Ultima oră
Știri
Controale în pieţele agroalimentare
     Reprezentanţii Prefecturii judeţului Alba au stabilit pentru lunile următoare un program concret de controale tematice, care se vor desfăşura împreună cu alte servicii publice descentralizate. Primul dintre acestea a demarat în data de 2 aprilie a.c. şi vizează respectarea prevederilor legale în pieţele agroalimentare din judeţ şi cu precădere existenţa condiţiilor igienico-sanitare de comercializare a produselor din carne. Controlul se va încheia pe data de 15 aprilie şi este realizat în comun de către specialiştii din cadrul Prefecturii, Poliţiei, Direcţiei Sanitar-Veterinare, Direcţiei de Sănătate Publică şi Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor. (R.J.)
Dotări performante la Şcoala generală Lăzeşti
     La finele lunii martie, Inspectoratul Şcolar Judeţean a demarat acţiunea de dotare a unităţilor de învăţământ cu aparatură modernă, ca urmare a programului derulat prin Banca Mondială şi care priveşte şcolile din judeţ. În cadrul acestui program, Şcoala generală Lăzeşti a fost selecţionată şi a primit un calculator, o imprimantă laser performantă şi un modem pentru conectare la internet. Şcoala din localitate dispune de cadre didactice calificate, specializate în domeniul informaticii. Recent, cu fonduri din partea Fundaţiei "Speranţa" şi cu sprijinul comunităţii locale Şcoala generală Lăzeşti a fost racordată la reţeaua de apă potabilă. Cadrele didactice şi părinţii elevilor ce învaţă la şcoala din Lăzeşti aduc mulţumiri pentru ajutorul acordat reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba. (A.D.T.)
Preşedintele PNŢCD, Victor Ciorbea, va participa la alegerile judeţene a PNŢCD Alba
     Conferinţa judeţeană de alegeri a PNŢCD Alba va avea loc sâmbătă 6 aprilie 2002, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia. Sunt aşteptaţi la lucrările conferinţei aproape 250 de delegaţi cu drept de vot şi încă 150 de invitaţi. Au mai fost invitaţi să participe reprezentanţi ai tuturor partidelor din judeţul Alba, alături de reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor. Candidează pentru preselecţia ţărăniştilor din judeţ cei doi reprezentanţi ai moţiunilor depuse în termen, d-nii Marcel Simion, preşedinte interimar al PNŢCD Alba şi Vasile Voicu Bora, purtătorul de cuvânt al aceluiaşi partid şi secretar general adjunct al PNŢCD. La orele 14.00 în aceeaşi zi, va avea loc o conferinţă de presă în prezenţa d-lor Victor Ciorbea şi Radu Sîrbu, preşedinte, respectiv vicepreşedinte al PNŢCD, care vor superviza conferinţa de alegeri la care sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai mass-media. (F.R.)
Agroturism şi ecologie la Vidra şi Avram Iancu
     Directorul Oficiului Prefectural Câmpeni, Nicolae Puiuleţ, împreună cu şeful serviciului "Zonele Montane" din cadrul DGAIA Alba, Gheorghe Pogan, s-au deplasat în cursul zilei de ieri în comunele Vidra şi Avram Iancu pentru a discuta împreună cu edilii şi cetăţenii celor două localităţi, aspecte legate de dezvoltarea agroturismului. De asemenea, au mai fost supuse atenţiei şi probleme legate de ecologizarea zonelor respective, stabilindu-se în plus şi organizarea pe data de 23 iunie a.c., a unei inedite expoziţii care va cuprinde cele mai frumoase şi reprezentative piese de artizanat din Munţii Apuseni. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
O farmacistă din Alba Iulia, dispărută de acasă, a fost dată în urmărire generală pe ţară
     AnamariaServiciul Poliţiei Judiciare Alba a înaintat ieri IGP - ului un dosar prin care se solicită darea în urmărire generală pe ţară a unei femei din Alba Iulia, dispărută de acasă din 9 februarie 2002. Ana Maria Gândilă (57 ani, domiciliată în Alba Iulia) a dispărut de acasă din seara de 9 februarie 2002, după o discuţie în contradictoriu cu soţul ei. Ea lucra de peste 20 de ani ca farmacistă, ultimul său loc de muncă fiind la farmacia Gelafarm din Alba Iulia. În urma cercetărilor derulate de poliţie, cu cooperarea soţului femeii - Gheorghe Gândilă (63 ani) - s-a descoperit că şi pe parcursul anului 2001 Ana Maria a mai plecat de acasă, pe perioade scurte de timp, după discuţii în contradictoriu avute cu consortul ei. Se pare că femeia pleca de acasă ameninţând că se va sinucide, însă nu şi-a pus planul în aplicare. Soţul Ana Mariei nu le-a putut furniza poliţiştilor prea multe relaţii în legătură cu dispariţia femeii deoarece, a declarat acesta, soţia lui era o fire închisă şi niciodată nu-i furniza detalii, la întoarcere, în legătură cu locul unde dispăruse zile întregi.
