Ultima oră
Știri
Deputatul Dan Simedru - în Kuweit
     Deputatul PNL de Alba, Dan Simedru, se află în această săptămână în Kuweit, făcând parte din delegaţia oficială a României condusă de Gheorghi Prisăcaru, preşedintele Comisiei de politică externă din Senat. Delegaţia parlamentarilor români se va întâlni cu preşedintele Adunării Generale (Parlamentul kuweitian) şi cu primul-ministru al acestei ţări. Pe probleme economice, deputatul de Alba Dan Simedru va susţine încheierea unor angajamente între România şi Kuweit pentru ca cetăţenii români să poată munci cu contracte legale în această bogată ţară arabă şi stabilirea unor relaţii de afaceri între firme din ţara noastră şi kuweitiene, în special pentru utilaje de foraj din industria extractivă. (D.T.)
Duminică - Uioara de Jos în sărbătoare
"Vetre folclorice - Valea Mureşului"
     Căminul cultural din Uioara de Jos va găzdui duminică, 7 aprilie, ora 14.00, manifestarea cultural-artistică "Vetre folclorice - Valea Mureşului" prin care se doreşte revitalizarea creaţiei populare de toate genurile în zona Ocna Mureş. Cu această ocazie va fi vernisată o expoziţie de artă populară şi va fi prezentat un spectacol folcloric ce va fi susţinut de formaţii artistice şi interpreţi individuali din localităţile Unirea, Hopârta, Fărău, Noşlac, Lunca Mureşului, Uioara de Jos şi Aiud. Acţiunea este organizată de Consiliul judeţean Alba, Centrul judeţean al creaţiei populare Alba în colaborare cu Primăria Ocna Mureş şi Căminul cultural Uioara de Jos. (A.D.)
Daruri de la o bunicuţă din Germania pentru Leagănul de copii
     Cu câţiva ani în urmă, de la Alba Iulia a fost adoptat un copil de către o familie din Germania (familia Königs, din Limich). Se vede că gestul de atunci a rămas viu în memoria familiei germane, care n-a uitat România (respectiv Alba Iulia) şi nici pe români. Aşa se face că, odată cu împlinirea vârstei de 70 de ani de către bunica adoptivă a fetiţei românce (d-na Claudia Königs) aceasta a oferit un frumos cadou copiilor români mai puţin norocoşi. Dânsa a făcut o donaţie de 450 de euro Leagănului pentru copii din Alba Iulia, plus o mulţime de jucării (mingi, leagăne, "tuneluri" de plastic etc.) După cum ne-a declarat directorul Leagănului albaiulian, dr. Dan Sicoe, suma donată va fi utilizată la suplimentarea raţiei alimentare, pentru care încă nu s-au primit banii necesari de la Guvernul României. (I.H.)
Cea mai frumoasă gospodărie
     Primarul comunei Albac, Gheorghe Paşca, ne-a declarat că a demarat concursul deja devenit tradiţional "Cea mai frumoasă gospodărie". Până în Vinerea Mare a Paştilor, localnicii vor face curăţenie atât în locuinţe cât şi în afara lor pentru a demonstra că sunt cei mai gospodari. Cel desemnat câştigător de juriu va primi din partea primăriei un premiu constând într-o diplomă, bani şi obiecte. (F.R.)
În librării a apărut
Primul număr "Discobolul" din acest an
     Iubitorii literaturii de calitate au motive de bucurie: revista culturală "Discobolul" n-a fost îngropată nici de viscolul vremii nici de cel al vremurilor şi, în pofida "intemperiilor financiare", a apărut din nou. Numărul 49 - 50 - 51 (56 - 57 - 58) din ianuarie, februarie şi martie este cu atât mai valoros cu cât conţine materiale minuţios selectate timp de trei luni.
