Ultima oră
Știri
La Cîmpeni
Întâlnire privind implementarea Programului Goldstar în Apuseni
     Astăzi, la Cîmpeni, prefectul Ioan Rus împreună cu directorul Romtelecom Alba, Ioan Pocan, se vor întâlni cu primarii localităţilor din Ţara Moţilor, tema centrală a discuţiilor fiind programul de implementare a telefoniei moderne în zonă. La această întâlnire va participa şi un reprezentant al partenerului din Coreea de Sud, din cadrul programului Goldstar care se aplică şi pentru zona Munţilor Apuseni. (R.J.)
Cercetaţi pentru braconaj
     Trei cetăţeni sunt cercetaţi de poliţie pentru braconaj şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiei. Aceştia sunt Valentin Surtea şi Nicolae Ghejan, ambii din satul Bălcaciu şi Ciprian Mărginean din Jidvei şi au vârste cuprinse între 25 şi 33 de ani. Ultimul dintre ei a sustras cele două puşti de vânătoare şi muniţia aferentă de la tatăl său, pentru a împuşca animalele din pădure deşi nu deţinea permis port-armă. Cei trei s-au deplasat cu tractorul pe un fond forestier care aparţine Direcţiei Silvice Alba, fiind prinşi în flagrant de poliţişti şi pădurari. Inculpaţii au recunoscut în timpul audierilor că intenţionau să vâneze orice animal care le-ar fi picat în bătaia puştii, de la căprioare până la mistreţi. Surse oficiale au declarat că cei trei sunt cercetaţi acum în stare de libertate şi riscă până la 5 ani de închisoare pentru braconaj şi deţinere ilegală de armament. În plus, vânătorul Gheorghe Mărginean, tatăl lui Ciprian, a fost amendat de poliţie pentru că nu a luat măsurile necesare pentru asigurarea armelor, sancţiunea fiind aplicată în prezenţa unui reprezentant al Asociaţiei judeţene a Vânătorilor. (N.T.)
Astăzi
DJ 107 C va fi blocat
     Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, ne-a informat că astăzi, între orele 10.00 - 13.00, DJ 107C va fi blocat între localităţile Ciugud şi Şeuşa. Motivul acestui blocaj îl reprezintă efectuarea lucrărilor la reţeaua de alimentare cu apă. (F.R.)
Muniţie distrusă la Dealul Mamut
     Pirotehniştii din cadrul IPC Alba au distrus la poligonul de pe Dealul Mamut, o cantitate de muniţie, folosind 5,3 kg trotil. Cpt. Andrei Socaci, ne-a declarat că au fost distruse: un proiectil exploziv de calibru 40 mm, două grenade ofensive de mână, 64 cartuşe de 7,92 mm, un proiectil perforant de 122 mm şi altul de 88 mm, 3 proiectile explozive de 82 mm. Paza a fost asigurată de Jandarmerie iar asistenţa sanitară de o salvare de la Ambulanţa Alba. (F.R.)
Sub tutela Braşovului
     Şeful Biroului judeţean de metrologie legală Alba, Ioan Macarie, se va întâlni azi la Braşov cu directorul general al Biroului Român de Metrologie, prof. dr. ing. Fănel Iacobescu şi cu alţi colegi din zonă. Tema acestei întâlniri o reprezintă reorganizarea zonală a birourilor judeţene. Cel mai probabil, Biroul judeţean de metrologie legală Alba va funcţiona sub tutela Braşovului. (F.R.)
Minerii vor o creştere salarială
     Liderul sindicatului "Meridian" de la Roşia Poieni, Viorel Huţuleac a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că până la 1 mai a.c. trebuie semnat noul contract colectiv de muncă. Acesta este negociat în prezent cu patronatul şi vizează creşterea salariilor angajaţilor de la această unitate cu minim 22 la sută. (F.R.)
Două accidente rutiere grave pe șoselele județului
     Într-un interval de nici 12 ore, pe şoselele judeţului Alba s-au produs două accidente rutiere grave în care au fost rănite trei persoane.
     *VINŢU DE JOS, MARŢI 9.02.2002, ORA 17.00. Conducând în coloană, pe DN7, o autoutilitară IVECO cu semiremorcă, Marius Iulian Florică (şofer la SC Cereal Rom - Dolj) frânează brusc şi virează dreapta pentru a nu se tampona cu maşina care circula în faţa sa. Ieşind pe partea dreaptă a şoselei, autoutilitara IVECO îl acroşează şi îl accidentează pe Aurel Zgârdea (55 ani, din Vinţu de Jos, muncitor), care se deplasa pe marginea drumului. În urma impactului, Zgârdea suferă o fractură de peroneu drept şi policontuzii. În cauză, poliţia Vinţu de Jos continuă cercetările.
