Prima pagină Ediția din: 26.03.2002
Știri
85% - procentul realizării recensământului în judeţul Alba
     Conform ultimului raport operativ furnizat de către Comisia Judeţeană de Recensământ, la nivelul judeţului Alba, în perioada 18-24 martie a.c. au fost recenzate 84,7% din totalul locuinţelor şi 85,7% din totalul populaţiei. Continuarea ritmului actual al înregistrărilor va asigura finalizarea la termen a lucrărilor din teren. Nu s-au constatat deficienţe în legătură cu asigurarea caracterului confidenţial al datelor personale înscrise în formulare, iar unele cazuri izolate de refuzuri de colaborare cu personalul de recensământ au fost rezolvate pe plan local, fără incidente. (R.J.)
Program de Paşti la Consulatul german de la Sibiu
     Consulatul General al Republicii Federale Germania la Sibiu este închis în data de 29 martie 2002, precum şi în data de 1 aprilie 2002 cu ocazia Sărbătorilor de Paşti.
EM Roşia Poieni primeşte din nou energie electrică
     Restricţia privind furnizarea energiei electrice la EM Roşia Poieni a fost ridicată la sfârşitul săptămânii trecute după ce unitatea respectivă a depus garanţii constând în ordine de compensare. Datoriile minelor din Apuseni către SC Electrica SA ating circa 700 miliarde de lei, din care circa 60 la sută reprezintă doar datoria EM Roşia Poieni. (F.R.)
Prin aprobarea a 39 de proiecte
În judeţul Alba vor fi create 639 noi locuri de muncă
     După cum v-am mai informat, Guvernul României a aprobat Programul "Dezvoltarea judeţului Alba", alocând 100 miliarde de lei pentru susţinerea firmelor private. Au fost aprobate 39 de proiecte, din care 13 pentru zona Apuseni, în special la Baia de Arieş, Cîmpeni şi Zlatna. Valoarea investiţiilor din cele trei localităţi se cifrează la 53,5 miliarde de lei, din care 25 miliarde de lei sunt asigurate din fonduri guvernamentale. Investiţiile s-au făcut în domenii precum prelucrarea lemnului, producţie de mobilă, textile, producţie etc. Preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat că prin realizarea acestor investiţii vor fi create 639 noi locuri de muncă. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Din cauza vântului puternic
Ciugudul a rămas scufundat în beznă
     În cursul serii de duminică, din cauza condiţiilor meteo vitrege (vânt puternic şi precipitaţii), postul de transformare din comuna Ciugud a "căzut", întrerupându-se furnizarea energiei electrice în întreaga localitate. Potrivit sătenilor, pana de curent a ţinut de la 21.00 şi până luni la orele 10.00. Această deficienţă tehnică nedorită a încins însă spiritele printre localnici, după ce mai multe aparate electrocasnice, în special televizoare, s-au defectat. Primarul comunei, Gheorghe Damian, ne-a declarat că păgubiţii s-au deplasat ieri dimineaţă la sediul primăriei şi au înaintat dosarele de despăgubire, pentru a se încadra în termenul legal de 48 de ore. Dânsul a mai precizat că aceste dosare vor fi înaintate către SC Electrica SA, Sucursala de Distribuţie Alba Iulia.
     Purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, d-şoara Mihaela Buda, ne-a confirmat existenţa avariei, fiind vorba de un scurt circuit la reţeaua de joasă tensiune. Transformatorul respectiv a fost înlocuit iar alimentarea cu energie electrică la Ciugud s-a reluat. La o primă "strigare" lista pagubelor se prezintă astfel: 25 televizoare, 2 congelatoare, 5 combine frigorifice, 2 calculatoare şi 4 centrale termice.
Florin ROMAN
Incendiu de proporţii la Peţelca - Teiuş
Focul a distrus două gospodării provocând pagube de 850 milioane lei
     Duminică, 24 martie, ora 18.45, pompierii militari din Aiud au fost sesizaţi că în Peţelca-Teiuş a izbucnit un incendiu de proporţii. Deoarece legătura între Peţelca şi Teiuş se face doar pe un pod plutitor, pompierii civili de la Teiuş nu au putut să intervină cu maşinile din dotare. Pompierii militari din Aiud au străbătut cei 25 km până la Peţelca în 35 de minute, cu două autospeciale. La Peţelca ardeau anexele gospodăreşti aparţinând lui Emanoil D. iar vântul puternic a extins incendiul şi la anexele gospodăreşti ale fratelui acestuia, Ioan D. Focul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit provocat de vântul puternic, la conductorii electrici din grajdul aparţinând lui Emanoil D. Au ars două grajduri (de 96 metri pătraţi), 3 tone de cereale, 2,5 tone de fân, două căruţe, alte atelaje, butoaie. Au murit în incendiu doi porci şi 108 păsări de curte (găini şi cloşti cu pui). Au fost salvate casele de locuit, două vaci şi un viţel. Pagubele au fost evaluate, la cele două gospodării, la circa 850 milioane lei. La stingerea incendiului au acţionat vecinii păgubiţilor şi pompierii militari din Aiud. Focul a fost localizat şi stins în jurul orei 22.15. Cele două gospodării nu aveau asigurări în caz de dezastre.
Nicoleta TomuŢa
Capitala Marii Uniri va aniversa 84 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
     La aniversarea a 84 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, în capitala Marii Uniri - Alba Iulia va avea loc un simpozion naţional menit să reamintească celor care vor participa că Unirea de la 1 Decembrie a fost prevestită de Unirea Basarabiei cu patria mamă la 27 martie 1918. Organizat de Fundaţia cultural-istorică "Alba Iulia 1918 - pentru unitatea şi integritatea României", DC CPCN Alba, Prefectura judeţului Alba, Arhiepiscopia ortodoxă de Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, simpozionul va fi susţinut de nume binecunoscute pentru ataşamentul lor faţă de valorile naţionale: prof. Valentina Burnaru - Societatea culturală "Limba noastră cea română", Ionel Sergiu - Asociaţia naţională a tinerilor din R. Moldova, prof. dr. Nicolae Atanasov - rectorul Universităţii Real-Umaniste din Cahul (R. Moldova), prof. Ştefan Broască - redactor şef al publicaţiei "Plai Românesc" din Cernăuţi, dr. Mircea Dogaru - Bucureşti, dr. Vasile Moga - Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, dr. Gheorghe Anghel - istoric, Alba Iulia, prof. Dorin Ovidiu Dan - DCCPCN Alba, Ion Străjan - redactor şef al revistei "Dacoromania" Alba Iulia. Simpozionul va avea loc miercuri, 27 martie, ora 9.00, la Sala de conferinţe a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. În cadrul acestei manifestări, oaspeţii vor fi primiţi de ÎPS Andrei - arhiepiscop ortodox de Alba Iulia. La finalul simpozionului vor fi vizitate expoziţiile permanente ale muzeului albaiulian.
     Să mai spunem că reprezentanţi ai Fundaţiei "Alba Iulia 1918 - pentru unitatea şi integritatea României" participă, la invitaţia Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Istorici din Moldova, la simpozionul "Geopolitica şi Istoria - unde a fost şi este Basarabia", manifestare care are loc în zilele de 26-27 martie la Chişinău.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.