Ultima oră
Știri
Controlul s-a lăsat cu 29,5 milioane de lei amenzi
     Continuându-şi activitatea, comisia mixtă de control (DGAIA, DSV, Metrologie şi Garda Financiară) a descins în târgurile de animale din Vinţu de Jos, Jidvei şi Sălciua, în pieţele agroalimentare din Alba Iulia şi în rândul producătorilor particulari ce comercializează produse agroalimentare. Au fost verificaţi 12 agenţi economici ce produc sau comercializează preparate din carne, 24 producători agricoli, 13 producători agricoli ce comercializau animale. cele mai grave nereguli au fost constatate în nerespectarea Legii contabilităţii, nerespectarea circuitelor de manipulare şi depozitare a produselor agroalimentare, existenţa unor cântare neverificate metrologic, lipsa certificatelor sanitar-veterinare, comercializarea de animale fără documente legale. Pe lângă oprirea fabricaţiei unor produse, anularea şi suspendarea licenţelor, au fost aplicate amenzi în valoare de 29.500.000 de lei. (S.T.)
La Mihalţ
Sărbătoare fără incidente
     Deşi existau premisele ca în cursul zilei de luni la Mihalţ să apară noi conflicte între ortodocşi şi greco-catolici, acest lucru nu s-a întâmplat din fericire. Credincioşii ortodocşi au participat la slujba de Buna Vestire în incinta bisericii, în timp ce greco-catolicii au renunţat la slujbă, deşi iniţial anunţaseră contrariul. Aşadar, nu s-au înregistrat incidente. (N.T.)
Curs de formare a personalului din domeniul protecţiei copilului
     În aceste zile se derulează proiectul "Formare de personal în domeniul protecţiei copilului", etapa a III-a, coordonat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie şi implementat de CRIPS Bucureşti, în colaborare cu Direcţiile judeţene din Alba, Argeş, Prahova şi Hunedoara. Lucrările acestui proiect au loc la Centrul de plasament Blaj, gazda pregătirii şi formării de personal pentru aplicarea standardelor de calitate în centrele de plasament. Proiectul se derulează cu concursul autorităţilor locale, respectiv Consiliul Judeţean Alba şi CLM Blaj, Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia şi este finanţat de UNICEF Bucureşti. La deschiderea cursului ce are loc astăzi vor participa preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, primarul Blajului, Ioan Şolea, directorul DGPDC Alba, Sorin Chirilă, cadre universitare etc. (F.R.)
Au fost înfiinţate 240 de exploataţii agricole
     Începând din acest an, producătorii agricoli beneficiază de subvenţii numai dacă sunt organizaţi în exploataţii de profil. Această măsură a stârnit un viu interes în rândul agricultorilor. Până la această oră au fost înfiinţate 89 de exploataţii în sectorul vegetal, 12 în zootehnie, 21 mixte, 96 pentru bovine, 13 pentru porcine, 2 de ovine, 1 de vie şi 1 specializată în cultivarea florilor. (A.D.T.)
În speranţa depistării unor zăcăminte
Prospecțiuni seismice în Transilvania
     Specialiştii în prospecţiuni seismice au solicitat recent avizul IPM Alba în scopul efectuării unor cercetări ale subsolului în zona Transilvania. Se vor provoca seisme de mică intensitate în localităţile Cenade, Lupu, Cergău, precum şi în alte zone din judeţ şi din afara lui în speranţa depistării unor surse de petrol, gaz metan sau alte zăcăminte. Specialiştii intenţionează să execute foraje la o adâncime de aproape 3000 de metri. Inspectorul şef al IPM Alba, ing. Dimitrie Clepan, a precizat că pentru obţinerea avizului de mediu este necesar ca firma de prospecţiuni seismice să aibă avizul Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale. (A.D.T.)
