Ultima oră
Știri
Asociaţia bolnavilor de diabet
     Recent, la Alba Iulia s-a înfiinţat o asociaţie denumită "DIAMET", care are drept scop "ajutorarea şi promovarea intereselor membrilor săi bolnavi de diabet zaharat, boli de metabolism, cardiovasculare şi complicaţiile acestora". Consiliul director al asociaţiei este compus din Elisabeta Ana Trif - preşedinte, Vasile Zaharie şi Ana Trif - vicepreşedinţi. După cum ne-a declarat vicepreşedintele Vasile Zaharie, deja s-au realizat nişte contacte cu asociaţii similare din străinătate, în scopul unei colaborări viitoare. Adresa asociaţiei "Diamet" este următoarea: Alba Iulia, str. V. Goldiş nr. 48, tel. 091/489979; 058/824348; 058/833959; e-mail: ongdiametâyahoo.com. (I.H.)
La Aiud
Produse de uz fitosanitar neidentificate
     Inspectoratul de Protecţie a Mediului Alba a transmis recent Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului o situaţie care cuprinde reziduurile de produse de uz fitosanitar, precum şi ambalajele goale existente în depozitele Direcţiei Fitosanitare Alba. La capitolul produselor de uz fitosanitar neidentificat sunt evidenţiate două tipuri de produse lichide a căror cantitate este de 0,150 tone şi respectiv 0,08 tone. De asemenea, mai sunt amintite produse de uz fitosanitar sub formă de pulbere, acestea reprezentând 0,200 tone. Şeful IPM Alba, ing. Dimitrie Clepan a precizat faptul că produsele neidentificate sunt depozitate în magazia de pesticide a centrului de Protecţia Plantelor Aiud şi nu există pericolul ca acestea să fie răspândite în natură. În prezent se caută soluţia optimă pentru distrugerea acestor produse, urmând ca în cel mai scurt timp această problemă să fie rezolvată. (A.D.T.)
Alianţa Civică are un nou comitet de coordonare
     Vineri, 22 martie a.c., sala de conferinţe a Fundaţiei PAEM din Alba Iulia a găzduit Adunarea Generală a Alianţei Civice, filiala Alba, care l-a avut ca invitat pe Florin Niculescu, vicepreşedintele Consiliului Naţional Director al Alianţei Civice. În deschiderea întrunirii acesta a declarat că Alianţa Civică "a trecut pe lângă o mare victorie", prin nereuşita campaniei de promovare a Codului Electoral în forul legislativ. "Filiala din judeţul Alba, a adăugat d-l Niculescu, s-a dovedit totuşi, cu prilejul campaniei, una dintre cele mai active din ţară, dovada fiind cele 1.000 de semnături strânse într-o perioadă relativ scurtă de timp..." După discuţiile legate de strategia la nivel naţional a AC şi cele privind primirea de noi membri, s-a trecut la alegerea unui nou Comitet Director al filialei Alba. Componenţa acestuia este următoarea: Florin Mircea Corcoz - preşedinte; Sebastian Ştefan şi Nicolae Rusu - vicepreşedinţi; Anghel Florin, Vasile Popa, Cornelia Magheţiu, Angela Târziu şi Oliviu Gaşpar - membri. (I.H.)
În opinia PUR
Fostul preşedinte Emil Constantinescu este un surogat de analist politic
     Partidul Umanist din România - social liberal constată cu surprindere şi îngrijorare că se încearcă lansarea în forţă a unui surogat de analist politic în persoana profesorului de geologie Emil Constantinescu.
     "Consecvent practicii arhicunoscute de a vorbi atunci când nu-l întreabă nimeni şi de a debita platitudini cu un aer sentenţios, cel care a fost din greşeală preşedinte al României crede că mai are ceva de spus cu privire la treburile ţării. În faţa unui asemenea tupeu, aproape că nu mai are rost să i se reamintească despre uimitoarele "performanţe" care i-au devenit embleme: eliminarea din Parlament a partidului şi alianţei care l-a propulsat în fotoliul de la Cotroceni; dezastrul economic şi social care i-a marcat mandatul; eşuarea în ridicol a luptei împotriva corupţiei şi escaladarea fără precedent a infracţionalităţii, venalităţii şi demagogiei", se precizează în comunicatul de presă al PUR Social Liberal. (F.R.)
