Prima pagină Ediția din: 09.04.2002
Știri
Telefon mobil (Zapp) pentru cititorii noştri
     Începând de azi, cititorii ziarului "Unirea" au la dispoziţie în cadrul "Biroului de relaţii cu publicul" încă un telefon. Astfel, pe lângă de acum cunoscutul 811419, zilnic poate fi apelat şi numărul de telefon mobil 098/236959. Între orele 9-17, la acest telefon va răspunde zilnic redactorul de serviciu.
Lucrări finanţate de Sapard
     Primarul comunei Lunca Mureşului, Ioan Rusu, a informat autorităţile judeţene că are pregătit un proiect pentru capitolul "Dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii rurale" din programul SAPARD. Acesta se referă la extinderea reţelei de alimentare cu apă potabilă în Lunca Mureşului - Gura Arieşului, investiţie cifrată la 1,1 miliarde de lei. (F.R.)
Recunoaştere pentru medicii pensionari
     O frumoasă şi lăudabilă acţiune a Colegiului Medicilor Alba va prinde contur miercuri, 10 aprilie a.c., la Hotel Parc din Alba Iulia. Preşedintele Colegiului Medicilor Alba, dr. Gheorghe Vieru i-a invitat de la ora 16.00 pe medicii pensionari la o întâlnire amicală, ocazie cu care vor fi înmânate diplome pentru activitate. Bineînţeles, foştii şi actualii medici vor ciocni şi un pahar de vin în cinstea acestui eveniment. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În cazul Roşia Montană
Felicitări pentru "Unirea" din Regatul Unit al Marii Britanii
     Investiţia de la Roşia Montană, cea mai mare din minerit din Europa, continuă să suscite un mare interes atât printre conaţionalii noştri cât şi printre străini. Unii ne felicită pentru modul în care reflectăm investiţia, alţii ne critică şi credem că aşa este şi normal într-o societate democratică. Totul este ca aceste opinii să fie bine fundamentate atunci când sunt emise şi să nu se bazeze pe speculaţii. Ziarul "Unirea" a acordat mare atenţie acestui proiect, găzduind opiniile specialiştilor, ale celor implicaţi dar şi ale oamenilor de rând, indiferent de natura lor pentru a genera o dezbatere publică corectă.
     Astăzi găzduim părerea d-nei Caroline Juler, venită chiar din Regatul Unit al Marii Britanii. "Vreau să vă spun mulţumesc pentru curajul continuu de care aţi dat dovadă în cazul proiectului Roşia Montană", se precizează în e-mailul trimis la redacţie de Caroline. Îi mulţumim pentru mesaj şi o asigurăm pe cititoarea noastră că ziarul "Unirea" va continua să trateze cu toată seriozitatea acest proiect. (F.R.)
Accident stupid la Drâmbar
Un cetăţean care a căzut din tractor se zbate între viaţă şi moarte
     Un accident straniu, ce a avut consecinţe tragice, s-a consumat ieri dimineaţă în localitatea Drâmbar. Ioan Petraşcu, de 42 de ani, s-a urcat pe scările tractorului parcat în propria curte, intenţionând să ajungă în remorcă şi să arunce nişte nutreţuri pentru animale. La un moment dat, bărbatul s-a dezechilibrat şi a căzut de la o înălţime de circa doi metri. El s-a ridicat de la pământ ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, s-a dus în casă şi s-a aşezat în pat. Membrii familiei au observat cu stupoare că Ioan a înroşit aşternuturile şi au chemat imediat ambulanţa.
     Victima a ajuns în stare foarte gravă la Spitalul judeţean Alba, fiind diagnosticat cu traumatism cranio cerebral acut, multiple fracturi de calotă şi bază şi două hematoame. Având în vedere această stare, omul a fost transferat de urgenţă la ATI însă, se pare că bărbatul nu a răspuns corespunzător la unii stimuli. Întrucât nu se ştie dacă bărbatul mai poate supravieţui, el a fost supus ieri după amiază la o electroencefalografie, care urma să stabilească dacă creierul mai funcţionează sau nu. În funcţie de rezultatul acestui test, medicii urmau să stabilească dacă pacientul va fi operat sau va fi declarat în moarte clinică. În cursul după-amiezii de ieri, medicii depuneau eforturi disperate de a îmbunătăţi starea de sănătate a lui Ioan Petraşcu.
Florin ROMAN
Reforma sanitară, pe un drum bun
Vizita ministrului secretar de stat Luminiţa Gheorghiu în judeţul Alba
     Timp de două zile, în perioada 5 - 6 aprilie, judeţul Alba a fost onorat de prezenţa d-nei ministru secretar de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Familiei, Luminiţa Gheorghiu. Întâlnirea cu d-na ministru secretar de stat s-a desfăşurat la sediul Prefecturii Alba cu participarea reprezentanţilor autorităţilor locale şi a instituţiilor sanitare din judeţ, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi reprezentanţi ai sindicatelor.
     Derularea reformei sanitare la nivelul judeţului nostru implică într-o primă etapă evaluarea unităţilor sanitare, proces care nu presupune reducerea personalului sau închirierea unităţilor spitaliceşti. D-na ministru secretar de stat a precizat în continuare, că guvernul a aprobat în data de 4 aprilie acordarea celui de-al treisprezecelea salariu, plata datoriilor spitalelor în mod eşalonat, precum şi asigurarea fondurilor pentru plata la timp a salariilor. Totodată, s-a adus la cunoştinţă încheierea protocolului cu reprezentanţii Sanitas prin care revendicările lor au rămas fără obiect. Au fost vizitate Spitalul judeţean Alba, Spitalul municipal Sebeş, Spitalul orăşenesc Cugir, ocazie cu care s-au analizat la faţa locului problemele concrete ridicate de către medicii directori. "Considerăm benefică prezenţa d-nei ministru secretar de stat în judeţul nostru ceea ce denotă preocuparea guvernului României pentru soluţionarea problemelor locale în sistemul sanitar. Am primit din partea d-nei secretar de stat Luminiţa Gheorghiu asigurarea ca problemele discutate vor fi analizate şi soluţionate la nivel central", a declarat directorul DSP Alba, dr. Adrian Teodoru. (F.R.)
Preşedintele Presecan în Regatul Unit al Marii Britanii
     În perioada 10 - 14 aprilie 2002, d-l Augustin Presecan, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, va participa la şedinţa Biroului Adunării Regiunilor Europei găzduită de Devon County Council la Exeter, Marea Britanie. Între subiectele ce vor fi abordate se numără prezentarea de detalii ale unor evenimente internaţionale ce vor fi organizate de ARE în cursul anului 2002, stadiul lucrărilor desfăşurate în cadrul Convenţiei Europene, rapoartele de activitate ale comisiilor ARE de la începutul anului. D-l Lambert Van Nistelrooij, vicepreşedinte al ARE va prezenta proiectul referitor la constituirea Antenei ARE pentru Europa Centrală şi de Est în România, la Alba Iulia. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.