchi să retracteze în mod public aceste afirmaţii, în caz contrar rezervându-mi dreptul de a-l acţiona în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de calomnie...", declară în comunicatul respectiv preşedintele PNL Alba. (I.H.)
În conflictul de la Ocna Mureş dintre ortodocşi şi greco-catolici
Forțele de ordine au acționat legal
Comunicat de presă
     Ca urmare a unor declaraţii apărute în presa centrală şi locală cu privire la aprecierea intervenţiei forţelor de ordine în cazul conflictului dintre credincioşii greco-catolici şi ortodocşi din Ocna Mureş , având ca obiect revendicarea bisericii din centrul oraşului, facem următoarele precizări: În noaptea de 15/16 martie 2002, în jurul orei 3.20, fără ca organele de ordine să fie sesizate, un grup de aproximativ 40 credincioşi ortodocşi împreună cu preotul Marcu Cornel şi protopopul Tocănel Ioan au pătruns în biserica aflată în litigiu, prin forţarea unei uşi laterale. În momentul pătrunderii în biserică se afla un grup de 5-6 credincioşi greco-catolici împreună cu preotul Biriş Alexandru.
     Ca urmare a unor discuţii contradictorii apărute între cele două grupuri, preotul greco-catolic Biriş Alexandru a solicitat telefonic Poliţiei oraş Ocna-Mureş intervenţia unor forţe de ordine pentru protejarea lor şi prevenirea unor acte cu violenţă.
     La intervenţia organelor de ordine preoţii celor două comunităţi religioase au convenit, împreună cu credincioşii lor, să părăsească lăcaşul de cult în scopul evitării tulburării ordinii şi liniştii în biserică iar discuţiile să fie purtate în afara acesteia.
     Părăsirea bisericii s-a realizat sub supravegherea organelor de ordine.
     După ieşirea din biserică au continuat discuţiile contradictorii dintre cele două grupuri de credincioşi cu privire la situaţia juridică a lăcaşului de cult, timp de aproximativ 20 minute, după care credincioşii greco-catolici s-au retras, iar credincioşii ortodocşi au aplicat un lacăt pe poarta de acces în curtea bisericii.
     În momentul intervenţiei organelor de ordine, unii credincioşi din cele două grupuri aveau asupra lor bâte şi bare metalice pe care le-au abandonat în biserică.
     Pe toată perioada derulării acestui incident, ca urmare a intervenţiei organelor de ordine nu s-au produs acte cu violenţă şi nici distrugeri sau degradări însemnate de bunuri.
     Forţele de ordine au acţionat în conformitate cu prevederile legale în vigoare pentru restabilirea ordinii şi liniştii publice şi nu s-au implicat în problema stabilirii posesiei asupra lăcaşului de cult. (Biroul de presă al IPJ Alba)
Recensământul - o lucrare extrem de utilă
Fiecare cetăţean este obligat să răspundă la întrebările recenzorilor
Refuzul se pedepseşte cu amendă de la 2 la 10 milioane de lei
     Începând de ieri, în toată ţara se desfăşoară recensământul populaţiei şi al locuinţelor. Monitorizarea primei zile de recensământ ne-a arătat că această acţiune se desfăşoară până acum în condiţii bune, populaţia cooperând cu recenzorii. Totuşi, la Comisia judeţeană de recensământ s-au primit câteva semnale potrivit cărora unii cetăţeni refuză să răspundă la întrebările recenzorilor. Atenţionăm populaţia că refuzul de a răspunde la întrebările din formulare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 2 şi 10 milioane de lei. Referitor la aceste aspecte, şefa Direcţiei Judeţene de Statistică, ec. Ana Topârceanu, ne-a declarat: "Avem speranţa că cei mai mulţi locuitori ai judeţului nostru au înţeles până la această oră importanţa acestei acţiuni de mare amploare şi necesitatea cooperării populaţiei cu personalul care efectuează recensământul. Pe cei mai puţin convinşi de acest lucru sperăm să-i convingem prezentându-le câteva din argumentele cele mai importante. Nu vom reaminti cu această ocazie actele normative care reglementează obligaţia cetăţenilor de a răspunde la întrebările din formularele de recensământ. Ni se pare important însă să amintim efortul financiar deosebit al statului pentru realizarea recensământului, precum şi munca de luni de zile a personalului statistic, munca celor 120 de mii de recenzori care vor efectua recensământul, ca şi pe cea a persoanelor care vor realiza codificarea, prelucrarea şi centralizarea răspunsurilor".
