Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, scăpare Te-ai făcut nouă, din neam în neam, eu am zis: Doamne miluieşte-mă, vindecă sufletul meu, că am greşit Ţie! Doamne, la Tine am scăpat, învaţă-mă să fac voia Ta, că Tu eşti Dumnezeul meu. Că la Tine este izvorul vieţii, întru Lumina Ta vom vedea lumină. Tinde mila Ta celor ce Te cunosc pe Tine.
     Învredniceşte-ne, Doamne, în noaptea aceasta fără de păcat să ne păzim noi. Bine eşti cuvântat Doamne, Dumnezeul părinţilor noştri, şi lăudat şi preaslăvit este Numele Tău în veci. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfinţit Mc. Simeon şi Acachie; Sf. Mc. Adrian
Catolic: Sf. Rudolf

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
În Regiunea "Centru" 4,5 milioane EURO pentru dezvoltarea învăţământului
     Regiunea "Centru" va beneficia de un buget de 4,5 milioane EURO pentru dezvoltarea infrastructurii din învăţământul de stat prin programul PHARE 2001 - TVET. Directorul ADR "Centru", Simion Creţu, a declarat că 72 de unităţi de învăţământ din regiune (colegii, licee şi şcoli profesionale) sunt considerate eligibile pentru accesarea acestui program, din care 19 sunt în judeţul Alba. Din cei 4,5 milioane EURO vor fi finanţate 17 proiecte iar termenul limită de depunere a proiectelor este de 17 mai a.c. (D.M.)
De "Ziua Pământului"
Sesiune ştiinţifică pe teme de ecologie
     În ziua când va fi sărbătorită "Ziua Pământului", pe 22 aprilie a.c., la Colegiul Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan" din Alba Iulia va avea loc cea de-a treia ediţie a sesiunii ştiinţifice pe teme ecologice. Cu acest prilej, elevii vor prezenta referate, la manifestare fiind prezenţi specialişti din partea Inspectoratului de Protecţie a Mediului, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Albamont şi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean. De asemenea, elevii vor participa la acţiuni de ecologizare ce vor fi derulate în Parcul Unirii şi în incinta colegiului unde aceştia învaţă. (A.D.T.)
Formarea formatorilor în examen
     Cu prilejul "Zilei Austriei", Fundaţia româno-austriacă "Semănătorul" şi Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (ANCA) organizează la Târgul internaţional Agraria-Cluj Napoca, în 24 aprilie a.c., o acţiune cu tema: "Dezvoltarea punctelor forte, depăşirea limitelor şi diminuarea punctelor slabe din munca de consultanţă agricolă. Vor lua parte la această acţiune şi reprezentanţii OJCA Alba. D-l ing. Mircea Rus, directorul oficiului, ne-a declarat că va avea o intervenţie privind organizarea loturilor demonstrative, asistenţă tehnică, pregătirea profesională. Cu acest prilej vor fi înmânate certificatele de absolvire a cursului de formare a formatorilor, realizate de ANCA, în colaborare cu Fundaţia româno-austriacă "Semănătorul". (S.T.)
De Paşti
Mieii vor fi sacrificaţi numai de angajaţii administraţiei pieţelor
     Potrivit unei note a Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor - Agenţia Naţională Sanitar Veterinară, sacrificarea mieilor în perioada de Paşti se va efectua numai de personalul autorizat şi angajat al administraţiei pieţelor sau târgurilor, în locuri special amenajate, sub strictă supraveghere sanitar-veterinară. Dr. Eugen Josan, de la CSVCA Alba Iulia II, ne-a precizat că, piaţa agroalimentară Oancea SRL, cel mai important punct de sacrificare din municipiul Alba Iulia, este pregătit pentru acest lucru. Nota ANSV urmăreşte apărarea sănătăţii publice şi protecţia consumatorului pentru prevenirea unor toxiinfecţii alimentare ce ar putea să apară în perioada de primăvară ca urmare a comercializării unor cantităţi mari de carne de miel. (F.R.)

