Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Regele Mihai I - un sol al României la curtea NATO
     Nu cu mult timp în urmă scriam într-un articol despre chibzuinţă, înţelepciune şi adevăr, despre faptul că niciodată între oameni nu rămâne aceeaşi dispoziţie sufletească. "Şi tu şi eu, alţii am fost ieri, alţii suntem azi, alţii vom fi în viitor şi niciodată aceiaşi". Asta pentru că singur timpul este atotputernic iar lumea şi lucrurile omeneşti sunt într-o continuă schimbare. Acest lucru pare a fi valabil şi în ce-i priveşte atât pe preşedintele Ion Iliescu cât şi pe regele Mihai I. Într-un anumit fel au fost relaţiile între cei doi conducători ai României în anii '90, imediat după Revoluţie, şi altele sunt în prezent. Dacă acum 10-12 ani nu prea exista nici o puncte de legătură între cei doi, momentele revoluţionare agitând destul de serios viaţa politică românească timp de câţiva ani buni, iată că, în prezent, relaţiile între ei sunt cu totul altele, am spune noi - pe drumul cel bun. Asta, deoarece într-un fel s-au prezentat evenimentele, oamenii şi împrejurările de atunci, şi cu totul altele sunt vremurile, oamenii şi oportunităţile României de astăzi. Atunci, într-un anumit fel gândeau atât Ion Iliescu cât şi regele Mihai I despre şansele şi viitorul ţării, şi cu totul altfel gândesc în prezent.
     Poate că ţara şi poporul român n-ar fi îndurat atât de multe necazuri şi privaţiuni dacă cei doi conducători şi-ar fi întins mâna sincer încă de pe atunci. Dar ce a fost a trecut, trecutul este deja... istorie, iar pe noi trebuie de acum înainte să ne intereseze în mod deosebit viitorul.
     Una peste alta, după cum se ştie, încă de anul trecut regelui Mihai I i-a fost restituită în mod legal o parte din proprietăţile şi moştenirile sale, în prezent locuind în fostul palat regal - Palatul Elisabeta şi participând împreună cu familia sa la numeroase evenimente politice şi sociale din ţară. Mai mult, graţie bunelor relaţii actuale în care se află cu preşedintele Ion Iliescu, cu Guvernul României, regele a acceptat cu mare plăcere, cu simţul datoriei şi onoarei, oferta de a porni într-un turneu de promovare a candidaturii ţării noastre la NATO şi de a fi astfel solul României în capitalele celor mai mari state membre ale Alianţei.
     Zilele trecute, înainte de a porni în acest important turneu, regele Mihai I a vizitat Casa Presei Libere unde, în faţa a numeroşi jurnalişti prezenţi, a ţinut un emoţionant discurs din care redăm, în cele ce urmează pentru cititorii noştri câteva pasaje mai importante: "Dumnezeu mi-a dat privilegiul să fiu în fruntea acestei ţări în unele din cele mai teribile momente ale existenţei ei. A apăra interesele patriei rămâne pentru mine o onoare şi o datorie pe care nu le voi abandona niciodată, cât voi trăi. Am fost în fruntea acestei ţări când Europa era împărţită în sfere de influenţă. Nu voi avea odihnă până nu voi vedea această împărţire ştearsă definitiv..." "Nu văd misiunea mea ca pe o propagandă. Nu am de gând să pictez un tablou roz, ca să arate bine peste mări şi ţări. Noi trebuie să avem curajul să admitem că mai trebuie făcute multe în ţara noastră, în anii ce vin. Economia trebuie să continue să crească nu numai ca să asigure stabilitate internă, dar şi ca să ne dea posibilitatea să creăm o armată modernă, mobilă, astfel încât să fie folositoare în Alianţă... În primul rând, că Alianţa ştie despre problemele noastre, cel puţin la fel de bine şi, în doilea rând, că ne-am înşela pe noi înşine dacă nu am recunoaşte că avem aceste probleme..." "Când am devenit Rege, acum şaptezeci şi cinci de ani, nici unul dintre oamenii politici de azi ai României nu era născut. Veţi înţelege deci că aportul meu la prezentul românesc nu este conjunctură politică; el este rezultatul unei profunde considerări a trecutului şi al unei largi priviri către viitor..." "O mai mare Alianţă poate fi şi o mai bună Alianţă, acesta va fi mesajul meu".
     La toate acestea, în final, noi am mai adăuga doar o frază a marelui filosof şi înţelept Cicero: "Cei de jos doresc bogăţie, cei de mijloc bogăţie şi onoare, cei superiori doresc (numai) onoare, căci aceasta este averea celor aleşi". Dumnezeu să ne ajute tuturor pentru a putea găsi şi urma drumul cel bun.
Tinu MATEŞ