Ultima oră
Știri
Reuniunea arhitecţilor şefi din judeţe la Alba Iulia
     În perioada 17-20 aprilie va avea loc la Alba Iulia reuniunea arhitecţilor şefi din judeţe, acţiune organizată de Consiliul Judeţean Alba, Uniunea Arhitecţilor Şefi din judeţe şi MLPTL, cu finanţare USAID. Programul de la Alba Iulia este unul de formare şi instruire a personalului tehnic de specialitate din administraţia publică locală - urbanism şi amenajarea teritoriului. Programul se desfăşoară în 3 etape, prima având loc la Alba Iulia. A doua acţiune de acest gen va avea loc la nivelul regiunilor de dezvoltare, iar al treilea la nivel de judeţ. (F.R.)
Greo-catolicii au reluat protestele
     În cursul zilei de ieri, aproape 10 credincioşi greco-catolici s-au postat din nou în faţa Catedralei Arhiepiscopale din Alba Iulia, în dorinţa de a protesta prin rugăciune faţă de diferendele patrimoniale. Acţiuni de acest gen vor mai avea loc în fiecare zi până vineri. (F.R.)
Lansare de carte
"Aiud - localitate urbană multiseculară"
     Mâine la sala festivă a Grupul şcolar "Avram Iancu" din municipiul Aiud va avea loc lansarea monografiei localităţii. Intitulată "Aiud - localitate urbană multiseculară", monografia este semnată de Oliviu Socaciu şi Matilda Takacs. Evenimentul care va începe la ora 18.00 se va încheia cu un concert susţinut de Cvartetul Transilvan din Cluj-Napoca. Manifestarea este organizată de Centrul de afaceri al I.M.M. Aiud, în colaborare cu Primăria municipiului Aiud, DCCPCN Alba, Casa de cultură "Liviu Rebreanu" Aiud, Grupul şcolar "Avram Iancu" Aiud, Societatea culturală "Rei Culture Fautores" Turda şi Biblioteca municipală Aiud. (A.D.)
Poliţiştii din Teiuş au prins un militar dezertor
     Poliţiştii din Teiuş l-au identificat şi reţinut, luni, 15 aprilie, pe Sorin Victor Borza (22 ani, din Orăştie). În urma verificărilor, poliţiştii au constatat că Borza este militar în termen la UM 01336 Zalău, asupra acestuia găsindu-se un bilet de învoire pentru perioada 5-9 aprilie 2002. Luându-se legătura cu unitatea militară din Zalău, s-a descoperit că Borza era considerat dezertor din 9 aprilie, când nu s-a mai întors la unitate. Militarul dezertor a fost reţinut de poliţia Teiuş urmând să fie preluat de poliţia militară. (N.T.)
Conflict mioritic la Gârbova
     După agresiunile mioritice consumate în week-endul trecut, un nou conflict între ciobani s-a înregistrat luni, 15 aprilie, la Gârbova. Ioan Grozav (25 ani, fără ocupaţie) şi Ilie Opriş (35 ani, cioban la oile sătenilor din Gârbova) au încasat o corecţie puternică în timp ce participau la ostilităţile declanşate într-un bar din Gârbova. Cei doi au fost transportaţi la spitalul Sebeş unde au fost diagnosticaţi cu plagă toracică înţepată, superficială - Grozav şi traumatism cranio cerebral uşor - Opriş. Cei doi se vor prezenta şi la medicul legist pentru a li se stabili numărul de zile de îngrijiri medicale şi gradul de periculozitate a rănilor. În cauză, poliţiştii din Berghin continuă cercetările. (N.T.)
După ce a străbătut ţara cu numere de înmatriculare false
Un Nissan Patrol TD, condus de un italian, a fost ochit de polițiștii din Câmpeni
     Luni noaptea, în jurul orei 22.00, poliţiştii din Câmpeni au oprit în trafic, pe DN 75, un Nissan Patrol TD, condus de Gianfranco Focoso (28 ani, născut în Italia, rezident în Ziefen-Elveţia). În urma verificării actelor maşinii, poliţiştii au constatat că Nissan-ul fusese radiat din circulaţie la Timişoara iar numerele de înmatriculare nemţeşti, montate pe maşină, erau false. Pe bancheta din spate a autoturismului, poliţiştii au descoperit două săbii tip Ninja (cu lungimi de 20 cm şi un metru), care aparţineau pasagerului din maşină, Radu Florin Knotek (24 ani, din Farcaşa-Neamţ). Knotek a fost amendat pe baza Legii 61/1991, iar săbiile au fost ridicate în vederea confiscării. Cei doi le-au declarat poliţiştilor că achiziţionaseră Nissan-ul din Timişoara, unde a fost radiat din trafic şi că fuseseră la Piatra Neamţ pentru a-şi depune actele de înmatriculare.
