Ultima oră
Știri
La Roşia Montană
Pistol "haiducesc" descoperit într-o magazie
     Postul de Poliţie Roşia Montană a fost sesizat de un cetăţean din comună despre faptul că, în timp ce demola o anexă gospodărească, a descoperit o armă tip pistol, ascunsă între două grinzi, la baza clădirii. După examinarea armei, poliţiştii au constatat că aceasta avea mâner din lemn, două ţevi hexagonale cu două trăgace, fără marcă sau serie. Pistolul, vechi de peste 70 de ani, a fost ridicat pentru cercetări. (N.T.)
Acreditarea, bat-o vina!
     Până în cursul zilei de joi, la DGAIA Alba au fost depuse 152 de dosare de înfiinţare a unor exploatări agricole. Din totalul acestora 116 sunt cu profil de zootehnie şi 36 sector vegetal. D-l ing. Nicolae Budrală, director la DGAIA Alba, ne-a declarat că deşi legea prevede în mod expres că nu pot conduce exploataţii agricole persoanele ce nu sunt acreditate, până acum s-au depus doar 76 de dosare, din care au fost acreditate 41 de persoane. (S.T.)
Rezultatele concursului HBO
     În perioada 22 martie - 5 aprilie 2002 s-a desfăşurat concursul "IAR AI DE LA HBO UN SUPERCADOU". Pe adresa redacţiei ziarului "Unirea" au fost expediate de către cititorii noştri 63 taloane de concurs. În urma tragerii la sorţi au câştigat premiile oferite de HBO (formate din cafea Jacobs Kronung, Jacobs Merido şi praline Poiana Suchardine) următorii cititori: Marius Mărginean, Cătălin David, Maria Laslău, Daniel Giurgiu, Mihai Stanciu, Gina Benedek, Daniela Cristea, Mariana Beraru, Ioan Drăghici, Lenuţa Caraşcă, Ionela Jurjuţ, Szekely Adrian, Corina Mărginean, Andreea Polgary, Marinela Tinu, toţi din Alba Iulia; Maria Popa - Bucerdea Vinoasă, Luminiţa Petru - din Sebeş, Andrada Urs - satul Oiejdea, comuna Galda de Jos, Andrei Nistor - comuna Ciugud, Viorel Coman - din Aiud, Marius Ignat şi Beatrice Perţa din Bărăbanţ - Alba Iulia, Viorela Henegar - din Hăpria, Ioana Haţegan, din Drâmbar şi Andreea Romcea din Oarda de Sus.
     Câştigătorii vor fi anunţaţi la numerele de telefon înscrise pe cupoane pentru a se prezenta la redacţia ziarului "Unirea", str. Decebal nr. 27, Alba Iulia, spre a-şi ridica premiile. Felicitări tuturor câştigătorilor!
La Alba Iulia
Doi studenți ucraineni și unul român au furat o motocicletă... rusească
     În noaptea de 13/14 aprilie, pe strada Toporaşilor din Alba Iulia, trei tineri au fost surprinşi în flagrant delict în timp ce furau o motocicletă rusească, marca IJ Jupiter. Cei trei reuşiseră să rupă lacătul asigurator şi să urnească motocicleta din loc până în momentul în care au fost surprinşi de doi cetăţeni. Doi dintre suspecţi au rupt-o la fugă, cetăţenii reuşind să-l captureze doar pe unul dintre tineri. A fost sesizată poliţia Alba Iulia, care l-a identificat pe suspect ca fiind Cristian Vasile Gherman ( 21 ani, din judeţul Maramureş), student în anul I la Universitatea "1 Decembrie 1918", Facultatea de Drept. Fiind anchetat de poliţie, Gherman a declarat că ceilalţi doi complici ai săi se numesc Iura Simion şi Sebi Simuleac, din Ucraina, studenţi în anul I la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. Împotriva celor trei, poliţia Alba Iulia a început urmărirea penală pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.
Nicoleta TOMUŢA

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Opacitatea privatizării "transparente" româneşti
     Preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu a afirmat într-o recentă conferinţă de presă că liberalii nu au depus nici o moţiune împotriva Legii de accelerare a privatizării, pentru că acesta este (şi a fost dintotdeauna) viziunea liberală asupra modalităţilor de redresare economică. Din păcate, după părerea liderului PNL, legea este contradictorie şi ar trebui să atragă după aplicarea ei răspunderea ministerială. "Prin legea pentru accelerarea privatizării, a declarat Atanasiu, Guvernul îşi propune să realizeze privatizarea transparentă a 120 de societăţi. Dar dacă în preambulul legii se subliniază caracterul transparent al acesteia, în text se precizează că metoda de privatizare este majorarea de capital. Şi, desigur, această metodă nu se aplică în regim concurenţial, ci prin negocieri în cabinete. În textul legii se mai adaugă că se va diminua capitalul social cu datoriile faţă de buget, ceea ce nu face decât să încurajeze acumularea de datorii, rezultând un fel de privatizare pe banii bunilor platnici către buget..."
