Ultima oră
Știri
Schelet găsit la Zlatna
     În apropierea localităţii Zlatna a fost găsit cadavrul unui bărbat neidentificat, sau mai bine zis scheletul acestuia. Se pare că este vorba despre un bătrân de circa 70 de ani, care a dispărut în 1996. Identificarea cadavrului s-a făcut după haine. Scheletul a fost depistat în pădure, la aproximativ 3 km de drumul naţional. În cursul zilei de ieri o echipă complexă de poliţişti, procurori şi legişti s-au deplasat la faţa locului pentru a investiga acest caz. (F.R.)
Se reiau cursele de elevi suspendate temporar
     De luni vor fi reluate cursele de elevi suspendate în perioada vacanţei. Întrucât nu se justificau ca eficienţă economică, mai multe curse spre sate şi localităţile aparţinătoare au fost retrase timp de o săptămână din circulaţie. De luni vor recircula şi autobuzele "perechi" ale acestora cu plecare din autogara Alba Iulia. (F.R.)
Oamenii de afaceri chinezi apreciază băuturile alcoolice româneşti
     În scopul intensificării relaţiilor comerciale dintre România şi China, biroul din Beijing al Camerei de Comerţ şi industrie România-China a trimis o invitaţie unor oameni de afaceri români pentru a participa, în cursul lunii aprilie, la o întâlnire la Beijing şi în Provincia Guang Xi, la graniţa cu Vietnamul. Din judeţul nostru vor participa şi domnii Nicolae Bucur şi Alexandru Retegan. Oamenii de afaceri din regiunea Guang Xi intenţionează să colaboreze cu firme româneşti în mai multe domenii de activitate, cum ar fi: producţia de ţuică şi băuturi alcoolice tari din fructe(în China), importul de vin din România, colaborare în înfiinţarea unor plantaţii de viţă de vie, precum şi în procesarea vinului. De asemenea, d-l Alexandru Retegan ne-a informat că oamenii afaceri chinezi sunt interesaţi să coopereze cu firme din România specializate în producţia de băuturi răcoritoare, precum şi cu cele ce exploatează şi îmbuteliază ape minerale. (A.D.T.)
Curăţenie generală la Abrud
     42 de elevi ai Cercului de Ecologie al Grupului Şcolar HCC Abrud, însoţiţi de profesori coordonatori şi 14 elevi ai Şcolii Generale, au încercat cu succes să mai lumineze puţin zona blocurilor unde gunoaiele se adunau. Primăria Abrud a oferit un sprijin constând într-un tractor, saci menajeri şi mănuşi de menaj, extrem de folositoare ecologiştilor abrudeni. Bineînţeles că în timpul acţiunii la geamurile apartamentelor nu se putea zări nici măcar un chip de om, iar cei care treceau pe stradă se grăbeau foarte tare sau erau suferinzi sau chiar se făceau că nu văd ceea ce se întâmplă. Timp de două ore elevii au reuşit să adune o remorcă de gunoaie doar din zonele mai importante ale blocurilor. Să sperăm că astfel de acţiuni vor mai avea loc pentru ca Abrudul să revină la imaginea bună de odinioară. (F.R.)
Blatişti în transportul local
     Circa 200 de blatişti au fost identificaţi ca urmare a acţiunilor de control efectuate în mijloacele de transport în comun din Alba Iulia. Cei mai mulţi contravenienţi au fost depistaţi pe liniile Cetate - Ampoi - Centru - Gară şi retur şi pe liniile Bărăbanţ, Mecanica, Refractara. Pentru a diminua acest fenomen, conducerea societăţii de transport local în comun va cere Consiliului local să aprobe dublarea amenzilor. (F.R.)