     Gheorghe Gândilă a opinat totuşi că soţia sa s-ar putea adăposti la una dintre mănăstirile din Ardeal. Semnalmentele femeii sunt: înălţime 1,60 m; 50 kg; corpolenţă astenică; faţă ovală; bărbie pătrată; ochi căprui; părul şaten-roşcat, făcut permanent. Nu prezintă semne particulare pe corp. În seara dispariţiei, Ana Maria Gândilă era îmbrăcată cu un palton de lână de culoare mov, lung până la genunchi; halat de casă de culoare închisă cu buline multicolore; dresuri din nylon; cizme de culoare neagră; geantă din piele ecologică în care avea buletinul şi alte acte personale. Cei care pot da relaţii în legătură cu persoana căutată sunt rugaţi să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie.
Nicoleta TOMUŢA
Descoperiri senzaţionale ale Poliţiei TF Alba
"Doamna Nitrazepam" este autoarea unor infracțiuni de tâlhărie comise în serie
Inculpata, Silvia Orlea (47 ani, din Şeica Mică - Sibiu), a fost reţinută de poliţia TF Alba după ce a tâlhărit-o pe Elena Şerbu (78 ani, din Ocna Mureş), în prezent fiind cercetată în stare de arest preventiv.
     Extinzând cercetările cu privire la tâlhăria comisă în 25 martie 2002 asupra Elenei Şerbu (78 ani, din Ocna Mureş), poliţiştii din cadrul Serviciului Transporturi Feroviare Alba au descoperit că autoarea agresiunii, Silvia Orlea a mai comis anterior încă două tâlhării, cu acelaşi mod de operare, respectiv prin adormirea victimelor cu Nitrazepam. Orlea a recunoscut că în 8 martie a.c., a acostat-o pe Maria Comănescu (81 ani, din Focşani) în trenul accelerat Cluj Napoca - Galaţi, după plecarea trenului din staţia Cluj - Napoca. Profitând de neatenţia victimei, inculpata i-a pus acesteia două pastile de Nitrazepam într-un pahar, peste care a turnat suc. După ce tranchilizantul şi-a făcut efectul asupra octogenarei, Orlea a profitat de somnolenţa victimei şi i-a furat acesteia un geamantan cu haine şi încălţăminte în valoare de circa 10 milioane lei şi suma de 1,1 milioane lei.
     A doua lovitură a dat-o în 18 martie a.c., când a acostat-o, pe peronul staţiei CFR Teiuş, pe Varvara Tanta (47 ani, din Mediaş). Au urcat împreună în trenul personal Teiuş - Bucureşti. După ce şi-a pus din nou în aplicare planul cu Nitrazepamul şi băutura răcoritoare, Orlea şi-a "curăţat" victima adormită de cei 600.000 lei pe care aceasta îi avea în geantă. La percheziţia efectuată la domiciliul Silviei Orlea din Şeica Mică, poliţiştii din cadrul Serviciului TF Alba au descoperit toate bunurile furate de la cele trei femei, recuperând prejudiciul, inclusiv banii furaţi. În dosarul tâlhăriilor comise în serie de Silvia Orlea, poliţiştii continuă cercetările. Femeia este "cazată" deocamdată în arestul IPJ Alba, noua schimbare de decor fiindu-i favorabilă revenirii bruşte a "memoriei".
Nicoleta TOMUŢA
Fabulaţiile deputatului Alexandru Pereş
     Este de înţeles că domnul deputat Alexandru Pereş doreşte cu ardoare ca cetăţenii României să uite definitiv că Partidul Democrat a fost părtaş la dezastrul provocat ţării în perioada 1996-2000, de aceea se arată atât de furios când faptul este reamintit în presă. Îi înţelegem şi lipsa de fantezie atunci când a ajuns să ne preia titlurile din comunicatele noastre de presă. Pe de altă parte, ne bucură să constatăm cât de bine cunoaşte domnul deputat oferta electorală a PSD - un adevărat model pragmatic de social-democraţie. Cel puţin aşa a rezultat din ultimul articol semnat de "longevivul" deputat - n-am vrea ca afirmaţia să aibă sens peiorativ deşi realitatea o impune - în mai toată presa locală.
