Curier județean
Rugăciunea de azi
     Sprijinitor sufletului meu fii, Dumnezeule, că umblu prin mijlocul a multe curse, izbăveşte-mă de ele şi mă mântuieşte, Bunule, ca un Iubitor de oameni. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Eupsihie din Cezareea; Cuv. Vadim
Catolic: Sf. Maria a lui Cleopa; Sf. Marcel

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Un albaiulian la forumul jurnaliştilor europeni de la Helsinki
     Ovidiu Haţegan, din Alba Iulia, student la Facultatea de Jurnalistică din Sibiu, a reprezentat România la forumul internaţional al ziariştilor din Europa, desfăşurat recent la Helsinki. Anul acesta, în cadrul forumului a fost dezbătută o tematică legată de jurnalistul multifuncţional (ziarist, redactor radio sau TV, operator radio sau TV). Deplasarea a fost sprijinită şi de Clubul Rotary Alba Iulia. (N.T.)
Cele 7 staţii de apă din judeţ
Utilizate în prognoze hidrologice şi studiul viiturilor
     "Judeţul nostru înregistrează cea mai mare densitate a staţiilor de supraveghere a apelor prin satelit din bazinul hidrografic Mureş", a precizat directorul Staţiei Hidrologice Alba Iulia, ing. Vasile Ştef. Amenajarea staţiilor a început în anul 2001 şi va fi finalizată, probabil, în 2004. Staţiile hidrologice utilizate pentru prognoze hidrologice şi aprofundarea studiilor viiturilor sunt amplasate la Ocna Mureş, Mihalţ, Petreşti, Cugir şi Acmariu. Cea din urmă staţie, de la Acmariu, pe Mureş, a fost pusă în funcţiune, la finele lunii aprilie. Pe râul Arieş există astfel de staţii la Scărişoara şi la Buru - unde acum se lucrează la instalarea aparaturii, în acelaşi sistem de transmitere a datelor prin satelit. Trebuie precizat că staţiile sunt în relaţie directă nu doar cu Alba Iulia, ci şi cu Institutul de Hidrologie de la Bucureşti. Şeful Staţiei Hidrologice ne-a mai informat că până în toamnă este posibil să mai fie instalate încă 3 sau 4 staţii hidrologice. Staţia de la Ocna Mureş a împlinit anul trecut 100 de ani de activitate în domeniu (din 1901), iar cea de la Mihalţ există de 50 de ani. În urmă cu 132 de ani, la Alba Iulia a luat fiinţă Staţia hidrometrică. La înfiinţare, staţiile efectuau doar citiri de nivele şi observaţii mărunte, iar după 1970 s-au abordat probleme legate de cercetarea hidrologică. Recent, rectorul Universităţii din Bordeaux a vizitat staţia hidrologică de la Petreşti, profesorul francez remarcând cu acest prilej dotarea tehnică a staţiei din Petreşti. (A.D.T.)

Oaspeţi germani la Alba Iulia
     Luni, 8 aprilie 2002, Agenţia pentru de Dezvoltare Regională "Centru" a primit vizita d-lui Peter Alltschekow, reprezentantul Land-ului Brandemburg din Germania, project leader (lider de proiect) din partea Germaniei pentru proiectul de înfrăţire semnat între Regiunea "Centru" şi Regiunea Brandenburg în luna martie a acestui an. La întâlnire a participat din partea germană şi d-l Carl A. Heller, consilierul de pre-aderare care va lucra în cadrul ADR "Centru" pe întreaga perioadă de desfăşurare a proiectului, iar din partea română d-l Simion Creţu, director ADR "Centru" şi alţi reprezentanţi ai Agenţiei implicaţi în proiect.
     De asemenea, d-l Alltschekow s-a mai întâlnit şi cu d-l Augustin Presecan, Preşedintele Consiliului Judeţean Alba şi co-preşedinte al Consiliului de Dezvoltare Regională "Centru", precum şi cu d-l Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia şi membru al Consiliului de Dezvoltare Regională "Centru".
     Discuţiile purtate în cadrul întâlnirilor s-au axat pe reglementarea modului de colaborare între cele două Regiuni, a acţiunilor şi activităţilor ce se vor desfăşura în cadrul proiectului de înfrăţire şi a felului cum poate fi îmbunătăţit modul de lucru dintre cele două regiuni.
     Proiectul de înfrăţire este un program de lucru precis, clar definit ca timp şi buget, urmărind obţinerea unui rezultat predefinit şi anume funcţionarea instituţiilor României în aşa fel încât să garanteze aplicarea acquis-ului comunitar în domeniul dezvoltării regionale.
     Directorul ADR "Centru", d-l Simion Creţu, a afirmat că "întrevederea de astăzi reprezintă o primă întâlnire din seria convenită prin proiecul de înfrăţire încheiat între cele două regiuni, menite să evalueze stadiul şi perspectivele de dezvoltare a parteneriatului".
Dana MOTREANU
Birou de Consiliere pentru cetățeni la Alba Iulia
     La sfârşitul anului trecut consilierii locali Vasile Voicu Bora şi Alin Dumitru au conceput şi înaintat spre finanţare Ministerului Finanţelor Publice - Oficiul de Contractare şi Plăţi Phare, proiectul intitulat Birou de Consiliere pentru Cetăţeni - Alba Iulia. Au fost depuse astfel aproximativ 80 de proiecte din toată ţara, din care 6 au aparţinut unor organizaţii neguvernamentale din judeţul Alba.
     Contractorul a decis aprobarea şi finanţarea acestui proiect, totodată anunţând faptul că un contract cu privire la acest proiect va fi semnat în cel mai scurt timp.
     Proiectul va fi implementat în parteneriat de către Fundaţia PAEM Alba şi Primăria municipiului Alba Iulia, va avea o valoare totală de 33.188 Euro şi va răspunde nevoii evidente de sprijin pentru cetăţenii care se confruntă cu probleme noi şi în continuă schimbare şi pentru facilitarea accesului acestora la serviciile corespunzătoare. În acest scop au fost semnate acorduri de colaborare cu instituţii cum ar fi: Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul de Protecţie a Mediului, DGPC Alba, AJOFM Alba, DMSS Alba, Casa Judeţeană de Pensii, SC Apa Canal SA, Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei al judeţului Alba şi Consiliul judeţean Alba, care prin personalul lor specializat, alături de cel al Biroului de Consiliere pentru Cetăţeni vor acorda sprijinul necesar rezolvării problemelor cetăţeneşti.
     Se speră că acest proiect să pună bazele unei colaborări perfecte între cetăţeni şi instituţii, să înlăture birocraţia caracteristică acestui gen de servicii şi chiar să se constituie ca o piedică reală împotrivă micii corupţii, prin conştientizarea cetăţenilor asupra drepturilor ce le revin. Pentru informaţii suplimentare puteţi contacta Fundaţia PAEM Alba, B-dul Ferdinand nr. 14, tel. 818488, fax 816518.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.