Ultima oră
Știri
Dr. Liviu Stoica, membru al Comitetului European de Neuro-psihofarmacologie
     Începând cu luna aprilie a.c., d-l dr. Liviu Stoica va fi membru al Comitetului European de Neuropsihofarmacologie, forum medical de pe bătrânul continent, în care domnia sa va susţine atât lucrări ştiinţifice cât şi opinii medicale de specialitate. În acest fel vor putea fi cunoscute şi în UE cercetările ştiinţifice de psihofarmacologie din România. (R.J.)
27 martie - Ziua Mondială a Teatrului
     La 27 martie, actorii şi toţi iubitorii Thaliei sărbătoresc Ziua Mondială a Teatrului, o recunoaştere a acestei arte atât de vechi, dar atât de actuală. Dar în acelaşi timp ea reprezintă şi un moment de reflecţie asupra condiţiei efemere a artistului printre semenii săi. "Din acest motiv - ne spune dl. Remus Rednic, secretar literar al Teatrului de păpuşi "Prichindel" din Alba Iulia - ne raliem din toată inima iniţiativei UNITER care, încă din 1996, derulează programul Casa Artiştilor, concretizat prin strângerea fondurilor necesare asistenţei sociale, asistenţei medicale, procurarea unui pachet alimentar lunar, acoperirea parţială a costului medicamentelor şi construirea unui spital-centru pentru artiştii pensionari. Apelului lansat de UNITER în acest an: Artiştii oferă Artiştilor, teatrul nostru îi răspunde prin prezentarea, în data de 27 martie, a piesei "Zâna din portocală" şi direcţionarea contravalorii biletelor în beneficiul colegilor noştri mai vârstnici aflaţi în dificultate." (A.D.)
Siteul Ministerului Turismului a fost premiat
     Ministerul Turismului ne-a informat că siteul său, www.mtromania.ro, a primit premiul "Golden Web Award 2002", acordat de International Association of Web Masters and Designers din S.U.A. Decernarea premiilor (în ce constă premiul nu ni s-a spus) se va face în luna aprilie, la Las Vegas. Nu e treaba noastră să analizăm construcţia siteului, însă ne-a sărit în ochi faptul că steagul României e pus pe dos, adică roşul e în stânga. Dacă prin aceasta s-a încercat sugerarea faptului că-n România toate merg de-a-ndoaselea, ideea e de nota 10! De nota 4 e faptul că textele din secţiunea română nu au caractere româneşti. (S.F.D.)
Nicolae Gavrilă la emisiunea "FRONTAL" pe TVR1
     Marţi, 26 martie a.c., conjudeţeanul nostru Nicolae Gavrilă, preşedinte al CENTRO COOP, a fost invitat să participe la emisiunea "Frontal" de pe TVR1, moderată de jurnalistul Ion Marin. Tematica acestei emisiuni va fi una economică, participanţii urmând să-şi spună părerea în legătură cu subiectul "Micul întreprinzător amăgit de credite, strivit de impozite". Emisiunea va începe la ora 22,45 şi va fi difuzată, aşa cum am mai precizat, pe TVR1. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cetăţeni! Daţi cu toţii o mână de ajutor recenzorilor
DIN PARTEA COMISIEI DE RECENSĂMÂNT A JUDEŢULUI ALBA
     Lucrările din teren ale recensământului populaţiei şi locuinţelor, cercetare statistică complexă, de mare amploare, pentru care s-au făcut eforturi financiare şi umane deosebite, se apropie de finalizare. Ziua de 27 martie este ultima zi de înregistrare la faţa locului a datelor referitoare la locuinţe şi persoane. Orice eroare sau omisiune poate să influenţeze negativ rezultatele şi concluziile finale.