Pe raza judeţului Alba
Au fost depistate 60 de persoane care practică cerșetoria
     Inspectoratul de Poliţie al judeţului Alba a identificat până în prezent un număr de 60 de persoane de pe raza judeţului care practică cerşetoria, din care 39 sunt minori. Împotriva minorilor s-au luat următoarele măsuri: 4 au fost încredinţaţi familiilor; 5 au fost internaţi în centre de plasament; 8 au fost avertizaţi; 22 au fost identificaţi că practică cerşetoria la îndemnul părinţilor sau operează cu aceştia, împotriva celor din urmă luându-se măsuri de sancţionare contravenţională în baza Legii 61/91. În ceea ce priveşte persoanele adulte, acestea au fost sancţionate contravenţional în baza aceleiaşi legi. Persoanele depistate au vârste cuprinse între 7 şi 74 de ani, mare parte dintre acestea aflându-se pe raza municipiului Alba Iulia. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
PD mai înghite un partid
Pensionarii îşi îndreaptă speranţele spre PD
     Şi dacă tot spun analiştii politici că în România sunt prea multe partide, ceea ce duce la fragmentarea opţiunilor electoratului şi la apariţia, din necesitate desigur, a nefastelor guverne de coaliţie, sau înţelegeri pentru susţinerea guvernării, Partidul Democrat a decis să contribuie atât cât poate la reducerea numărului acestora. Calea aleasă este cea a fuziunii prin absorbţie. Aşa cum s-a întâmplat mai anul trecut cu Alianţa Naţională Română (PUNR şi PNR) se întâmplă acum cu Partidul Pensionarilor şi al Protecţiei Sociale. Preşedintele acestui partid - Ioan Nastea şi alţi lideri au trecut deja "cu arme şi bagaje" la PD. Vicepreşedintele PD Alba, Ion Dumitrel, spune că există semnale coerente că exempul liderilor va fi urmat de majoritatea membrilor PPPS. Asta pentru că PD a dovedit că are preocupări sociale puternice, iar pensionarii s-au văzut "seduşi şi abandonaţi" de către PSD. Pentru că nu altfel pot fi considerate, de exemplu, indexările pensiilor cu rata inflaţiei, indexare care pentru unii s-a făcut într-adevăr cu procente egale cu inflaţia, iar pentru alţii cu procente mult mai mici sau deloc. Şi precizăm încă o dată, este vorba aici de indexare şi nu de recorelare! Ion Dumitrel a precizat că în perioada imediat următoare PD Alba va începe înfiinţarea organizaţiilor de pensionari ale PD, iar membrii PPPS care doresc să se înscrie în PD o vor face, conform statutului PD, prin adeziune. De asemenea, PD va structura, cu sprijinul noilor săi membri, o strategie de acţiune în domeniul pensiilor şi al protecţiei sociale a categoriilor defavorizate. De asemenea, nu este exclusă nici promovarea unui proiect de modificare a actualei legi a pensiilor.
Anca DINICĂ
Șmenarii valutiști, tot mai obraznici
     De aproape două luni, unele case de schimb valutar din judeţ au fost nevoite să tragă obloanele. Neputând să-şi achiziţioneze case de marcat, aşa cum prevede Legea nr. 64/2002, vânzătorii oficiali de valută s-au văzut puşi în situaţia de-a întrerupe pe timp nelimitat această activitate. Profitând de deruta creată pe piaţa liberă dar centralizată totuşi a valutei, şmenarii fac legea pe piaţa neagră a valutei din Alba Iulia, Sebeş, Cugir şi în alte oraşe ale judeţului. Sub ochii îngăduitori ai reprezentanţilor instituţiilor cu atribuţii în facilitarea schimburilor valutare, întreprinzătorii pieţei negre agasează trecătorii cu oferte supărătoare. Casele de schimb sunt suspectate că tranzacţionează sume importante fără a le trece în contabilitate, însă pe bişniţari nu-i întreabă nimeni de sănătate. Până una-alta, noile reglementări se dovedesc a fi pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. (O.B.)
La Câmpeni, mare dezbatere pe tema
Strategii de dezvoltare a zootehniei montane în judeţul Alba
     În organizarea Prefecturii şi DGAIA Alba, joi, 28 martie a.c., oraşul Câmpeni va fi gazda simpozionului cu tema "Strategii de dezvoltare a zootehniei montane în judeţul Alba". La această importantă reuniune a crescătorilor de animale, fermierilor şi asociaţiilor profesionale de profil va lua parte d-l av. Ioan Rus, prefectul judeţului Alba, ing. Gheorghe Lazea, director general DGAIA Alba, Radu Rey, directorul Agenţiei Naţionale a Zonei Montane din MAAP, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole, H. Jacob, reprezentantul GTZ din Germania pentru România, specialişti, primarii localităţilor din zona montană.
