Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, scăpare Te-ai făcut nouă, din neam în neam, eu am zis: Doamne miluieşte-mă, vindecă sufletul meu, că am greşit Ţie! Doamne la Tine am scăpat, învaţă-mă să fac voia Ta, că Tu eşti Dumnezeul meu. Că la Tine este izvorul vieţii, întru Lumina Ta vom vedea lumină. Tinde mila Ta celor ce Te cunosc pe Tine.
     Învredniceşte-ne, Doamne, în noaptea aceasta fără de păcat să ne păzim noi. Bine eşti cuvântat Doamne, Dumnezeul părinţilor noştri, şi lăudat şi preaslăvit este Numele Tău în veci. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Soborul Sf. Arh. Gavriil; Sf. Mc. Montanus şi soţia sa Maxima
Catolic: Sf. Emanuel

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Primul parc dendrologic din judeţul Alba
     Ieri, în pădurea din apropierea municipiului Alba Iulia, în locul numit Valea Popii, a fost inaugurat primul parc dendrologic din judeţul Alba, autorul proiectului fiind ing. Nicolae Pătrânjan. Parcul are o suprafaţă de 16 ha şi în primii zece ani vor fi plantate peste cinci sute de specii de pomi şi arbuşti începând cu cele specifice zonei de baltă şi până la cele alpine. La inaugurarea parcului au participat prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, preşedintele Consiliului judeţean, Augustin Presecan, directorul Direcţiei Silvice Alba, ing. Ioan Paşca, alte oficialităţi locale şi judeţene. (Victor BOTEI)
La Alba Iulia se va înfiinţa un club al pensionarilor
     O mai veche idee a preşedintelui CJ Alba, Augustin Presecan este pe cale de a se materializa în această perioadă: înfiinţarea unui club al pensionarilor în Alba Iulia. În acest sens, preşedintele Augustin Presecan se va întâlni miercuri la ora 9.00 cu reprezentanţi ai Alianţei Pensionarilor. Domnia sa ne-a declarat că a fost identificat deja un spaţiu pentru acest club urmând ca aici să fie acordate, cu program, consultanţe juridice gratuite, posibilitatea lecturării presei, a Monitoarelor Oficiale etc. (F.R.)
"Sărbătoarea Internetului" la Fundaţia "Aisteda" Alba Iulia
     Internet Fiesta (Sărbătoarea Internetului) este un eveniment anual care promovează internetul, cu scopul de a atrage un public cât mai larg şi de a încuraja utilizarea noilor tehnologii.
     În Franţa, Sărbătoarea Internetului se organizează din 1997 şi se desfăşoară în luna martie, pe o perioadă de 3 - 7 zile. Între timp numeroase ţări au aderat la această manifestare care tinde să devină mondială. Anul acesta Internet Fiesta a fost organizată şi în România, sub patronajul Asociaţiei Române de Internet în perioada 22 - 24 martie. Toate evenimentele înscrise pe agenda manifestării din România se regăsesc pe site-ul www.internet-fiesta.ro. În cadrul acestei manifestări, AISTEDA a organizat sâmbătă, 23.03.2002 ora 10.30, dezbaterea intitulată "Bibliotecile în era Internetului". Evenimentul s-a desfăşurat la sediul AISTEDA în laboratorul de informatică.
     Expunerea a fost susţinută de lect. univ. dr. Gabriela Avram şi bibliotecar-arhivist Mirela Barb, care au fost ghizii unei minunate călătorii în lumea bibliotecilor prin intermediul Internetului. În finalul expunerii, participanţii au navigat pe Internet în căutarea cărţilor favorite. Au participat cadre didactice, bibliotecari, documentarişti şi alte persoane interesate de subiect. (M.B.)
Felicitări olimpicilor din partea PSD Alba
     În perioada 17-21 martie a.c., la Botoşani, s-a desfăşurat Olimpiada Naţională de Muzică. Rezultatele elevilor participanţi din judeţul Alba au fost unele deosebite, Dan Liviu Cernat, clasa a XI-a, de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice, obţinând locul I la instrumentul violă, iar Diana Marian din clasa a XII-a a ocupat locul III la disciplina "Teorie şi solfegii". Organizaţia judeţeană PSD Alba, salută cu satisfacţie performanţele obţinute de la cei doi elevi şi a decis să premieze cu 1 milion de lei pe Dan Liviu Cernat şi cu 500.000 de lei pe Diana Marian. (R.J.)

A fost constituită
Uniunea judeţeană a producătorilor agricoli
     Constrânşi de nevoia de a-şi apăra mai bine interesele şi promova cu eficienţă sporită programele de dezvoltare a fermelor, reprezentanţii a peste 240 de exploataţii agricole şi asociaţii profesionale s-au organizat în Uniunea Judeţeană Alba a Producătorilor Agricoli. În prima reuniune de constituire, participanţii au ales comitetul director alcătuit din 11 membri. Funcţia de preşedinte a revenit ing. Ioan Stanciu, vicepreşedinţi ing. Gheorghe Lazea, Vasile Moldovan, Nicolae Stănescu, Nicolae Nemeş, Florin Danoaie, secretar general - Cornel Mădăraş, membri: Claudiu Necşulescu, Vasile Senesean, Nicolae Opriţa, Ioan Bogdan.