     Cu toate eforturile depuse de personalul participant la acţiune pentru realizarea unor lucrări de calitate, este posibil ca unele persoane absente de la domiciliu sau reşedinţă să fi rămas neînregistrate. De aceea, Comisia Judeţeană de Recensământ se adresează tuturor cetăţenilor din judeţul Alba care ştiu că nu au răspuns întrebărilor din formularele de recensământ, cu rugămintea şi îndemnul să încerce să ia legătura cu recenzorii din sectoare, iar dacă acest lucru nu este posibil, să se adreseze direct comisiilor de recensământ constituite la nivelul fiecărui municipiu, oraş şi comună, pentru a fi înregistraţi.
     Cetăţenii din municipiul Alba Iulia, aflaţi în această situaţie, se vor prezenta la sediul Direcţiei Generale de Statistică Regională, de pe strada Octavian Goga nr. 9, iar cei din celelalte localităţi ale judeţului la sediile primăriilor, unde vor lua legătura cu secretarul consiliului local.
Înainte cu două zile de încheierea recensământului
A mai rămas de recenzat un sfert din numărul locuințelor și al populației
     După şase zile de la declanşarea acţiunii, în judeţul Alba au mai rămas de recenzat circa un sfert din numărul locuinţelor şi 22,4 la sută din numărul populaţiei. Continuarea ritmului actual al înregistrărilor va asigura finalizarea la termen a lucrărilor din teren. Într-un număr de şapte comune: Gârbova, Sălciua, Doştat, Ponor, Arieşeni, Albac, Avram Iancu, care au recenzat în număr în jur de 90 la sută din numărul locuinţelor, se poate aprecia că lucrarea se apropie de finalizare. Niveluri ridicate înregistrează şi oraşele Câmpeni, Ocna Mureş şi Cugir. Au fost anunţate sectoare recenzate integral în oraşul Câmpeni (5), municipiul Alba Iulia (2), comunele Ponor, Sălciua, Gârbova, Doştat.
     Ritmuri mai scăzute, între 60 - 65 la sută, înregistrează comunele: Ceru Băcăinţi, Hopârta, Galda de Jos, Ohaba, Şugag.
     Întreaga activitate continuă să fie monitorizată şi controlată de membrii comisiei judeţene, ai secretariatului tehnic, reprezentanţi ai prefecturii şi ai consiliului judeţean, precum şi de salariaţi ai Direcţiei de Statistică, prin deplasări în oraşele şi comunele judeţului.
     Nu s-au constatat deficienţe în legătură cu asigurarea caracterului confidenţial al datelor personale înscrise în formulare, iar unele cazuri izolate de refuzuri de colaborare cu personalul de recensământ au fost rezolvate pe plan local, fără incidente.
     În afara unor probleme de ordin metodologic, rezolvate în mod operativ de participanţii la acţiunile de control sau de membrii secretariatului tehnic, care asigură permanenţa la sediul acestuia, nu s-au semnalat şi nu s-au constatat evenimente deosebite. (R. J.)
Cine are interes să pună pe butuci EM Roșia Poieni?
     Aceasta este întrebarea pe care vicepreşedintele organizaţiei PD Alba, Ion Dumitrel, o pune autorităţilor judeţului. Pentru că, ne explică domnia sa, deşi în ultimele luni producţia exploatării miniere a crescut, Electrica Alba a decis să întrerupă furnizarea energiei electrice. O întrerupere, spune el, nejustificată în condiţiile în care în ultimele două luni factura curentă a fost plătită. Este adevărat că EM Roşia Poieni are datorii mari faţă de Electrica, dar plata acestora a fost discutată şi datoriile reeşalonate. Dacă furnizarea energiei electrice nu va fi reluată, sunt puse în pericol locurile de muncă a circa 1500 de angajaţi, ceea ce va crea o gravă problemă socială. Se pare că autorităţile judeţului nu vor să se implice în rezolvarea acestei probleme, atitudine pusă pe seama faptului că directorul exploatării - Ştefan Marin, nu este înscris în nici un partid politic. Ion Dumitrel a arătat că deţine informaţii potrivit cărora PSD este interesat de schimbarea din funcţie a domnului Ştefan Marin, şi a sugerat că probabil aceasta este şi explicaţia pasivităţii autorităţilor judeţului Alba faţă de această problemă. De aceea, domnia sa cere prefectului judeţului - Ioan Rus şi PSD să-şi clarifice poziţia faţă de ce se petrece la EM Roşia Poieni, cu atât mai mult cu cât conducerea actuală a EM Roşia Poieni s-a angajat să menţină locurile de muncă existente.
