Ultima oră
Știri
Prefectul Ioan Rus la Câmpeni şi Roşia Montană
     În cursul zilei de ieri, prefectul Ioan Rus a fost prezent la Câmpeni, la o şedinţă zonală, având ca obiect analiza stadiului retrocedării suprafeţelor forestiere şi agricole. Apoi, în cursul după-amiezii, şeful administraţiei publice judeţene, însoţit de numeroşi primari din Apuseni, s-a deplasat la sediul Primăriei din Roşia Montană, unde reprezentanţii societăţii Euro Gold Corporation au prezentat public proiectul preconizat a fi pus în practică pentru localităţile respective. (R.J.)
Sub aşteptări
Doar 48,5% din elevii clasei a VIII-a au promovat examenul simulat de capacitate
     Mai puţin de jumătate dintre elevii clasei a VIII-a din întreg judeţul au reuşit să promoveze examenul simulat de capacitate la prima probă, respectiv Limba şi literatura română. Astfel, din totalul de 5241 elevi înscrişi la simulare, au fost prezenţi 4940 elei (94,25%), "promovând" proba 2404, adică 48,5%. La sfârşitul acestei săptămâni va avea loc simularea la matematică iar peste două săptămâni, la istorie sau geografie în funcţie de materia aleasă de elevi. (D.M.)
Comuna Câlnic are PUG
     Delegaţia Permanentă a CJ Alba a aprobat în ultima sa şedinţă proiectul de hotărâre privind avizele emise de Comisia tehnică judeţeană de amenajare a teritoriului, urbanism şi lucrări publice pentru documentaţiile: "Plan Urbanistic General - comuna Câlnic" şi "Studiu de fezabilitate - pietruire drumuri locale Ciugud". În cazul drumurilor este vorba de pietruirea unor drumuri locale pe 600 metri în localitatea Limba, 1,7 km în Şeuşa, 750 metri în Drâmbar şi 2,2 km în Hăpria. (F.R.)
Tinerii se întorc la sate
     119 tineri cu vârste cuprinse între 30-35 de ani s-au decis să devină crescători de animale. Ei au urmat un curs de 6 luni organizat de Centrul Judeţean de Consultanţă Agricolă Alba. Un curs s-a desfăşurat la Alba Iulia, la care au luat parte şi cursanţii din zona Sebeş şi altul la Aiud. În zilele trecute a avut loc examenul final. Din partea Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă a participat Elena Ganea, care a fost şi şefa comisiei de examinare. La finele probelor scrise şi orale 119 cursanţi au primit Certificatul de calificare în meseria de crescător de animale, profesie înscrisă în nomenclatorul ocupaţiilor. (S.T.)
Complexe pentru protecţia copilului
     Pentru a asigura o eficientizare a activităţii DGPDC Alba şi o diminuare a personalului administrativ, DP a CJ Alba a propus restructurarea activităţii direcţiei prin organizarea a două complexe pentru protecţia copilului. Primul dintre acestea este Complexul pentru protecţia copilului Blaj, care va avea în structura sa Centrul de plasament, Centrul de îngrijire, Casa de tip familial, toate din Blaj, Casa rurală de tip familial Mănărade şi Centrul de consiliere pentru părinţi şi copii Blaj. Al doilea obiectiv este complexul pentru protecţia copilului Alba Iulia care va avea în structura sa Centrul de plasament şi Centrul de servicii comunitare de protecţie a copilului. (F.R.)