CL Sebeş a stabilit persoanele ce vor fi exceptate de la acordarea ajutorului social
     În baza prevederilor Legii 416/2001, Consiliul local al municipiului Sebeş a stabilit în ultima sa şedinţă, din data de 19 martie a.c., categoriile de persoane care vor fi exceptate de la plata ajutorului social. Acestea sunt următoarele: persoanele sau familiile care deţin în proprietate mai mult de un televizor, un aparat radio, o maşină de spălat sau deţin combine muzicale, telefon mobil; persoanele sau familiile care deţin în proprietate centrale termice; persoanele sau familiile care deţin atât ei sau rudele lor de gradul I, în cazul în care se gospodăresc împreună, autorizaţii persoane fizice, familiale sau societăţi comerciale. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
O grefieră de la Judecătoria Sebeş a fost arestată pentru trafic de influenţă
     Ulpia Hăbean (46 ani, din Gherla, domiciliată în Sebeş) a fost arestată preventiv în 21 martie a.c. de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. În fapt, grefiera a pretins şi primit 900 dolari SUA de la o tânără din Sebeş căreia i-a promis că, uzând de influenţa ei pe lângă comisia de examinare, o va ajuta să câştige concursul pentru postul de arhivar la Judecătoria Sebeş. În urma concursului, desfăşurat în 15.06.2001 la Judecătoria Sebeş, tânăra nu a obţinut postul de arhivar. Grefiera i-a returnat tinerei, la solicitarea acesteia, o parte din bani, însă nu toată suma. În consecinţă, "mânăreala" grefierei a ieşit la iveală, fiind în prezent cercetată pentru trafic de influenţă, potrivit Legii 78/2000. (N.T.)
Reminiscențele securiste ale partidului de guvernământ
Purtătorul de cuvânt al PSD Alba va fi acţionat în judecată
     Securiştii lui Ceauşescu şcolaţi la Băneasa, la cursurile de dezinformare şi manipulare a opiniei publice învăţau că orice opozant al regimului totalitar trebuie denigrat din timp pentru a nu mai putea fi credibil în ochii opiniei publice. Aceste metode perfide le aplică şi azi agenţii electorali ai PSD-ului încercând să reducă la tăcere opoziţia democratică.
     Purtătorul de cuvânt al PSD Alba, Mihai Babiţchi, încearcă să-l discrediteze pe preşedintele PNL Alba, d-l Teodor Atanasiu, făcându-l responsabil de unele decizii privind întreprinderea din Cugir. Babiţchi şi (mai nou) tovarăşii lui de partid omit intenţionat faptul că d-l Teodor Atanasiu nu a fost niciodată directorul general al acestei întreprinderi de stat. Aceşti tovarăşi compară acum, la doi ani după ce au preluat puterea la toate nivelurile, unii indicatori economici ai întreprinderii (care sunt cifre secrete nedestinate publicului larg, cum este de altfel întreg bilanţul) din anul 1996, cu indicatorii anului 2001, când la conducerea uzinei s-a aflat vicepreşedintele PSD Cugir, Gheorghe Şchiau şi echipa sa, făcându-i acum pe alţii vinovaţi de eşecurile partidului de guvernământ.
     Disperat de lipsa de argumente, Mihai Babiţchi îl învinuieşte pe d-l Teodor Atanasiu chiar şi pentru faptul că a fost ales de către cetăţenii din acest judeţ ca şi consilier local şi apoi consilier judeţean în două legislaturi. Aceste acţiuni sunt, probabil, urmarea invidiei bolnăvicioase pentru faptul că nu a primit voturile electoratului pentru a reprezenta cetăţenii, alegeri care pentru Babiţchi au reprezentat un adevărat eşec.
