Ultima oră
Știri
Vineri, la sediul Prefecturii
Se va semna Acordul Social la nivelul judeţului Alba
     La sfârşitul săptămânii trecute au avut loc primele runde de discuţii între reprezentanţii administraţiei judeţene şi cei ai filialelor confederaţiilor sindicale în vederea semnării protocolului de colaborare care înseamnă de fapt Acordul Social pe anul 2002. Acest lucru se va produce probabil vineri, 5 aprilie a.c., la sediul Prefecturii, când va avea loc şedinţa Comisiei de Dialog Social, în acest răstimp sindicatele urmând să formuleze o serie de propuneri specifice judeţului nostru care să fie cuprinse în respectivul protocol. (R.J.)
Guvernului i se cere
TVA redusă pentru agenţiile de turism
     Organizaţiile profesionale de turism au solicitat, recent, guvernanţilor reducerea TVA pentru activitatea desfăşurată în domeniul turismului. Reprezentanţii patronatelor susţin că TVA ar trebui să aibă acelaşi nivel ca în ţările Uniunii Europene, deci mai puţin de 19 la sută cât este în prezent. Deoarece în Luxemburg, Franţa, Spania şi Italia TVA este cuprinsă între 3 şi 9 la sută, s-a propus Executivului reducerea TVA pentru turism la 5 până la 9 la sută. (A.D.T.)
La Alba Iulia, pe trei străzi
Se ia apa
     În cursul zilei de miercuri, 3 aprilie a.c., pe trei străzi din Alba Iulia se va întrerupe furnizarea apei. Este vorba de străzile Macului, Lalelelor şi Violetelor, între orele 9.00-17.00. Apa nu va mai curge la robinete din cauza unor lucrări de reparaţii la reţea. (F.R.)
S-au majorat amenzile pentru angajatori
     Angajatorii care nu respectă măsurile de protecţie pentru persoanele încadrate în muncă vor fi sancţionaţi cu amenzi usturătoare. Astfel, în cazul în care nu vor fi înregistrate contractele individuale ale salariaţilor la Inspectoratul Teritorial de Muncă în termen de 20 de zile de la încheierea lor, agenţii economici vor primi amenzi cuprinse între 30 şi 60 de milioane de lei, ne-a informat şeful ITM Alba, Dorel Fiţ. Amenzile aplicate celor care folosesc "munca la negru" sunt cuprinse între 50 şi 100 de milioane de lei, iar societăţile care împiedică verificările inspectorilor de muncă vor fi sancţionate cu sume între 45 şi 100 de milioane de lei. De asemenea, se vor acorda amenzi de până la 100 de milioane de lei angajatorilor care nu vor aplica măsurile dispuse de inspectori în urma controalelor efectuate. Pentru întocmirea defectuoasă a registrului de evidenţă a convenţiilor civile de prestări servicii se va recurge la amenzi între 45 şi 90 de milioane de lei. (A.D.T.)
Reproşuri la adresa primarului Mircea Hava
     Lipsa primarului Mircea Hava precum şi a oricărui reprezentant al municipalităţii albaiuliene la şedinţa săptămânală a Consiliului Consultativ Operativ al judeţului Alba, ce a avut loc în cursul zilei de ieri, l-a supărat rău pe prefectul Ioan Rus, care a reacţionat vehement: "Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, primarul municipiului Alba Iulia dovedind o totală lipsă de respect, ca să nu spun chiar o sfidare la adresa autorităţilor judeţene. Există anumite întâlniri sau manifestări de larg interes public, la care reprezentanţii primăriei nu se obosesc să participe, invocând diverse motive", a declarat şeful administraţiei publice judeţene, care a mai specificat că la mijloc ar putea fi şi o conotaţie politică, având în vedere că primarul Mircea Hava este înregimentat în Partidul Democrat, adică face parte din opoziţie. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Timpul lui Caragiale
"Promisiuni... pierdute"
     De faptul că este "anul Caragiale" ne-am convins şi noi, Partidul Democrat, dar din cu totul alte surse decât PDSR-ul zis PSD! Modul cum misionarii pseudo-partidului social-democrat propovăduiesc şi laudă realizările geniale, europene, universale ale echipei guvernamentale condusă de Adrian Năstase confirmă, fără nici un dubiu, că replicile lui Farfuridi - Trahanache şi Tipătescu sunt valabile şi acum, populaţia României în concepţia PDSR zis PSD reprezentând "cetăţeanul turmentat", atât de simpatic şi uşor de manevrat, dar neluat în seamă decât în momentele electorale. Reflexul arhicunoscut al guvernanţilor, chiar şi locali, de a se referi şi contraataca la orice reacţie a Partidului Democrat prin sintagma "dezastruoasa guvernare PNŢCD - PNL - PD - UDMR din perioada 1996-2000" începe să se demonetizeze, ca urmare a efectelor celor doar 15 luni de supremaţie tip Năstase, caracterizată prin scăderea nivelului de trai al populaţiei, care a dus la costuri imense de întreţinere a locuinţelor, la preţuri tot mai apăsătoare ale curentului electric, gazului metan, alimentelor, ca să nu mai vorbim de îmbrăcăminte sau alte necesităţi zilnice.