     Deoarece autoturismul nu mai avea numere de înmatriculare, la plecarea din Timişoara, cei doi i-au aplicat numerele false de înmatriculare, de provenienţă germană. În continuare se vor efectua cercetări pentru a se stabili dacă autoturismul va fi într-adevăr înmatriculat la Piatra Neamţ. Cercetările vor fi efectuate de Serviciul Cercetări Penale din cadrul IPJ Alba, cu competenţe în anchetarea penală a străinilor. Proprietarul Nissan Patrol-ului va fi cercetat pentru conducerea unui autoturism neînmatriculat şi cu numere false de înmatriculare, pe drumurile publice. Deşi este evident că cei doi au ales ruta ocolitoare prin Câmpeni, pentru a se feri de filtrele de poliţie de pe şoselele naţionale, băieţii le-au declarat poliţiştilor că au ales acest traseu deoarece, pe hartă, părea cel mai scurt către Timişoara. În cauză, cercetările continuă.
Nicoleta TOMUŢA

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Roşia Montană
Mini-protest ecologic de genul "carul înaintea boilor"
     Luni după-amiaza, circa 30 de persoane, majoritatea reprezentanţi ai societăţii "Alburnus Major", sprijiniţi de reprezentanta unei organizaţii ecologice care are o casă de vacanţă în Bucium - Poieni, au participat la un miting de protest în faţa primăriei din Roşia Montană. Participanţii la protestul ecologic s-au pronunţat împotriva investiţiei de la Roşia Montană, ceea ce nu mai este o noutate, având în vedere faptul că gruparea "Alburnus Maior" este cel mai înverşunat inamic al acestei investiţii.
     Straniu ni se pare că acest protest ecologist are loc în această perioadă în care, practic, compania SC Roşia Montană Gold Corporation SA nu face altceva decât operaţiuni de explorare şi prospecţiuni. Aceste activităţi se derulează perfect legal deoarece compania are licenţă de explorare. Întrucât se pune foarte mult problema poluării, am solicitat opinia unuia dintre cei mai buni specialişti în domeniu, directorul IPM Alba, d-l Dimitrie Clepan. Domnia sa ne-a declarat că deocamdată, societatea mixtă canadiano-română nu a depus documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de mediu, întrucât nu s-a ajuns la faza de exploatare. "Este normal acest lucru în actuala fază a proiectului. Deocamdată acolo nu se fac decât forări şi explorări, iar poluările produse sunt minime, încadrându-se în STAS-uri. Atunci când se va pune problema acordării autorizaţiei de mediu va avea loc o dezbatere publică şi vor fi consultaţi cei mai buni experţi tehnologici şi de mediu din România", a declarat directorul IPM Alba, Dimitrie Clepan. În continuare vă prezentăm şi interviul acordat de directorul general al RMGC, Michael Steyn, presei în acest caz. "Mai întâi vreau să mulţumesc presei că a venit la Roşia Montană. Una dintre obligaţiile mele aici la Roşia Montană este să asist compania să strămute şi să relocheze oamenii afectaţi de operaţiunile companiei şi după cum puteţi vedea astăzi să ţinem o adunare publică, ca început al procesului de negociere. Din nefericire acest miting a fost întrerupt de ceea ce credem noi că sunt oameni din afara Roşiei Montane şi o mică minoritate foarte zgomotoasă. Cred cu tărie că majoritatea oamenilor din această zonă sprijină acest proiect şi i-am numi majoritatea tăcută. O să începem să discutăm cu ei din 29 aprilie în întâlniri individuale, aşa cum au cerut ei. Avem un proces care implică aproape 850 de familii cu care trebuie să discutăm şi de îndată ce am discutat cu toţii şi avem oameni gata pregătiţi să se mute, le vom permite şi îi vom ajuta să facă acest lucru, nu-i vom împiedica şi sperăm sincer şi credem sincer că acest lucru se poate face şi oamenii vor spune da. Vreau să subliniez din nou că în fapt compania se angajează să discute cu aceşti oameni cât mai curând posibil şi că o să le dăm timp, individual să ne spună care sunt grijile şi preocupările lor, pentru că noi vrem să le ascultăm. Şi a fost evident că există anumiţi oameni care nu doresc ca oamenii obişnuiţi să aibă şansa de a vorbi. Compania are banii pentru a plăti aceşti oameni şi vom face acest lucru în mod cât se poate de corect şi să le oferim un pachet cât se poate de decent (cu referire la pachetul de compensaţii)".
