Ultima oră
Știri
Audienţe senatoriale la Aiud
     Sâmbătă, 23 martie a.c., începând cu ora 10.00, senatorul PSD de Alba, Cornel Filipescu, va acorda audienţe la Aiud. Acestea se vor ţine la sediul primăriei din municipiu. (R.J.)
Steaguri tricolore şi stindarde de luptă restaurate şi conservate
     Specialiştii sectorului textile din cadrul MUN au efectuat operaţii de restaurare şi conservare asupra unui număr de 13 piese istorice şi de cult, doar în ultimul an. Dintre acestea amintim: un steag tricolor de la 1918 al satului Galaţi, 5 stindarde de luptă de la războiul de independenţă 1877, un steag de luptă din epoca lui Mihai Viteazul etc. De asemenea, s-au realizat intervenţii de restaurare şi conservare cu grad mediu de dificultate asupra unui număr de 41 de piese etnografice. (F.R.)
Din cauza datoriilor la fondul de şomaj
AJOFM Alba a ales calea justiţiei pentru recuperarea restanţelor
     Până la finele anului trecut, AJOFM Alba (prin compartimentul legislaţie şi contencios) a fost implicată într-un număr de 75 de cazuri de lichidări judiciare; din acestea 14 cazuri au fost rezolvate definitiv prin închiderea procedurii. Trebuie amintit faptul că în 11 situaţii s-a promovat acţiune în justiţie în vederea atragerii răspunderii administratorilor societăţilor implicate, iar în 9 cauze s-a admis această acţiune şi agenţii economici au fost obligaţi la suportarea pasivului societăţilor pe care le administrau. Totodată, în perioada 11-15 martie a.c. au fost înaintate 8 solicitări privind deschiderea procedurii falimentului întrucât nu s-a reuşit executarea silită conform prevederilor OG 11/1996. AJOFM Alba a promovat un număr de 50 de plângeri penale în temeiul art. 20 din Legea 130/1999 privind stopajul la sursă, dar în toate aceste cazuri s-au dat rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale. Împotriva a două rezoluţii s-au înaintat plângeri la procurorul ierarhic superior care a confirmat rezoluţia iniţială. La sfârşitul lunii februarie, la Direcţia buget a AJOFM Alba se înregistrau debite în valoare de peste 7 miliarde de lei, din această sumă fiind recuperate doar aproape 3 miliarde de lei. Primii 10 agenţi economici debitori la fondul de şomaj sunt : SC Cugir SA, Filiala Arieşmin- Baia de Arieş, Filiala Avram Iancu- Abrud, SC Metalurgica SA Aiud, Filiala Roşiamin- Roşia Montană, SC Resial SA, SC UTEPS SA, SC Saturn SA, SC Ampellum SA, Filiala Zlatmin. Aurel Suciu, directorul executiv al AJOFM Alba a subliniat faptul că , la nivelul judeţului, industria de apărare şi sectorul minier deţin peste 75 la sută din totalul datoriilor la fondul de şomaj, iar recuperarea restanţelor de la agenţii economici respectivi este foarte dificilă şi se desfăşoară într-un ritm destul de lent. (A.D.T.)
Centrale digitale performante în localitățile județului
     La sfârşitul acestei săptămâni şi oraşul Zlatna va beneficia de serviciile moderne ale unei noi centrale digitale SIEMENS, ce se va pune în funcţiune. Conectată pe fibră optică la Alba Iulia, noua centrală digitală va oferi servicii de telecomunicaţii performante, inclusiv acces la internaţional, INTERNET, servici ISDN etc. De menţionat că abonaţii existenţi vor fi preluaţi în noua centrală, cu menţinerea actualei numerotaţii telefonice.
     "În următoarele zile şi în comunele Câlnic, Blandiana şi localităţile Feneş şi Cisteiul de Mureş, se vor pune în funcţiune noi reţele şi centrale digitale cu aceleaşi performanţe.