SC Metalurgica SA Aiud în programul de privatizare PSAL II
     La începutul lunii martie 2002, portofoliul Autorităţii pentru Privatizare cuprindea pachetele de acţiuni a 1475 de societăţi comerciale, dintre care 274 se află în lichidare. Societatea Comercială Metalurgica SA Aiud face parte din partea a doua a programului PSAL II. Potrivit prevederilor acestui program urmează ca întreprinderea aiudeană să fie supusă procedurii de restructurare şi privatizare în cursul acestui an. (S.T.)
Deputatul PSD de Alba, Codrin Ștefănescu, propune înființarea gărzii civile
     Pentru că infracţionalitatea şi criminalitatea au crescut îngrijorător în ultima perioadă, primul semnal de alarmă în acest sens venind chiar din partea premierului Adrian Năstase, deputatul PSD de Alba, Codrin Ştefănescu, a iniţiat un proiect de lege menit să garanteze siguranţa cetăţeanului. "Ideea înfiinţării gărzii civile este o iniţiativă civică ce aparţine organizaţiilor revoluţionarilor din Decembrie '89 (din Bucureşti)", a precizat secretarul executiv al partidului de guvernământ. Garda civilă există de aproape 30 de ani în Statele Unite ale Americii şi am considerat că este foarte necesară acum şi în România". Codrin Ştefănescu a precizat, de asemenea, că "la sediul central al PSD din Bucureşti există un comandament care primeşte apelurile tuturor celor care au fost victima unui abuz sau tâlhării, au reclamat acest lucru la forurile competente dar, din nefericire, nu au beneficiat de sprijinul mult aşteptat. Deci, îi rog pe toţi aceştia să sune la numărul de telefon 01/2231941, la Direcţia de programe a PSD, unde va exista permanent cineva care să-i asculte. Sper că această lege va fi finalizată în 2 sau 3 săptămâni şi astfel va putea fi, în sfârşit, aplicat un act normativ important pentru siguranţa fiecărui cetăţean". (A.D.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Alba Iulia
Scandal în lumea finanţelor
Nouă funcţionari au fost suspendaţi, fiind bănuiţi că au creat un prejudiciu de 8,5 miliarde de lei *Patronul "Vinalcool" consideră că a procedat legal iar cei nouă sunt nevinovaţi
     Nouă funcţionari ai Direcţiei de Control Fiscal din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba au fost suspendaţi din funcţie în urma unui scandal declanşat la această instituţie. Aceştia sunt cercetaţi penal de IGP pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, pe motiv că au returnat către SC Vinalcool SA Alba Iulia accize în valoare de 8,5 miliarde de lei. În adresa înaintată de IGP către DGF Alba se precizează că acţiunile celor nouă funcţionari au dus la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 8,5 miliarde de lei. Ca urmare a acestei adrese, DGF Alba i-a suspendat din funcţie pe salariaţii săi, conform art. 79 din Legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici. Ancheta este efectuată de ofiţeri din cadrul IGP, în baza unui dosar înaintat de Serviciul Poliţiei Economico-Financiare din IPJ Alba. Avocatul celor nouă funcţionari de la Finanţe, Victor Bleahu, pledează pentru nevinovăţia clienţilor săi. Domnia sa consideră că accizele au fost restituite legal. Pentru alcoolul rafinat din care se făcea spirt medicinal şi care era ulterior livrat spre farmacii sau unităţi sanitare, producătorul avea posibilitatea de a-şi recupera accizele plătite la cumpărarea alcoolului. Avocatul Bleahu mai susţine că cei nouă funcţionari au returnat accize în valoare de 8,5 miliarde de lei în baza documentelor înaintate la Direcţia de Finanţe, de SC Vinalcool SA.
     Pe de altă parte, patronul de la SC Vinalcool SA Alba Iulia, Itul Fraţi afirmă că toată problema este pusă tendenţios atât în ceea ce priveşte societatea Vinalcool, cât şi referitor la angajaţii de la Finanţe, despre care dânsul a declarat că sunt nevinovaţi şi că nu şi-au făcut decât datoria. "La sfârşitul anului 2001, SC Vinalcool SA a fost verificată în câteva rânduri de Garda Financiară Centrală şi Inspectoratul General de Poliţie pe linia producerii şi valorificării alcoolului etilic rafinat şi al alcoolului sanitar.