     *MIRASLĂU, MIERCURI, 10.02, ORA 2.40. Conducând autoutilitara IVECO DUCATO pe direcţia Turda - Aiud, Călin Petru Ţicărat (23 ani, din Oradea, şofer la SC Comexim SRL Oradea), nu este suficient de atent la trafic, intrând cu viteză într-o autobasculată marca ROMAN care staţiona pe partea dreaptă a carosabilului din cauza unei pene de cauciuc. Autobasculanta staţionată era semnalizată cu luminile de poziţie şi cu cele de avarie. În urma impactului, Ţicărat a suferit policontuzii şi un traumatism cranio-facial. Mai grav a fost rănit în accident pasagerul din IVECO, Emil Sebastian Ardelean (20 ani, din Marghita, student). Acesta a fost trimis de la spitalul din Aiud la spitalul judeţean Alba unde a fost diagnosticat cu ruptură de ficat şi de splină, fractură la antebraţul drept, stare comatoasă de gradul II. Ieri în jurul amiezii, starea sănătăţii tânărului era destul de precară, el urmând să fie supus unei complicate intervenţii chirurgicale. Autoutilitara IVECO a fost avariată în proporţie de 70%.În cauză, poliţia continuă cercetările.
Nicoleta TOMUŢA

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Scandalul dintre transportatorii albaiulieni a reizbucnit
DN1 a fost blocat peste o oră şi jumătate la intrarea în Alba Iulia
     În cursul zilei de ieri, timp de o oră şi jumătate, DN1, la intrarea în Alba Iulia a fost blocat de şoferii STP-ului, care au declanşat un conflict spontan. Din acest motiv, accesul în municipiul Alba Iulia a fost şi el blocat, formându-se o coloană de câţiva kilometri în timp scurt. Şoferii de autobuze au recurs la această formă de protest întrucât, consideră ei, autorităţile judeţene nu le-au făcut dreptate în conflictul care îl au cu o firmă concurentă privată, Interstar. Concret, se acuză faptul că autovehiculele de la Interstar circulă pe aceleaşi rute cu Transcom deşi nu posedă licenţa necesară.
     Scandalul şoferilor a fost declanşat în jurul orei 14.00 când 30 de autobuze au blocat circulaţia la intrarea în municipiul Alba Iulia dinspre Sebeş. În acelaşi timp a fost blocată şi şoseaua de centură aşa că, în scurt timp coloana de maşini s-a mărit impresionant. La faţa locului s-au deplasat poliţişti conduşi de şeful Poliţiei municipiului Alba Iulia, maiorul Milu Todea, care a reuşit să-i convingă pe şoferi să renunţe la blocarea drumului naţional, pentru ca traficul rutier să se reia normal. În timpul negocierilor, circa 60 de şoferi de autobuze şi microbuze s-au retras în zona Autogării Alba Iulia aşteptând rezultatul final al negocierilor. Fără a intenţiona să fim de o parte sau de alta în acest scandal care pare să nu se mai termine, putem spune că ni se pare firesc să existe concurenţă în toate domeniile, ca peste tot în lume, inclusiv în transporturi, deoarece numai aşa călătorii vor avea de câştigat.
Florin ROMAN
Controalele şi anchetele se lasă cu măsuri
Noul director al minerilor de la Roşia Poieni este Sorin Vătăşelu
     Noul director al S.M. Roşia Poieni este începând de ieri, dl. Sorin Vătăşelu, care îl înlocuieşte în funcţie pe dl. Ştefan Marin. Tot ieri, ex-directorul Ştefan Marin a precizat în faţa ziariştilor că materialele apărute în presă fac parte dintr-o campanie menită să ducă la debarcarea conducerii filialei. El spune că în ultimul an, filiala Abrud a atins cei mai înalţi parametri economici, ajungând din "cenuşăreasa" companiei Minvest, una dintre cele mai rentabile unităţi miniere. Domnia sa a declarat că este victima unor jocuri politice, iniţiate de lideri ai partidului de guvernământ întrucât nu este membru al nici unui partid politic. Tot ieri, liderul sindicatului "Meridian", Viorel Huţuleac, a susţinut o conferinţă de presă la Alba Iulia în care a declarat că acuzele care i se aduc sunt nefondate şi că la rândul său este tot victima unor jocuri politice. Huţuleac a mai precizat că actuala putere doreşte divizarea sindicatului şi a conducerii. El a reamintit ziariştilor că din aceste motive sindicatul "Meridian" nu a semnat Acordul social la nivel judeţean. Cei vizaţi de ex-directorul şi de liderul sindical de la S.M. Roşia Poieni au precizat că vor demonta toate acuzele aduse, punctual, în perioada următoare. (D.M.; F.R.)