Florin ROMAN
O nouă licitaţie de proiecte pentru dezvoltarea resurselor umane
Bugetul programului este de 380.000 EURO, fiind finanţate proiecte mici de 10.000 - 50.000 EURO
     În cadrul unei conferinţe de presă organizată ieri la Agenţia de Dezvoltare Regională "Centru" din Alba Iulia a fost lansată a doua licitaţie pentru componenta de dezvoltare a resurselor umane din cadrul programului PHARE 2000. Precizăm că iniţial, acest program a beneficiat în regiunea noastră de un buget total de 1,622 milioane de EURO, fiind depuse la prima licitaţie 88 de proiecte. Pentru a doua licitaţie, bugetul rămas în Regiunea Centru este de 380.000 EURO. Expertul agreat de Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti, Emilia Cerneanu, a declarat că deoarece au fost constatate greutăţi în accesarea acestui program de către aplicanţi, mai ales în ce priveşte cuantificarea aportului în natură a potenţialilor beneficiari, Ministerul Dezvoltării şi Prognozei şi Delegaţia Comisiei Europene în România au decis eliminarea aportului în natură a aplicanţilor şi creşterea procentului grantului nerambursabil de la 60% la 80%. Astfel, pentru a doua licitaţie, finanţarea nerambursabilă PHARE va reprezenta maximum 80% din bugetul total al proiectului iar contribuţia proprie a solicitantului va fi de maxim 20% (numai în numerar). Directorul ADR Centru, Simion Creţu a precizat că activităţile prioritare considerate eligibile pentru finanţare sunt: * calificarea şi recalificarea forţei de muncă în scopul de a răspunde mai bine nevoilor care rezultă din evoluţia continuă a pieţei muncii; * întărirea măsurilor active de ocupare a forţei de muncă; * promovarea integrării sociale pentru categoriile dezavantajate cum ar fi persoanele cu handicap, tineri care părăsesc instituţiile de ocrotire a copiilor, femei care se reîntorc în câmpul muncii, şomeri cu vârsta de peste 45 de ani.
     "Vor fi finanţate proiecte mici, cu impact local, cu valori cuprinse între 10.000 - 50.000 EURO/proiect iar solicitanţii eligibili care pot solicita finanţare sunt: agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, instituţiile de educaţie profesională şi de formare profesională continuă şi asociaţii ale furnizorilor de instruire, camerele de comerţ, sindicate, administraţii publice locale şi servicii descentralizate ale administraţiei centrale care au responsabilităţi în dezvoltarea resurselor umane, universităţi, organizaţii patronale, instituţii de cercetare, brokeri pentru ocuparea forţei de muncă şi alte organizaţii profit sau non-profit relevante. Se încurajează parteneriatele între aceste instituţii" - a mai spus directorul ADR "Centru" - Simion Creţu.
     Agenţia de Dezvoltare Regională din Alba Iulia va organiza un program de sesiuni informative şi workshop-uri în regiune, prima acţiune de acest gen fiind la Alba Iulia, la sediul fundaţiei PAEM, în 24 aprilie. Termenul limită de depunere a proiectelor este în 14 iunie 2002, ora 16.00, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională "Centru" din Alba Iulia.
