Ultima oră
Știri
La Alba Iulia, de Ziua Forţelor Terestre
Militarii vor defila cu torţe
     În fiecare an, pe 23 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Forţelor Terestre, ocrotite spiritual de Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Programul manifestărilor debutează cu Ziua Porţilor Deschise, apoi cu ceremonialul slujbei de pomenire a eroilor neamului şi depunerea de coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul. De la ora 20.00 va avea loc apelul solemn al unităţilor militare din Garnizoana Alba Iulia, iar 40 de minute mai târziu, militarii se vor retrage cu torţe din Piaţa Tricolorului. Va fi un spectacol grandios, poate pentru prima dată văzut la Alba Iulia, când ostaşii vor defila cu torţe. (F.R.)
Judeţul Alba a pierdut un mare contribuabil
     Şeful Direcţiei Finanţelor Publice Alba, Adrian Zanca, a precizat în cursul zilei de ieri faptul că, la nivelul judeţului, colectarea veniturilor la bugetul de stat pe luna martie a.c., s-a realizat în proporţie de 95%. Domnia sa a explicat neîndeplinirea planului impus de minister prin faptul că Bianca Interbrew Bergenbier SA Blaj, care achita lunar între 8 - 10 miliarde de lei, nu a mai avut activitate luna trecută, aceasta mutându-se la Ploieşti. De asemenea, s-a încasat mai puţin de la Distrigaz şi Petrom. În ceea ce priveşte luna aprilie a.c., Adrian Zanca a mai spus că până în prezent s-au încasat 42 de miliarde de lei din cele 75 de miliarde de lei programaţi. (R.J.)
Circa 200 de greco-catolici au protestat din nou
demonstranți
     În cursul zilei de ieri, circa 200 de credincioşi greco-catolici, seminarişti şi preoţi s-au adunat din nou în Piaţa Tricolorului din faţa Catedralei Arhiepiscopale, unde au participat la o slujbă religioasă. După circa o oră, participanţii s-au încolonat şi s-au deplasat în faţa Prefecturii Alba, unde credincioşii şi preoţii greco-catolici au continuat protestul prin rugăciune. Aceştia au înaintat un apel către premierul Adrian Năstase prin care solicită rezolvarea diferendelor patrimoniale din judeţul Alba. (F.R.)
În judeţul Alba
Se caută surori pentru localităţi din Italia
     "Febra" înfrăţirii localităţilor româneşti cu cele din străinătate, instituită de guvernul României, este încă de actualitate. După ce în trecutul apropiat pe rol erau localităţi din Germania, acum a venit rândul celor din Italia, probabil după vizita în România a premierului Silvio Berlusconi. Urmând recomandarea primului ministru Adrian Năstase, prefectul Ioan Rus a dispus identificarea tuturor localităţilor din judeţ care sunt deja înfrăţite cu cele din patria lui Dante, precum şi a celor care doresc un asemenea parteneriat. (R.J.)
La Baia de Arieş
Lucrări la reţeaua de electricitate
     Sucursala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Alba, din cadrul Electrica Transilvania Sud SA, execută în săptămâna 22-26 aprilie 2002 lucrări de reparaţii la reţeaua de joasă tensiune din localitatea Baia de Arieş. Ca urmare se va întrerupe alimentarea cu energie electrică a consumatorilor de pe străzile Ţarinei, Minei şi 22 Decembrie, zilnic între orele 8.00 - 18.00, în intervalul de timp amintit. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Atacul PSD asupra președintelui liberalilor din județul Alba are la bază o... minciună!
"Dosarul" adus în discuţie este doar o reclamaţie, în care nici măcar nu apare numele lui Teodor Atanasiu!
     În cadrul ultimei conferinţe de presă organizată de PNL Alba, preşedintele acestei formaţiuni, Teodor Atanasiu, a adus în discuţie aşa-zisul "Dosar nr. 18/2002" pe care l-ar avea în cercetare Poliţia Cugir şi din care, după cum afirmă Biroul de presă al PSD, ar reieşi că sub semnătura liderului liberal s-ar fi făcut o "închiriere posibil oneroasă" a unei secţii a SC Cugir SA, prejudiciindu-se întreprinderea cu 3,9 miliarde de lei. "PSD-ul minte, a afirmat dl. Atanasiu. Poliţia Cugir nu instrumentează nici un dosar penal împotriva mea. "Dosarul" nr. 18/2002 este doar o reclamaţie făcută de actuala conducere a întreprinderii cugirene, înregistrată sub acest număr, o reclamaţie în care nici măcar nu apare numele meu!"