     Şi în Ocna Mureş se lucrează intens la trecerea abonaţilor cuplaţi existenţi în noua centrală digitală", ne-a informat directorul Direcţiei de Telecomunicaţii Alba, ing. Ioan Pocan. (F.R.)
Premiu de excelență
     Preşedintele Băncii Transilvania, d-l Iosif Pop a fost desemnat "cel mai admirat om de afaceri din Cluj". Acest titlu i-a fost conferit în cadrul manifestărilor "Investments Awards for Excellence", organizate joi, 14 martie 2002, la Cluj-Napca, de către Bucharest Business Week.
     Acesta este primul eveniment destinat decernării premiilor pentru excelenţă în afaceri, organizat la nivel local de către Bucharest Business Week, până acum premiile fiind alocate doar la nivel naţional.
     Distincţia primită de d-l Iosif Pop vine să încununeze eforturile şi implicarea sa în dezvoltarea mediului de afaceri local, atât individual, cât şi în calitate de conducător de bancă. De altfel, recunoaşterea a venit şi din partea altor publicaţii de economie de succes, în anul 2000 Preşedintele Băncii Transilvania fiind ales "Bancherul anului" de către revista "Piaţa financiară" (Biroul de presă al Băncii Transilvania)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Diversiune şi dezinformare
Mircea Hava nu intenționează să părăsească Partidul Democrat
     Ultimele apariţii din presa locală referitoare la încercările de racolare la care ar fi supus primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, care este în acelaşi timp şi preşedintele organizaţiei judeţene Alba a Partidului Democrat, au fost lămurite ieri chiar de către cel în cauză. Mircea Hava a taxat zvonul trecerii sale la PSD drept o dezinformare şi o diversiune de genul celei lansate de cercurile PSD (atunci PDSR) în preajma alegerilor locale din anul 2000. Atunci s-a spus că domnia sa nu va mai candida la fotoliul de primar al municipiului Alba Iulia, încercându-se astfel zăpăcirea alegătorilor şi de a creşte şansele candidatului PDSR pentru această funcţie. A fost nevoie ca domnia sa să dezmintă repetat public această informaţie. La fel şi acum, Mircea Hava dezminte zvonul trecerii sale la PSD, mai mult, afirmă că a aflat din presă de asemenea manevre. "Desigur că între mine şi oameni din PSD există comunicare, dar ea se rezumă la rezolvarea problemelor administrative. Este firesc să fie aşa de vreme ce ei sunt acum la guvernare! Dar nu am discutat de o eventuală racolare a mea. Mă simt mândru că mă doresc, dar ar trebui să fiu şi eu de acord. Eu mă simt bine la Partidul Democrat, unde am o funcţie pe care am câştigat-o muncind din greu şi nu intenţionez să dărâm acum tot ce am construit în ultimii zece ani" - ne-a declarat domnia sa.
Anca DinicĂ
Pentru clarificarea situaţiei de la Ocna Mureş
Ministerul Culturii şi Cultelor cere convocarea Comisiei Mixte de Dialog între greco-catolici şi ortodocşi
     Ministerul Culturii şi Cultelor, care a trimis un reprezentant pentru a evalua neînţelegerile dintre credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici din Ocna Mureş, consideră necesară convocarea de urgenţă a Comisiei Mixte de Dialog, organism care s-a întrunit până în prezent de şase ori.
     Ministerul Culturii şi Cultelor a solicitat autorităţilor competente să fie informat dacă acţiunea din noaptea de 15 spre 16 martie s-a făcut cu respectarea prevederilor legale, în caz contrar cei vinovaţi urmând a suporta rigorile legii.
     Comisia Mixtă de Dialog ortodoxo-greco-catolică s-a constituit ca instanţă extrajudiciară, care s-a întrunit până în prezent de şase ori (ultima dată la Lugoj, în septembrie 2001).
     În privinţa lăcaşurilor de cult retrocedate din evidenţele MCC reiese că Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică a preluat sau i-au fost retrocedate 150 de biserici de la Biserica Ortodoxă Română.
