Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Fierbere mare în oala politicii maghiare
     Mare fierbere mare în Ungaria, unde au loc, după cum se ştie, alegeri parlamentare. Deja după primul tur de scrutin opţiunile alegătorilor din ţara vecină se îndreaptă în principal către Partidul Socialist (MSZP), condus de Peter Medgyessy şi Federaţia Tinerilor Democraţi - Partidul Civic Ungar (FIDESZ - MP) condus de Viktor Orban. Primul a obţinut după numărarea a 74,3% din voturi, 42,64%, iar al doilea 41,94%. Prin urmare, se dă o luptă extrem de aprigă între cele două mari partide. De subliniat că pentru a se contura o tendinţă prosocialistă sau pronaţionalistă ar trebui să existe o diferenţă de cel puţin 5 la sută în favoarea unuia sau altuia dintre cele două partide, iar în condiţiile în care există o diferenţă de 3 la sută, cursa rămâne deschisă. Cum diferenţa este undeva în jurul a 1 la sută, bătălia pentru cel de-al doilea tur de scrutin stabilită a avea loc pe 21 aprilie este una atroce.
     Alegerile pentru legislativul de la Budapesta au o semnificaţie deosebită şi suscită interesul democraţiei occidentale, întrucât Ungaria se află în fruntea plutonului de candidaţi la aderarea în Uniunea Europeană. Atât Occidentul, cât şi opoziţia se tem că ar putea intra în noul guvern forţele extremiste de dreapta, adeptele unei ofensive accentuate ale antisemitismului, fapt ce pune pe gânduri marele cercuri financiare mondiale controlate de evrei. Dreapta maghiară antisemită şi revizionistă n-ar fi în sine atât de periculoasă, pentru că reprezintă o fracţiune minoră, dacă n-ar fi luată sub pulpana sa de partidul naţionalist a lui Orban. Premierul a declarat că are de gând să se coalizeze cu Partidul Dreptăţii şi al Vieţii - MIEP. În plus, actualul premier a creat tensiuni cu ţările vecine prin maniera în care a tratat problemele naţionaliste şi ale minorităţilor faţă de care statele occidentale au manifestat îngrijorare şi nelinişte. Un diplomat occidental a ajuns să declare: "Putem lucra cu el (Orban), însă suntem tracasaţi de tendinţele sale naţionaliste". Reproşurile Vestului privesc îndeosebi Legea minorităţilor, intrată în vigoare la începutul anului, care acordă avantaje celor 3,5 milioane de etnici maghiari, "rupţi", chipurile de Ungaria prin Tratatul de la Trianon. Este clar că legea vizează câştigarea de voturi prin apelarea la sentimentul naţional.
     După cum se ştie, Legea minorităţilor a provocat multe tensiuni în România şi Slovacia, ţări în care trăiesc cele mai puternice comunităţi maghiare. De asemenea, apelurile sale patriotice la restaurarea unei naţiuni sfărâmate, care a pierdut ambele războaie mondiale a resuscitat vechile tensiuni etnice cu vecinii, situaţie care a dus, aşa cum am mai spus, la declanşarea alarmei în cancelariile vest-europene.
     Marea carte a alegerilor parlamentare din Ungaria se joacă duminică, 21 aprilie, adversarul de temut al "cruciadei" personale de remodelare a Ungariei a lui Orban, va fi Partidul Socialist. Peter Medgyessy, candidat la funcţia de premier al acestui partid susţine că maghiarii s-au săturat să vadă felul în care coaliţia de centru - dreapta divizează ţara între cetăţeni care au şi cetăţeni care n-au, cum stau de altfel lucrurile şi pe la noi. Punctul forte al platformei politice a lui Medgyessy, originar din Transilvania, este atenuarea diferenţelor dintre săraci şi bogaţi, restaurarea justiţiei sociale şi readucerea cinstei în politica naţională. Liderul socialist a reformat sistemul de asigurare a pensiilor, bazat pe un parteneriat public - privat, ghidat de Banca Mondială, mişcare care i-a dus sufragii internaţionale. Există deci toate şansele ca lui Orban, un oportunist fără scrupule, care se agaţă de refacerea sentimentului naţional, xenofob, să-i fie suflată puterea de socialişti.
Gheorghe JURCĂ