Ultima oră
Știri
S-a trezit cu un lemn în cap
     Un accident mai puţin obişnuit s-a consumat în cursul zilei de joi, într-o localitate din Munţii Apuseni. În timp ce lucra în propria gospodărie, moţul O. Leah din Abrud s-a trezit cu un lemn în cap, căzut accidental. Bărbatul a suferit în urma acestui impact o fractură de bază de craniu cu înfundare de calotă craniană. Pacientul a fost operat de specialistul în neurochirurgie al Spitalului judeţean Alba, iar starea de sănătate a bărbatului este mai bună. (F.R.)
PD Vidra se reorganizează
     Vicepreşedintele PD Alba - Ion Dumitrel a informat în cadrul unei conferinţe de presă că în ce priveşte problemele de organizare a PD la nivelul judeţului Alba în conformitate cu noile cerinţe impuse de alegerea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte şi de cele ce decurg din fuziunile PD cu alte partide, nu există mari probleme. Cea mai acută se înregistrează totuşi în comuna Vidra, unde, în urma unei analize efectuate de BPJ al PD Alba, s-a constat că nu există premisele ca în anul 2004 această organizaţie să îndeplinească obiectivul electoral trasat, de peste 20% din sufragii. De aceea BPJ al PD Alba a suspendat conducerea organizaţiei locale şi a decis reorganizarea acesteia. În acest sens a fost însărcinat domnul Nicolae Tomuş, viceprimarul localităţii. Fost membru al ANCD, Nicolae Tomuş este de câteva luni membru al PD. (A.D.)
Cardiacii mai mult prin spitale
     În ultimele zile, medicii din cadrul Serviciului judeţean de Urgenţe Alba se confruntă cu un număr tot mai mare de boli ale inimii. Acest lucru este pus pe seama variaţilor de temperatură şi a presiunii atmosferice. Numai ieri dimineaţă, la Urgenţe au sosit câteva zeci de persoane cu astfel de situaţii, din care doi pacienţi diagnosticaţi cu cardiopatii ischemice şi unul cu infarct au fost spitalizaţi. Aşadar, atenţie cardiaci! (F.R.)
Tâlhărie în... toaleta unui bar din Alba Iulia
     Poliţia municipiului Alba Iulia a fost sesizată în noaptea de 10/11 aprilie de Florin A. (46 ani, din Alba Iulia, angajat al unei societăţi comerciale) despre faptul că a fost victima unei tâlhării. Bărbatul a fost "filat" de atacator în timp ce se "cinstea" într-un bar din centrul municipiului Alba Iulia. Profitând de momentul în care Florin A. s-a dus la baie, atacatorul i-a sărit în spate, i-a aplicat câţiva pumni şi i-a furat un milion de lei. Pe baza descrierilor victimei, ofiţerii Biroului Poliţiei Judiciare au identificat şi l-au reţinut pe agresor: acesta se numeşte Alin Ovidiu Răduleţ (24 ani, din Alba Iulia). Răduleţ se află deja în evidenţele poliţiei, el având la activ câteva condamnări pentru furt. Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile, în sarcină reţinându-i-se comiterea infracţiunii de tâlhărie.
Nicoleta TOMUŢA

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Prin Bursa locurilor de muncă
Au fost selectate aproape 500 de persoane
     Prin Bursa generală a locurilor de muncă organizată de AJOFM Alba, vineri, 13 aprilie, în 4 centre zonale (Alba Iulia, Sebeş, Câmpeni şi Blaj) au fost selecţionate în vederea angajării 494 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. D-na Emilia Suciu, purtător de cuvânt al AJOFM Alba ne-a informat că la Alba Iulia au fost contactaţi peste 100 de agenţi economici, dintre aceştia participând doar 36. Numărul celor care au sperat să obţină un loc de muncă a fost de 500 de persoane, acestora fiindu-le oferite 223 de locuri de muncă vacante; la final, au fost selecţionate în vederea angajării 283 de persoane. Pe categorii de vârstă, repartizarea participanţilor este următoarea: sub 25 de ani - 103 persoane, 25 - 35 de ani - 156 de persoane, 35 - 45 de ani - 166 de persoane, peste 45 de ani - 82 de persoane. În ceea ce priveşte studiile participanţilor, au fost prezenţi 87 de absolvenţi ai învăţământului superior, 194 cu studii medii şi 229 de persoane ce au absolvit şcoli profesionale sau de ucenicie. Cele mai multe locuri de muncă vacante au fost cele de agenţi de asigurare, confecţioneri de îmbrăcăminte, agenţi imobiliari, prelucrători produse ceramice, tâmplari.
