Curier județean
Rugăciunea de azi
     În mâinile milostivirii Tale celei mari, o Dumnezeul meu, încredinţez sufletul şi trupul meu, simţirile şi graiurile mele, sfaturile şi gândurile mele, lucrurile şi toate cele trebuincioase ale trupului şi ale sufletului meu. Iar Tu, deci, binecuvântează-mă, miluieşte-mă şi mă izbăveşte de tot răul, ca petrecând viaţa fără de păcat, în toate zilele vieţii mele, să ajung la viaţa cea veşnică cu Sfinţii Tăi, în Împărăţia Ta şi cu dânşii să Te slăvesc în veci. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Teodotul, Agatopod, Victorin şi Diodor
Catolic: Sf. Vicenţiu Ferrer

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Slujbă la Penitenciarul Aiud
     În cursul zilei de sâmbătă, ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia va oficia slujba religioasă pentru deţinuţii de la Penitenciarul Aiud, începând cu ora 9.00. Duminică, ÎPS Andrei va oficia slujba obişnuită de la catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia. (F.R.)
Bursa de turism Litoral 2002
     De curând, la Neptun s-au desfăşurat lucrările Bursei de turism Litoral 2002, la care au participat agenţi de turism şi reprezentanţi ai unor hoteluri de pe litoral. Mai slab reprezentată decât de obicei a fost staţiunea Mamaia. Potrivit participanţilor, preţurile pentru această vară sunt ceva mai ridicate comparativ cu anul trecut. Se observă însă o diferenţă mare între tarifele practicate în lunile iunie, septembrie şi cele din vârf de sezon (15.07 - 15.08.2002). Astfel, pentru un hotel normal cu două stele cu unele îmbunătăţiri, preţul unei nopţi de cazare variază între 100.000 - 150.000 de lei/persoană în iunie şi 360.000 - 450.000 de lei/persoană în vârf de sezon. La hotelurile de 3 şi 4 stele noi sau care au fost renovate complet, având în camere TV, frigider, telefon, preţurile sunt mai mari, începând cu 250.000 - 400.000 lei/persoană în luna iunie şi ajungând la maximum 750.000 - 1.500.000 de lei în sezon. (F.R.)
Amenzi şi restricţii la comercializarea pieselor auto de schimb
     Recent, inspectorii OJPC Alba au efectuat o amplă acţiune de control la mai mulţi agenţi economici din judeţ care distribuie sau comercializează piese auto de schimb. Au fost verificate produse în valoare totală de 400 de milioane de lei, la mai mult de jumătate fiind constatate diverse abateri, fapt ce a condus la oprirea lor temporară de la comercializare. De reţinut este şi faptul că, din totalul pieselor de schimb importante care au fost supuse verificării, 76% prezentau diverse deficienţe cum ar fi lipsa elementelor de identificare sau netraducerea în limba română a instrucţiunilor de folosire. Pe aceast temă, OJPC Alba primisese în ultima lună trei reclamaţii din partea cetăţenilor din care două au fost soluţionate. Firesc, OJPC Alba a aplicat celor care nu au respectat legea şi amenzi, cuantumul acestora depăşind suma de 30 milioane de lei. (R.J.)
Activități extrașcolare la Sebeș
     Cel mai mare concurs de matematică, inteligenţă şi perspicacitate din Europa - "Cangurul" ia startul astăzi la Sebeş. Ne bucurăm să aflăm că la concurs participă un număr foarte mare de elevi ai Colegiului Naţional "Lucian Blaga" din municipiul Sebeş, mai precis 155. Concursul este organizat de ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Fundaţia pentru integrare europeană "Sigma". Tuturor elevilor participanţi le urăm succces! Dar nu numai matematica se numără printre preocupările elevilor prestigioşi ai unităţii de învăţământ sebeşene. Arta este iubită aici. O dovedeşte vernisajul expoziţiei de pictură a artistului Eugen Patachi, eveniment care a avut loc ieri. De precizat că expoziţia a fost organizată în colaborare cu Galeriile de artă "Cristian" din Cluj Napoca şi că este o recidivă, prima expoziţie fiind organizată anul trecut. (A.D.)
