Ultima oră
Știri
La Festivalul Cultural "Lucian Blaga"
Premii în valoare de 26 milioane de lei
     În şedinţa de ieri a Comitetului Consultativ Operativ al judeţului Alba au fost definitivate programul Festivalului Internaţional de Cultură "Lucian Blaga" precum şi fondurile financiare care vor fi alocate pentru organizarea acestuia. Astfel, suma care va fi destinată acestei importante manifestări culturale de la Sebeş se ridică la cca 225 milioane de lei, din care 26 milioane de lei vor reprezenta valoarea totală a premiilor acordate participanţilor. (R.J.)
Incubator de afaceri la Alba Iulia
     Ministerul IMM-urilor şi Cooperaţiei intenţionează să deschidă patru incubatoare de afaceri în toată ţara, din care, unul are şanse mari să se realizeze la Alba Iulia, a susţinut într-o conferinţă de presă ministrul Silvia Ciornei. Pentru materializarea acestui proiect, prefectul Ioan Rus şi preşedintele Consiliului Judeţean. Augustin Presecan, au trimis guvernului un material de susţinere. Incubatorul de afaceri are mari şanse de reuşită, ţinând cont că în judeţul Alba sunt localităţi cu o rată ridicată a şomajului: Cugir - 66 la sută, Ocna Mureş - 48 la sută, Blaj - 36 la sută, Baia de Arieş - 34 la sută. De asemenea, în judeţul Alba sunt declarate două zone defavorizate, Cugir şi Munţii Apuseni. Acest proiect este promovat şi de liderul PUR social - liberal Alba, Nicolae Popa, care a transmis o scrisoare preşedintelui Dan Voiculescu, în vederea materializării incubatorului de afaceri la Alba Iulia. (F.R.)
Protestul finanţiştilor continuă
     Peste 200 de finanţişti vor picheta astăzi Prefectura Alba, de la ora 10.00, pentru a protesta împotriva începerii urmăririi penale şi suspendarea din funcţie a celor 9 funcţionari publici din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Alba. Mircea Ispas, liderul sindicatului Finanţe Publice afiliat Blocului Naţional Sindical a precizat că prin acest protest sunt avertizate instituţiile statului, în mod special Ministerul Funcţiei Publice, Ministerul Finanţelor Publice - Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Ministerul de Interne pentru a face demersurile necesare reabilitării imaginii şi autorităţii funcţionarilor publici în general şi a celor ce lucrează în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, în special. (S.D.)
Carburanţii s-au scumpit din nou
     Campania naţională Rompetrol a majorat ieri preţurile la staţiile proprii de distribuţie. Astfel, un litru de benzină premiu de plumb costă 18.600 lei, benzina fără plumb este 18.100 lei/litru iar motorina 14.650 lei/litru. Totodată au fost majorate preţurile la benzina EURO 3 - 20.050 lei/litru şi motorina EURO 3 - 16.300 lei/litru. (F.R.)
În municipiul Alba Iulia
Transportul în comun va fi pus pe... roate
     Cu prilejul şedinţei Consiliului Operativ Consultativ a judeţului Alba, prefectul Ioan Rus a solicitat primarului Mircea Hava să găsească unele soluţii pentru ca operatorii de transport din localităţile limitrofe municipiului Alba Iulia să poată opri în staţii situate în apropierea unităţilor economice şi de învăţământ. Prin această intervenţie, prefectul Ioan Rus a răspuns numeroaselor solicitări sosite din partea navetiştilor care se plâng de distanţele prea mari pe care trebuie să le parcurgă pe jos. Primarul Mircea Hava a precizat că va avea o întâlnire, mâine, la ora 10.00, la nivelul instituţiei, cu reprezentanţii operatorilor de transport respectivi, pentru a se identifica eventuale soluţii. (R.J.)
