Ultima oră
Știri
Bolile de sezon - în plină ofensivă
Aproximativ 200 de locuitori ai judeţului au intrat în spital
     Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al DSP Alba, dr. Cristina Galoş, numărul de afecţiuni respiratorii se menţine în limitele prevăzute pentru această perioadă, când ne confruntăm cu viariaţii semnificative ale temperaturilor. Acest fapt impune menţinerea măsurilor de prevenţie obişnuite în aceste situaţii. La apariţia simptomatologiei de disconfort, dureri musculare, temperatură mai mare de 38 grade Celsius se recomandă consultarea medicului de familie. Şi în ultima săptămână, cele mai multe cazuri înregistrate au fost în cazul virozelor - 1324. Din acest total, 89 persoane au fost spitalizate. Cea mai afectată categorie de vârstă este cea cuprinsă între 15-44 ani, cu 423 cazuri de îmbolnăvire. Pentru acelaşi interval de timp au fost raportate 622 pneumonii, din care 97 cazuri mai grave au fost spitalizate. Situaţia este ceva mai bună în cazul gripelor - 58 de persoane, din care 8 au fost internate. (F.R.)
Flagrant delict la "plimbăreală" cu... maşina altuia
     Marţi, 26 martie, ora 21.30, poliţia Cugir a fost sesizată de Vasile Vulpei (47 ani, din localitate) despre faptul că un necunoscut i-a pornit maşina parcată în faţa blocului şi a plecat cu ea spre o destinaţie necunoscută. În scurt timp, un echipaj al poliţiei Cugir a reperat autoturismul, l-a oprit în trafic şi l-a identificat pe şoferul de ocazie. Acesta se numeşte Dan Ionuţ Hetea (23 ani, din Cugir). Aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, Hetea le-a declarat poliţiştilor că a furat maşina deoarece intenţiona să facă o mică...plimbare. Hetea nu are permis de conducere auto. La percheziţia domiciliară, poliţiştii au găsit în locuinţa lui Hetea mai multe chei de autoturisme şi o lamă de unghieră folosită la deschiderea portierelor. Celui în cauză i-a fost întocmit dosar penal pentru tentativă de furt şi conducere fără permis. (N.T.)
S-a încheiat recensământul!
Până ieri la ora 12.00 procentul judeţului Alba era de 99 %
     Ieri a fost ultima zi a recensământului, personalul implicat în această acţiune încheindu-şi activitatea de culegere a datelor din teren. Potrivit ultimelor informaţii, ieri la ora 12.00, în judeţul Alba, procentul recenzării locuinţelor era de 90,3%, iar la populaţie de 99,3%. Majoritatea localităţilor se situează în jurul acestor cifre, excepţie făcând Crăciunel, Gîrda, Baia de Arieş, Întregalde, Ohaba, Sâncrai şi Şugag, însă probabil şi în aceste cazuri, întârzierile au fost recuperate până aseară. De menţionat faptul că, persoanele care nu au fost recenzate din diverse motive în propriile locuinţe, au fost prezente în cursul zilei de ieri, la sediul Direcţiei de Statică din Alba Iulia, fiind cuprinse astfel, în formularele respective. (R.J.)
Dr. Radu Rey la Cîmpeni
     Joi, 28 martie a.c., are loc la Câmpeni în jurul orei 10.00, o întâlnire cu d-l prof. dr. Radu Rey şi alţi specialişti din domeniul agriculturii, cu scopul unor ample dezbateri privind viitorul agrozootehniei şi turismului în Munţii Apuseni. Sunt invitaţi în mod deosebit crescători de animale, specialişti în domeniu şi toţi cei care doresc un progres al zonei Munţilor Apuseni. (I.R.)