La Alba Iulia
Sanitarii pricepuţi în întrecere
     Sâmbătă, 6 aprilie a.c., la Colegiul Militar Mihai Viteazul din municipiul Alba Iulia, în organizarea Crucii Roşii Române - Filiala Alba se va desfăşura concursul "Sanitarii pricepuţi". D-l Ioan Morariu, directorul Filialei de Cruce Roşie Alba, ne-a declarat că la această pasionantă întrecere şi-au anunţat participarea echipajele a 13 şcoli generale şi 7 licee. În zilele premergătoare acestei confruntări tradiţionale profesori de biologie, medici, voluntari ai Crucii Roşii fac ultimele finisări în pregătirea teoretică şi practică a competitorilor. Întrecerea se anunţă extrem de strânsă. (S.T.)

Aria Proiectului FIDA s-a extins
     Începând cu luna aprilie 2002, aria Proiectului de Dezvoltare Rurală a Munţilor Apuseni s-a extins cu încă 35 de localităţi din cadrul a 5 judeţe din aria Proiectului, a declarat Simion Creţu - directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională "CENTRU", instituţie în cadrul căreia se află Unitatea de Implementare a Proiectului FIDA.
     Această decizie s-a datorat ca urmare a faptului că a existat un număr mare de solicitări din această zonă de a accesa creditul FIDA şi totodată pentru a oferi posibilităţi în plus pentru dezvoltarea activităţilor din gospodăria proprie, afacerilor şi nu în ultimul rând a localităţilor în ansamblu.
     Din cele 35 de noi localităţi incluse în aria Proiectului 4 sunt din judeţul Alba şi anume: Teiuş, Sântimbru, Câlnic şi Unirea.
     Simion Creţu a mai declarat că Proiectul FIDA a început să fie perceput că o reală oportunitate, astfel că până la această dată au fost acordate 30 de credite din fonduri FIDA, 10 în primul trimestru al anului 2002, în valoare de 400.000 $ şi care au generat investiţii de peste 700.000 $. (D.M.)
Problemele conflictuale dintre ortodocşi şi greco-catolici în dezbaterea unei comisii mixte
     În cursul acestei zile, la invitaţia Ministrului Culturii şi Cultelor, Răzvan Teodorescu, la sediul Secretariatului de stat pentru culte va avea loc o întâlnire extrem de importantă la care vor participa delegaţi ai Bisericii Ortodoxe Române şi Bisericii Greco-Catolice. ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, ne-a declarat că cel mai probabil vor fi discutate problemele conflictuale dintre cele două biserici din diferite părţi ale ţării, care în opinia Înalt Preasfinţiei Sale au fost mediatizate excesiv. În cursul zilei de ieri, ÎPS Andrei a avut şi o întâlnire cu Prea Fericitul Patriarh Teoctist. (F.R.)
În 4 centre din judeţ va avea loc
Bursa generală a locurilor de muncă
     Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba organizează în data de 12 aprilie a.c. "Bursa generală a locurilor de muncă". Această acţiune se înscrie în rândul măsurilor active de combatere a şomajului derulate de AJOFM Alba. Demersul este susţinut de noua lege privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă (76/2002) ce a intrat în vigoare la 1 martie. "Stimularea încadrării în muncă prin completarea veniturilor salariale ale angajaţilor, subvenţionarea unor locuri de muncă şi încadrarea în muncă înaintea expirării perioadei de şomaj pot avea ca rezultat o dinamizare a pieţei muncii şi o mobilitate a forţei de muncă", a precizat directorul executiv al AJOFM Alba, Aurel Suciu. Acţiunea amintită mai sus va fi organizată în patru centre, Alba Iulia (la Casa de cultură a sindicatelor), Blaj (la Primăria municipiului Blaj), Câmpeni (la Cinematograful "Arieşul") şi Sebeş (la Casa de cultură "Lucian Blaga), cu începere de la ora 9.00. În prezent a fost contactat un important număr de agenţi economici din judeţ care înregistrează locuri de muncă vacante, aceştia fiind invitaţi să participe la bursă. Agenţii economici sunt aşteptaţi să-şi prezinte ofertele de locuri de muncă echipelor AJOFM Alba care îi vizitează sau chiar la agenţiile din oraşele menţionate anterior. (A.D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.