     Pentru calomniile aduse preşedintelui PNL Alba, d-l Teodor Atanasiu, Mihai Babiţchi va răspunde în faţa instanţelor judecătoreşti. Sperăm ca justiţia să-şi arate independenţa, iar pedeapsa penală să-l înveţe pe Babiţchi faptul că lupta politică este pentru oameni eleganţi, nu pentru frustraţii care n-au fost lăsaţi să treacă pragul partidelor pe care azi le defăimează. I-am aduce aminte d-lui Mihai Babiţchi faptul că în momentul în care a dorit să intre în PNL considera că unul dintre meritele sale politice e fost faptul că a reuşit să scoată organizaţia de revoluţionari pe care o conducea de sub influenţa PDSR-ului, partid pe care azi îl reprezintă şi îl preamăreşte. (Biroul de presă al PNL Alba)
O acţiune reuşită
Proiectul de cooperare inter-regională "ECOS-OUVERTURE": Observator inter-regional de diagnostic şi acţiune teritorială - "EUGENIA"
     Seminarul privind proiectul de cooperare inter-regională ECOS-OUVERTURE s-a desfăşurat în perioada 20 - 22 martie în judeţele Alba şi Hunedoara. În data de 20 martie 2002, la Consiliul Judeţean Hunedoara a avut loc şedinţa de deschidere a seminarului la care au luat parte toţi partenerii, având intervenţii preşedintele Consiliului Judeţean Alba, d-l Augustin Presecan, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara d-l Mihai Nicolae Rudeanu şi coordonatorul inter-regional al proiectului d-l Xavier Delmon din partea Regiunii Walonia din Belgia. În zilele de derulare a proiectului, în judeţul Hunedoara au avut loc deplasări în teren şi au avut loc dezbateri pe tema "Inteligenţa teritorială în sprijinul reţelei de dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii" şi "Dezvoltarea de noi filiere".
     Judeţul Alba a prezentat în aceste zile tema "Dezvoltarea de noi filiere agroalimentare şi diversificarea activităţilor economice - responsabili de temă Şcoala Superioară de Afaceri Alba Iulia - zona de implementare - teritoriul oraşelor Zlatna, Abrud şi comunele Ciuruleasa, Roşia Montană, Bucium, Mogoş şi Almaşu Mare".
     Lucrările seminarului au continuat în judeţul Alba cu vizitarea a 5 obiective pe teritoriul comunei Ciuruleasa, respectiv, o vărărie, un atelier de tâmplărie, un atelier de confecţii textile şi 2 gospodării model. În aceeaşi zi a fost prezentată la Abrud o expoziţie cu produse tradiţionale (obiecte din lemn tradiţionale, costume populare şi produse alimentare specifice zonei - conserve şi băuturi obţinute din fructe de pădure). În după amiaza aceleiaşi zile au fost organizate două ateliere în care s-au prezentat detaliat acţiunile derulate în cadrul temei - "Filiere agroalimentare şi diversificarea activităţilor economice de către reprezentanţii Şcolii Superioare de Afaceri Alba Iulia" şi respectiv acţiunile derulate în cadrul temei "Protecţie prin valorizare prezentate de reprezentanţii Universităţii "1 Decembrie 1918".
     La lucrări au participat primarii din zonele în care se derulează proiectul, reprezentanţi ai Direcţiei Agricole Alba etc. Pe tot parcursul seminarului lucrările au fost filmate şi au fost luate interviuri de către echipa belgiană şi română care se ocupă de partea de comunicare şi mediatizare a proiectului.
     Nivelul ridicat înregistrat în derularea temelor desfăşurate în judeţul Alba a fost foarte bine apreciat de către coordonatorii inter-regionali ai proiectului şi de către experţii care au însoţit delegaţia belgiană. Vizita în judeţul Alba s-a încheiat cu un spectacol folcloric foarte apreciat de partenerii străini.
