Prima pagină Ediția din: 22.03.2002
Știri
În judeţul Alba
Procentaj de 40 la sută la recensământ
     Potrivit datelor oficiale furnizate de reprezentanţii Direcţiei de Statistică Alba după trei zile de recensământ, procentul la nivelul judeţului Alba se cifrează la 41,1 la sută la locuinţe şi 42,9 la persoane. Pentru municipiul Alba Iulia situaţia se prezintă astfel: 35,8 la sută pentru locuinţe şi 41 la sută pentru persoane. Iată şi situaţia celorlalte localităţi urbane: Aiud: 36,5 la locuinţe şi 37 la persoane, Blaj; 44,9 locuinţe, 48,2 persoane, Sebeş 36,5 locuinţe, 38,8 persoane, Abrud 32,7 locuinţe, 32,8 persoane, Baia de Arieş 35 la sută locuinţe, 32,4 persoane, Câmpeni 44,8 locuinţe, 43,3 persoane, Cugir 44,7 locuinţe, 47, persoane. În Munţii Apuseni media se situa între 30 şi 50 la sută, atât la locuinţe cât şi la persoane. (R.J.)
Pericol de poluare la Abrud
     Începând cu data de 19 martie a.c., Electrica Transilvania Sud a impus Filialei Avram Iancu Abrud restricţie de energie electrică la 1 MW până la o dată neprecizată. Datorită acestei restricţii s-a sistat funcţionarea uzinei de preparare întrucât această întrerupere a funcţionării se suprapune cu ploile abundente din noaptea de 19 martie a.c., datorită cărora va creşte debitul de ape acide evacuate în iaz. Se aşteaptă o creştere a concentraţiilor în apele evacuate, acestea degenerând într-un veritabil fenomen de poluare. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ce nu au reuşit imperiile o face bugetul sănătăţii
La Ponor s-a inventat tratamentul medical cu certificate de... deces
     Timp de o mie de ani de stăpânire Austro-Ungară, peste "Ţara de piatră", cu toată teroarea şi martirajul fruntaşilor săi: Horea, Cloşca şi Crişan, a neînfricatului Crai al Munţilor Apuseni, Avram Iancu, şi multe alte nume, la care s-au adăugat vitregiile climei şi zonei, băştinaşii acestei zone nu au putut fi determinaţi să-şi abandoneze "glia", au preferat să-şi crească copiii şi să-şi îngroape morţii în ţărâna lăsata de străbuni spre păstrarea eternă.
     Nici imperiul rusesc, cu oroarea dictaturii comuniste de după anul 1944, cu colectivizarea şi industrializarea forţată, cu depopularea mediului rural, ale cărei consecinţe le resimţim în prezent, şomajul şi sărăcia nu au reuşit să pustiască în totalitate zona.
     Iată că în prezent, pe lângă tot soiul de impozite, taxe şi biruri impuse bietului cetăţean de rând, Ministerul, ce se pretinde a fi al "Sănătăţii", promulga la Guvern şi în Parlament, faimoasa şi incredibila lege privind Contractul Cadru în Asistenţa Medicală Primară, un adevărat dezastru în materie de funcţionare a unor cabinete medicale, cu număr redus de până la 1500 de pacienţi, înscrişi pe lista medicului de familie. Practic, asemenea localităţi urmează a fi dezafectate din punct de vedere medical, mai urmează Şcoala şi Primăria...?! pentru ca cetăţenii să fie nevoiţi să părăsească localitatea.
     Adresăm sincere mulţumiri dl. dr. Flaviu Anghel, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală a Familiei - Alba, pentru informaţiile anunţate în coloanele ziarului "Unirea" din 02.03. a.c. sub titlul: "Realitatea în medicina de familie", prin care ne-a trezit la "realitate?!