"Atelier 35" expune la Alba Iulia
     Astăzi, de la ora 19.00, la Galeriile de artă din Alba Iulia va avea loc vernisajul expoziţiei "Atelier 35", ce conţine lucrări de pictură, sculptură, ceramică. Vor participa Ciprian Binţinţan, Cosmin Cociş, Gloria Gratti, Dan Hauptcorn, Anca Mărginean, Cosmin Mureşan, Giusepe Rotta, Cristina Vinţeler şi Cosmin Vlad. Este prima expoziţie a noului "Atelier 35" în Alba Iulia, acţiune generată de absolvenţi de profil cu vârste mai mici de 35 de ani. Expoziţia va fi deschisă până în 10 mai. (H.D.M.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Scandalul locurilor de muncă în străinătate
     O subcomisie parlamentară condusă de senatorii Rodica Şelaru şi Cornel Filipescu a analizat recent cazul firmelor SC "Grand Miroc" SRL şi "Company Eco Terra SAS", care au înşelat 1.700 de persoane promiţându-le locuri de muncă în străinătate. Senatorul PSD de Alba, d-l Cornel Filipescu, ne-a comunicat în acest sens că în urma cercetărilor efectuate, nu s-a constatat nici o dovadă sau motiv din care să rezulte că Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale sau funcţionari ai săi au favorizat firma "Grand Miroc". "Această firmă a făcut numai selecţia şi medierea contractului între solicitanţi şi angajatorul din străinătate - firma Company Eco Terra. Contractul nu a fost îndeplinit de partea italiană prin reprezentantul său, care s-a dovedit a fi de fapt un excroc internaţional, care a aplicat aceeaşi schemă în mai multe ţări şi este căutat de Interpol.
     Recuperarea sumelor pierdute în valoare de 306 USD sau 650 DM de către fiecare solicitant va fi posibilă numai în cazul în care patronii celor două firme vor fi prinşi, judecaţi şi găsiţi solvabili. Poliţia şi Procuratura sunt sesizate în acest caz, iar Oficiul Naţional de Plasare a Forţei de Muncă în Străinătate a început operaţia de introducere în baza de date a dosarelor persoanelor păgubite şi face medieri cu angajatorii străini pentru a selecta mai multe din aceste persoane", ne-a declarat d-l Filipescu. Domnia sa ne-a mai precizat că a fost iniţiată o ordonanţă guvernamentală care să protejeze mai bine cetăţenii care solicită angajări sau lucrează în străinătate. De asemenea se intenţionează îmbunătăţirea metodologiei de acreditare a societăţilor care selectează forţa de muncă pentru străinătate şi întărirea controlului asupra modului în care societăţile în cauză respectă legea care reglementează activitatea şi acreditarea lor.
Răzvan JURCĂ
La Ocna Mureș, parteneriat ONG - administrația publică
Casa de cultură - centru de informare pentru tineri
     Azi, 19 aprilie 2002, în sala de consiliu a oraşului Ocna Mureş va avea loc o şedinţă de comunicare între organizaţia ASMEA şi administraţia locală. Din partea ASMEA participă d-na Marinela Verdeş (reprezentanta comunităţii locale), d-l Verconte Claude - secretar general al Federaţiei internaţionale a centrelor de antrenament prin metode educative, cu sediul la Paris (FICEMEA - federaţie la care sunt afiliate organizaţii din 50 de ţări), însoţit de d-na Elena Marinescu - preşedinta Organizaţiei non-guvernamentale ANIMUS cu sediul în Bucureşti. Subiectul principal al acestei întâlniri îl constituie relaţia ONG-uri - autorităţi locale. "Vor fi abordate proiecte comune de dezvoltare printre care şi cel care vizează casa de cultură din localitate, care dorim să devină într-o perioadă relativ scurtă, un centru de informare pe diverse teme cu prioritate pentru tineret" - ne-a declarat primarul oraşului Ocna Mureş - Vasile Bugnar. La această întâlnire participă organele de conducere ale administraţiei publice locale şi alte persoane interesate. (D.M.)
La Alba Iulia
Flagrant delict la ...miezul nopţii
     Miercuri, 17 aprilie, în jurul orei 23.00, o patrulă din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia a oprit pentru control doi tineri suspecţi, care transportau, învelit într-o geacă de piele, un videorecorder marca Samsung. Asupra lor, băieţii aveau şi un radiocasetofon marca First Austria. Cei doi au fost identificaţi de poliţişti ca fiind Petru Călin Dumbravă (18 ani, din Şona) şi Ioan Emanuel Borca (12 ani, din Alba Iulia). Ei furaseră aparatura electronică din sediul Administraţiei Taberelor şi Turismului Şcolar din Alba Iulia. Cei doi au pătruns în sediu prin spargerea a două geamuri de la intrare. Spre ghinionul lor, băieţii au fost surprinşi de poliţie tocmai când încercau să dispară cu prada. În cauză, poliţia efectuează cercetări pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a celor doi băieţi.