Dana MOTREANU
Primul pas în redresarea oraşului Cugir
La iniţiativa prefectului Ioan Rus 17 familii sărace au beneficiat de sprijin financiar *Peste 60 de tineri au devenit membri PSD
     În cursul zilei de luni, 14 aprilie, a avut loc la Cugir, şedinţa Biroului executiv al organizaţiei PSD din localitate. Ordinea de zi a întâlnirii a cuprins: ajutorarea unor familii sărace din localitate şi primirea de noi membri PSD. Iniţiatorul acţiunii prin care s-a oferit un sprijin financiar familiilor aflate în situaţii dificile a fost prefectul Ioan Rus. În urma unor analize efectuate în rândul celor ce au nevoie urgentă de ajutor s-a stabilit ca 17 familii să primească donaţii de un milion de lei fiecare, oferite de omul de afaceri Aurel Mîrza, vicepreşedinte al PSD şi şef al cabinetului parlamentar al deputatului Codrin Ştefănescu. Astfel, o rază de speranţă a renăscut în sufletele unor familii sărace din Cugir acum, în apropierea sfintelor Sărbători de Paşti. Acţiunile umanitare ce au demarat recent vor continua, cu siguranţă că şi alţi patroni cu suflet mare se vor gândi o clipă la cei necăjiţi care aşteaptă ca cineva să le întindă o mână de ajutor pentru a se bucura la fel ca orice creştin de marea sărbătoare a Învierii Domnului. La şedinţa ce a avut loc la Cugir au participat domnii: Cornel Man, Cornel Dîrjan, Constantin Predescu şi Aurel Mîrza. Mesajul transmis de deputatul PSD Codrin Ştefănescu a fost prezentat de vicepreşedintele PSD, Aurel Mîrza. Apoi, peste 60 de tineri care au semnat adeziuni pentru a deveni membri PSD au fost primiţi în rândurile acestei formaţiuni politice. Iată, deci o dovadă clară că partidul aflat la guvernare se înnoieşte continuu, sunt promovaţi tinerii, iar imaginea PSD este departe de a se fi erodat aşa cum susţin şi cum ar dori cei aflaţi în opoziţie. (A.D.T.)
Mesajul adresat de deputatul PSD Codrin Ştefănescu tinerilor cugireni
     Dragi tineri,
     Prezenţa mea, atât în Parlamentul României, cât şi în prima linie a PSD, având funcţia de secretar executiv, constituie o garanţie pentru voi; iată, azi PSD este deja un partid modern, european, care sprijină şi promovează tineretul. Însă, pentru acest lucru, voi va trebui să învăţaţi următoarele. Vocea voastră trebuie să se audă în viaţa comunităţii în care trăiţi: *trebuie, de asemenea, să învăţaţi regulile şi politicile care compun administraţia locală; *va trebui să deveniţi promotori ai proiectelor vieţii comunitare şi structurilor pe care le reprezentanţi; *să începeţi să amintiţi primarului şi consilierilor locali care vă reprezintă faptul că salariile lor sunt procente din munca voastră şi a părinţilor voştri; *că nu există mai multe social-democraţii * că sunt aleşi pentru a sluji, nu pentru a conduce, că trebuie să vă consulte în toate problemele care vă reprezintă *că trebuie să începeţi acum, pentru a deveni mai târziu oameni şi conducători de nădejde. Lucrez de mai bine de 4 luni la Legea Tineretului, dar pentru ca ea să devină viabilă voi aveţi datoria să vă instruiţi şi să vă implicaţi în viaţa asociativă. Trebuie să participaţi la programele pregătite de PSD Alba, atât la cele care se referă direct la Ord. 26/2000 (asociaţii, fundaţii etc) cât şi la programele de instruire în proiecte comunitare.
     Prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus şi echipa pe care o conduce vă va fi de un real ajutor. Doresc succes noilor membri şi sunt convins că în localitatea în care munciţi şi activaţi glasul vostru o să fie bine auzit, mai ales pentru că aveţi reprezentare directă, atât în organizaţia judeţeană a PSD Alba, cât şi în cea a oraşului Cugir. Cu voi vom avea şi la Cugir un primar PSD. Vă cer doar atât: dinamism, impetuozitate, curaj şi mai ales solidaritate. Atunci când mă veţi invita la prima şedinţă doresc să găsesc o organizaţie serioasă, capabilă să pregătească viitorii consilieri şi mai ales pe viitorul primar PSD al Cugirului.
     Cu siguranţă că dintre toate organizaţiile pe care le-am sprijinit, Cugirul rămâne una dintre cele mai apropiate sufletului meu. Cunosc bine problemele Cugirului şi implicit pe ale voastre. Mulţi dintre tinerii Cugirului sunt studenţi în puternice centre universitare. Cugirul a fost şi este un oraş cu un potenţial uman deosebit, dar din păcate nu oferă locuri de muncă suficiente pentru a satisface cerinţele reale. Dacă voi veţi reuşi să redesenaţi structura socio-profesională a întregului oraş sunt convins că împreună vom redimensiona şansele cugirenilor.
     Dar pentru a reuşi, vă cer următoarele lucruri: nu vă pierdeţi energia, amânându-vă visele - sine die - pentru un alt timp şi o altă ţară. Credeţi în voi şi în şansele reale pe care le aveţi.
     Succes. România se construieşte acum şi aici!
Codrin ŞTEFĂNESCU, Secretar executiv al PSD, deputat de Alba

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.