Prima pagină Ediția din: 19.04.2002
Știri
Inventarul public al judeţului Alba
     Delegaţia Permanentă a CJ Alba a aprobat proiectul de hotărâre privind completarea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public al judeţului. Din acest motiv, consiliile locale au adoptat hotărâri prin care mai multe bunuri au fost scoase din inventarul bunurilor ce aparţin domeniului public de interes local, urmând a fi cuprinse în domeniul public judeţean. (F.R.)
Gestionarea deşeurilor
     Conform cerinţelor legislaţiei internaţionale la care România a aderat, IPM Alba a elaborat "Planul de gestionare a deşeurilor din judeţul Alba". Acesta îşi propune: conservarea resurselor naturale, diminuarea sau limitarea generării de deşeuri, reciclarea, regenerarea sau alte forme de utilizare a deşeurilor, neutralizarea din punct de vedere ecologic a deşeurilor etc. (F.R.)
Bani pentru comune Membrii Delegaţiei Permanente a CJ Alba au aprobat proiectul de hotărâre privind repartizarea pe comune a sumei de 514 milioane de lei, pentru elaborarea şi actualizarea PUG-urilor şi a regulamentelor locale de urbanism în 2002. Această sumă reprezintă subvenţii primite de bugetele locale. Necesarul de fonduri pentru finalizarea lucrărilor este de peste 1,3 miliarde de lei. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
După tragedia de la Scărişoara
Preşedintele Augustin Presecan a fost supus unei intervenţii chirurgicale la Spitalul de Urgenţă din Tg. Mureş
Operaţie reuşită - următoarele două săptămâni vor fi însă decisive
     Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, grav rănit în urma accidentului de elicopter ce a avut loc, miercuri după amiază, la Scărişoara, a fost operat de cei mai buni neurochirugi de la Spitalul de Urgenţe din Tg. Mureş. Intervenţia chirurgicală care a durat cinci ore a fost una reuşită. Asta au declarat medicii mureşeni la ieşirea din sala de operaţie. Preşedintele Presecan a fost restabilit, în prezent el fiind conectat la aparatele medicale necesare după o intervenţie chirurgicală. Dr. Raed Arafat a declarat imediat după operaţie că următoarele două săptămâni vor fi decisive. Dacă nu vor apărea complicaţii sau alte evenimente nedorite, preşedintele Presecan are şanse de supravieţuire şi refacere treptată. Veştile bune au fost aşteptate cu sufletul la gură de membrii familiei, rude, prieteni, colegi şi de toţi cei care sunt apropiaţi ai lui Augustin Presecan, chiar pe holurile Spitalului din Tg. Mureş. Au fost, de asemenea, prezenţi prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, directorul DSP Alba, Adrian Teodoru şi consilierul judeţean, dr. Savu Luca, marcaţi de această tragedie.
     Medicii mureşeni spun că un rol foarte important în refacerea pacientului îl are evoluţia postoperatorie, motiv pentru care aceştia au fost rezervaţi în a da declaraţii.
* Ceasul rău!
     După cum v-am mai informat, preşedintele Augustin Presecan a fost lovit de elicea din spate a unui elicopter, când încerca să se urce în aparatul de zbor. Preşedintele CJ Alba, împreună cu prefectul Ioan Rus îl însoţeau într-o vizită de (urmare din pag. 1) cunoaştere a meleagurilor din judeţul Alba pe un investitor german. Au avut loc mai multe opriri şi decolări, însă ultima a fost tragică. Prefectul Ioan Rus, vizibil afectat de această nenorocire, a povestit la spital cum s-a întâmplat tragedia, încheind prin a spune "Ceasul rău!". Despre starea de sănătate a bolnavului s-au interesat în permanenţă înalte oficialităţi ale statului, începând cu ministrul Administraţiei Publice, d-l Octav Cozmâncă, ministrul Sănătăţii şi Familiei, Daniela Bartoş şi până la oamenii de rând, impresionaţi de tragedia preşedintelui Presecan.
* Rugăciuni pentru Augustin Presecan
     Încă de la aflarea primelor veşti, locuitorii judeţului au început să sune la CJ Alba şi la ziare, pentru a afla care este starea de sănătate a preşedintelui CJ Alba, creându-se un val de compasiune dar, în primul rând, speranţă.
     Stareţul Mănăstirii Dumbrava, cunoscut ca un apropiat al preşedintelui Presecan, a ţinut pe toată perioada operaţiei o ceremonie de rugăciune. Când pacientul a intrat în sala de operaţie, măicuţele s-au adunat în biserică şi s-au rugat până târziu în noapte. La slujbă au participat şi cei 21 de copii orfani de la Centrul de plasament "Sfânta Veronica", înfiinţat cu sprijinul CJ Alba. Slujbe de rugăciune s-au oficiat şi în alte biserici din judeţ, preşedintele Presecan fiind cunoscut ca un bun credincios şi bun creştin.