Începând de azi, timp de opt zile
Se sărbătorește "Pesah" - Paștele evreilor
     Începând de astăzi, 28 martie a.c., evreii din întreaga lume încep să sărbătorească "Pesah" (Paştele). Considerată drept cea mai importantă sărbătoare mozaică, aceasta comemorează în fiecare an eliberarea poporului lui Israel din robia egipteană, sub conducerea lui Moise. Şi chiar dacă la Alba Iulia numărul evreilor a scăzut într-atât încât nu se mai pot întruni nici măcar 10 bărbaţi în vârstă de peste 13 ani, pentru celebrarea în colectiv a slujbei religioase, evreii albaiulieni sărbătoresc Paştele în mod individual. "Astăzi, ne-a declarat preşedintele comunităţii evreieşti, d-l Abraham Geza, am citit ca în fiecare an "pericopa" după datină, în sinagoga pustie. Altădată sărbătoarea Pesah era prilej de mare bucurie. Se scotea sulul "Tora" pe masa "bima" şi şapte bărbaţi ai comunităţii erau onoraţi prin citirea din scrierile sfinte. După împlinirea ritualului religios, fiecare evreu evlavios se întorcea acasă şi se aşeza la masa festivă "seder", organizată tot după obiceiul străvechi..." (I.H.)
Traversând strada prin loc nepermis
O pensionară s-a ales cu piciorul rupt
     Marţi, 26 martie, ora 10.15, pe strada Republicii din Alba Iulia s-a produs un accident rutier în urma căruia o femeie s-a ales cu piciorul rupt. Încercând să traverseze strada prin loc nemarcat şi fără să se asigure, Elena Tătar (75 ani, pensionară) a fost surprinsă şi accidentată de autoturismul VW Golf condus de Petru Bocşa (44 ani, din Alba Iulia). Femeia a fost transportată la spitalul judeţean Alba unde a fost diagnosticată cu fractură de peroneu la piciorul drept. În cauză, poliţia continuă cercetările. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Basarabia - pământ românesc
Simpozion dedicat aniversării a 84 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
     cohortaUn simpozion simplu, dar cu o imporanţă foarte mare s-a desfăşurat ieri la Alba Iulia, în organizarea Fundaţiei "Alba Iulia 1918, pentru unitatea şi integritatea României", Prefecturii judeţului Alba, Arhiepiscopiei ortodoxe de Alba Iulia şi DCCPCN Alba. El a fost dedicat aniversării a 84 de ani de la Unirea Basarabiei (sau a Moldovei de Est, cum spunea istoricul Mircea Dogaru) cu România. Un simpozion naţional la care au fost invitaţi şi istorici şi reprezentanţi ai naţiunii române din Cahul, Chişinău şi Cernăuţi. Din păcate doar domnul Ştefan Broască - redactorul şef al revistei "Plai Românesc" din Cernăuţi a reuşit să ajungă la Alba Iulia, ceilalţi invitaţi fiind opriţi la graniţă de autorităţile Republicii Moldova. Un gest care în contextul evenimentelor politice care s-au desfăşurat şi continuă să se desfăşoare la Chişinău primeşte o semnificaţie aparte. Cum era şi firesc la un simpozion cu temă istorică au fost prezentate date, fapte, oameni legaţi de evenimentul aniversat. De o atenţie aparte s-a bucurat intervenţia istoricului dr. Mircea Dogaru - Bucureşti, care a reuşit într-un timp relativ scurt - faţă de amploarea demersului - creionarea unei fresce a locuirii româneşti dincolo de Prut, dar mai interesant, între Nistru şi Nipru, teritoriu unde românii aflaţi în afara graniţelor formaţiunilor statale româneşti s-au organizat în forma cetelor de luptători care ulterior au fost numiţi cazaci. Chiar numele hatmanilor independenţi ai cazacilor dovedesc aceasta. Cu timpul ei au fost supuşi de Imperiul Ţarist în expansiune, căzând pradă înţelegerilor dintre acesta şi Regatul Polonez. faptul că la Est de Nistru a existat un teritoriu locuit compact de români poate fi o justificare a faptului că mareşalul Antonescu nu a oprit înaintarea armatelor române spre est atunci când acestea au ajuns la Nistru.