     Mai nou, sfidarea şi desconsiderarea unor soluţii sau cerinţe, care, de altfel, au fost "promisiuni electorale" ale PDSR în anul 2000 sunt lucruri care deranjează şi enervează Puterea, obligând-o la reacţii deplasate şi la justificări puerile! Solicitările repetate ale pensionarilor de a li se recorela veniturile, revendicările dascălilor de a se respecta legislaţia în vigoare, cererile muncitorilor de la Cugir, din Alba Iulia sau ale minerilor din Abrud produc dureri de cap şi replici imbecile din partea "Biroului de presă al PSD" din... Piaţa Consiliul Europei nr. 13 din Alba Iulia, iar vinovat de aceste lucruri în concepţia domnului "Birou de presă al PSD" este Partidul Democrat, cel care deranjează "somnul guvernanţilor"! Pentru că au memoria scurtă, mă văd nevoit a mai aduce o dată succint aminte ce au promis în noiembrie 2000 sub sloganul "PDSR ştie care sunt problemele dumneavoastră. Pentru ele avem soluţii viabile!" Iată-le: *Vom creşte veniturile pe care le aveţi şi care acum nu vă mai ajung pentru traiul zilnic, pentru întreţinere, pentru medicamente, pentru taxe şi impozite inventate în ultimii 4 ani, parcă anume pentru a vă sufoca existenţa; Vom reduce şomajul, care nu este doar nedrept din punct de vedere moral, ci şi foarte costisitor din punct de vedere economic. Avem prea multe lucruri de făcut în ţară, pentru ca oamenii să mai stea în şomaj! *Vom asigura pensii decente, care să respecte munca de o viaţă a milioanelor de oameni, care la bătrâneţe, din cauza politicii iresponsabile a actualei guvernări (1996-2000!) se văd în situaţia de a nu-şi mai putea asigura existenţa. Pensia va fi corelată cu salariul mediu pe economie şi cu puterea reală de cumpărare, în funcţie de preţurile de pe piaţă, de costurile de întreţinere, de tarifele pentru servicii publice; *Vom veghea la limitarea creşterii nejustificate a preţurilor, care a ajuns acum la niveluri insuportabile (2000!) (...)
     Vom controla atent cum s-au stabilit aceste preţuri şi tarife şi vom elimina costurile inutile, taxele aberante dar mai ales cheltuielile făcute pentru luxul şi extravaganţele unor conducători ce fac parte din clientela politică a puterii. Nu vom admite ca toate acestea să fie suportate din buzunarele dumneavoastră! *Vom elimina birocraţia şi corupţia din instituţiile publice. Se poate face dreptate fiecăruia. Noi asta vrem să vă garantăm: că nu va mai trebui să vă cumpăraţi dreptatea! (...)
     Asta promitea PDSR în 2000!
     Mai nou, în martie 2002, o altă "negociere" cu FMI va da lovitura de graţie cetăţeanului contribuabil şi va trimite "protecţia socială" o componentă esenţială a PROGRAMULUI DE GUVERNARE - la coşul de gunoi, precum şi toate promisiunile PDSR de la alegerile generale din 2000. Creşterile de preţuri la curentul electric cu 14% de la 1 aprilie şi al căldurii cu 30% de la sfârşitul acestui an vor dovedi, dacă mai era nevoie, că "minciuna" în România este sinonimă cu PSD!
     Partidul Democrat nu contestă necesitatea şi nici importanţa colaborărilor şi a negocierilor cu FMI, condiţie esenţială de acces pe piaţa financiară internaţională pentru obţinerea de fonduri necesare procesului de reformă economică şi socială din România, dar nu poate nici să treacă cu vederea criticile total nefondate cu care PDSR în perioada 1996-2000 urmărea orice mişcare a fostului Guvern, trâmbiţând cu satisfacţie măsurile antipopulare negociate cu FMI. Noi credem că reforma este necesară, chiar dacă este dureroasă pentru toţi cetăţenii, ea fiind o condiţie esenţială pentru integrarea noastră în structurile Uniunii Europene.
     Lecturând a nu ştiu câta oară "promisiunile PDSR" din noiembrie 2000, nu din plăcere, ci pentru că ele au fost acceptate de cetăţeni, nu pot decât să constat că demagogia, minciuna, imposibilitatea de a rezolva problemele majore ale oamenilor sunt, de fapt, principala caracteristică a PDSR zis PSD, iar România şi românii au pierdut încă un an şi jumătate mizând la 26 noiembrie 2000 ca la cursele hipice, pe un cal şchiop!
Alexandru PEREŞ, deputat PD Alba
Apă pe... cartelă la Cîmpeni și Ocna Mureș
     Restricţia aplicată furnizorului de apă din Cîmpeni, Goterm, a rămas în aplicare, deşi autorităţile judeţene au solicitat reluarea furnizării apei de teama unor epidemii. SC Electrica SA - Sucursala de Distribuţie Alba Iulia a prelungit cu 12 ore programul de alimentare cu energie electrică la staţia de tratare a apei. Măsura respectivă a fost luată din raţiuni sociale, au declarat reprezentanţi ai SC Electrica SA, Sucursala de Distribuţie Alba Iulia. Însă, nu se poate şterge cu buretele datoria de peste 3 miliarde de lei a SC Goterm Cîmpeni către furnizorul de electricitate.
     Cu toate că la Cîmpeni calitatea apei lasă mult de dorit, din fericire nu au apărut cazuri de îmbolnăvire. Pericolul izbucnirii unor epidemii există, totuşi, fie că este vorba de hepatită sau boli diareice.
     Cu probleme similare se confruntă şi locuitorii oraşului Ocna Mureş, unde programul de furnizare a energiei electrice a rămas nemodificat. Aşadar, apa curge la robinete doar patru ore zilnic. Înainte de restricţionarea furnizării de electricitate din cauza datoriilor mari, locuitorii oraşului Ocna Mureş beneficiau de un program de apă de 8 ore pe zi.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.