Prima pagină Ediția din: 11.04.2002
Știri
Prefectul acordă audienţe la Cîmpeni
     În cursul zilei de astăzi, prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, va acorda la Cîmpeni audienţe cetăţenilor din zona Munţilor Apuseni. Acestea se vor ţine începând cu ora 13.00, la sediul Oficiului Prefectural din localitate. (R.J.)
Audienţe senatoriale
     Sâmbătă, 13 aprilie a.c., senatorul PSD de Alba, d-l Cornel Filipescu, va acorda audienţe la Teiuş. Acestea se vor ţine la sediul Partidului Social Democrat din localitate, începând cu ora 10.00. (R.J.)
Sâmbătă, la Alba Iulia
Dezbatere publică pe tema revizuirii Constituţiei
     Toţi cei interesaţi să participe la dezbaterea publică privind revizuirea Constituţiei, sunt invitaţi sâmbătă, 13 aprilie a.c., orele 13.00, la sala Aula Magna din cadrul Universităţii "1 Decembrie 1918", din Alba Iulia. La eveniment, vor participa invitaţi de onoare şi anume profesorii universitari Alexandru Athanasiu, Antonie Iorgovan şi Mihai Constantinescu, reprezentanţi ai Senatului României. Reuniunea respectivă se înscrie într-o amplă acţiune destinată acestui eveniment de importanţă majoră pentru naţiunea română, astfel de întruniri desfăşurându-se în întreaga ţară. (R.J.)
Tot mai greu de ajuns în SUA
     Oficialităţi de la Washington au anunţat că administraţia americană lucrează la un proiect prin care se va limita perioada de şedere în USA pentru cei care călătoresc în interes de afaceri şi pentru turişti, la 30 de zile. De asemenea, studenţii străini vor primi viza de intrare în SUA după o procedură mult mai laborioasă, din cauza unei legislaţii severe. Acest "tratament" ar putea fi aplicat şi turiştilor .(F.R.)
Sindicaliştii de la Roşia Poieni susţin investiţia de la Roşia Montană
     În cadrul unei conferinţe de presă, liderul sindical de la EM Roşia Poieni, ing. Viorel Huţuleac, a declarat că susţine investiţia de la Roşia Montană şi realizarea proiectului SC Roşia Montană Gold Corporation SA. "Eu am fost de acord încă de la început cu această investiţie, nu am fost de acord cu temporizarea ei. Cred că investiţiile sunt extrem de necesare pentru mineritul din zonă şi pentru Munţii Apuseni", a concluzionat Viorel Huţuleac. (F.R.)
Începând cu luna aprilie
La Alba Iulia funcţionează o farmacie de gardă cu program prelungit
     Colegiul farmaciştilor din judeţul Alba a efectuat în lunile februarie-martie a.c. un program pilot de funcţionare a farmaciilor, pentru evaluarea solicitărilor. După cum ne-a declarat d-na Clara Bâcu, preşedintele Colegiului, s-a observat că după ora 24,00, la farmaciile cu program non-stop nu există solicitări decât în mod sporadic. Astfel, s-a luat hotărârea ca, începând de la 1 aprilie, câte o farmacie să funcţioneze (prin rotaţie) după un program prelungit cu 5 ore. Farmacia de gardă în luna aprilie este "Vichi Farm", (pe B-dul Victoriei, lângă alimentara "Mercur"), care funcţionează între orele 7,00-24,00. După ora 24,00, cetăţenii se vor adresa Serviciului de urgenţe al Spitalului judeţean, medicii din cadrul acestuia contactând farmacia de gardă pentru cazurile pe care le vor considera urgente. (I.H.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
A fost aprobat noul regulament privind gospodărirea municipiului Alba Iulia
Pentru zona Cetăţii Vauban amenzile vor fi mai aspre
     Şi municipiul Alba Iulia are începând de marţi un nou Regulament pentru gospodărirea localităţii, în concordanţă cu noile reglementări în materie. Regulamentul aprobat de Consiliul local Alba Iulia stabileşte obligaţiile şi răspunderile care revin autorităţilor publice locale, operatorilor/prestatorilor de servicii publice şi cetăţenilor privind desfăşurarea activităţilor edilitar-gospodăreşti de pe întreg teritoriul municipiului Alba Iulia. În cadrul discuţiilor care s-au purtat pe marginea acestui subiect la Consiliul local, doamna Doina Harda a solicitat ca pentru patrimoniul cultural şi arhitectonic clasificat pedepsele pentru cei care comit acţiuni având ca rezultat deteriorarea să fie mai aspre decât cele cuprinse în regulament. Solicitarea sa a fost înţeleasă şi acceptată, dar transpunerea în practică va îmbrăca forma unui regulament special privind zona Cetăţii Vauban şi zona de protecţie adiacentă. În acest regulament vor fi incluse şi celelalte obiective din patrimoniul cultural clasificat care nu se află în zona sus menţionată.
