Prima pagină Ediția din: 25.03.2002
Știri
Cadavrul găsit la Zlatna a fost identificat
     Aşa cum v-am mai informat, în urmă cu câteva zile, în Valea Mică din zona Zlatnei a fost găsit cadavrul, sau mai bine zis scheletul unui bărbat. Din cercetări rezultă că victima este Emilian Cîmpean, în vârstă de 72 de ani, dispărut în urmă cu 6 ani. Bărbatul a plecat de acasă în 1996 şi de atunci nu a mai fost văzut, deşi aparţinătorii l-au căutat pretutindeni. Corpul neînsufleţit a fost găsit de doi pădurari care erau la marcat copaci. Legiştii au stabilit că decesul a survenit ca urmare a unui atac cerebral. (F.R.)
Răzbunare la Trâmpoiele - Zlatna
Un bărbat a incendiat gospodăria fostei sale concubine
     Vineri, 22 martie, după-amiaza, poliţia Zlatna a fost sesizată de un cetăţean din satul Trâmpoiele despre faptul că gospodăria vecinei sale, Laura E. a luat foc. La stingerea incendiului au intervenit pompierii civili din cadrul Primăriei Zlatna, însă şura şi grajdul de lângă casa femeii au ars ca torţele. În urma cercetărilor derulate de poliţie s-a descoperit că incendiul a fost provocat de Paştiu Medrea (44 de ani, din satul Izvorul Ampoiului), fost concubin al păgubitei. El le-a declarat poliţiştilor că a dat foc anexelor deoarece s-a certat cu prietena sa şi oricum grajdul şi şura au fost construite din munca lui. Se pare că, la ora comiterii faptei, Paştiu Medrea era şi sub influenţa băuturilor alcoolice. El este cercetat de poliţia Zlatna pentru comiterea infracţiunii de distrugere. (N.T.)
De Ziua Poliţiei
Avansări în grad la IPJ Alba
     Cu prilejul Zilei Poliţiei, 25 martie 2002, au fost avansaţi în grad, înainte de termen, doi ofiţeri şi patru subofiţeri din cadrul IPJ Alba. Au fost avansaţi la gradul de locotenent colonel mr. Petru Luca (Cercetări Penale - IPJ Alba) şi mr. Vasile Drăgoi (Serviciul Cadre-Personal din IPJ Alba). Au fost avansaţi la gradul de plutonier adjutant plt. maj. Ioan Costea (Arest - IPJ Alba) şi plt. maj. Nicolae Bota (Serviciul Cabinet - IPJ Alba). La gradul de plutonier major au fost avansaţi plt. Ioan Ţârlea (Poliţia Rutieră Alba Iulia) şi plt. Florin Artene (Criminalistică - Poliţia Câmpeni). (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Nicolae Gavrilă, noul preşedinte al CENTROCOOP, iese la rampă
Jaf de miliarde de lei în cooperaţie
Numeroase societăţi cooperatiste au fost tranzacţionate oneros, iar multe patrimonii valoroase s-au... evaporat
     Sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele CENTROCOOP, Nicolae Gavrilă, a susţinut o conferinţă de presă la Alba Iulia, în care a prezentat, din punct de vedere statistic, activitatea celui mai mare agent economic cu capital privat din ţara noastră, în ultimele trei luni, de când domnia sa a fost ales în această funcţie.
     Nicolae Gavrilă a precizat că, la nivelul întregii ţări, cooperaţia de consum însumează 1800 de unităţi, răspândite în 2700 comune, 13.000 de sate, 230 de oraşe şi municipii, iar populaţia care beneficiază de activitatea acestui sector se cifrează la impresionantul număr de 10.000.000 locuitori.
     Dacă în 1989, Cooperaţia de consum reprezenta procentual 22 la sută din segmentul economic, în mod oarecum paradoxal, în zilele noastre, deşi este agentul economic privat cu cea mai mare bază materială, procentul a scăzut la circa 1 la sută. Motivele care au dus la acest recul sunt multe: managementul defectuos de după 1989, jaful din acest sector de activitate, implicarea în diferite scandaluri financiare sau afaceri păguboase (vezi Bankcoop sau FNI - Gelsor). Cu toate că prăbuşirea din ultimii 10 ani a fost vizibilă, iar sute şi mii de miliarde de lei s-au dus pe apa sâmbetei, patrimonii impresionante s-au "evaporat", dar nimeni din fosta conducere nu a dat socoteală.
     Actualul preşedinte, conjudeţeanul nostru Nicolae Gavrilă, crede însă că lucrurile pot fi îndreptate iar cei 50.000 de salariaţi vor putea avea o viaţă mai bună.
     "Dorim să stopăm declinul cooperaţiei româneşti şi să ne redobândim identitatea de altădată. Mă lupt cu mentalităţi, cu multe nereguli constatate de actuala conducere. În anumite zone a fost practicat un adevărat jaf al cooperaţiei. Au fost societăţi cooperatiste tranzacţionate oneros pentru care nu s-a plătit nici măcar un leu. Câteva dintre acestea au fost identificate şi în acest sens am şi trimis organelor de cercetare câteva plângeri penale. Eu nu pot fi solidar cu asemenea practici", a spus Nicolae Gavrilă.
     Exemplificând, preşedintele CENTROCOOP a amintit de satul de vacanţă din staţiunea Mamaia, unde gestionarii s-au transformat peste noapte în "patroni" pe spaţiile cooperaţiei, pe unităţi de cazare şi alimentaţie publică din alte staţiuni de pe litoral, din Buşteni, Sinaia etc. Dânsul a declarat că toate cazurile suspecte vor fi reluate în discuţie de CA al CENTRO COOP, urmând să fie luate măsurile legale ce se impun. Deşi nu are încă o inventariere a acestui jaf, Nicolae Gavrilă a declarat că poate fi vorba de sute şi chiar de mii de miliarde de lei.
     Preşedintele a mai spus că una din principalele probleme ale instituţiei pe care o conduce o reprezintă delimitarea patrimoniului, amintind că doar la Legea 10, de retrocedare a imobilelor, au fost depuse 119 dosare. Pe de altă parte se doreşte amendarea: L 109/1996, ce are destule imperfecţiuni, în vederea definirii clare a termenului de proprietate cooperatistă. Nu în ultimul rând, se doreşte înfiinţarea unui Consiliu Naţional al Cooperaţiei care să unească toate unităţile cooperatiste într-un for puternic. În cursul anului trecut, cifra de afaceri a CENTROCOOP a fost de 3500 miliarde de lei.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.