     Ca de obicei i-am căutat cu atenţie argumentele, dincolo de logoreea demagogică cu care a obişnuit deja opinia publică, şi, tot ca de obicei, n-am găsit nimic care să merite atenţie. Faptul că în această iarnă preţurile îndeosebi la energie au crescut dramatic şi situaţia economică a unei bune părţi a populaţiei s-a înrăutăţit pe măsură este un adevăr recunoscut cu francheţe de Guvernul Năstase. La fel de evidente sunt însă şi numeroasele măsuri de protecţie socială pe care deputatul din opoziţie le omite deliberat, sperând că astfel va dobândi un facil şi gratuit capital politic. Am arătat cu alt prilej măsurile luate deja pentru îmbunătăţirea situaţiei din învăţământ. Vom prezenta acum câteva cifre care vor convinge cât de atent se ocupă PSD de problema pensionarilor - una din cele mai defavorizate categorii sociale.
     Prin HG 294/2001 privind indexarea pensiilor de asigurări sociale de stat, militare, ale agricultorilor, s-a realizat începând cu 1 martie 2001 o creştere cu 7,5% a pensiilor celor care au beneficiat de ele de la 31 decembrie 1997 şi cu 5% a pensiilor acordate de la 1 ianuarie 1998; prin HG 523/2001 s-a stabilit indexarea pensiilor şi a unor venituri ale populaţiei pe trim. II al anului respectiv prin mărirea cu 6% a valorii punctului de pensie stabilită potrivit art. 11 din Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat (1.693.066 lei). Trebuie spus că indexarea cu 2% a cuantumurilor de pensie cuvenite este mai mare decât punctul mediu estimat pe perioada ianuarie 1998 - martie 2001. Potrivit aceleiaşi HG, s-au indexat cu 6% pensiile IOVR, indemnizaţiile de boală, maternitate, îngrijire copil.
     HG 195/2002 a indexat din nou cu 6% pensiile începând cu 1 martie, valoarea unui punct ajungând la 1.999.008 lei. Aceeaşi HG a acordat o suplimentare cu 3% pentru cei pensionaţi în perioada 1 ianuarie 1999 - 31 martie 2001 şi cu 6% a indemnizaţiilor IOVR, a celor pentru incapacitate temporară de lucru, pentru maternitate, pentru îngrijire copil până la 2 ani, a celor cuprinse în Legea 118/1990 etc. A crescut de la 42.951 lei în anul 2001 la 1.750.000 lei în anul 2002 şi suma acordată însoţitorilor pensionarilor invalizi precum şi valoarea ajutorului de deces (5.582.000 lei în 2002 faţă de 1.700.000 lei în anul 2000). HG 1315/dec.2001 prevede recorelarea în 6 etape (2002-2004) a pensiilor începând cu ian. 2002 pentru anumite categorii de pensionari. De creşterea drepturilor pensionarilor s-au ocupat şi HG 781/aug. 2001, HG 1169/nov. 2001 etc. În consecinţă, pensia medie a crescut din ianuarie 2001 până în ian. 2002 după cum urmează: de la 1.310.255 lei la 1.890.839 lei pentru cei cu vechime completă; de la 1.094.121 la 1.439.894 lei pensiile pentru invaliditate gr. 1 şi de la 829.140 lei la 1.237.113 lei pentru invaliditate gr. 2; de la 1.171.611 lei la 1.383.238 lei pensiile IOVR; de la 232.661 lei la 298.042 lei pensiile agricultorilor etc. etc.
     Nu dorim să plictisim cititorii cu lecţia pe care i-o servim deputatului Pereş. Desigur, aceste creşteri nu înseamnă foarte mult, dar ele evidenţiază limpede că Guvernul Năstase depune eforturi remarcabile pentru a-şi respecta promisiunile electorale şi reuşeşte în bună măsură. După numai un an şi jumătate de guvernare s-au înregistrat nu minuni - dat fiind starea economiei - ci rezultate remarcabile. Îi sugerăm supăratului deputat Alexandru Pereş să evite, din respect pentru cei puţini care l-au ales, limbajul grosier ("replici imbecile") foarte potrivit în gura unui Corneliu Vadim Tudor, dar nu a unui parlamentar care se respectă. În rest, poate să-şi continue gargara pedistă care, oricum, nu mai convinge pe nimeni. (Biroul de presă al PSD)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.