     Rubricile consacrate ale revistei conţin, pe lângă semnăturile colectivului redacţional (Aurel Pantea, Eugen Curta, Cornel Nistea, Nicoleta Sălcudeanu, Mircea Stâncel şi Maria Ştefănescu) cele ale unora dintre cei mai prestigioşi "condeieri" români, precum şi ale unor tineri talentaţi: Hans Dama, Mircea Popa, Vasile Moga, Ioan Suciu Moişa, Melania Bancea, Eliza Ene, Diana Veza, Felicia Colda, Petru Anghel etc. (I.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Drama unei familii din Albac
Patru copii au rămas orfani după ce tatăl alcoolic i-a părăsit iar mama a murit
Consilierii locali şi-au donat indemnizaţiile orfanilor
     Toată ziua, fie că ne uităm la televizor sau citim prin ziare, întâlnim drame şi tragedii care ne întristează şi ne afectează sufleteşte. O astfel de întâmplare s-a semnalat în localitatea Albac, unde alcoolul şi moartea au distrus o femeie şi au lăsat pe "strada vieţii", patru copii orfani. Tatăl, un adept al lui Bachus, şi-a izgonit nevasta şi cei patru copii. Cum un necaz nu vine niciodată singur, la puţin timp, Aurelia Corcea, de 38 de ani, a decedat, se pare din cauza unui cancer pulmonar. Copiii (cel mai mic are 5 ani iar cel mai mare 12 ani) au rămas temporar la bunică, dar nici aceasta nu-i poate întreţine din cauza sărăciei.
     Prin urmare, toată această situaţie nefericită a rămas doar în atenţia autorităţilor locale. Primarul comunei Albac, Gheorghe Paşca, ne-a declarat că tragedia a fost adusă la cunoştinţa Consiliului local care a reacţionat prompt. Mai întâi, consilierii locali au stabilit de comun acord să-şi doneze indemnizaţiile lunare celor patru copii, ca o măsură imediată. Apoi, pentru ca orfanii să nu rămână sub cerul liber, s-a luat legătura cu DGPDC Alba iar micuţii au fost instituţionalizaţi într-un centru de plasament. Sigur că centrul nu poate ţine locul unei familii sau al unei mame care şi-a iubit copiii ca pe propriii ochi. Bine însă că factorii responsabili au acţionat rapid iar copiii au fost salvaţi înainte de a fi prea târziu pentru ei. Poate că acest exemplu al implicării primarului şi consilierilor ar trebui urmat şi în alte localităţi ale judeţului. Suntem convinşi că nu s-ar rezolva în acest fel toate problemele, dar ar fi un semnal că şi aleşilor le pasă de semenii lor.
Florin ROMAN
Case noi pentru familiile tinere din Alba Iulia
ANL a aprobat întreg programul Primăriei Alba Iulia privind construcţia de locuinţe
     Programul construcţiei de locuinţe propus de Primăria municipiului Alba Iulia pentru anul în curs a fost recent aprobat în întregime de ANL, urmare a insistentelor diligenţe depuse de primarul municipiului - Mircea Hava pe lângă conducerea ANL şi a MLPTL. Recent a fost semnat la Bucureşti contractul prin care se prevede construirea a 122 de apartamente pentru familiile tinere. Obiectivul care se speră să fie dat cel mai repede în folosinţă este blocul cu 45 de unităţi locative situat pe strada Livezii. Darea în folosinţă a acestuia este programată chiar pentru anul în curs. De asemenea, au primit acceptul ANL şi finanţarea aferentă blocul 235 din cartierul Ampoi III - cu 22 de unităţi locative, blocul 32 A de pe strada Ardealului - 32 de unităţi locative, blocul 32 D - 8 unităţi locative şi 32 E - 15 unităţi locative, ambele situate în centrul municipiului Alba Iulia în Piaţa Consiliul Europei. (A.D.)
La Sebeş
Un C.A.R. ad-hoc pentru... funeralii!
     În asemenea stadiu a ajuns sărăcia în ţara asta încât până şi funeraliile decedaţilor au devenit un fel de "lux". Nu intrăm acum în amănunte cu privire la costurile unei înmormântări, ci ne vom referi la cazurile de neimaginat ale unor persoane singure, fără familie, care sunt înhumate pe cheltuiala primăriilor pe raza cărora domiciliază, sau unde au fost descoperite corpurile neînsufleţite. Este trist şi ruşinos pentru o societate, în care se tot vorbeşte despre protecţia socială, faptul că mai sunt încă nefericiţi cărora li se fac funeraliile din banul public.