În urma înţelegerii dintre MSF, CNAS şi SANITAS
Asistenţii medicali vor primi al 13-lea salariu, bonuri de masă şi vor scăpa de disponibilizări
     Liderul Sindicatului "SANITAS" din judeţul Alba, Marius Sepi, ne-a pus la dispoziţie protocolul încheiat între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi Familiei, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi cei ai Federaţiei SANITAS din România. Potrivit acestui document, asistenţii medicali au obţinut următoarele drepturi: *Achitarea integrală şi la timp a drepturilor salariale cuvenite personalului angajat în unităţile sanitare potrivit prevederilor legale şi prevederilor Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură sanitară; *Asigurarea plăţii sporurilor specifice cuvenite salariaţilor potrivit prevederilor Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură sanitară *Acordarea celui de-al treisprezecelea salariu pe anul 2001, plata primei tranşe urmând a fi efectuată într-un cuantum de cel puţin 50% în cursul lunii aprilie anul curent - în unităţile unde aceste drepturi nu au fost achitate *Ca urmare a suplimentării veniturilor pe trimestrul al doilea, în unităţile sanitare se pot acorda tichete de masă potrivit legii şi Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură sanitară *Părţile semnatare ale prezentului Protocol au hotărât stoparea disponibilizărilor *Părţile semnatare ale prezentului Protocol vor stabili un sistem de urmărire permanentă şi reciprocă asupra modului în care sunt respectate în teritoriu cele convenite în acest document şi vor monitoriza activitatea privind achitarea drepturilor salariale şi a datoriilor restante *Conducerea Federaţiei Sanitare va propune Consiliului Naţional suspendarea acţiunilor de luptă sindicală odată cu punerea în aplicare a prevederilor prezentului protocol.
Florin ROMAN
După o iarnă lungă
Bolile de sezon au obosit
     Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al DSP Alba, dr. Cristina Galoş, numărul bolilor de sezon (viroze, gripe şi pneumonii) este în vizibilă scădere faţă de cazurile înregistrate la ultima raportare.
     Astfel, în perioada 1 - 7 aprilie a.c. s-au înregistrat 681 persoane diagnosticate cu viroză, din care 57 au fost spitalizate, manifestând forme mai grave de îmbolnăvire. Cei mai expuşi la viroze continuă să fie pacienţii cu vârste cuprinse între 5 - 14 ani (198 de cazuri) şi 15 - 44 de ani (210 cazuri). Din fericire şi pneumoniile au cunoscut o scădere importantă, fiind luaţi în evidenţă 368 de pacienţi din care 57 au fost internaţi în spital. Şi de această dată cele mai expuse categorii de vârstă sunt aceleaşi ca şi în cazul virozelor, adică persoanele cu vârste cuprinse între 5 şi 44 de ani.
     Cea mai spectaculoasă scădere se înregistrează în cazul gripelor, fiind luate în evidenţă 23 de persoane diagnosticate cu această boală de sezon. Din acest total, doar 6 pacienţi au mai fost internaţi în spital. Să sperăm ca încet dar sigur vom scăpa de bolile care ne-au agasat toată iarna!
Florin ROMAN
Tarifele la energia electrică au crescut cu 14 la sută
     Populaţia care a optat pentru tariful social va plăti 1.319 lei pentru primii 60 de kilowaţi oră consumaţi şi 5.673 lei/kwh pentru ceea ce depăşeşte acest consum. În aceste condiţii, o familie care reuşeşte să se încadreze în tariful social va achita o factură de 79.140 de lei şi minimum 346.053 lei dacă depăşeşte cei 60 Kw. Pentru tariful monom fără abonament, preţul unui Kwh va fi de 2.798, faţă de 2.454 lei înainte. Astfel, la un consum mediu de circa 200 kw, o familie va avea de achitat aproape 560.000 lei într-o lună. Preţul unui Kwh pentru tariful monom cu abonament va fi de 2.075 de lei, iar valoarea abonamentului va fi de 1.028 de lei. Pentru tariful opţional de tip monom diferenţiat, noul preţ este de 2.522 lei/Kwh pentru energia consumată în orele de zi, când se înregistrează în sistem de vârf de sarcină, şi de 1.637 lei/Kwh pentru consumul de noapte. Valoarea abonamentului în acest caz este tot de 1.028 de lei. Preţurile la tariful diferenţiat pe trei zone orare va fi de 4.150 lei/Kwh în orele de vârf, 2.075lei/Kwh în orele normale de 1.637 lei/Kwh în orele de noapte.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.