Prima pagină Ediția din: 15.04.2002
Știri
Doi falși agenți comerciali au fost arestați
Aceştia sunt anchetaţi în stare de arest preventiv pentru comiterea mai multor înşelăciuni pe raza judeţului Alba
     Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a doi falşi agenţi comerciali, care au înşelat mai multe persoane de pe teritoriul judeţului Alba. Gheorghe Sim (24 ani, din Oradea) şi Cătălin Marius Mihăilescu (22 ani, din Craiova) au fost identificaţi şi reţinuţi de către un echipaj de poliţie, joi, 11 aprilie, pe Bulevardul Victoriei din Alba Iulia. Ei se aflau într-un autoturism VW, SB04WSX, condus de Victor P.(49 ani, din Sibiu). De fapt, poliţiştii albaiulieni se aflau deja în alertă după ce au fost sesizaţi de două persoane din Alba Iulia că, în aceeaşi zi, în jurul orei 15, fuseseră înşelate cu 50 USD şi 100.000 lei, de doi falşi agenţi comerciali. Sim şi Mihăilescu se prezentaseră la cele două persoane şi, pretinzând că sunt reprezentanţii complexului comercial Prisma Bucureşti, le-au invitat să participe la o tombolă cu câştiguri în obiecte de uz casnic. Asupra celor doi, poliţiştii au găsit sumele de bani, în lei, cu care înşelaseră cele două persoane. În cauză, cercetările continuă. Cetăţenii care au fost înşelaţi în acelaşi mod sunt invitaţi să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie.
Nicoleta TOMUŢA

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Modificarea Constituţiei nu este un moft al PSD, ci o problemă a tuturor românilor
Prezenţi la Alba Iulia senatorii Alexandru Atanasiu, Antonie Iorgovan şi Mihai Constantinescu au apreciat la unison că revizuirea Constituţiei este impusă de realităţile României şi Europei de astăzi
     Dezbaterea publică, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, la Alba Iulia, având ca obiect revizuirea Constituţiei, s-a bucurat de o audienţă deosebită. La acest eveniment, care a avut loc la sediul Universităţii "1 Decembrie 1918", au participat ca şi invitaţi de onoare profesorii universitari Alexandru Atanasiu, Antonie Iorgovan şi Mihai Constantinescu care sunt şi reprezentanţi ai Senatului României, oficialităţile judeţene în frunte cu prefectul Ioan Rus, senatorul Cornel Filipescu, deputatul Ioan Andrei precum şi alte personalităţi din judeţ, studenţi şi oameni de afaceri. Prin luările lor de cuvânt, vorbitorii au încercat să convingă asistenţa de necesitatea modificării anumitor pasaje ale acestei legi fundamentale, în primul rând pentru că realităţile României de astăzi impun acest lucru. "În 1991 adoptarea Constituţiei s-a făcut mai mult la presiunea unei epoci care trebuie definitiv ştearsă din memoria românilor", a declarat profesorul Atanasiu. Concret, ce ar trebui modificat.
     În primul rând, se doreşte o îmbunătăţire reală a funcţiilor instituţiilor fundamentale ale statului, prin creşterea gradului de responsabilitate al fiecăruia şi o delimitare clară a competenţelor. Cu alte cuvinte, aceste modificări vor conduce inevitabil la o eficientizare a organismelor publice. Apoi, va trebui lărgit spectrul drepturilor fundamentale ale omului şi o ameliorare a regimului proprietăţii, propunerea constând în înlocuirea termenului de ocrotire a proprietăţii cu cel de garantare a acesteia. În continuare, s-a vorbit de necesitatea evidentă de optimizare a procesului decizional în cadrul regimului politic. În acest context se va pune problema unei specializări a celor două Camere ale Parlamentului, în sensul că Senatul să se ocupe doar de legile organice şi de tratatele internaţionale, fără a se înţelege că se va renunţa la bi-cameralism. Structura numerică a Parlamentului va fi şi ea modificată, adaptându-se la nivelul existent în ţările UE, propunând-se ca în Constituţie să se prevadă un număr fix de senatori (110) şi de deputaţi (220). "Modificarea Constituţiei nu este un moft al PSD ci este o problemă a tuturor. Să nu uităm că Germania şi-a modificat Constituţia începând din anul 1949 de 42 de ori.
     Este pentru prima dată în istorie când un partid aflat la putere vine cu propunerea de reducere a numărului de parlamentari. Vom discuta cu absolut toate partidele modificările pe care le preconizăm deoarece aşa este normal într-un regim democratic", a precizat la rându-i şi senatorul Antonie Iorgovan. Mai trebuie menţionat faptul că Proiectul de Lege privind modificarea Constituţiei va intra în dezbaterea Parlamentului în cursul lunii februarie 2003, ulterior până pe data de 15 iunie a aceluiaşi an să fie organizat şi un referendum la nivel naţional.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.