     Recensământul populaţiei şi al locuinţelor trebuie privit însă şi prin prisma efectelor sale asupra cetăţenilor, efecte care se vor răsfrânge asupra fiecăruia dintre noi. În România s-au realizat şi s-au pus în practică mii de programe economice şi sociale atât la nivel naţional cât şi la nivel local sau regional. Ţara noastră are nevoie în continuare de programe bune de dezvoltare economică, de programe sociale. Trebuie ştiut faptul că orice program are la bază numeroase date privind populaţia, calitatea programului depinzând şi de calitatea acestor date. Trebuie ştiut exact pentru cine şi cu cine se va realiza un proiect sau altul. Să luăm cazul unei localităţi. Pentru a realiza un program de dezvoltare economică a acelei localităţi trebuie să se ştie care este populaţia localităţii, ponderea tinerilor sau cea a vârstnicilor, câte persoane lucrează în agricultură sau în domeniul informaticii, care este nivelul lor de instruire şi o mulţime de alte date privind populaţia. De asemenea, investiţiile realizate de firmele private au la bază o documentare serioasă privind populaţia. Resursele umane, atât de importante pentru orice societate dezvoltată, pentru a putea fi valorificate trebuie mai întâi cunoscute.
     Toate aceste informaţii privind numărul şi structura populaţiei se pot obţine doar printr-un recensământ al populaţiei. Celelalte metode statistice reuşesc să facă doar o estimare a acestor date şi au la bază alte recensăminte mai vechi.
     De ce este însă necesară cooperarea fiecăruia dintre noi la recensământ? Recensământul este o observare statistică a întregii populaţii. Dacă nu se va realiza o observare totală, rezultatul recensământului va fi viciat şi se va obţine o imagine deformată a realităţii, a adevărului despre localitatea în care trăim, judeţul nostru, ţara noastră.
     În acest caz, munca asiduă a sute de mii de oameni va fi zadarnică, iar sutele de miliarde de lei alocate recensământului vor fi, din păcate, irosite.
     În final, Ana Topârceanu a mai opinat: "Sperăm să-i convingem pe toţi cetăţenii judeţului să fie alături de noi şi vrem să le spunem că cele 20-30 de minute acordate recenzorului nu sunt nişte minute pierdute, că aceste minute se vor putea regăsi în programe de dezvoltare de care va beneficia fiecare locuitor al ţării".
Răzvan JURCĂ
Recensământul și Religia
     Ne găsim în perioada recensământului. Este o datorie cetăţenească pentru credincioşii noştri să răspundă pozitiv la această activitate. Însă şi Maica Domnului, dimpreună cu bătrânul Iosif, s-au deplasat pentru recensământ din Nazaret până la Betleem, prilej cu care s-a născut Mântuitorul.
     În acelaşi timp, îi rugăm pe creştinii noştri ortodocşi să fie atenţi şi să verifice dacă li s-a consemnat corect religia. O eroare, voită sau întâmplătoare în acest sens, poate avea urmări negative pe plan spiritual.
ANDREI, Arhiepiscopul Alba Iuliei
PNL se declară solidar cu acțiunile de protest ale sindicatelor din învățământ
Liberalii sunt gata să intre în grevă parlamentară şi organizează consultări cu profesorii în toate judeţele din ţară!
     Liderii organizaţiei PNL Alba au declarat vineri, 15 martie a.c., într-o conferinţă de presă, că "PNL este solidar cu acţiunile de protest ale sindicatelor din învăţământ şi va folosi toate instrumentele politice pentru a sprijini demersul legitim al acestora. Grupurile parlamentare ale PNL sunt împuternicite să recurgă chiar la măsura grevei parlamentare, în cazul în care Guvernul continuă să trateze cu dispreţ cererile profesorilor."