* Anchetă în cazul elicopterului
     Procurorul general al României, Joiţa Tănase, s-a interesat personal de acest teribil accident. Parchetul Alba a deschis o anchetă pentru a stabili împrejurările în care a avut loc tragedia. Din comisia de anchetă fac parte prim-procurorul Eugen Fülop, inspectorul şef al Protecţiei Muncii, Dorel Fiţ, colonelul Ioan Boboc, şeful serviciului Criminalistică şi maiorul Mircea Crişan, adjunctul şefului IPJ Alba. Ancheta a demarat încă de miercuri noapte, după care pilotul a primit permisiunea de a decola. Rezultatele acestei anchete vor fi făcute publice imediat ce toate cercetările vor fi finalizate.
     O parte de vină revine probabil şi pilotului care a pornit motorul ce a antrenat elicele, deşi nu toţi pasagerii au urcat în elicopter. Dar toate acestea sunt deocamdată doar simple ipoteze, până când cei în drept se vor pronunţa.
* Investigaţii de specialitate postoperatorii
     Ieri dimineaţă, preşedintele Augustin Presecan a fost supus unor investigaţii medicale de specialitate de către o echipă de medici mureşeni. Vestea bună, dacă putem vorbi de aşa ceva într-un asemenea caz, este că semnele generale de viaţă sunt bune, iar centrii nervoşi vitali nu au fost comprimaţi. Din ultimele informaţii primite de la Spitalul din Tg. Mureş rezultă că starea de sănătate a pacientului s-a îmbunătăţit. Pulsul şi tensiunea indicau valori normale iar investigaţia cu computerul tomograf a arătat că n-a mai rămas masă osoasă pe creier. Mutat în alt salon, d-l Presecan a reacţionat favorabil la stimuli externi.
* Sufleteşte alături de preşedintele Presecan
     Extrem de afectaţi de tragedia prin care a trecut preşedintele Augustin Presecan, conducerea şi salariaţii CJ Alba şi-au revenit cu greu din şoc. Cu toate acestea activitatea se desfăşoară normal, iar cei doi vicepreşedinţi Doru Victor Cetean şi Eugen Popa asigură derularea cotidiană a sarcinilor de serviciu. Toţii sunt alături de Augustin Presecan şi se roagă lui Dumnezeu să-i dea putere să treacă peste teribila încercare. Asta-i dorim şi noi toţi!
     Mesaje de îmbărbătare şi însănătoşire i-au fost transmise pacientului de reprezentanţi ai tuturor partidelor, indiferent de culoarea politică, de simpli cetăţeni şi prieteni.
Florin ROMAN
Solidaritate cu preşedintele Augustin Presecan
Comunicat de presă
     Deşi profund afectaţi de nefericitul eveniment petrecut miercuri 17 aprilie 2002, care a dus la incapacitatea temporară a d-lui preşedinte Augustin Presecan de a conduce activitatea instituţiei, reprezentanţii aleşi şi funcţionarii publici ai Consiliului Judeţean Alba vor asigura desfăşurarea activităţii în condiţii normale, urmărind atingerea obiectivelor stabilite. Exprimându-şi întreg sprijinul moral faţă de familie, colectivul Consiliului Judeţean nutreşte convingerea că solidaritatea şi îndeplinirea cu responsabilitate a atribuţiilor constituie în acest moment cheia conduitei la nivel organizaţional. (Biroul de presă al Consiliului Judeţean Alba)
La Ormeniş-Miraslău
Pompierii au intervenit la un incendiu abia după ce incendiatorul a fost încătușat de poliție
Supăraţi pe imixtiunea vecinilor, a poliţiei şi a pompierilor în problemele legate de incediul din curtea lor, Ioan Porca (52 ani) şi femeia lui s-au "apărat" cu topoarele
     Staţia de Pompieri Aiud a fost sesizată miercuri, 17 aprilie, ora 20.50, că în satul Ormeniş (comuna Miraslău) a izbucnit un incendiu care riscă să se extindă la o serie de anexe gospodăreşti şi chiar case de locuit. Sosiţi la faţa locului cu o autospecială, pompierii militari au asistat la o scenă mai puţin obişnuită: un gospodar, Ioan Porca (52 ani, pensionar) şi femeia acestuia, aflaţi într-o evidentă stare de ebrietate, îşi..."apărau" incendiul din curte, ameninţându-şi vecinii cu topoarele. La faţa locului sosiseră şi poliţiştii din Miraslău care fuseseră deja alertaţi de vecinii celor doi deoarece focul ameninţa să se extindă şi la alte anexe.
     Porca aprinsese resturile furajere adunate de prin curte, însă mormanul aprins se afla la mai puţin de doi metri de şura vecinului său, riscând să o aprindă şi pe aceasta. Până la sosirea pompierilor, Porca şi femeia lui au ţinut departe de curtea lor vecinii veniţi să stingă focul, aruncând în ei cu pietre. Pentru ca pompierii să poată să stingă incendiul, a fost nevoie de intervenţia oamenilor legii, care l-au dezarmat şi l-au încătuşat pe turbulent. Observând că a intervenit poliţia, femeia s-a refugiat în casă, renunţând la ameninţări. Pompierii au reuşit să localizeze şi să stingă incendiul, fiind salvate casele şi anexele gospodăreşti din apropiere. În prezent, poliţiştii din Miraslău efectuează cercetări pentru a se stabili dacă faptele lui Porca întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, distrugere şi tulburare a ordinii publice.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.