     Asemenea "reglementări" care creează disfuncţionalităţi în relaţiile dintre instituţiile publice şi cetăţeni ar merita să fie mediatizate, aşa cum este cazul Ponorului, ai cărei cetăţeni nu pot înţelege asemenea schimbare de "macaz" de la 3 cadre medicale în urmă cu un an, doi medici de familie, C.D. şi A. şi 2 angajaţi de serviciu, în cadrul Dispensarului Ponor, s-a ajuns în prezent la un singur cadru medical, dr. Teodora Brânduşa. D-na asistentă Silvia Bradea, după peste 30 de ani de serviciu în cadrul Dispensarului, remunerată cu 1/2 normă nu-i mai convine un asemenea salar... în prag de pensionare, în timp ce dl. Groza Ioan, aflat pe post de persoană de serviciu, ca vizitiu, a şi părăsit locul de muncă din motive salariale.
     Unde ne sunt banii, vom întreba noi... domnilor Guvernanţi? 7% reţineţi pe Statul de Plată de la angajaţi, alţi 7% mai plăteşte angajatorul, în total 14% de la angajaţi, 7% reţineţi de la pensionari pe cuponul de pensie, bani care intră în Bugetul Asigurărilor Sociale de Sănătate, cu care îngrăşaţi corupţia şi hoţia, nouă, muritorilor de rând, ne mai "aruncaţi" prin intermediul medicului de familie 1500 de lei pe cap de asistat medical, din care, în cazul Ponorului cu 600 de "abonaţi" cu ce ne mai poate "trata" în afară de Certificatul de deces...? Unde le-o fi fost mintea celor care au iniţiat şi instrumentat asemenea lege "draconică"? Cum nu le-a tremurat mâna celor care au semnat şi promulgat legea? Unde ne sunt parlamentarii, abilitaţi să vegheze la promulgarea de legi cu faţă umană?
Iosif C. DAN, Ponor
În conturile Companiei canadiene Gabriel Resources
44 de milioane de dolari pentru noua exploatare de aur de la Roşia Montană
     În 14 martie, în conturile Companiei canadiene Gabriel Resources au mai intrat 44 de milioane de dolari care vor completa fondurile alocate SC Roşia Montană Gold Corporation pentru dezvoltarea proiectului noii exploatări de aur de la Roşia Montană. Banii provin dintr-un plasament privat al unor investitori instituţionali şi au fost obţinuţi fără intermedierea companiilor de brokeraj. "Până acum, compania canadiană a cheltuit peste 40 de milioane USD în proiectul de la Roşia Montană şi pentru acest an dispune de alţi 74 milioane USD pentru continuarea investiţiilor. Conform programului, Compania are ca obiective pentru acest an elaborarea tuturor documentaţiilor cerute de legislaţie şi obţinerea tuturor aprobărilor pentru demararea lucrărilor. Compania canadiană deţine 80% din SC Roşia Montană în care este asociată cu statul român prin Minvest Deva. Partea canadiană a suportat şi suportă toate cheltuielile legate de explorare şi dezvoltare, precum şi cele de autorizare şi obţinere a aprobărilor necesare, până la începerea procesului de producţie", a comunicat Departamentul Relaţii Publice şi Comunicare al Companiei. (F.R.)
Un nonagenar din Alba Iulia a scăpat ca prin minune după ce a fost lovit de... autobuz!
     Un pensionar în vârstă de 90 de ani a scăpat ca prin minune după ce miercuri, 20 martie, în jurul orei 15.30, a fost lovit de un... autobuz pe raza municipiului Alba Iulia. Dumitru Burlacu Catriniuc (90 ani, pensionar, din Alba Iulia) s-a angajat în traversarea Bulevardului Revoluţiei printr-un loc marcat şi semnalizat corespunzător timp în care a fost surprins şi lovit de autobuzul marca ROMAN condus de Ilie Virgil Bogdan (23 ani, angajat al STP Alba). După impact, Catriniuc a reuşit să circule pe propriile-i picioare, la spital constatându-se că are doar câteva răni superficiale la mâini şi la coloană. Nonagenarul a refuzat internarea şi recoltarea de probe biologice. Şoferului de pe autobuz i-au fost recoltate probe biologice. Poliţia rutieră continuă cercetările. (N.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.