Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mlaştina lui Corleone
     Nu ştiu câtă pâine i se dă românului, dar circ i se serveşte cu toptanul. Şi nu orice fel de circ, ci de o calitate îndoielnică, jalnică, execrabilă. Iată că, joi, 21 martie a.c., doi temerari acrobaţi sar la trapez fără plasă protectoare, făcându-i pe unii să jubileze, iar pe alţii, dimpotrivă, să-i treacă toţi fiorii. Circul fotbalului românesc, căci despre el este vorba în aceste rânduri, dăinuie de pe vremea răposatului scorniceştean, când o anume echipă trebuia să câştige totul. De data aceasta, circul celui mai mediatizat segment al societăţii româneşti - fotbalul - s-a transformat într-un scandal de proporţii. Unora dintre managerii unor echipe ce se pretind deţinătorii adevărului, dreptăţii şi cinstei absolute în fotbalul autohton le-au tremurat genunchii că Dinamo a scăpat în câştigătoarea campionatului, înainte cu 13 etape de final şi că n-o mai poate prinde nici talibanii lui Bin Laden. Şi atunci au arătat cu degetul spre Piatra Neamţ, unde dinamoviştii au jucat în prima etapă a returului ca spre un loc al infamiei, o urbe în care se fură, se truchează meciuri. Şi asta după ce au indus o psihoză ante-festum, încercând şi reuşind în cele din urmă să pozeze în cei mai aprigi justiţiari ai sportului cu balonul rotund, când de fapt ştie o ţară întreagă că în feuda lor numită federaţie şi ligă profesionistă se petrec cele mai murdare tranzacţii, penibile aranjamente şi abjecte strategii.
     Naşu', alias Mircea Sandu, preşedintele FRF, Corleone, recte Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, dres cu toate unsorile balcanice, au sărit la gâtul celor două echipe şi a unor jucători pe motivul că sub Pietricica a fost un non -combat. Auzi acolo minune, cele două echipe n-au jucat la adevărata lor valoare. Ce-or fi vrut domniile lor, să joace ca Real Madrid sau ca Manchester United? N-are voie omul (fotbalistul) să aibă şi el o zi mai slabă? Cică aşa au văzut ei vizionând caseta meciului. Păi atunci ce să mai spunem de Maradona care a dat gol cu mâna şi a fost validat, de meciul dintre fosta Germanie Democrată şi cea de Vest, de alte şi alte meciuri în care echipele favorite au pierdut s-au nu mai departe decât recentele partide dintre Panatinaikos Atena şi Real Madrid sau Deportivo la Coruna şi Bayer Leverkusen? Numai că la UEFA şi în general în lume nu vieţuiesc specimene ale fotbalului gen Mitică şi Naşu'.
     Ştim că fotbalul românesc e putred până în măduvă, dar el trebuie asanat printr-o schimbare de optică, de competiţie, de filozofie, prin înlocuirea oamenilor vechi, cu mentalităţi de tarabagii, cu oameni noi, tineri, şcoliţi în occident. Subliniem că nu suntem partizanii furăciunilor şi jafurilor în fotbal, dar trebuie luate măsuri în consens cu legea, cu normele şi regulamentele federaţiei, nu aşa că i se pare cuiva. E un caz unic în lumea fotbalului mondial când se trece peste toate instanţele şi se ajunge la cea supremă - Comitetul executiv unde-şi mai vâră pliscul şi politicul, prin ministrul Tineretului şi Sportului, Gingăraş. În mod normal trebuia întreprinsă o anchetă minuţioasă şi dacă se găseau dovezi clare că a fost blat să se fi tăiat în carne vie şi cele două echipe incriminate să fie excluse din campionat. Pe când aşa am vopsit cioara în papagal. Ori e blat, ori nu e blat. Aici nu merge cu presupuneri, cu supoziţii, cu bănuieli. S-a ignorat raportul observatorului federal, opinia comisiei de disciplină şi a comisiei de apel, cazul judecându-se direct la CEx. Se mai aud voci în deşertul fotbalului românesc, că trebuia o dată şi-o dată să se ia taurul de coarne şi să se facă ordine. De-ar fi măcar aşa. Deocamdată, am dat cu stângul în dreptul, am vrut să şutăm la vinclu şi a ieşit un luft. Să fim convinşi că circarii îşi vor continua spectacolul ridicol până când clica de la federaţie nu va fi măturată, iar politicul să-şi vadă de ale lui, că şi în acest domeniu e jale mare.
Gheorghe JURCĂ