     Merită să arătăm că solicitarea doamnei consilier Harda este urmarea firească a actelor de vandalism, cărora nu li se prea găsesc autorii, în urma cărora dispar mereu, mereu, cărămizi din zidurile cetăţii, curăţenia în zonă nu este respectată, iar până acum patru dintre panourile indicatoare ale traseelor din Cetate realizate în Luxembourg în cadrul proiectului "Millenium" au fost distruse. Primarul Municipiului Alba Iulia - Mircea Hava a promis că primăria se va implica şi mai mult decât până acum în rezolvarea problemelor legate de protejarea, conservarea şi restaurarea obiectivelor din Cetatea Vauban, atitudine pe deplin justificată, chiar impusă de prevederile Legii privind Protejarea Patrimoniului Cultural Imobil, apărută în vara anului trecut, precum şi de faptul că Primăria Alba Iulia este, din toamna anului trecut, proprietară a aproape 90% din Cetatea Vauban.
Anca DINICĂ
Sărăcia - un labirint fără nici o ieşire pentru oamenii singuri
Tânărul Viorel Poenaru a rămas pe drumuri cu tot sprijinul promis de unii binevoitori
     Despre tânărul Viorel Poenaru (25 de ani), născut la Laz (Săsciori) şi crescut prin orfelinatele judeţului am mai scris şi cu alte ocazii. Poate că nu am fi revenit asupra acestui caz, dacă el nu s-ar fi dovedit definitoriu pentru un segment substanţial din populaţia judeţului Alba (şi, implicit, a ţării). Iată, pe scurt, descrierea "cercului vicios" în care se zbate acest tânăr, ca un cobai într-un labirint din care nu există nici o ieşire. De ani de zile el nu are nici un serviciu, supravieţuind din diferite munci prestate ocazional, pentru care este plătit mizerabil. În perioadele în care nu găseşte nimic de lucru apelează la cantina socială înfiinţată de Arhiepiscopia ortodoxă în zona gării (unde este binecunoscut). De dormit, doarme pe la diferiţi cunoscuţi, prin beciuri, pe casa scărilor etc. pentru că, evident, nu îşi permite să plătească nici măcar o chirie simbolică. Cumplit este faptul că Viorel nu are pe nimeni pe lume. Mama sa, pe care n-a văzut-o niciodată şi de existenţa căreia nici n-a ştiut, a murit acum doi ani, fără să-i lase nici un capăt de aţă (oricum, nu l-a căutat şi nu i-a păsat vreodată de el). Fraţi nu are şi nici rude apropiate.
     Pentru că este un biet nefericit paşnic, care nu consumă alcool şi nu face rău nimănui, el este tolerat cea mai mare parte a timpului la barul "Condor" (vizavi de alimentara "Dacia"), unde debarasează mesele sau ajută la descărcat marfă, în schimbul unei cafele sau al unui pachet de ţigări. Întâlnindu-l adesea în zonă şi aflând din paginile ziarului nostru despre situaţia sa, câţiva poliţişti au decis să-l ajute, găsindu-i un loc de muncă. Rugat de către un ofiţer, directorul "Salprest", d-l Petru Constantinescu a fost de acord să-l angajeze. Aici a apărut însă o altă problemă: viza de flotant a lui Viorel Poenaru a expirat şi pentru a şi-o reînnoi este necesar ca cineva din Alba Iulia să-l primească în spaţiu (măcar aşa, "pro forma"). Acesta este cercul vicios în care se zbate acum tânărul nostru: fără serviciu n-are casă, iar fără casă n-are serviciu, căci nu-şi poate face mutaţia... Şi cine ştie câte alte persoane se află în aceeaşi situaţie ca şi el? (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.