Nicoleta TOMUŢA
Nici un senator nu poate influenţa instanţele de judecată!
     De-a lungul timpului, numeroşi cetăţeni prezenţi la audienţele senatorului PSD de Alba, Cornel Filipescu, s-au plâns de sentinţele primite din partea instanţelor judecătoreşti, solicitându-i să intervină în favoarea lor. Cu asemenea situaţii, senatorul Filipescu s-a întâlnit şi cu prilejul ultimelor întâlniri cu cetăţenii din oraşul Teiuş, domnia sa explicându-le şi acestora că nu are nici o calitate în a influenţa sau modifica într-un mod sau altul verdictele emise de justiţie, sfătuindu-i în schimb să urmeze căile legale de recurs, mergându-se până la Curtea Supremă de Justiţie sau înscrierea la audienţe la Avocatul Poporului şi Ministerul de specialitate. Alte probleme puse pe tapet de persoanele din Teiuş au fost legate de fondul funciar, asistenţa socială, locuri de muncă şi nu în cele din urmă, senatorului Cornel Filipescu i s-a cerut să contribuie la renovarea unei biserici din localitate. (R.J.)
Țărăniștii se reorganizează
     Miercuri seara a avut loc la Alba Iulia prima şedinţă a noului staf al organizaţiei judeţene a PNŢCD, prezidată de preşedintele Marcel Simion, în cadrul căreia s-au stabilit priorităţile ce decurg din programul general al creştin-democraţilor şi noua lor strategie politică. Se va pune accentul în primul rând pe creşterea calităţii actului politic, pentru care se vor promova oameni tineri, de mare probitate morală, devotaţi doctrinei partidului, capabili să mobilizeze energiile latente existente. Pentru că vor prima convingerile politice, nicidecum interesele personale sau de grup, s-a insistat să se renunţe la eventualele vanităţi în schimbul muncii în echipă. Între altele, ţărăniştii şi-au reorganizat departamentul de presă al cărui director a fost ales profesorul Cornel Nistea, care devine astfel şi purtătorul de cuvânt al organizaţiei judeţene a PNŢCD Alba. (N.C.)
În PNL domnește haosul și degringolada
Declaraţia politică a deputatului Codrin Ştefănescu rostită în cadrul şedinţei plenului Camerei Deputaţilor din data de 16 aprilie 2002
     "Convocare...", "revocare...", "suspendare...", "reprezentare...", "documentare..." şi bineînţeles, veşnica "amânare". În termeni foarte lapidari şi cât se poate de exact am definit, doamnelor şi domnilor deputaţi, haosul şi degringolada ce stăpânesc astăzi Partidul Naţional Liberal, cu sau fără voia delegaţiei reprezentanţilor săi naţionali. Doar sâsâitul incoerent, dar "curajos", adresat premierului şi intonat, ca de obicei, în grup, aminteşte vag de existenţa unui ONG - în nici un caz partid politic - care pe timp ce trece este tot mai lipsit de substanţă. De aceea, trebuie să admiteţi, domnule preşedinte Stoica, că ar fi regretabilă situaţia în care Partidul Social Democrat ar rămâne, nu fără o opoziţie contestatar-constructivă, ci pur şi simplu fără nici un fel de opoziţie. Totul este asemeni unui vis urât: atunci când o filială, şi una care a reuşit "performanţa" de a-şi promova parlamentarul prin calculator, înaintează proiecte de rezoluţie privind necesitatea adoptării unor grabnice strategii, atunci lucrurile în Partidul Naţional Liberal stau mult mai rău decât, personal, mi-am imaginat. Şi din tot acest "tam-tam" cu ecouri mult prea largi pentru o cauză atât de mică, nu-mi răsună provocator decât opinia de tip retoric-retrospectiv emisă de prea-tânărul Crin Antonescu: dacă nu cumva chiar Partidul Naţional Liberal, în timpul guvernării de odinioară, a adus în mod voit, imense şi ireparabile prejudicii imaginii sale. Aş completa chiar : în general, şi cetăţenilor români.
     Prin urmare, dragi colegi, "revoluţia" liberală s-a încheiat cu mult timp înainte de a începe...

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.