     Participanţii la simpozion vor dezbate programul de dezvoltare a zootehniei în zona de munte, facilităţile acordate de legislaţia existentă, accesul la credite şi subvenţii, modalităţile de finanţare internă şi externă a proiectelor de înfiinţate a unor exploataţii agricole cu profil zootehnic, prelucrarea şi valorificarea produselor de lapte, carne, a păşunilor şi fâneţelor. Simpozionul este o bună ocazie de valorificare a experienţei de până acum în creşterea animalelor şi relansarea zootehniei montane pe principiile eficienţei şi calităţii. (S.T.)
Frustrările PNL Alba
În loc de argumente - grobianism politic
     Partidul Social Democrat încearcă, şi reuşeşte, să poarte un dialog civilizat cu opozanţii politici, sindicatele şi cu oricine aduce acuze - din neştiinţă, neînţelegere sau chiar rea-voinţă - actului de guvernare. Dreptul la critică reprezintă una din expresiile fundamentale ale exerciţiului democratic, recunoscut, cultivat şi protejat de PSD. Opinia publică din judeţul Alba a putut constata că toate replicile date de Biroul nostru de presă au respectat normele deontologice ale limbajului politic civilizat; fiecare critică nedreaptă a fost demontată cu argumente pertinente, irefutabile, deseori cu documente lămuritoare, singurele în măsură să convingă cetăţenii de buna noastră credinţă.
     O astfel de replică a reprezentat şi articolul "Domnul Atanasiu doreşte scuze", cerut imperios de preşedintele PNL Alba purtătorului de cuvânt al PSD Alba, d-l Mihai Babiţchi. Oricine a citit articolul respectiv a putut face diferenţierea categorică între limbajul elegant, prevenitor, chiar respectuos al d-lui Babiţchi (care a prezentat documente de susţinere a acuzelor aduse vechii conduceri a UM Cugir), şi răspunsul plin de ură, de invective murdare şi insulte conţinute în "replica" apărută în cotidianul "Unirea" semnat de "Biroul de presă al PNL Alba".
     În "replica" amintită nu a fost contestat nici unul din documentele prezentate opiniei publice ca dovadă a managementului defectuos practicat de vechea conducere a Uzinei, din care a făcut parte şi d-l Teodor Atanasiu. Totuşi domnul (acest apelativ a lipsit cu desăvârşire din comunicatul PNL) Babiţchi este acuzat de calomnie, dezinformare, este gratulat cu tot felul de expresii insultătoare, injurioase (care pot face obiectul unui proces penal) etc.
     Întregul comunicat al PNL este el însuşi un model de dezinformare. În primul rând indicatorii economici (nu este vorba de caracteristicile tehnice ale armamentului) nu reprezintă un secret din moment ce chiar sindicatele au vânturat cifrele respective la toate mitingurile; d-l Mihai Babiţchi a scos "Asociaţia 21 Decembrie 1989" din UNORD 1989 - fieful PD la vremea respectivă - şi a afiliat-o la CORD 1989 - condus de Dan Iosif, deci fieful PDSR; d-l Mihai Babiţchi a condus campania electorală din anul 2000 a PDSR, fără să candideze pe vreo listă, cu rezultate de excepţie cunoscute etc. etc.
     Ar mai fi o întrebare: Unde s-au aflat d-nii Atanasiu şi Dan Coriolan Simedru în dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, când actualul purtător de cuvânt al PSD s-a aflat în fruntea Revoluţiei, a câştigat puterea într-un moment când dictatorul încă nu fugise, şi a mers singur la Cugir potolind mulţimea ieşită în stradă şi a numit o nouă conducere a oraşului în numele Revoluţiei? Şi cum îşi permite PNL să îl facă securist pe un om care a fost arestat de securitate pentru activităţi anticomuniste, a fost închis pentru asta şi are statut de deţinut politic? Mai trebuie să amintim că Mihai Babiţchi este unul dintre cei mai respectaţi oameni din judeţ?
     Înţelegem disperarea neputincioasă a PNL Alba care doreşte prin tot felul de ameninţări nedemne să-l descurajeze pe purtătorul nostru de cuvânt. Îl anunţăm pe d-l Teodor Atanasiu că Mihai Babiţchi îl aşteaptă la bară. (Biroul de presă al PSD Alba)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.