Preşedintele Sistemului Cameral din România la Alba Iulia
     În cadrul unui turneu pe care îl efectuează în ţară, preşedintele Sistemului Cameral din România, d-l George Cojocaru, a vizitat în cursul zilei de ieri Camera de Comerţ Alba, purtând o serie de discuţii pe diverse teme cu preşedintele Corneliu Orzea. Principalul subiect l-a reprezentat funcţionarea Birourilor Unice, fiind comentate declaraţiile premierului Adrian Năstase făcute în acest sens în ultima videoconferinţă din data de 5 aprilie a.c. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
ARMAGEDON-UL APUSENILOR
Filiala minieră "Avram Iancu" din Abrud a ajuns la lada de gunoi a afaceriştilor
De la mănuşi, pufoici, anvelope, bile, ţevi uzate, până la cisterne, motoare pentru buldozere etc. - aproape toate inutilizabile dar aduse pe bani grei, zac în... magaziile statului
     "Mafie, fraudă, mită şi comision" - sunt "leit motivul" unui material incendiar pe care l-am primit la redacţie, material ce face referire directă la managementul filialei miniere "Avram Iancu" din Abrud, unitate subordonată Companiei MINVEST Deva. "ARMAGEDON"-ul minerilor din Apuseni, ce conţine nu mai puţin de 23 de capete de acuzare, a fost expediat şi Prefecturii Alba, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, premierului Adrian Năstase, preşedintelui Ion Iliescu, ministrului de Interne - Ioan Rus şi ministrului Industriilor - Dan Ioan Popescu. Atât IPJ Alba cât şi Prefectura judeţului au demarat deja anchete în acest caz. "Suntem un grup de angajaţi de la Filiala SC Avram Iancu SA Abrud şi cu mult respect vă informăm despre unele practici mafiote din această unitate adoptate de actuala conducere, puternic susţinută de lideri sindicali locali şi naţionali... Practicile mafiote de la această unitate constau în achiziţionarea de piese de schimb şi materiale de la agenţii economici privaţi, SRL sau SA, care vând la filiala "Avram Iancu" Abrud în procent de cel puţin 60% marfă veche, degradată, fără a prezenta garanţie, de cele mai multe ori neutilizabilă, la preţuri actuale de producător sau cu valori puţin sub preţul de producător pentru a se putea justifica la eventualele verificări făcute de cei în drept. Această marfă este procurată de agenţii economici furnizori la preţuri de până la 10-15 ori mai mici decât cele la care este vândută marfa, fapt ce le dă posibilitatea de a da comisioane (mită) de până la 20% din valoarea tranzacţiei. De cele mai multe ori această marfă este dusă direct la secţiile de producţie sau în alte locuri din unitate, în afara depozitelor pentru a nu fi verificată de către comisiile de recepţie sau este recepţionată de aceste comisii în magaziile unităţii fără a avea curajul să comenteze calitatea mărfii de frica represaliilor din partea administratorului unic, ing. Marin Ştefan...
     Cerem cu insistenţă anchetarea urgentă a acestui caz deosebit de grav pentru unitatea noastră şi pentru societate. Problemele expuse sunt doar o parte din abaterile grave din filiala "Avram Iancu" Abrud.
     Menţionăm că la unitatea noastră s-au efectuat numeroase controale (Poliţia Economică Alba, CFI Deva, culminând cu Corpul de Control al Ministrului Industriilor) în legătură cu o parte din infracţiunile menţionate. Corpul de Control al Ministrului Industriilor a redactat o informare în care se confirmă autenticitatea faptelor semnalate şi s-a propus destituirea din funcţie a vinovaţilor, dar nici până la ora actuală nu s-a trecut la fapte; probabil intervenţia persoanelor care susţin actuala conducere au zădărnicit aceste acţiuni. Sau poate... mita a ajuns până sus..." - se arată în materialul minerilor.