     "Este inadmisibil, au declarat liderii liberali, ca secretarul general al partidului de guvernământ, d-l Cosmin Guşă, să declare că "specificul muncii profesorilor nu justifică o creştere cu 50% a salariilor acestora", în condiţiile în care directorii de regii autonome şi întreprinderi de stat cu pierderi au salarii de zeci de ori mai mari". În consecinţă, PNL va organiza în întreaga ţară, consultări cu profesorii şi sindicatele din învăţământ. (I.H.)
Odată cu venirea primăverii
Crește calitatea aerului în județ
     Din statistica lunară întocmită de IPM Alba şi care cuprinde indicatorii de calitate a aerului rezultă că, în cursul lunii februarie, coeficientul general de poluare a atmosferei a scăzut faţă de luna precedentă, deci calitatea aerului a crescut. La Alba Iulia, în urma măsurătorilor efectuate zilnic s-a constatat că toţi indicatorii s-au încadrat în limitele admise. În zona Zlatna s-au înregistrat depăşiri ale valorilor admise la dioxid de sulf, pulberile sedimentale încadrându-se în limitele normale. Între orele 10.00 şi 15.00, condiţiile meteo îngreunează dispersia poluanţilor, în acest interval de timp constatându-se emisii maxime ale procesului tehnologic. De aceea, valorile dioxidului de sulf depăşesc mult limitele admise, aerul devenind irespirabil. Acest fenomen are drept cauză uzina veche aflată în funcţiune şi care nu este dotată cu sisteme de reţinere a gazelor sulfuroase, ele fiind evacuate direct în atmosferă. Inspectorul şef al IPM Alba, ing. Dimitrie Clepan, ne-a informat că agentul economic în cauză, SC Ampelum Zlatna, este autorizat cu program de conformare. La Ocna Mureş, pulberile sedimentabile au avut în cursul lunii februarie valori mai mici decât cele admise. (A.D.T.)
Partidul Umanist somează UDMR
     Partidul Umanist solicită cetăţenilor români de naţionalitate maghiară şi Uniunii Democratice a Maghiarilor din România să respecte minoritatea română din judeţele Covasna şi Harghita, aşa cum populaţia română, în ansamblul ei, acordă respect minorităţii maghiare din România.
     În cursul unei vizite efectuate de d-l Dan Voiculescu în judeţele Covasna şi Harghita, preşedintele Partidului Umanist a constatat o serie de probleme ce ţin de convieţuirea dintre cetăţenii de naţionalitate română şi cei de etnie maghiară din zonă. "Populaţia majoritară din aceste judeţe, respectiv maghiarii, tratează cu lipsă de respect valorile culturale ale ţării în care trăiesc şi, prin funcţiile pe care le controlează în administraţia judeţelor, pun piedici procesului de învăţământ în limba română, dezvoltării vieţii culturale româneşti şi a întreprinderilor private ale cetăţenilor de naţionalitate română", se precizează în comunicatul umaniştilor. (F.R.)
La Vinerea - Cugir
Două accidente rutiere în numai două zile
     Pe raza localităţii Vinerea - Cugir, în week-endul trecut s-au produs două accidente rutiere în numai două zile. * Vineri seara, în jurul orei 19.15, Mihu Simion (70 de ani, din Vinerea) a fost accidentat grav în timp ce încerca să traverseze şoseaua regulamentar, de autoturismul ARO 243 condus de Andrei Cibu (29 de ani, din Daia Română). Mihu Simion a fost spitalizat la Cugir cu diagnosticul de fractură de femur drept şi stare de şoc. În cauză, poliţia Cugir continuă cercetările. *Sâmbătă seara, ora 20.00, Dacia 1310 Break condusă de Costel Moşuleţ (33 de ani, din Hunedoara) intră în strada principală din Vinerea fără să se asigure şi tamponează autoturismul condus de Vasile Pada. Deoarece Moşuleţ nu a oprit după impact, Pada l-a urmărit până la Şibot, la intrarea în drumul naţional. Ulterior a fost sesizată poliţia Cugir care, observând că Moşuleţ era într-o evidentă stare de ebrietate, l-a testat cu fiola alcoolscop. Deoarece fiola s-a înverzit în proporţie de 30 %, Moşuleţ a fost condus la spitalul din Cugir unde i s-au recoltat probe biologice.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.