     Pentru aprofundarea procesului de control au fost efectuate verificări încrucişate în care au fost incluşi toţi operatorii care au acţionat pe tot circuitul valorificării alcoolului sanitar de la producător, la consumatorul final. În toate aceste verificări toate cantităţile de alcool sanitar livrate de SC Vinalcool SA Alba Iulia au fost reconstituite în totalitate până la consumatorul final".
     Potrivit prevederilor art. 25 lit. f din OG 27/2000 cu modificările şi completările ulterioare, alcoolul etilic rafinat utilizat în producţia de alcool sanitar este scutit de plata accizelor pentru cantităţile de alcool sanitar livrat direct farmaciilor. Potrivit articolului 26 din OG nr. 27/2000, scutirea se acordă prin restituirea accizelor plătite la achiziţionarea materiei prime pe bază de documente justificative.
     Respectând întocmai condiţiile de restituire a accizelor prevăzute de lege, SC Vinalcool SA, care a livrat alcool sanitar în exclusivitate farmaciilor, a solicitat restituirea accizelor de către DGFP Alba. Întrucât prevederile legale nu limitează cantitatea de alcool sanitar care putea fi vândută farmaciilor şi nici nu limitează în timp perioadele de realizare a tranzacţiilor de această natură între producător şi farmacie, SC Vinalcool consideră că toate vânzările efectuate nu au încălcat prevederile legale. Mai mult decât atât, aşa cum prevede OG 27/2000, toate documentele privind vânzarea de alcool sanitar au avut viza supraveghetorului fiscal.
     Documentele justificative care au fost prezentate organului fiscal au fost reale, conţinând cifre corecte atât în ceea ce priveşte cantitatea, cât şi valoarea produselor vândute, fapt confirmat şi de viza supraveghetorului fiscal. "Având în vedere că toate notele de constatare încheiate la finalizarea acţiunilor de cercetare nu conţin referiri privind încălcarea legislaţiei în vigoare şi nici prejudicii aduse bugetului de stat, vă rugăm d-nă preşedinte ca în viitoarea şedinţă care va avea loc, să reanalizaţi şi cererea SC Vinalcool SA Alba Iulia depusă în acest caz.
     Cererea a fost depusă în data de 12.12.2001, iar potrivit prevederilor articolului 34 pct. 5 din OG 27/2000, termenul maxim de eliberare a autorizaţiei este de 30 de zile. În toată această perioadă de la data expirării vechii autorizaţii şi până în prezent, societatea nu a funcţionat, toate instalaţiile fiind sigilate de către supraveghetorul fiscal, iar un număr de 40 salariaţi au fost trimişi în concediu de odihnă", se precizează într-o adresă trimisă Ministerului de Finanţe de către SC Vinalcool SA.
Radu ŞTEFAN
Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei
În judeţul Alba sunt înregistraţi sute de TBC-işti
     În urma recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în fiecare an în data de 24 martie se celebrează Ziua Mondială a Luptei Împotriva Tuberculozei. Anul acesta deviza pentru 24 martie este "Luptând cu sărăcia oprim tuberculoza".
     Ca şi o răceală banală, tuberculoza se transmite prin aer când persoanele bolnave tuşesc, strănută sau expectorează. Riscul contactării tuberculozei creşte dacă stăm în spaţii închise, aglomerate sau neaerisite; dacă nu ne hrănim corespunzător, muncim excesiv, nu ne odihnim suficient; dacă suferim de boli cronice cum ar fi diabetul zaharat, cancer, leucemii; dacă suntem infectaţi cu virusul HIV/SIDA sau alte virusuri.