     Liderul liberal a mai ţinut să adauge că purtătorii mesajelor PSD dau dovadă că exponenţii actualei puteri sunt caracterizaţi prin inabilitate politică şi neîndemânare administrativă atunci când nu găsesc argumente de contracarare a criticilor din opoziţie, decât definindu-i drept "sabotori" şi producători de "gargară politică". (I.H.)
PUR ameninţă cu retragerea de la guvernare
     Partidul Umanist a lansat un apel către toate formaţiunile politice să abandoneze politica intereselor de grup şi să conlucreze în folosul cetăţenilor. Unul dintre aspectele care trebuie avute în vedere este abandonarea practicii ultimilor 12 ani, de promovare în funcţii administrative pe criterii politice, pe prietenii şi nepotisme.
     Partidul Umanist se pronunţă pentru promovarea pe criteriile valorii profesionalismului şi responsabilităţii. "În caz contrar, printr-o politică excesivă, facem un mare rău populaţiei, pentru că îi învăţăm pe tineri că nu valoarea contează, îi învăţăm că oportunismul este important. Şi dacă-i creştem astfel, aşa îi vom avea", a spus Dan Voiculescu, preşedintele Partidul Umanist.
     Partidul Umanist este nemulţumit de ruptura dintre discursul şi faptele politicienilor şi propune transferarea luptei din planul dogmatic în cel al strategiilor economice. "Un guvern sau un partid politic merită să fie la putere numai dacă asigură creşterea bunăstării oamenilor. Acesta este rolul lor. Orice fel de altă gândire politică este străină de Partidul Umanist. Dacă PSD nu înţelege că timpul partidului unic a trecut, noi vom ieşi de la guvernare", a declarat preşedintele Dan Voiculescu.
     Precizările au fost făcute sâmbătă, 6 aprilie 2002, la Bucureşti, cu ocazia Consfătuirii Filialelor din Sudul ţării, la care au participat judeţele Ilfov, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomiţa, Prahova, Brăila şi Teleorman.
     Întrunirea a avut loc în cadrul seriei de consfătuiri declanşate de Partidul Umanist în vederea autoevaluării structurilor în teritoriu şi consolidării strategiei politice pentru următoarea perioadă.
     Astfel de întruniri vor avea loc în toată ţara, următoarea fiind programată pentru sfârşitul lunii aprilie, în zona Moldovei. (Biroul de presă al Partidului Umanist)
"Atingere iubitoare" din SUA pentru Leagănul de copii din Alba Iulia
O vizită americană făcută cu bune intenţii, dar... cu o discreţie suspectă!
     Probabil vă mai amintiţi că în urmă cu doi ani (iunie 2000) o echipă de specialişti americani în domeniul kinetoterapeuticii şi masajului recuperator al copilului cu dezabilităţi a efectuat un stagiu de pregătire cu un grup de angajate ale Leagănului pentru copii din Alba Iulia. Este vorba despre "Northwest Medical Teams International & International Loving Touch Foundation Inc.", al cărei instructor-coordonator (Diane Moore) a acordat atunci un număr de 40 de diplome cursantelor de la Alba Iulia. Nu a fost, aşadar, o surpriză vizita efectuată joi, 11 aprilie a.c., de reprezentantele "Loving Touch" (cu sediul în Sibiu) la Leagănul albaiulian. Cu atât mai mult cu cât în curând va începe să funcţioneze Complexul de servicii comunitare la Alba Iulia, în noua clădire a Leagănului, unde va fi nevoie de personal competent şi bine pregătit. A constituit o surpriză însă discreţia suspectă sub care s-a desfăşurat vizita specialiştilor de la "Loving Touch" ("Atingere iubitoare"), cele patru americance refuzând (cu o impoliteţe demnă de proastă creştere americană) să-şi spună numele, denumirea organizaţiei, scopul vizitei etc, deşi reprezentanţii presei au insistat (bine intenţionaţi!) pentru a afla aceste lucruri. Nu înseamnă, desigur, că vizita americanilor nu ar avea bune intenţii, dar considerăm că minima politeţe (măcar din partea translatoarei sibiene, o oarecare d-nă Tamaş) ar fi fost benefică pentru relaţiile româno - americane la nivel local.
     Dată fiind răceala circumspectă a americanilor şi cunoscând presiunile exercitate de diplomaţii din SUA la nivel european pentru liberalizarea adopţiilor internaţionale din România, este normal să bănuim că, de fapt, "Atingerea iubitoare" din partea organizaţiei (asociaţiei, fundaţiei!) respective nu este altceva decât o TATONARE a "pieţei de copii români" viitori adoptabili. Şi, nu vă fie cu supărare, ne-am cam săturat să fim vizitaţi de astfel de "misiuni" umanitar - dispreţuitoare care ne dezvăluie modul în care ne privesc americanii în realitate: aproape ca pe sălbaticii papuaşi din Noua Guinee ce încă îşi mai aprind focul frecând beţe... Poate că mâine - poimâne ne vom trezi obiect de studiu într-o rezervaţie din "Roumanian State of America" şi nu credem că prosperitatea va putea compensa vreodată umilirea românilor de către "supraponderalii" de dincolo de Ocean, care-şi închipuie că România e o suburbie a New-York-ului! (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.