Curier județean
Rugăciunea de azi
      Nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mai departe, Dumnezeul nostru, Cela ce mai înainte ai întocmit prin cea veche şi nouă a Ta lege aceste zile, la care ne-ai învrednicit pe noi acum a ajunge, pe Tine Te Lăudăm şi Ţie ne rugăm, întăreşte-ne pe noi cu puterea Ta, ca să ne nevoim într-însele cu sârguinţă spre slava numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi biruinţa a tot păcatul, ca - împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne - să ne sculăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta, întru toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cade a ne milui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm împreună cu Părintele Tău cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de viaţă Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfinţit Mc. Vasile, preotul din Ancira; Sf. Drosida
Catolic: Sf. Octavian

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Credite avantajoase pentru agenţii eonomici care creează noi locuri de muncă
     Printre facilităţile prevăzute de Legea 76/2002, intrată în vigoare la 1 martie, se numără şi acordarea de credite agenţilor economici care vor creea noi locuri de muncă prin înfiinţarea şi dezvoltarea IMM-urilor. "Creditele vor fi derulate prin Banca Comercială Română, câştigătoarea licitaţiei pentru activitatea de creditare", a precizat directorul AJOFM Alba, Aurel Suciu. Urmează a fi încheiate curând instrucţiunile de aplicare a legii între BCR şi AJOFM Alba. Dobânda percepută de BCR va fi de 17,1 - 17,2 la sută pe an, iar suma destinată înfiinţării unui loc de muncă va fi de 75 de milioane de lei pe an. Începând cu data de 1 aprilie, 23 de miliarde de lei vor fi alocate, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru creditarea activităţilor desfăşurate în domeniul turismului, producţiei şi serviciilor. Până la această dată peste 40 de agenţi economici din judeţ s-au intreresat la AJOFM Alba în legătură cu obţinerea de astfel de credite şi urmează să depună proiectele de fezabilitate necesare acordării creditelor. Trebuie amintit faptul că pentru acordarea sprijinului financiar cel puţin 50 la sută din locurile nou create trebuie să fie ocupate de şomeri înregistraţi la AJOFM Alba. (A.D.T.)
Câştigătorii campaniei "FIDELIS"
     Păstrând tradiţia anilor trecuţi, Banca Transilvania îşi va desemna în luna aprilie clienţii câştigători ai campaniei "Fidelis". În acest an se vor extrage opt premii de câte 8 milioane lei - pentru opt titulari ai depozitelor în lei păstrate cel puţin un an la Banca Transilvania.
     Participă la campanie toate depozitele clasice cu prelungire şi capitalizare constituite de clienţii băncii - persoane fizice, pe termene de 1, 3, 6, 9 şi 12 luni, respectiv depozitele în lei, fără capitalizarea dobânzii, pe termen de 12 luni, precum şi toate depozitele revolving, pe termen de 3 şi 6 luni, al căror sold la data de 30 martie 2002 este cel puţin egal cu 8 milioane lei.
     Prin Campania Fidelis, Banca Transilvania înţelege să aducă o recompensă suplimentară clienţilor săi, oferindu-le tuturor posibilitatea de a se bucura, pe lângă dobânda atractivă şi real pozitivă, de un câştig în plus. Mai mult, câştigătorii campaniilor anterioare au avut posibilitatea de a beneficia şi de facilităţile oferite de alte produse ale băncii, premiile în bani fiind acordate fie sub formă de certificate de depozit cu discount, fie direct în contul de card Visa. (Biroul de presă al Băncii Transilvania)

Experţi ai Ministerului Culturii din Franţa la Alba Iulia
     Luni, 25 martie o delegaţie franceză compusă din experţi ai Ministerului Culturii din Franţa va începe la Alba Iulia o vizită de informare - ne-a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. Vizita este urmare a succesului avut de Proiectul "Millenium" de revitalizare a Cetăţii Vauban la un simpozion pe tema protejării şi promovării patrimoniului cultural imobil, care a avut loc în urmă cu aproape două luni la Bucureşti în organizarea Ministerului Lucrărilor Publice, Transportului şi Locuinţei. Experţii francezi care au participat atunci la simpozion au ales dintre proiectele prezentate doar patru, printre aceastea numărându-se şi proiectul "Millenium". Vizita de acum a experţilor francezi are drept scop informarea la faţa locului şi probabil şi alegerea unor imobile cu valoare de monument istoric sau de arhitectură care să fie restaurate cu sprijinul financiar şi expertiză franceză. Mircea Hava a precizat că francezii sunt interesaţi în primul rând de imobile locuite ceea ce ar permite implementarea la Alba Iulia a sistemului folosit în Franţa pentru restaurări - acela în care şi proprietarii trebuie să contribuie, cu o cotă mică, la finanţarea lucrărilor. Domnia sa a precizat că va insista pe lângă francezi ca imobilele care vor intra în acest program să fie din perimetrul Cetăţii Vauban.
     Să mai spunem că a demarat acţiunea de igienizare a şanţurilor Cetăţii Vauban. În plus Mircea Hava ne-a asigurat că vor fi desfiinţate toate grădinile de legume amenajate pe zidurile Cetăţii Vauban, iar pomii din acelaşi perimetru, care ameninţă să disloce elemente de arhitectură şi componente artistice ale monumentului, vor fi tăiaţi.
Anca DINICĂ
Blaj - orașul tinerilor studioși
Tot al cincilea locuitor al municipiului Blaj este prins într-o formă organizată de învăţământ
     Este suficient să faci o plimbare în după amiezile acestei primăveri buclucaşe prin parcul şi străzile principale ale municipiului Blaj pentru a te convinge că urbea este luată în stăpânire de tineri. Făclie nestinsă a dorului de carte şi învăţătură, Mica Romă nu îşi desminte vocaţia tradiţiei sale spre lumină. D-l Ioan Şolea, primarul municipiului Blaj, ne spunea cu nedisimulată mândrie că aşezarea de la confluenţa Târnavelor este un oraş al tinerilor studioşi. Tot al 5-lea locuitor al său este cuprins într-o formă organizată de învăţământ. În prezent, frecventează şcoala generală 2700 de elevi, există 1950 de liceeni şi 435 de studenţi, iar în învăţământul preşcolar sunt cuprinşi aproape 1000 de copii. Existenţa unui număr atât de mare de şcolari impune în faţa administraţiei locale probleme financiare deosebit de dificile. Numai costul energiei electrice şi al încălzirii sălilor de clasă şi amfiteatrelor necesită o mulţime de bani. Deşi, în bugetul pe anul în curs este prevăzută suma de 1.233.566 USD. Aparent, ar fi ceva bani, dar practic se dovedesc insuficienţi. Şcolile sunt datoare la furnizorii de utilităţi sume mari de bani pe care administraţia nu prea are de unde-i lua. Ar fi de dorit ca la o rectificare a bugetului, învăţământului blăjan să-i mai fie atribuiţi ceva bani. (S.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.