Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, mult iubitorule de oameni, caută şi spre noi umiliţii, care ne rugăm Ţie, luminează mărginitul orizont al minţii noastre, ca să înţelegem bine învăţăturile ce ni se dau şi să facem întru toate voia Ta cea Sfântă Doamne, Cel ce eşti Lumina lumii şi voieşti ca toţi să devenim lumină în lume, fii ai luminii şi ai zilei, luminează-ne cu Harul Tău, ca astfel să devenim folositori nouă înşine, părinţilor, fraţilor, surorilor, rudeniilor, cunoscuţilor şi poporului nostru român, în mijlocul căruia trăim.
     Ajută-ne, Doamne, să aducem bucurie şi mulţumire binefăcătorilor noştri. Întăreşte-ne ca să ne împlinim toate îndatoririle noastre către ţară, obşte, familie şi aproapele nostru. Primeşte, mult Milostive, Doamne, plecarea genunchilor noştri, dimpreună cu rugăciunea aceasta, ca o tămâie bine mirositoare înaintea Ta. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Iosif, Zosima şi Platon
Catolic: Sf. Izidor

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Prefectul - mediator între cetățenii din Ciugud și SC Transcom SA Alba
     Începând cu data de 1 aprilie a.c., pe ruta Alba Iulia - Hăpria funcţionează un nou operator de transport şi anume SC Fantastic SRL din Teiuş. Navetiştii din comuna Ciugud au însă abonamente pe luna aprilie plătite vechiului operator, care este SC Transcom SA Alba Iulia, acestea însă, nemaifiind valabile odată cu schimbarea operatorului. În acest sens, primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a solicitat sprijinul prefectului Ioan Rus, pentru a interveni pe lângă conducerea SC Transcom SA Alba Iulia în vederea restituirii sumelor plătite pentru abonamente persoanelor în cauză. Şeful administraţiei publice judeţene a comunicat celor de la SC Transcom doleanţa respectivă, urmând ca în cel mai scurt timp să fie găsite soluţiile de rezolvare a acesteia. (R.J.)

La Olimpiada națională de muzică, un premiu întâi și altul trei pentru elevii Liceului de profil din Alba Iulia
     Olimpiada naţională de muzică 2002 s-a desfăşurat anul acesta, la Botoşani. Lotul olimpic de la Liceul de muzică şi arte plastice din Alba Iulia a fost format din elevii: Anca Buţurcă (cl. a XI-a, violoncel, clasa d-nei prof. Maria Mărginean), Dan Liviu Cernat (cl. a XI-a violă - clasa d-nei prof. Tatiana Lăncrănjan), Alexandra Fiţ (cl. a XI-a pian - clasa prof. Iosif Fiţ), Diana Marian (cl. a XII-a secţia teoretică - clasa prof. Iosif Fiţ). Criteriul de selecţie a fost deosebit de dificil, în special la secţiunea corzi grave. Au concurat 5 instrumente şi toate clasele IX-XII. La această secţiune elevul Dan Liviu Cernat a obţinut premiul I cu maximum de puncte (100). Şi la secţia teoretică, concurenţa a fost acerbă (cl. IX-XII). Cu toate acestea, eleva Diana Marian a obţinut premiul al III-lea. Datorită faptului că selecţia a fost foarte riguroasă şi foarte severă (la secţiunea corzi grave, secţia teoretică, suflători, canto popular) premiile au fost foarte puţine, ceea ce a adus după sine multe nemulţumiri din partea elevilor şi a profesorilor însoţitori. Cu toate nemulţumirile, judeţul Alba s-a aflat pe un loc bun. Din patru locuri, s-au obţinut două premii.
     Elevii şi profesorii s-au întors obosiţi, dar fericiţi şi foarte impresionaţi de organizarea deosebit de bună din partea gazdelor botoşănene. Toţi au remarcat faptul că a fost cea mai bine organizată Olimpiadă de muzică de până acum. Şi au fost impresionaţi de ceva deosebit, lucru ce am dori să se întâmple şi la Alba Iulia: înaintea decernării premiilor, o serie de persoane oficiale (primar, parlamentari, sponsori) au acordat burse de 500.000 de lei, lunar, unor elevi de la Liceul de artă din Botoşani, care au participat la Olimpiadă, dar nu au obţinut premii. Aceste rezultate constituie o mândrie pentru cadrele didactice de la Liceul de muzică şi arte plastice din Alba Iulia, care îi felicită pe toţi cei patru participanţi pentru prestaţia lor deosebită, iar celor trei profesori le urează şi mai multe succese ca acestea. Mulţumim şi felicitări. (C.M.A.)