     Organizaţie profesională neguvernamentală, Uniunea Judeţeană a Producătorilor Agricoli Alba va adera la Uniunea Naţională a Producătorilor Agricoli din România, va negocia cu MAAP preţul produselor agricole, acordarea subvenţiilor, comercializarea imputurilor pentru agricultură, va iniţia proiecte de legi şi acte normative. (S.T.)
Maxi-taxi: o batjocură pe banii călătorului!
     De greve şi de proteste, după cum se vede, sunt buni şoferii de maxi-taxi, dar de un comportament civilizat şi respectuos faţă de călători nici vorbă! Unii dintre ei nici măcar n-ar merita să lucreze în domeniul serviciilor publice, de neobrăzaţi ce sunt. Faptul că s-au obişnut să nu dea restul e cel mai mic dintre păcatele lor. "Rămân dator, domnu'..." a fost duminică (24 martie) justificarea şoferului de pe maşina AB-04-FIT, ca şi a altor confraţi de-ai săi de-a lungul timpului. Dacă şi-ar fi cerut scuze respectuos nu era nici o problemă, dar domnului "şef de frână" i s-a părut firesc să mai şi comenteze "spiritual" la adresa celor ce protestau. "Oricum, de la 1 aprilie tariful va fi de 5000 de lei şi terminăm cu bâlciul ăsta", a mai adăugat "musiu şoferică".
     Ar fi chiar bine să se termine odată cu bâlciul ăsta în care s-a transformat transportul în comun, mulţumită unor "prestatori de servicii' bădărani, al căror loc este mai degrabă la coada vacii decât la volan. Pentru a primi voie să funcţioneze în municipiu, acestora ar trebui să li se facă o examinare la "cei 7 ani de-acasă" şi să urmeze un curs de bune maniere. (Eventual să mai fie controlaţi pe traseu din când în când...) Ca să nu mai vorbim de hachiţele lor: ba le-ai trântit portiera prea tare, ba eşti un mototol şi nu eşti în stare s-o închizi, ba îi apucă pofta de o ţigară, ba fac glume deşucheate, ba trebuie să le suporţi muzica grăjdărească, foarte "educativă" pentru copiii aflaţi în maşină (cu texte din care afli ce-i "ştanga" şi "schimbătorul de viteze", cum se conduce "cu o mână pe volan şi cu una pe bulan" sau cum i-a crescut burtica fetiţei care s-a jucat cu "Nicolae") ş.a.m.d.. Oare ce părere are despre asta dl. primar, la care se tot prezintă "ghiolbanii" de pe maxi-taxi cu jalba-n proţap?(I.H.)
Ministerul Tineretului și Sportului finanțează conservarea și punerea în valoare a zonelor protejate din zona Zlatna
     Începând cu anul 2001, Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp, singura organizaţie neguvernamentală din acest sector care mai "respiră" în oraşul Zlatna, derulează o serie de programe de valorificare a potenţialului turistic a zonei Zlatna. Până în prezent s-a realizat marcarea traseului turistic Zlatna - Vf. Dâmbău, este în derulare proiectul de protejare a rezervaţiei Cheile Feneşului (Cheile Caprei) şi de asemenea se intenţionează marcarea traseului turistic Zlatna - Cheile Cibului. Primele două acţiuni sunt finanţate de Ministerul Tineretului şi Sportului prin DJTS Alba, cu o sumă totală de 8 milioane de lei, iar ultima acţiune va fi propusă spre finanţare tot acestei instituţii.
     Deşi fondurile sunt puţine, apreciem modul constant al DJTS Alba de susţinere a acestor activităţi desfăşurate de tineri într-o zonă cu atâtea probleme.
     "Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp este singura asociaţie de acest profil care este preocupată de punerea în valoare a obiectivelor turistice, rezolvarea problemelor de mediu ale zonei Zlatna, toate celelalte organizaţii evitând sistematic această zonă.
     Dacă vreţi să vă petreceţi în mod plăcut timpul liber, tinerii din "Trascău Corp" vă recomandă: urcaţi în masivul Dîmbău, coborâţi în peşteri, priviţi luminile Văii Ampoiului ce apar în noapte, treceţi în Cheile Feneşului, admiraţi stâncile impresionante, prindeţi un păstrăv (doar în timpul sezonului), apoi treceţi în Cheile Cibului, mâncaţi un balmoş şi dormiţi în fân, în şura unui localnic primitor. Şi mai sunt!!!" se precizează într-un material trimis redacţiei de Marius Guş, membru ATE Trascău Corp.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.