     * În municipiul Blaj, au participat la bursă 14 agenţi economici (din cei 81 contactaţi), iar locurile de muncă vacante oferite au fost în număr de 82. Din cele 261 de persoane prezente au fost selectate în vederea angajării 113. În ceea ce priveşte Bursa locurilor de muncă ce a avut loc la Câmpeni şi la care au participat doar 8 agenţi economici din cei 84 contactaţi au fost prezenţi pentru a obţine un loc de muncă 164 de şomeri. Pentru cele 59 de locuri de muncă vacante au fost selectate în vederea angajării 48 de persoane. * La Bursa locurilor de muncă din municipiul Sebeş au participat 12 agenţi economici (din 83 contactaţi) şi 117 şomeri. Numărul locurilor de muncă a fost de 77 şi au fost selectaţi în vederea angajării 50 de şomeri. Urmează ca după testarea celor selecţionaţi să fie stabilit numărul celor ce au obţinut un loc de muncă prin intermediul bursei. (A.D.T.)
În privinţa conflictului din transportul local albaiulian
Prefectul Ioan Rus a pasat răspunderea în curtea Primăriei
     În cursul zilei de ieri, prefectul Ioan Rus a precizat faptul că rezolvarea problemelor din transportul public local sunt de competenţa exclusivă a Primăriei albaiuliene, conform legilor în vigoare şi faptul că transferarea acestui conflict la Prefectură, este total nelegală. "În ideea de a preveni eventuale conflicte sociale, noi am încercat totuşi să dăm o mână de ajutor dar având în vedere neseriozitatea partenerilor de discuţie, am renunţat", a declarat şeful Administraţiei publice judeţene. Domnia sa a mai subliniat că Poliţia nu se poate substitui primăriei şi nu poate posta câte un agent în fiecare staţie, urmând să intervină doar atunci când este sesizată.
     În legătură cu ultima grevă a angajaţilor STP Alba Iulia, care a paralizat mai multe ore transportul urban de călători, prefectul Ioan Rus a mai adăugat: "salariaţii STP au fost învăţaţi de conducere să procedeze în acest mod întrucât nu s-au apucat de capul lor să blocheze circulaţia. Oricum îi avertizez că nu vom mai permite în viitor astfel de manifestări şi vom acţiona în consecinţă". (R.J.)
ÎPS Andrei consideră demersul greco-catolicilor neduhovnicesc
     Protestul preoţilor credincioşilor greco-catolici din faţa Catedralei Arhiepiscopale de Alba Iulia, a continuat şi ieri, în prezenţa forţelor de ordine. În Parcul Unirii au fost prezenţi preoţii din Mihalţ, Ocna Mureş, Băgău, Decea, Pănade, Valea Lungă, Fărău, Galtiu şi Unirea. Aceştia au anunţat că vor relua aceste proteste în cursul săptămânii viitoare, în zilele de miercuri, joi şi vineri.
     Contactat telefonic, ÎPS Andrei Arhiepiscop de Alba Iulia, a declarat pentru ziarul "Unirea" următoarele: "Consider că demersul fraţilor noştri greco-catolici nu este duhovnicesc şi nici raţional. Eu, în calitatea pe care o am, nu sunt proprietarul bisericilor. Aşa cum am mai spus rămân deschis dialogului şi medierii între credincioşii noştri şi cei greco-catolici. Prin dialog am reuşit ca la Ocna Mureş să ajungem la o înţelegere, în sensul că am oferit imobilul de pe strada Axente Sever pentru capelă. La Mihalţ, parohiile ortodoxe şi-au arătat disponibilitatea de a-i ajuta pe greco-catolici să-şi ridice o biserică.