     Statistic s-a constatat că TBC-ul omoară mai mulţi tineri şi adulţi decât oricare altă boală infecţioasă, iar o persoană infectată netratată poate infecta între 10 şi 15 persoane într-un an. În judeţul Alba s-au înregistrat în anul 2000-300 de cazuri (265 cazuri noi) din care 19 au fost copii. În anul 2001 au fost înregistrate 342 de cazuri (298 cazuri noi) din care 23 au fost copii. Gradul de vindecare la copii a fost în ambii ani de 100% iar la adulţi în anul 2000 s-au vindecat în proporţie de 80% iar în 2001 de 84%.
     Ţinând cont de riscurile la care este expusă populaţia din judeţ precum şi nivelul scăzut de informare, Serviciul de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate în colaborare cu Crucea Roşie, Filiala Alba a organizat în acest sens campanii de informare şi comunicare în rândul populaţiei din judeţul Alba. Se vor distribui materiale informative populaţiei şi grupurilor de risc din localităţile Cugir, Sebeş, Blaj, Câmpeni, Abrud şi Gârda. O atenţie deosebită se vor acorda Cantinelor de ajutor social din Alba şi Sebeş ca şi vârstnicilor, aceste categorii de populaţie fiind considerate la risc înalt.
Florin ROMAN
Prezent la Alba Iulia pentru un eveniment cultural
Ambasadorul Israelului crede în beneficiile stabilirii relațiilor de parteneriat
     intrunirePrezentată în urmă cu câteva săptămâni în paginile ziarului nostru, cartea Ilenei Cudalb "Shimon Peres: de la Dimona la Oslo" a fost lansată ieri la Prefectura judeţului Alba, în prezenţa autoarei şi a ambasadorului Israelului la Bucureşti - ES Sandu Mazor. Alba Iulia devine astfel primul oraş din provincie unde cartea este lansată, după lansarea de la Bucureşti, la care a fost prezent Shimon Peres însuşi. Personalitate complexă, dedicată slujirii poporului său, Shimon Peres poate fi un model nu numai pentru tinerii israelieni, dar şi pentru cei de aiurea, fapt dovedit şi de interesul pe care cartea Ilenei Cudalb a stârnit-o în rândul tinerilor studenţi.
     Chiar dacă scurtul popas de ieri de la Alba Iulia al ES Sandu Mazor a fost dedicat în principal acestui eveniment cultural, domnia sa a promis că reprezentanţi ai Ambasadei Israelului la Bucureşti se vor reîntoarce în judeţul Alba în încercarea de a stabili cât mai multe şi mai reciproc profitabile contacte şi relaţii între comunităţile româneşti şi cele israeliene. Un bun exemplu poate fi în acest sens relaţia de parteneriat existentă între municipiul Alba Iulia şi oraşul Nazareth Illit.
Anca DINICĂ
Forumul "Forța socialistă"
     În perioada 23-24 martie a.c. va avea loc la Vidraru (Argeş) forumul "Forţa socialistă". Printre participanţi se vor afla oameni politici, membri ai PSM, iar ca invitaţi vor fi prezenţi lideri ai partidelor socialiste şi muncitoreşti PSM, PSR, PMR, PSRN şi PSMR. La acest forum poate participa orice membru sau simpatizant al partidului care va prezenta concepte sau idei socialiste. Acestea vor constitui baza discuţiilor din prima zi a reuniunii şi vor deveni un real suport în construcţia ofertei politice, a ofertei de guvernare şi mesajului politic ce vor forma ulterior Carta Socialistă. Preşedintele PSM Alba, jurist Alexandru Retegan, care va fi prezent la acest forum, ne-a informat că Filiala Alba a PSM a pregătit pentru reuniunea socialiştilor un referat cu tema "Unitatea forţelor socialiste şi muncitoreşti din România - mijloc vital de reprezentare a intereselor poporului român". (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.