     Pentru a preîntâmpina astfel de cazuri, realmente jenante, un "întreprinzător" din Sebeş (I. Stoica, din cartierul M. Kogălniceanu) a înfiinţat un fel de CAR special pentru înhumări. El strânge bani de la diferite persoane singure, bolnave, lipsite de proprietăţi sau alte bunuri, pentru a le organiza o înmormântare decentă, creştinească, în caz de deces. El asigură din fondul respectiv sicriul, plata slujbei, a groparilor şi o masă simbolică. Nu am putut afla dacă "întreprinzătorul" respectiv câştigă ceva din această "afacere". (I.H.)
La Alba Iulia
Acțiune de prevenire a delincvenței juvenile
     Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba în colaborare cu Grupul Şcolar de Industrie Uşoară din Alba Iulia a demarat o acţiune de prevenire a delincvenţei juvenile, a violenţei în şcoli şi a victimizării copiilor. Pe parcursul a 45 de zile, ofiţeri din IPJ Alba se vor întâlni cu elevii, pentru a le prezenta legislaţia privind principalele infracţiuni sau acte antisociale comise de elevi cu consecinţele legale, sociale şi morale ale acestora. De asemenea, elevilor le vor fi prezentate cauzele şi elementele favorizante în comiterea infracţiunilor. Se vor face referiri directe la pericolul consumului de alcool şi droguri, cu consecinţele sale. Poliţiştii vor oferi liceenilor şi soluţii pentru autoprotecţie, atât împotriva infracţiunilor violente cât şi împotriva tentaţiilor ilegale (consumul de alcool şi droguri). La încheierea acţiunii, poliţiştii vor organiza un lectorat cu părinţii elevilor în vederea identificării măsurilor adecvate eficientizării educaţiei antiinfracţionale.
Nicoleta TOMUŢA
Liderii PUR au decis să pornească ofensiva împotriva corupției
     România este o ţară a paradoxurilor în care, în cei 12 ani care au trecut de la Revoluţie, nu s-a reuşit prinderea nici unui mare corupt. Partidul Umanist consideră că acest fenomen a fost generat, şi apoi adoptat de personaje din lumea politică. "Sunt persoane care au format un grup restrâns şi care au furat zeci şi sute de milioane de dolari. Aceste persoane nu pot fi prinse pentru că se apără între ele, indiferent din ce partid fac parte, indiferent dacă sunt la Putere sau în Opoziţie. În acest timp sunt arestaţi oameni care din cauza sărăciei nu-şi pot plăti întreţinerea sau o amendă de câteva sute de mii de lei", a declarat la Craiova, preşedintele Partidului Umanist, Dan Voiculescu.
     Reuniţi pentru autoevaluarea filialelor din zona Olteniei şi pentru perfectarea strategiei pe termen scurt şi mediu, liderii Partidului Umanist au hotărât să pornească o ofensivă împotriva abuzurilor şi corupţiei. Consolidarea clasei de mijloc reprezintă soluţia pentru crearea unui climat de bunăstare şi democraţie reală. "Oamenilor cu stomacul gol şi care nu au bani să-şi trimită copiii la şcoală nu le poţi cere democraţie. Ei îşi vând crezul pentru o bucată de pâine şi nu pot fi condamnaţi pentru asta", a spus Dan Voiculescu. "Pornind de la realitatea că în România nu mai există o scară corectă a valorilor, Partidul Umanist se angajează să promoveze o iniţiativă parlamentară potrivit căreia valoarea socială a muncii fiecăruia să fie corect retribuită. O altă hotărâre adoptată la Craiova se referă la promovarea oamenilor pe principiul competenţei şi profesionalismului. Partidul Umanist va fi deschis în întregime tineretului, atât pentru funcţiile de conducere în partid cât şi pentru cele de reprezentare în administraţia centrală şi locală. Oamenii fără moralitate, corupţii şi oportuniştii nu vor fi toleraţi în Partidul Umanist", a declarat ec. Nicolae Popa, preşedintele PUR social-liberal Alba. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.