Educaţie pentru sănătate
Concursul "Luna Verde - în școli"
     Mintea sănătoasă sălăşluieşte îndeobşte într-un corp sănătos, ne învaţă un dicton latin. Am putea adăuga acum, când poluarea de orice fel îşi face tot mai mult simţite efectele negative, că pentru un corp sănătos este nevoie şi de o natură sănătoasă. Tocmai pornind de la această idee, Consiliul local Alba Iulia, prin Casa Apei şi Fundaţia PAEM Alba Iulia, a iniţiat concursul "Luna verde- în şcoli" având ca obiective stimularea interesului profesorilor şi elevilor pentru cunoaşterea şi protejarea mediului natural din preajma municipiului, stabilirea unei strategii educaţionale pentru mediu, conceperea unor programe educaţionale pentru mediu destinate orelor opţionale din şcoli, redactarea unei Charte a educaţiei pentru mediu în Alba Iulia. Parteneri în proiect sunt Inspectoratul şcolar judeţean Alba, Inspectoratul de Protecţie a Mediului Alba, Secţia de Gospodărire a Apelor Alba şi Direcţia Silvică Alba. La concurs se pot înscrie până în 5 aprilie inclusiv şcolile generale din municipiul Alba Iulia, dar numai cu câte o singură echipă, care va anima şi organiza acţiunile la nivelul întregii şcoli pe care o reprezintă. Acţiunile care vor fi evaluate sunt: amenajarea unui colţ verde în şcoală (clasă, coridoare, laboratorul de biologie) cu plante prevernale şi vernale din Alba Iulia; amenajarea parcului verde/grădiniţei din curtea şcolii sau a spaţiilor verzi de pe strada unde se află şcoala; organizarea de expuneri/simpozioane pe tema protecţiei mediului; participarea la o acţiune ecologică (igienizare, plantare de puieţi etc.) de interes public/turistic. Concursul se va încheia în data de 22 aprilie - Ziua Mondială a Pământului, când va avea loc premierea câştigătorilor. Sumele necesare premierii - 12 milioane de lei - sunt asigurate din fondurile proiectului Aqua Fil.
Anca DINICĂ
Ieri, la Albac s-a sărbătorit
Anul Internațional al Muntelui 2002
Se preconizează ample acţiuni de ecologizare a Munţilor Apuseni
     În cursul zilei de ieri, la Albac, a avut loc o interesantă manifestare având ca obiect ecologizarea zonei Munţilor Apuseni, acţiune desfăşurată sub egida "Anul internaţional al Muntelui 2002". Au participat subprefectul Ioan Maier, directorul Oficiului Prefectural Cîmpeni, Nicolae Puiuleţ, şeful Inspecţiei pentru Protecţia Mediului, Dimitrie Clepan, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, Traian Matiş, precum şi primarii comunelor Albac, Vadu Moţilor, Scărişoara, Arieşeni şi Gîrda. Cu acest prilej au fost aduse în discuţie o serie de iniţiative menite să conducă la o schimbare radicală a imaginii dezolante oferite în prezent de Munţii Apuseni în ceea ce priveşte curăţenia şi igienizarea uneia dintre cele mai atractive zone ale ţării, făcându-se în acest sens şi un apel la conştiinţa fiecărui locuitor al Ţării Moţilor. Concret, se intenţionează, cu sprijinul unei societăţi din Germania, instalarea în fiecare localitate de pe malurile râurilor Arieşul Mare şi Arieşul Mic a unor pubele de diferite categorii pentru colectarea deşeurilor menajere şi în special a rumeguşului, care se găseşte din abundenţă în zonă. Nu în cele din urmă, în perioada 7-23 iunie a.c., va avea loc o amplă acţiune de igienizare a celor două Arieşuri, cu participarea locuitorilor, a reprezentanţilor IPM şi SGA Alba.
Răzvan JURCĂ
Propunere legislativă a deputatului Codrin Ştefănescu
Facilităţi pentru tinerii care vor să-şi construiască o casă
     Parlamentarul PSD, Codrin Ştefănescu, a iniţiat de curând o propunere legislativă care vizează generaţia tânără şi facilitează soluţionarea unor fenomene grave cu care tinerii se confruntă. Această reglementare este impusă ca o prioritate din punct de vedere social dar, mai ales, de necesitatea identificării soluţiilor oportune, în scopul rezolvării problemelor tinerilor aflaţi la început de drum şi care nu dispun de surse reale pentru crearea unui mediu optim desfăşurării activităţilor cotidiene. Problema cea mai acută cu care se confruntă tinerii în societatea românească este reprezentată de imposibilitatea de a obţine, prin forţe proprii sau cu ajutorul părinţilor, o locuinţă proprietate personală", a precizat Codrin Ştefănescu. Un amănunt care se cuvine a fi remarcat este acela că facilităţile reale, cuprinse în prezenta propunere legislativă, care vin în întâmpinarea nevoilor generaţiei tinere, sunt inexistente în legislaţia actuală. Iniţiativa deputatului PSD Codrin Ştefănescu se referă la atribuirea de terenuri, la cererea tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani. Terenul, în suprafaţă de 250 mp, se va atribui în folosinţă gratuită pe durata existenţei construcţiei, prin decizia consiliului local al unităţii administrativ-teritoriale în care este situat terenul. Tinerii care îşi construiesc locuinţe pe acest teren pot beneficia de credite în condiţiile Legii locuinţei (114/1996), republicată. Secretarul executiv al PSD, Codrin Ştefănescu, a subliniat că, potrivit prezentei legi, locuinţele realizate nu vor fi supuse impozitării timp de 10 ani de la data finalizării acestora. Beneficiază de teren pentru construirea unei locuinţe, în condiţiile acestei legi, tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă sau un teren destinat realizării unei case. De asemenea, trebuie ca părinţii să nu deţină în proprietate un teren în suprafaţă mai mare de 500 mp în mediul urban sau de 5000 mp în cel rural. Astfel, generaţia tânără care dispune de un potenţial deosebit, dar şi de creativitate, va avea, în sfârşit, pârghiile necesare pentru a-şi putea concretiza planurile de viitor în România şi va renunţa, cu timpul, la ideea de a-şi părăsi ţara. (A.D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.