Suveica "căpuşelor" sau suma "ţepelor" ce depăşesc zeci de miliarde de lei
     "Afacerile" cu firmele de stat s-au dovedit a fi cele mai profitabile pentru "buzunarele" investitorilor autohtoni, în ultimii 12 ani de economie în tranziţie. Rata "mortalităţii" firmelor de stat şi apetitul pentru decapitalizarea "copiilor" economici ai statului român au fost direct proporţionale cu înmulţirea căpuşelor private pe spinarea "mamuţilor" muribunzi, căpuşe care au adus însă miliarde de lei în buzunarele... oamenilor de bine.
     "ARMAGEDON"-ul din Apuseni incriminează relaţiile de afaceri încheiate de actuala conducere în ultimul an cu peste 20 de societăţi comerciale private sau de stat de pe întreg cuprinsul ţării, care, potrivit materialului citat anterior cu adus prejudicii de zeci de miliarde de lei societăţii miniere. * Activitatea de achiziţionare de materiale de al SC FORWAM SA Baia Mare. "De la această unitate s-a achiziţionat printre altele ţeavă sudată elicoidal F 610 (mm) cu grosimea peretului de 7 mm, ţeavă care este puternic corodată la interior astfel că mai are grosimea peretului de aproximativ 5 mm, care este practic inutilizabilă având în vedere faptul că este destinată transportului sterilului de la Uzina de la Preparare Dealul Piciorului, la Iazul de decantare Valea Şesei, fiind supusă unui puternic fenomen de uzură prin abraziune. Având în vedere faptul că în proiectul instalaţiei este prevăzută ţeavă cu grosimea peretului de min. 12 mm şi dificilele probleme de montaj, noi considerăm că această marfă este inutilizabilă... Pierderea unităţii din această tranzacţie este de aproximativ 3,5 miliarde de lei. Ţeava nu a fost practic recepţionată întrucât încă se află pe drum... dar ea a fost plătită integral..." * Activitatea de achiziţionare de materiale de la SC Climtrans SRL Tg. Neamţ. "În anul 2001 s-au achiziţionat de la această unitate mărfuri în valoare de cca. 8,5 miliarde de lei, toată marfa fiind veche, fără certificat de calitate, plătită la un preţ apropiat de cel de producător iar în unele cazuri marfa a fost aruncată pur şi simplu..." (sunt exemplificate şapte cazuri de acest gen, iar pierderile sunt estimate la cel puţin 4,5 miliarde de lei). * Activitatea de achiziţie materiale de al SC Kromat SRL Braşov. "În principal de la această unitate s-au adus table groase şi profile laminate din oţel, valoarea totală a tranzacţiei depăşind 8,5 miliarde de lei. Problema care se pune în legătură cu marfa adusă de la această unitate este că se prezintă certificate de calitate false, tipurile de oţel nu sunt cele solicitate, preţurile sunt cele de fabricaţie, plus adaos comercial de 5%, cu toate că de cele mai multe ori sunt aduse ţevi rămase în depozite de multe cincinale..."
     "Rechizitoriul" continuă cu "acţiuni" similare: mănuşi, pufoici, piese auto, staţie de preparare mixturi asfaltice, bartere de genul "piatră concasată contra mobilă şi favoruri personale", motoare electrice, rulmenţi, bile cumpărate de la ţigani, anvelope, gresie, reactivi, mochetă, maşină cisternă, calculatoare etc. Cam aceasta este "gama" extrem de... elastică a afacerilor derulate la SC Avram Iancu SA traduse în facturi, cifre cu multe zerouri exprimate în "ARMAGEDON"-ul din Apuseni.
Dana MOTREANU
În cadrul "Decadei dreptului la viaţă, supravieţuire, sănătate şi dezvoltare"
Asociația "Sprijiniți copiii" îi învață pe elevi să depășească barierele sociale
     După cum v-am informat şi cu alte prilejuri, Asociaţia "Sprijiniţi copiii" din Alba Iulia derulează un proiect intitulat "Clubul copiilor informaţi", al cărui scop este promovarea conţinutului Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Phare IEDDO şi are ca beneficiari 16.000 de elevi (650 de clase) din 23 de şcoli ţintă aflate în judeţele Alba şi Hunedoara.
