Curier județean
Rugăciunea de azi
      Doamne, miluieşte-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit, nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută şi acum ca un milostiv, şi ne izbăveşte pe noi de vrăjmaşii noştri, că Tu eşti Dumnezeul nostru, şi noi suntem poporul Tău, toţi lucrul mâinilor Tale şi Numele Tău chemăm. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Astăzi începe seria conferinţelor
Seri Duhovniceşti
     Astăzi, Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia va găzdui, începând de la ora 18.00, prima conferinţă din seria "Seri Duhovniceşti", organizate de Arhiepiscopia ortodoxă de Alba Iulia şi instituţia gazdă pe durata Postului Paştilor 2002. Organizarea acestor conferinţe în posturile Crăciunului şi al Paştilor a devenit deja o obişnuinţă care răspunde necesităţii curăţirii spirituale pentru întâmpinarea celor două mari sărbători creştine. Tema conferinţei de astăzi, susţinută de pr. prof. dr. Ilie Moldovan, este "Postul şi rugăciunea - dimensiuni ale sufletului românesc".
     Toate celelalte conferinţe vor avea loc în zilele de joi, ora 18, la Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia: *Joi, 28 martie - "Versiuni româneşti ale Bibliei", conferenţiază ÎPS Bartolomeu Anania; *Joi, 4 aprilie - "Pregătire pentru Paşti", conferenţiază pr. arhimandrit Teofil Pârâianu, *Joi, 11 aprilie - "Mistica sfântului Calinic de la Cernica", conferenţiază PS Irineu Slătineanul, *Joi, 18 aprilie - "Postul şi iertarea, destin şi vocaţie a omului în Ortodoxie", conferenţiază părintele Rafael Noica, *Joi, 25 aprilie - "Lumea religioasă a mileniului III, din perspectiva pascală", conferenţiază pr. conf. dr. Emil Jurcan. (A.D.)
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Iacob Mărturisitorul; Cuv. Serapion
Catolic: Sf. Clemenţa

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
În judeţul Alba
Avem peste 350 de gardieni publici
     La finele anului trecut, CGP Alba avea 354 de gardieni publici, din care trei gardieni publici principali. În structura CGP Alba mai sunt cuprinse 9 persoane din cadrul TESA, 13 salariaţi în conducere şi trei muncitori. La aceeaşi dată erau în derulare contracte cu 62 de beneficiari cu capital de stat sau privat. (F.R.)

La sfârşitul lunii februarie
Rata șomajului în județ - 15,8 la sută
     La sfârşitul lunii februarie, în evidenţele AJOFM Alba existau un număr de 32.171 şomeri; astfel, 9336 de persoane primeau ajutor de şomaj, 2488- ajutor de integrare profesională, 6553- alocaţie de sprijin, iar 13794 de şomeri erau neindemnizaţi. Din numărul total al şomerilor 15889 sunt femei, adică 50 la sută , iar 673 de persoane au studii superioare, acestea reprezentând 2,1 la sută. Rata şomajului la sfârşitul lunii februarie era de 15,8 la sută. "La finele anului 2001, în evidenţele AJOFM Alba erau înregistraţi un număr de 19918 şomeri şi rata şomajului era de 9,8 la sută, iar la sfârşitul lunii ianuarie numărul şomerilor înregistraţi era de 28775 şi rata şomajului se cifra la 14 la sută. Creşterea numărului de şomeri se datorează intrării în vigoare a Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, pe baza căreia s-au eliberat în luna ianuarie 11297 de adeverinţe necesare obţinerii acestui venit şi în luna februarie 2497 de astfel de documente",a precizat directorul executiv al AJOFM Alba, Aurel Suciu. Adeverinţele au fost acordate persoanelor apte de muncă şi care, conform legii, au devenit şomeri neindemnizaţi ca urmare a încetării activităţii unor agenţi economici din domeniul construcţiilor şi agriculturii, precum şi disponibilizărilor de personal efectuate de unii angajatori. Astfel, în luna ianuarie 2002, au fost înregistraţi în evidenţele AJOFM Alba, prin înscrieri noi, 11543 de persoane, iar în februarie numărul acestora era de 4337. Totodată, în aceste luni au ieşit din evidenţele AJOFM, datorită încadrării în muncă, un număr de 341 de şomeri, în luna ianuarie şi 566 în februarie. Pe baza prevederilor OUG 35/1997 au fost încadraţi în muncă 40 de absolvenţi (în ianuarie), iar în luna februarie numărul acestora a fost de 35. (A.D.T.)
Anul trecut
Deficitul bugetar al județului a fost de 2,5 miliarde de lei
     Delegaţia Permanentă a CJ Alba a aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea contului de execuţie a bugetului propriu al judeţului Alba şi a costului de execuţie a bugetului instituţiilor publice finanţate din venituri extrabugetare pe anul 2001.
     Bugetul judeţului în 2001 a fost de 221 de miliarde de lei, fiind caracterizat printr-un echilibru bugetar, care a cuprins atât la partea de venituri cât şi la cheltuieli suma amintită. Veniturile au fost realizate în proporţie de 84,4 la sută, ceea ce în valori absolute înseamnă 186,8 miliarde de lei.
     La finele anului trecut, deficitul bugetar a fost de 2,5 miliarde de lei. Aceasta se datorează influenţei disponibilităţilor la 31 decembrie 2000, care au "grevat" cheltuielile anului 2001 şi utilizării sumei de 1,1 miliarde de lei din fondul de rulment existent la 31 decembrie 2000.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.