     Eu cred că aceste acţiuni şi proteste încearcă să creeze presiune şi să forţeze mâna cuiva, nu ştiu cine, ceea ce mi se pare regretabil".
Florin ROMAN
Doleanţele greco-catolicilor pot fi soluţionate de către Prefectură doar în limitele competenţelor
     Prefectul Ioan Rus a oferit în cursul zilei de ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, un răspuns credincioşilor greco-catolici care protestează la Alba Iulia. "Am mai spus-o şi o mai repet, Prefectura nu se poate amesteca în aceste conflicte, nu dispunem de competenţele necesare. Nu avem cum să impunem predarea unei biserici de la un cult la altul. În schimb, în limita competenţelor noastre intră chestiunile de retrocedare ale terenurilor agricole şi forestiere, şi la acest capitol există dispute între greco-catolici şi ortodocşi. În acest caz am apelat la soluţii de compromis dar perfect legale şi anume ca suprafeţele respective să fie retrocedate proporţional, celor două biserici, în funcţie de numărul de credincioşi sau în alte situaţii fiecare a primit câte o jumătate. Totul este argumentat juridic, în baza Decretului 144/1948 care şi acum este în vigoare", a declarat şeful Administraţiei judeţene.
     Pentru a demonstra că nu are absolut nimic împotriva greco-catolicilor, prefectul Ioan Rus a mai subliniat că a intervenit în repetate rânduri pe lângă unele Consilii locale sau unităţi de învăţământ în ideea de a le pune acestora la dispoziţie spaţii unde să se roage, exprimând totodată opinia că toate aspectele se vor reglementa odată cu apariţia Legii cultelor. Domnia sa nu a uitat nici să mulţumească primarului Mircea Hava care "a înţeles că nu se poate protesta în faţa Prefecturii în apropierea căreia există două unităţi militare şi automat legea interzice organizarea de adunări publice".
Răzvan JURCĂ
Primăvară fierbinte pe scena social-politică judeţeană
"Ieșirile hormonale ale lui Huțuleac"
     Prefectul Ioan Rus s-a arătat deranjat de acuzele liderului sindical Viorel Huţuleac, pe care le-a catalogat drept "ieşiri hormonale". Domnia sa a precizat că nu a făcut decât să-şi exprime rezervele în legătură cu activitatea d-lui Ştefan Marin la conducerea filialei "Avram Iancu" Abrud a CN Minvest, care s-au dovedit a fi întemeiate în urma controlului efectuat de către Ministerul Industriilor şi Resurselor. "Concluziile controlului au fost cele care au condus la destituirea d-lui Ştefan Marin şi cum acesta este puternic sprijinit de d-l Huţuleac, liderul sindical a pus tunurile pe mine. Oricum am înţeles că acum d-l Huţuleac s-a mai îndulcit şi că în cele din urmă va semna şi acordul social al judeţului Alba, din partea Confederaţiei Meridian", a declarat şeful Administraţiei Publice Judeţene care a mai opinat că salariaţii unităţii miniere sunt mulţumiţi de instalarea noului director Sorin Vătăşelu. (R.J.)
Rezultatul colaborării dintre PSD şi CNSLR Frăţia
Cluburile social - democrate - pepiniera viitorilor politicieni
     parlamentar împlinit râzândÎn cursul zilei de ieri a avut loc la sediul PSD o conferinţă de presă la care au participat secretarul executiv al PSD, deputatul de Alba - Codrin Ştefănescu, vicepreşedintele PSD Alba - Aurel Mârza şi liderii sindicali Viorel Huţuleac şi Gelu Luha. Deputatul Codrin Ştefănescu a precizat, în deschiderea întâlnirii, că în cursul săptămânii viitoare va fi definitivat statutul de înfiinţare a cluburilor social democrate, document elaborat de PSD în colaborare cu CNSLR Frăţia. Astfel, va fi realizat cadrul optim necesar dialogului cu societatea civilă şi este încurajat parteneriatul dintre societatea civilă, sindicate şi PSD", a subliniat Codrin Ştefănescu. "Sperăm astfel că vor fi promovaţi, cu ajutorul cluburilor social democrate, tinerii de valoare, urmând ca aceştia să se instruiască pentru a deveni politicienii de marcă şi specialiştii de care acum avem nevoie. Săptămâna viitoare, împreună cu Cosmin Guşă, ne vom întâlni cu reprezentanţi ai CNSLR Frăţia: Marius Petcu şi Gelu Luha, pentru a definitiva statutul cluburilor social democrate care va fi apoi aprobat şi va putea fi demarată organizarea acestora la nivel naţional. Suntem deschişi dialogului cu celelalte sindicate şi avem convingerea că toate problemele pot fi rezolvate doar apelând la dialog, nu prin forţă.