     În ce priveşte numele de Basarabia, ne spune dl. Dogaru, el este rezultatul unui fals istoric promovat de diplomaţia ţarului Alexandru I şi acceptat de diplomaţia napoleoneană. În secolul al XVIII-lea purta numele de Basarabia doar o fâşie la litoralul Dunării maritime, fâşie cucerită de Imperiul Otoman. În cadrul tratativelor de pace în urma războiului ruso-turc din 1774, diplomaţii ruşi au prezentat o hartă unde prin fals numele de Basarabia era înscris pe un teritoriu foarte mare, de la Siret la Nistru şi de la Marea Neagră până în nord, la Hotin. În urma nedumeririlor exprimate de geografii francezi, ruşii au rectificat puţin teritoriul care a ajuns de la Prut la Nistru. Astfel teritoriul a ajuns în posesia Imperiului Ţarist, iar falsul istoric s-a perpetuat până astăzi cu consecinţele nefaste pe care le cunoaştem. Pentru rusificare metodele au fost foarte ingenioase şi ele se aplică şi astăzi. Elita românescă a fost distrusă promiţându-se independenţa pentru cei visători, mituindu-i cu bani pe cei lacomi şi acordându-se onoruri şi titluri celor orgolioşi. Să nu uităm că în 1990 Moldova de dincolo de Prut a devenit independentă, iar acum evenimentele... A fost simpozionul o lecţie de istorie din care generaţiile tinere trebuie să înveţe să aibă demnitatea şi mândria, dar şi determinarea de a promova şi urmări realizarea intereselor naţionale aşa cum au ştiut s-o facă generaţiile de la 1859 şi 1918.
Anca DINICĂ
Există sau nu corupţie în judeţul Alba?
Şedinţa Comisiei judeţene anticorupţie - fără elemente senzaţionale
     Prefectul Ion Rus, preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan şi reprezentanţii IPJ, SRI, Direcţia Vămilor, Direcţia de Finanţe şi Gărzii Financiare, cu alte cuvinte, componenţa Comisiei Judeţene anticorupţie s-au întâlnit iar în şedinţă pentru a dezbate fenomenul de corupţie care se manifestă atât pe plan local cât şi naţional. Cu acest prilej nu au fost însă furnizate cazuri senzaţionale, semn că ele ori nu există, ori că se fac în continuare cercetări şi eventualele informaţii, făcute publice, au influenţă asupra lor. În schimb, au reţinut atenţia câteva aspecte. Conform şefului Direcţiei Vămilor Alba, Radu Pavel Simion există unii agenţi economici care încercau să fraudeze într-un mod sau altul, numai în ultimele două săptămâni fiind confiscate mărfuri în valoare de 400 milioane lei. De asemenea, vama se confruntă cu dificultăţi mai mari în ceea ce priveşte controlul în zonele defavorizate din judeţ, în principal datorită personalului restrâns de care dispune. La rândul său, reprezentatul Gărzii Financiare a subliniat faptul că în primele 2 luni ale acestui an au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 2,5 miliarde lei şi s-au confiscat banii în valoare de alte 2,5 miliarde lei. În ceea ce priveşte Direcţia de Finanţe, s-a precizat faptul că sunt tot mai dese cazurile de evaziune fiscală, Inspectoratul de Poliţie dându-şi tot concursul în rezolvarea lor. Nu în cele din urmă, prefectul Ioan Rus a prezentat o notă în legătură cu ancheta desfăşurată de Prefectură la Consiliul local Alba Iulia vizând concesionarea activităţii de salubritate, urmând să fie înaintată în acest sens o adresă atât Poliţiei cât şi Curţii de Conturi. Tot şeful administraţiei publice judeţene, a mai precizat că în data de 25 aprilie a.c., va avea loc o nouă întâlnire, unde vor fi discutate, eventualele cazuri de corupţie din administraţia locală.