     Potrivit legii, la întâlnirile Comisiei Mixte de Dialog participă numai ierarhi ai celor două Biserici. De-a lungul întâlnirilor a participat, cu statut de observator, un episcop din partea Sfântului Scaun. Statul, conform legii amintite, nu este parte componentă a acestei Comisii, dar şi-a asumat sprijinirea construirii de noi lăcaşuri de cult prin terenuri aferente şi contribuţii la constituirea resurselor financiare necesare, astfel încât Biserica Română Unită cu Roma a construit sau are în construcţie aproximativ 220 noi lăcaşuri de cult. Pentru acestea, Secretariatul de stat pentru culte a alocat suma totală de 35,6 miliarde de lei (valoare neactualizată) în perioada 1990-2001.
     La sfârşitul săptămânii trecute, credincioşii ortodocşi din Ocna Mureş, judeţul Alba, au intrat în biserica din localitate pentru a-şi redobândi dreptul de folosinţă al lăcaşului de cult. Curtea Supremă de Justiţie admisese cererea ortodocşilor de suspendare a punerii în executare a sentinţei date de Curtea de Apel Alba Iulia în baza căreia greco-catolicii au obţinut în urmă cu o lună dreptul de folosinţă a bisericii. În baza deciziei instanţei supreme, aproximativ 60 de credincioşi ortodocşi însoţiţi de un consilier al Arhiepiscopiei s-au dus la biserică.
     Înalt Prea Sfinţitul Lucian, Arhiepiscop şi Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, şi-a exprimat indignarea faţă de "abuzul la care a fost supusă comunitatea greco-catolică din Ocna Mureş" şi a cerut autorităţilor statului să ia atitudine. Biserica Greco-Catolică din Ocna Mureş l-a acţionat în judecată pe preotul ortodox din Ocna Mureş, Cornel Marcu, pe motiv că acesta ar fi vinovat "de distrugere şi tulburare în posesie".
Florin ROMAN
La Bistra
Accident rutier cu doi răniți
     Marţi, 19 martie, pe raza satului Lunca Merilor - comuna Bistra s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea a două femei. Conducând autoturismul Dacia 1310 pe direcţia Câmpeni-Bistra, Constantin Adam (36 de ani, din Bistra) încearcă să depăşească un autoturism oprit pe partea sa de mers în condiţiile în care din sens opus venea Dacia 1310 condusă de Costică Scrob (21 de ani, din Bistra). Dacia condusă de Scrob loveşte lateral dreapta Dacia condusă de Adam, autoturismul răsturnându-se în şanţul de la marginea şoselei. În accident sunt rănite pasagerele din Dacia condusă de Adam: Iuliana Cîmpean (52 de ani, învăţătoare din Bistra) şi Viorica Dura (42 de ani, din Bistra). Şoferilor implicaţi în accident poliţia le-a recoltat probe biologice. În cauză, cercetările continuă. (N.T.)
Curs de managementul proiectelor
     La sfârşitul acestei săptămâni (23-24 martie a.c.) Aiudul va găzdui lucrările unui curs de managementul proiectelor, organizat de CETM "Albamont", în colaborare cu alte trei ONG-uri din judeţul nostru ("Acropolis"-Aiud; "Promount"-Sebeş; "Tarmis"-Alba Iulia). Finanţarea proiectului- cu un buget total de 18 600 000 de lei- este asigurată de MTS, prin DJTS Alba (7 100 000 de lei), de CETM "Albamont" şi de partenerii acestuia. După cum se arată în rezumatul proiectului aprobat de DJTS Alba, s-a observat o slabă activitate a ONG-urilor de tineret , în special în zona Aiud, cauza principală fiind lipsa de instruire a membrilor în domeniul managementului proiectelor. Prin urmare, scopul acestui curs este de a creşte gradul de instruire a unui număr de 25 de tineri coordonatori de proiecte, selectaţi dintre membrii ONG-urilor de tineret. Activităţile complementare ale cursului de managementul proiectelor au început încă din data de 5 martie a.c. şi se vor derula până în data de 1 mai a.c.. (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.