Sâmbătă la Sala Unirii Alba Iulia și Alcala de Henares se vor înfrăți
     În baza bunelor relaţii existente deja între municipiul Alba Iulia şi oraşul Alcala de Henares (Spania), o delegaţie spaniolă ne va vizita în perioada 18-21 aprilie, la invitaţia primarului Mircea Hava. Aşa cum am mai informat, scopul principal al vizitei este semnarea documentelor de înfrăţire dintre cele două oraşe. De aceea delegaţie spaniolă va fi condusă se primarul din Alcala de Henares - dl. Manuel Peinado Lorca. Chiar dacă relaţiile oficiale sunt destul de noi, Alba Iulia le este cunoscută spaniolilor din Alcala de Henares datorită comunităţii româneşti numeroase trăitoare pe acele meleaguri, comunitate a cărei majoritate provine din zona Alba Iulia. Că este aşa o dovedesc numeroasele articole referitoare la ei, la românii de acasă, la obiceiurile lor apărute în ziarele din Alcala de Henares. Autorităţile locale ale ambelor municipalităţi privesc cu mari speranţe înfrăţirea dintre Alba Iulia şi Alcala de Henares, considerând că astfel se vor deschide reale oportunităţi atât pe linia stabilirii unor relaţii culturale, cât şi pe cea a dezvoltării relaţiilor economice. Semnarea documentelor de înfrăţire va avea loc sâmbătă, 20 aprilie, în cadrul special oferit de Sala Unirii din Alba Iulia. La eveniment vor participa alături de conducerea Primăriei municipiului Alba Iulia, jurnalişti, consilieri locali şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, reprezentanţi ai universităţilor albaiuliene, oameni de afaceri.
Anca DINICĂ
Lăsați studenții să vă măsoare!
     Constituirea bazei de date a cadastrului imobiliar pentru municipiul Alba Iulia se află acum în plină desfăşurare. Viceprimarul municipiului Alba Iulia - Călin Potor ne-a informat că această acţiune va fi finalizată în 6-7 ani, dacă vor exista fonduri suficiente. Beneficiile constituirii bazei cadastrale sunt evidente atât pentru autorităţi, cât şi pentru cetăţeni. Se va şti exact care este regimul juridic al terenurilor şi imobilelor, destinaţia acestora, poziţionarea reţelelor de utilităţi publice etc. Pentru realizarea cadastrului imobiliar Primăria municipiului Alba Iulia a încheiat un contract cu firma GAUSS din Timişoara. La lucrare participă şi studenţii Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. Ei se vor legitima. Dar cu toate acestea unii cetăţeni au suspiciuni. Pe această cale viceprimarul Potor lansează un apel întru colaborare către toţi cetăţenii municipiului.
Anca DINICĂ
Creditele CHF/Romania
O şansă reală pentru dezvoltarea micilor întreprinzători
     Reprezentanţii pentru România ai organizaţiei neguvernamentale americane Coperative Housing Foundations (CHF), au prezentat ieri la Alba Iulia, în noua şi moderna sală de conferinţe a Hotelului Parc (care poate rivaliza oricând cu oricare alta din România), produsele şi serviciile care se adresează cu precădere micilor întreprinzători. Cum de regulă Băncile româneşti ezită, deocamdată, să deruleze relaţii de afaceri în sfera microcreditelor, CHF reprezintă o şansă în plus pentru întreprinzători, cum ar fi persoanele fizice sau asociaţiile familiale, fără a se înţelege, după cum s-au exprimat toţi vorbitorii, că se face o concurenţă neloială unităţilor financiar bancare.
     Principiile CHF în acordarea creditelor, care sunt rambursabile, sunt următoarele: transparenţă (proceduri de credit clare, explicaţii detaliate, fără costuri adiţionale); accesibilitate (acces facil la microcredite pentru IMM-urile eligibile, flexibilitate, rapiditate); obiectivitate (analiză complementară bazată pe 5 factori şi anume caracter, capital, capacitate, condiţii şi garanţii). Concret, de microfonduri pot beneficia IMM-urile private, membre în organizaţiile partenere CHF, care în judeţul Alba sunt Camera de Comerţ şi Centrul de Afaceri "Transilvania". Împrumuturile pot fi cuprinse între 2500 - 20.000 USD, de menţionat fiind faptul că împrumuturile în cicluri sunt încurajate iar fidelitatea clienţilor răsplătită. Finanţările se acordă pentru achiziţionarea de echipamente şi maşini, materii prime, fond de marfă, renovare spaţii etc., pe o durată de maximum 24 de luni. Rata dobânzii este de 16 la sută la sold, se percepe un comsion de 2 la sută iar garanţiile trebuie să fie asigurate în proporţie de 120 la sută. Un alt produs oferit de CHF este microfinanţarea pentru domeniul locativ, beneficiarii fiind asociaţiile de proprietari membre ale ONG-urilor partenere.
     În judeţul Alba, CHF activează din luna mai 2001, parteneri fiind aşa cum menţionam anterior, Centrul de Afaceri Transilvania şi Camera de Comerţ. Până în prezent au fost acordate 27 de împrumuturi în valoare totală de 148.500 USD, fiind create astfel 297 locuri de muncă dintre care 132 pentru femei.
Răzvan JURCĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.