Prima pagină Ediția din: 28.03.2002
Știri
Bursa canadiană a alocat
93 milioane dolari pentru proiectul de la Roșia Montană
     Bursa canadiană a anunţat că preşedintele campaniei Gold Corporation, d-l Frank Timiş, a obţinut prima tranşă de finanţare în vederea dezvoltării proiectului de la Roşia Montană. Valoarea acestei tranşe de finanţare este de 93 milioane USD, banii intrând deja în contul companiei.
     Băncile acţionare au semnat totodată acordul privind alocarea unei sume iniţiale pentru acelaşi proiect de la Roşia Montană, în valoare de 300 milioane USD.
     Principalul obiectiv din acest an al companiei Gold Corporation îl reprezintă obţinerea tuturor celor aproximativ 380 de avize şi autorizaţii necesare demarării proiectului.
Florin ROMAN
PUR inaugurează sediile din Alba Iulia şi Sebeş
     Sâmbătă, 30 martie 2002, ora 10.30, Partidul Umanist din România - social liberal, Filiala Judeţeană Alba, îi invită pe membrii şi simpatizanţii săi la inaugurarea noului sediu de partid situat în P-ţa Iuliu Maniu nr. 13, et. VI (fosta Bancă Agricolă). Din partea conducerii centrale vor participa deputaţii Florea Voinea, vicepreşedinte al partidului şi Amalia Bălăşoiu. Tot în cursul aceleaşi zile la orele 13.30 se va inaugura sediul filialei municipale PUR - Sebeş. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Dezvăluiri senzaţionale
Miliardarul de origine maghiară, George Soros, bagă beţe în roate investiţiei de la Roşia Montană
     Surse oficiale, foarte bine informate, ne-au dezvăluit o serie de fapte care au scos la iveală lucruri ce par la prima vedere greu de crezut: împotriva investiţiei de la Roşia Montană a fost lansată o fulminantă campanie de denigrare, plătită cu bani străini. Conform informaţiilor respective, două aşa-zise "organizaţii neguvernamentale" din Cluj Napoca susţinute financiar pe filiera Budapesta, au angrenat numeroase asociaţii şi fundaţii din Transilvania, şi în mod special din judeţul Alba pentru a "nimici" proiectul de la Roşia Montană. Aceste afirmaţii pot fi oricând susţinute cu probe. O parte din organizaţiile respective, atrase se pare în mod inconştient în acest război, au primit şi fonduri importante pentru a "face scandal", la fel cum au primit şi anumite publicaţii centrale, care şi-au făcut un obicei din a ataca sistematic investiţia. Există declaraţii, chiar din partea unor membri ai Asociaţiei "Alburnus Maior", cel mai vehement contestatar al proiectului, conform cărora, susţinerea financiară a asociaţilor şi organizaţiilor amintite provine din aceleaşi surse. În mod paradoxal mai mult de jumătate din membrii acestei asociaţii sunt salariaţi ai Minvest Deva, care se ştie că este asociat cu investitorul majoritar - Roşia Montană Gold Corporation. Aşadar ne întrebăm cum de permite Minvest Deva ca aceşti salariaţi să se opună intereselor social-economice ale firmei.
     Informaţiile oficiale provenind de la servicii specializate susţin că principalul "Artizan" al luptei împotriva proiectului de la Roşia Montană nu este altul decât cunoscutul şi controversatul american de origine maghiară George Soros. Acesta, potrivit aceloraşi surse, a încercat să atragă anul trecut o finanţare de aproximativ 50 milioane dolari SUA, în vederea construirii unui Disney Land în Budapesta, dar nu a reuşit. În acelaşi context, se pare că şi campania lansată în exterior şi chiar în interior împotriva proiectului Dracula Land ar fi opera aceluiaşi George Soros. Este foarte interesant faptul că două dintre cele mai mari proiecte investiţionale din România, susţinute de statul român şi având parteneri dintre cei mai cunoscuţi în lume sunt denigrate de forţe oculte din exteriorul ţării. Bineînteles, la mijloc sunt fonduri impresionante. În cazul de faţă se doreşte stoparea investiţiilor străine în România şi în mod special în Transilvania, pentru ca centrul de greutate din această zonă să fie mutat în Ungaria. Se pare că domnului Soros nu i-a căzut bine când a auzit că în aceste zile proiectului de la Roşia Montană i-au fost alocate aproape 100 milioane dolari SUA, fapt confirmat în ultimele 24 de ore şi de Bursa canadiană. Această campanie subversivă şi calomnioasă dusă împotriva proiectului din Apuseni şi a preşedintelui părţii canadiene, Frank Timiş, are loc pe fondul pregătirilor care se fac în ţara vecină pentru alegerile legislative şi unde cartea naţionalistă se pare că va juca un rol important.
     În această ţesătură de intrigi mai trebuie remarcat şi un alt aspect, a cărui miză este de sute de milioane de dolari. Este vorba despre repetatele dezinformări potrivit cărora punerea în valoare a investiţiei va genera un adevărat "blestem" al cianurilor, rezultate de la noua uzină de preparare. Nimic mai fals! Compania investitoare a demonstrat că are cel mai bun plan de ecologizare a zonei, realizat în conformitate cu toate normele solicitate de Comunitatea Europeană. În cazul în care acest proiect va demara, vecinii noştri nu se vor mai putea plânge Comunităţii Europene de "dezastrele" provocate de mineritul din România. În plus, ecologizarea Munţilor Apuseni ar putea spori şansele României de integrare în structurile UE, fapt care, de asemenea, nu convine unora dintre vecinii noştri.
Florin ROMAN
Fiind ameninţată de prietenul ei cu violul
O tânără din Alba Iulia s-a aruncat pe geam
     Marţi seara, în jurul orei 22.30, la Spitalul judeţean Alba a fost adusă o tânără, în stare de şoc. În urma investigaţiilor medicale s-a constatat că fata, Maria L. ( 19 ani, din Alba Iulia), a suferit o fractură, fără deplasare, la coloana vertebrală, provocată prin cădere de la înălţime. A fost sesizată poliţia Alba Iulia, care a demarat cercetările cu privire la împrejurările care au condus la rănirea tinerei. Potrivit mărturisirilor făcute de tânără poliţiştilor, aceasta s-a aruncat de la nivelul unu al blocului 6BCD de pe strada Vasile Goldiş din Alba Iulia, pentru a scăpa de un viol...în grup. În fapt, fata s-a dus în blocul 6BCD împreună cu prietenul său Alexandru Antoniu J. (21 ani, din Alba Iulia). Ajunsă în apartament, fata a avut surpriza să constate că acolo mai erau câţiva prieteni de-ai băiatului. Potrivit declaraţiilor făcute de fată poliţiştilor (şi recunoscute ulterior de băiat în faţa procurorilor), Alexandru J. a început să-i facă avansuri. Deoarece tânăra i-a refuzat avansurile, băiatul a ameninţat-o că-i va chema şi pe prietenii săi, din camera alăturată. Panicată că prietenul ei îşi va pune în practică ameninţările, fata s-a aruncat pe geam, de la etajul I, după ce Alexandru J. a părăsit camera. Audiat de procurori, Alexandru J. a recunoscut că cele spuse de Maria L. sunt reale, mai puţin "gluma" cu prietenii.
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.