Anca DINICĂ
De miercuri, 27 martie
Și în județul Alba se vor elibera noile tipuri de pașapoarte
COMUNICAT DE PRESĂ
     În conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 460 din 2001 privind introducerea în circulaţie a noilor tipuri de paşapoarte, începând cu data de 27.03.2002, se vor elibera noile tipuri de paşapoarte şi la nivelul judeţului Alba.
     Cu această ocazie aducem la cunoştinţa tuturor locuitorilor judeţului Alba următoarele precizări:
     - Paşapoartele aflate la ora actuală în uz sunt perfect valabile până la termenul legal de expirare prevăzut pe fiecare paşaport.
     - De la data de 27.03.2002 nu se vor mai prelua acte pentru includere de minori pe paşapoartele părinţilor, situaţie în care fiecărui minor i se va completa formularul tip individual şi i se va elibera paşaport, cu condiţia exprimării consimţământului ambilor părinţi la notar sau la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale României din străinătate.
     Pentru obţinerea unui paşaport de tip nou sunt necesare următoarele acte:
     - cartea de identitate sau buletinul de identitate, valabile şi în perfectă stare, în original şi copie xerox (pentru buletinele de identitate - copii xerox după primele 4 pagini, şi după caz, după filele cu mutaţii de domiciliu)
     - certificatul de naştere, şi dacă este cazul, certificatul de căsătorie, sentinţe de divorţ sau decizii de schimbare de nume pe cale administrativă, în original şi copii xerox
     - Chitanţa în valoare de 512.000 lei (costul noului paşaport), plătită la C.E.C sau B.C.R.
     - Chitanţa în valoare de 315.000 lei (taxa consulară), plătită la C.E.C sau Trezorerie.
     - Un formular tip care se primeşte de la ghişeul de primire acte pentru eliberarea noului tip de paşaport şi pe care solicitantul va trebui să-l citească şi să-l completeaze cu multă atenţie, numai cu cerneală sau cu pix de culoare neagră, cu litere majuscule şi fără a depăşi spaţiul acordat pentru fiecare căsuţă, fără ştersături şi fără îndoirea sau şifonarea formularului.
     Pentru obţinerea noului tip de paşaport nu mai sunt necesare fotografiile realizate în studiouri foto.
     Fotografia solicitantului va fi preluată direct pe calculator, în încăperea special amenajată.
     Facem apel către cetăţenii judeţului Alba să solicite eliberarea unui paşaport de tip nou numai pentru cazurile în care deplasarea în străinătate, în perioada următoare, este absolut necesară, pentru a evita aglomeraţia de la ghişee şi neplăcerile pe care le implică.
     Termenul de eliberare al noului paşaport este de 20 de zile de la depunerea cererii, iar acest termen poate fi redus numai în cazurile prevăzute de lege.
     Întrucât procesul de preluare a actelor şi a fotografiei presupune multă atenţie, cu verificarea tuturor rubricilor completate pe formularul tip şi a actelor prezentate, facem apel către toţi cei care se prezintă la ghişeu să ne acorde răbdarea şi înţelegerea de care este nevoie, pentru ca activitatea să se poată desfăşura în cele mai bune condiţii.
Vă mulţumim anticipat.
Serviciul de evidenţă informatizată a persoanei al judeţului Alba

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.