Răzvan JURCĂ
Ieri, la Serviciul EIP din IPJ Alba a început
Preluarea actelor pentru eliberarea paşapoartelor de tip nou
     coadaLa ghişeul Paşapoarte şi Evidenţe Străini din cadrul Serviciului pentru Evidenţa Informatizată a Persoanei - IPJ Alba s-au adunat ieri dimineaţă în jur de 60 - 70 de persoane care intenţionau să-şi depună actele în vederea obţinerii unui tip nou de paşaport. Fiind o zi mai specială (zi de probe), orarul de lucru cu publicul a fost mai scurt, doar între 10.30 -13. Accesul la ghişeele poliţiei a fost normalizat cu ajutorul unei echipe operative de jandarmi, care au avut rolul de a preveni orice fel de incidente neplăcute. La inaugurarea noului sistem de eliberare a paşapoartelor au asistat oficialităţi din administraţia publică locală şi judeţeană. Potrivit declaraţiei şefului SEIP, cpt. Cristina Grigoraş, în prima zi procesul de preluare a actelor a decurs mai greu deoarece cetăţenii nu sunt obişnuiţi cu noile tipuri de formulare pe care le au de completat şi fac foarte multe greşeli. În plus, durata de preluare a actelor este prelungită şi de faptul că mai nou fotografiile pentru paşaport sunt făcute chiar în incinta poliţiei, la ghişeul Paşapoarte. Dintre cele 60-70 de persoane care s-au pus la rând dis de dimineaţă, doar 15 au reuşit să-şi depună actele în vederea obţinerii paşaportului. Cpt. Grigoraş şi-a exprimat însă speranţa că în curând procesul de preluare-eliberare acte se va normaliza, eliminându-se busculada de la ghişee.
Nicoleta TOMUŢA
Aprecieri jignitoare, neconforme cu realitatea la adresa Prefecturii Alba
Comunicat de presă
     Aprecierile jignitoare lansate de vicepreşedintele PD Alba, Ion Dumitrel, la adresa instituţiei Prefecturii, referitoare la funcţionarea unor exploatări miniere din judeţ, ne determină să facem următoarele precizări: Pentru corecta informare a opiniei publice precizăm că Prefectura judeţului Alba a făcut în nenumărate rânduri o serie de intervenţii la forurile competente, pentru furnizarea energiei electrice la exploatările miniere aparţinând Companiei Naţionale Minvest Deva. Sistarea furnizării energiei electrice la Filiala "Avram Iancu" Abrud SA s-a produs din cauza neachitării facturii către SC "Electrica" şi nu datorită "independenţei" politice a conducerii unităţii, aşa cum sugerează domnul Ion Dumitrel. În plus, domnia sa încearcă să sugereze că doar Filialei "Avram Iancu" Abrud i s-a sistat furnizarea energiei electrice, pe motiv că politica unităţii respective nu convine prefectului Ioan Rus. Precizăm că toate exploatările miniere aparţinând Companiei Naţionale Minvest Deva se bucură de acelaşi regim şi toate unităţile care nu-şi achită facturile la SC "Electrica" urmează să sufere sistări la furnizarea energiei electrice. Iniţial, avertizările au fost date din luna ianuarie, a.c., dar la intervenţiile repetate ale prefectului Ioan Rus, întreruperea energiei electrice a fost amânată. SC "Electrica" a atenţionat consumatorii din timp să-şi prevadă măsuri organizatorice şi tehnice, pentru a asigura alimentările vitale cu energie electrică.
     Amintim domnului Ion Dumitrel că până la finele anului 2001 exploatările miniere au fost exceptate de la sistarea energiei electrice, măsură stabilită de Guvern tocmai pentru a le oferi posibilitatea de a se relansa economic.
     Prin HG 771/2001, Companiei Naţionale Minvest Deva i s-a asigurat furnizarea energiei electrice necesară desfăşurării activităţii sale de către SC "Electrica" până la finele anului 2001, urmând să se efectueze regularizarea plăţilor după 1 ianuarie 2002. Neachitarea facturilor către SC "Electrica" a reprezentat motivul real pentru care a fost întreruptă energia electrică la Filiala "Avram Iancu" Abrud.
Biroul de presă al Prefecturii Alba
Purtător de cuvânt, Georgiana JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.