     Promovarea conţinutului Convenţiei se face prin "decade specializate" (perioade bine definite de timp, obiective şi activităţi, în care accentul este pus pe unul sau mai multe dintre drepturile copilului). Astfel, în perioada 7 aprilie - 7 mai a.c. se desfăşoară "Decada dreptului la viaţă, supravieţuire, sănătate şi dezvoltare", iar forma de acţiune o reprezintă companiile publice. În acest scop, se află în desfăşurare două campanii: una care acţionează împotriva abandonului familial şi alta menită să reducă distanţa socială dintre oameni. Mesajul celei de-a doua este "Sfintele Paşti împreună cu cei mai săraci decât noi", iar activităţile vor fi stabilite pe fiecare clasă, şcoală şi localitate, în baza Regulamentului-cadru elaborat de echipa coordonatoare a proiectului şi pus la dispoziţia şcolilor.
     Potrivit legislaţiei în vigoare, la nivelul fiecărei şcoli funcţionează Consiliul elevilor, format din "şefii" claselor. Acest consiliu va efectua un "inventar social" al nevoilor elevilor din fiecare clasă, va demara o campanie de strângere de fonduri şi diferite alte donaţii (de la cetăţeni şi societăţi comerciale) care vor permite ajutorarea colegilor mai săraci în perioada Sfintelor Paşti. După cum ne-a declarat d-na sociolog Maria Ilea, managerul de proiecte al Asociaţiei "Sprijiniţi copiii", studiile specializate arată că "distanţa socială dintre membrii unei clase este foarte mare, iar cei aflaţi în diferite nevoi sunt marginalizaţi sau excluşi datorită statutului lor social, ajungând să se simtă singuri între zeci de colegi..." (I.H.)
Prefectul Ioan Rus va primi astăzi
Vizita unei delegaţii a Organizaţiei Internaţionale de Cooperare şi Dezvoltare Economică
     În perioada 8-17 aprilie a.c., se va afla în România o delegaţie din partea Organizaţiei Internaţionale de Cooperare şi Dezvoltare Economică în cadrul celei de-a doua misiuni de evaluare a stadiului de realizare al proiectului "Studiu de ţară", dedicat ţării noastre. Delegaţia compusă din patru persoane este condusă de d-na Silvana Malle, coordonatorul şef al Proiectului respectiv. Cei patru experţi vor efectua o vizită în teritoriu, urmând ca astăzi să se afle chiar la Alba Iulia, unde se va întâlni cu prefectul Ioan Rus, preşedintele CJ, Augustin Presecan, preşedintele CCIA Alba, Corneliu Orzea şi cu directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională, Simion Creţu. (R.J.)
Senatorul Cornel Filipescu sprijină tinerii absolvenţi aflaţi în căutarea unui loc de muncă
     21 de cetăţeni s-au prezentat la sfârşitul săptămânii trecute la audienţele acordate de către senatorul PSD, Cornel Filipescu, la Alba Iulia, în speranţa că reprezentantul judeţului Alba în Parlamentul României le va oferi soluţii concrete problemelor cu care se confruntă. Ca şi în alte dăţi de altfel, lucrurile au stat întocmai, persoanele plecând satisfăcute de răspunsurile primite din partea d-lui senator. Astfel, 9 dintre cei prezenţi la audienţe, proaspeţi absolvenţi de facultate în căutarea unui loc de muncă au fost îndrumaţi către anumite societăţi sau instituţii unde există posibilităţi de angajare. Alte trei cazuri au fost pe linie de asistenţă socială, în cel puţin unul dintre ele situaţia urmând să se rezolve favorabil şi cu sprijinul Direcţiei pentru Protecţia Drepturilor Copilului. În altă situaţie s-a făcut apel la d-l senator în privinţa unor probleme legate de fondul funciar sau recorelarea pensiilor mici, fiecare cetăţean urmând să primească răspuns concret într-un fel sau altul în cursul acestei săptămâni. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.