Curier județean
Rugăciunea de azi
      Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-te, ceea ce eşti cu Dar dăruită, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău; că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre.
     O! Preasfântă Doamnă, Fecioară, de Dumnezeu Născătoare, primeşte nevrednica noastră rugăciune şi ne păzeşte de moarte năpraznică şi ne dăruieşte pocăinţă înaintea sfârşitului nostru. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Cuv. Ilarion Mărturisitorul; Sf. Ap. Irodion
Catolic: Sf. Sixt al III-lea

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
În campania agricolă de primăvară
Semințe sunt, lipsesc banii
     Printr-o hotărâre de guven, preţul seminţelor certificate din producţia internă, provenite de la agenţii autorizaţi este subvenţionat parţial de la bugetul statului. Pentru sămânţa folosită în campania agricolă din primăvara acestui an se acordă o subvenţie de 50 la sută pentru orz, sfeclă de zahăr, in pentru fibră şi cânepă pentru fibră, 47 la sută pentru plante medicinale, la 40 la sută pentru material săditor pomicol şi viticol, legume de câmp, 35 la sută pentru soia, 31 la sută pentru floarea-soarelui şi fasole de câmp, 30 la sută pentru cartofi, 28 la sută pentru porumb şi 20 la sută pentru legume de seră şi plante furajere acestea reprezentând procente din preţul de cumpărare a seminţelor. Producătorii agricoli sunt nemulţumiţi că nici până la această oră n-au primit un leu sprijin financiar pentru achiziţionarea seminţelor de care au nevoie. Fără bani, sătenii vor apela din nou la seminţele din hambarul propriu, de productivitate scăzută. (A.D.T.)
Drumurile impracticabile în zona montană
Împiedică colectarea laptelui
     La insistenţele primarilor şi producătorilor agricoli din zonele montane, Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă privind sprijinul financiar acordat producătorilor de lapte. Este binevenită măsura luată, ca producătorii de lapte să beneficieze de 1400 lei pentru fiecare litru de lapte livrat cu un echivalent de 3,5 la sută grăsime, respectiv 1800 lei, pentru laptele preluat de la furnizorii situaţi în zona montană. Diferenţele subvenţiei între zona de şes şi cea montană era de mult aşteptată. Să credem că de acum înainte vor curge râuri de lapte din zonele montane ale judeţului? Imposibilitatea accesului mijloacelor auto de transport a laptelui în satele izolate din Munţii Apuseni, Sebeşului şi Cugirului nu-i va permite crescătorului de vaci de lapte să-şi valorifice produsele. Cu siguranţă el va folosi laptele ca hrană pentru porci. Fără drumuri practicabile, suplimentarea subvenţiilor nu va avea efectul scontat. (S.T.)

Casa de tip familial de la Tîrsa primește bani din Marea Britanie
     Programul-Schemă de Dezvoltare Socială, derulat de Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea şi Implementarea Programelor de Restructurare a Zonelor Miniere, finanţat de DFID, are ca obiectiv general sprijinirea dezvoltării sociale a comunităţilor umane afectate de restructurarea sectorului minier. Finanţarea schemei este nerambursabilă şi are la bază acordul de finanţare încheiat între Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională al Marii Britanii (DFID) şi Ministerul Industriei şi Resurselor, reprezentat de ANDIPRZM.
     Primul proiect finanţat în judeţul nostru în cadrul acestui program va avea ca beneficiar Centrul de plasament "Sf. Nicolae", din comuna Avram Iancu-comunitatea Tîrsa, unde se află în plasament la ora actuală 7 copii abandonaţi, dintre care 4 provin din familia unui fost miner bolnav de silicoză. Valoarea finanţării nerambursabile este de 2748 de lire sterline, proiectul propunându-şi realizarea unei camere de zi, a unui grup sanitar şi a alimentării cu apă a centrului de plasament, în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de confort pentru copiii din instituţie.
     La colectivul zonal Alba au mai fost evaluate şi aprobate de către comitetul local de evaluare încă patru proiecte, în valoare totală de 10700 de lire sterline, din domeniile: educaţie, învăţământ, sănătate publică, în localităţile Zlatna, Ponor şi Unirea, care au fost transmise la nivelul superior şi aşteaptă răspunsul finanţatorului.
Reprezentant SDS, Colectiv zonal Alba
Viorica Vîlcea
Pentru că şi-a ameninţat părinţii cu toporul
Un tânăr va munci 50 de ore în folosul comunităţii
     Judecătoria Aiud l-a condamnat pe Ioan Popa (30 ani, din Sâncrai) la 50 de ore muncă în folosul comunităţii pentru încălcarea prevederilor legii 61/1991. În fapt, Ioan Popa a provocat un scandal grozav la domiciliul părinţilor săi, pe fondul consumului de alcool. Mai mult, Popa a luat un topor şi şi-a fugărit părinţii prin curte, ameninţându-i cu moartea. Mama acestuia l-a reclamat la poliţia din Aiud, iar Judecătoria Aiud l-a condamnat la 50 de ore de muncă în folosul comunităţii. Firesc, fiul "rătăcitor" va locui tot în sânul "primitor" al familiei, care va trăi şi de acum încolo sub acelaşi imperiu al fricii de... fugăreli nocturne... (N.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.