     În vechea guvernare sindicatele erau marginalizate şi reduse la tăcere: "noi nu vom apela niciodată la această metodă", a spus deputatul PSD. În ceea ce priveşte programele ce urmează a fi promovate de PSD, Codrin Ştefănescu a remarcat că va fi demarat, în următoarea perioadă, programul politic "De la om la om" care se doreşte a fi o continuare a celui lansat în campania electorală: "Aproape de oameni, împreună cu ei". Vor fi parcurse mai multe etape de colaborare cu sindicatele, iar membrii de partid vor trebui să aibă un dialog constructiv cu cetăţenii. Fiecare consilier judeţean, municipal sau local va răspunde de o anume zonă a judeţului, iar activitatea acestora va demonstra competenţa sau incompetenţa sa; în cazul în care vor exista probleme, vor apare şi demiteri ale celor vinovaţi. De asemenea, deputatul Codrin Ştefănescu a spus că "peste câteva luni PSD va promova la nivel naţional o verificare, ca urmare a sesizărilor primite din judeţe; vor avea loc analize cu privire la erodarea imaginii PSD şi îndepărtarea cauzelor ce au condus la acest fapt. Pot exista chiar sancţiuni sau demiteri ale celor vinovaţi. În ceea ce priveşte politica economică a PSD ne vom concentra în continuare atenţia spre dezvoltarea microîntreprinderilor, şi în acest sens vom promova facilităţi menite să contribuie la întărirea întreprinderilor mici şi mijlocii; de asemenea,va continua programul privind înfiinţarea economatelor.
     Pe plan local, în cursul acestei zile vom discuta în Cadrul delegaţiei permanente despre posibilităţile reale de relansare a unor întreprinderi din judeţ, cum ar fi Metalurgica Aiud. Există câţiva investitori care se vor implica în redresarea fabricii, printre aceştia remarcându-se binecunoscutul Concern Bega Group care a contribuit decisiv la relansarea UPS Ocna Mureş", a spus Codrin Ştefănescu" De asemenea, vom acţiona în scopul realizării parcului industrial de la Cugir, ceea ce va conduce la relansarea economică a zonei". În ceea ce priveşte neînţelegerile apărute între Viorel Huţuleac şi prefectul Ioan Rus, secretarul executiv al PSD a afirmat că "prin dialog, cu siguranţă se va ajunge la o înţelegere. Vor fi analizate de asemenea, activitatea de partid a primarului Mugurel Sîrbu care nu trebuie să uite că filiala PSD din Sebeş l-a sprijinit mereu şi despre aşa-zisul conflict dintre reprezentanţii Prefecturii şi primarul Mircea Hava; există membri PSD care nu înţeleg care le sunt atribuţiile şi mai ales că Hava nu este singurul politician capabil de a ocupa această funcţie", a precizat în încheiere Codrin Ştefănescu. (A.D.T.)
     N.R. Primarul municipiului Sebeş, Mugurel Sârbu, ne-a contactat telefonic pentru a preciza următoarele: "Consider declaraţia deputatului Codrin Ştefănescu ca fiind total nefondată şi lipsită de argumentele necesare,nu pentru cei din afară, ci pentru cei din interiorul PSD. Modul de acţiune al acestuia este în contradicţie cu hotărârea conducerii partidului care prevede că astfel de discuţii trebuie să aibă loc în interiorul PSD. Argumentele aduse nu există şi aştept să-mi fie prezentate clar motivele. O astfel de declaraţie ar trebui să o consider ca fiind o anonimă."

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.