Florin ROMAN
Închiderea minei de uraniu de la Avram Iancu
O investiție care se va derula timp de 6 ani
     În cursul zilei de ieri, la Inspectoratul de Protecţie a Mediului Alba a avut loc o dezbatere publică a proiectelor privind "Închiderea minei Avram Iancu", "Lucrări de prospecţiune seismică în judeţul Alba, zona Lupu, pentru eventualele zăcăminte de petrol şi gaze", "Explorarea geologică a sării geme din perimetrul Ocna Mureş - Copand - Dealul Dumbrava". La această întâlnire au luat parte reprezentanţi ai Prefecturii judeţului Alba, Primăriei Avram Iancu, Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Direcţiei Silvice Alba, Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, SM Bihor, SC Bega Minerale Industriale SA Aghireş (Cluj), IPM Alba. Un alt subiect al dezbaterii de ieri l-a constituit valorificarea dioxidului de sulf rezultat de la topirea concentratelor cuproase şi de la convertizor prin obţinerea de acid sulfuric 96-98 la sută şi a sulfitului sau a sulfatului de sodiu. Acest proiect este de fapt o continuare a unei alte investiţii, iar beneficiarul lucrării este SC Ampelum Zlatna.
     Inspectorul şef al IPM Alba, ing. Dimitrie Clepan a subliniat faptul că, în deciziile care se vor lua se va ţine seama de următoarele criterii: riscul pentru viaţa populaţiei din zonă; posibilitatea de a fi afectată starea de sănătate a populaţiei; încadrarea în concentraţiile maxime admise de poluanţi evacuaţi în mediu; îmbunătăţirea calităţii factorilor de mediu; asigurarea condiţiilor de securitate în funcţionare; rezolvarea unor probleme de ordin social; utilitatea publică; valorificarea raţională şi eficientă a resurselor şi deşeurilor în contextul unei dezvoltări durabile. În ceea ce priveşte mina de uraniu de la Avram Iancu, Compania Naţională de Exploatare a uraniului a hotărât, în urma unor studii efectuate în zonă, că mina de la Avram Iancu nu mai poate fi exploatată şi este necesară închiderea mineri şi, apoi, conservarea acesteia. Proiectul tehnic elaborat în acest sens prevede închiderea lucrărilor în subteran şi refacerea suprafeţelor exploatate. Trebuie amintit faptul că din anul 1999 la Avram Iancu nu se mai exploatează zăcăminte de uraniu. Investiţia programată la Avram Iancu se va derula după un model acceptat de UE şi este posibil ca o parte din lucrări să fie finanţate de acest organism. Închiderea minei se va derula pe o perioadă de 6 ani, iar apoi vor urma câţiva ani de monitorizare a zonei. În ceea ce priveşte haldele de steril specialiştii au apreciat că, din lipsă de fonduri, acestea au ajuns în Valea Arieşului şi problema recuperării acestora este foarte delicată. S-a optat pentru soluţia izolării haldelor de steril prin intermediul unor ziduri de sprijin. Reprezentanţii Direcţiei Silvice au subliniat necesitatea reîmprospătării terenului afectat, însămânţărilor repetate şi reîmpăduririlor. Se apreciază că valoarea totală a investiţiei la mina Avram Iancu se ridică la câteva sute de miliarde de lei. (A.D.T.)
Polițiștii TF din Blaj și Vințu de Jos au prins trei urmăriți general pentru furt
     *Poliţia Transporturi Feroviare Blaj în colaborare cu poliţia TF Bazna şi Blăjel au identificat şi reţinut doi urmăriţi general pentru furt. Remus Bârcea (34 ani) şi Ştefan Bârcea (31 ani) ambii din Bazna-Sibiu au fost reţinuţi de poliţişti iar Parchetul de pe lângă Tribunalul judeţean Alba le-a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile. Cei doi au furat, în complicitate cu alte cinci persoane, în 2 iulie 2000, un kilometru de sârmă de cupru din reţeaua telefonică aeriană a CFR-ului, între staţiile Blaj şi Târnăveni, provocând un prejudiciu de 26,48 milioane lei. Ceilalţi cinci complici, Dan Lăcătuş, Dan Bârcea, Olimpiu Bârcea, Mihai Bârcea şi Nicolae Francisc, sunt judecaţi în stare de arest preventiv, într-un dosar aflat pe rol la Tribunalul Alba.
     *Cadrele de la Postul de Poliţie Transporturi Feroviare Vinţu de Jos l-au reţinut, la coborârea din trenul accelerat Bucureşti - Timişoara Nord, pe Marius Adrian Nicola (23 ani, din Balş) care era căutat de poliţia TF Sibiu, pentru furt. Marius Nicola a fost predat poliţiei Sibiu pentru cercetări.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.