     Şi iată faptele incriminate prin reclamaţia respectivă, aşa cum le relatează preşedintele liberal: "Conform deciziei Consiliului de administraţie al SC Cugir SA, spaţiile neutilizate ale întreprinderii trebuiau valorificate prin metodele permise de legea românească (închiriere sau vânzare). Aparţinând de producţia de apărare, cel din Sebeş nu putea fi vândut, aşa că s-a căutat închirierea sa cât mai avantajoasă. (În anul 1999, secţia din Sebeş nu era utilizată de cca. 6 ani, din pricina scăderii capacităţii de producţie, decât în proporţie de 5-10% şi se punea problema disponibilizării a 100 dintre cei 120 de angajaţi! Este demn de precizat faptul că prin contractul de închiriere, firma a preluat cei 100 de angajaţi!) Aşadar s-a decis organizarea unei licitaţii, s-a constituit Comisia de licitaţie (din care n-a făcut parte nici Teodor Atanasiu, nici vreun alt liberal) s-a întocmit Caietul de sarcini, preţul de pornire al licitaţiei etc. La licitaţie s-a prezentat însă o singură firmă (SC SIVA MOB SRL), aşa că licitaţia s-a amânat cu două săptămâni. La următorul termen s-a prezentat din nou o singură firmă (aceeaşi), prin urmare s-a trecut la negociere directă care s-a soldat cu un succes pentru SC Cugir SA, ce dobândea un profit mult peste jumătatea valorii închirierii (chiria fusese stabilită la 4.600 DM lunar). De cele mai multe ori, profitul în astfel de cazuri abia depăşeşte 10% din valoarea închirierii!
     Cei ce consideră acum că preţul n-a fost stabilit corect ar trebui să ia în calcul inclusiv faptul că acel contract poate fi renegociat oricând, la cererea uneia dintre părţi, din motive justificate (cum ar fi creşterea taxelor şi impozitelor locale etc.). De asemenea, faptul că neînchiriind spaţiul, secţia nu aducea decât costuri şi nici un câştig..."
     Ca să conchidem, Teodor Atanasiu a semnat un contract avantajos, într-o calitate perfect legală (delegare de competenţă din partea directorului general, cu acordul Consiliului de administraţie). Patronul (cetăţean german) care a preluat secţia din Sebeş a dat dovadă că întreţine bine activele închiriate (hidroizolaţie completă peste toate clădirile, centrală termică etc.), în timp ce alte mii de metri pătraţi de secţii ale Cugirului rămân încă neutilizate, în paragină. În aceste condiţii, când premierul Năstase susţine "privatizarea pe 1 EURO", o închiriere avantajoasă ar trebui să atragă felicitări, nu... răspundere penală! Astfel de atacuri din partea PSD nu fac decât să contrazică politica de redresare economică promovată de primul ministru şi să-i descurajeze pe managerii care ar avea posibilitatea să-şi valorifice activele neutilizate care produc pierderi. Ca să nu mai vorbim despre imixtiunile politicului în actul de justiţie şi în munca organelor de anchetă, PSD-ul ajungând (după cum se vede) să dea comenzi politice poliţiei, prin comunicate de presă. Cu privire la acest aspect, liderul liberal a afirmat că va semnala Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti! (I.H.)
Judeţul Alba nu a falsificat numărul de titluri de proprietate eliberate
     Pentru a evita evenimente de genul celor petrecute în judeţul Hunedoara, de unde s-au raportat date false cu privire la titlurile de proprietate eliberate, prefectul Ioan Rus a dispus ample verificări la nivelul judeţului Alba. Şeful administraţiei publice judeţene a precizat, în cadrul videoconferinţei de ieri, că au fost efectuate o serie de analize zonale privind stadiul aplicării legilor de fond funciar şi că nu există nereguli în acest sens. Mai mult, în judeţul Alba, până în prezent, au fost eliberate 1.583 de titluri de proprietate şi au fost puse în posesie 7.821 hectare terenuri agricole şi cu vegetaţie forestieră. La rândul său, ministrul Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă, a transmis prefecţilor că echipe ale ministerului vor efectua controale în toate judeţele pentru a se descoperi şi alte eventuale fraude legate de raportările titlurilor de proprietate eliberate. (R.J.)
Veşti bune de la Târgu Mureş
Starea de sănătate a preşedintelui Augustin Presecan cunoaşte o ameliorare substanţială
     "Starea de sănătate a preşedintelui Consiliului judeţean Alba, Augustin Presecan, cunoaşte o ameliorare substanţială", a declarat în cursul dimineţii de ieri dr. Radu Chiorean, şeful Secţiei ATI de la Spitalul de Urgenţă din Tg. Mureş. După efectuarea vizitei de dimineaţă, prof. Chiorean a mai declarat că tensiunea şi pulsul pacientului indică parametri normali, iar creierul funcţionează, în condiţiile date, bine. Medicul mureşan a declarat că starea de comă s-a superficializat, preşedintele Augustin Presecan dând semne de trezire. El şi-a mişcat picioarele şi mâinile, şi-a întredeschis ochii preţ de câteva clipe, însă imediat a fost sedat. Aceasta a fost ultima sedare, informaţiile de ultimă oră arătând că ameliorarea stării preşedintelui CJ Alba se ameliorează continuu.
     Pe de altă parte medicii au opinat că perioada critică nu a fost depăşită în totalitate. Pacientului i se administrează mai multe tipuri de antibiotice pentru preîntâmpinarea pe cât posibil a unor eventuale infecţii. În permanenţă, preşedintele Augustin Presecan este vegheat de corpul medical al secţiei ATI.
     Ancheta declanşată în cazul pilotului se află în plină desfăşurare. Surse din cadrul comisiei ne-au declarat că elicopterul firmei braşovene SC Cobra SRL, pilotat de Mihai Albu, este încă la locul accidentului, deşi iniţial se zvonise că i s-a acordat dreptul de decolare. În cursul zilei de ieri, la faţa locului au sosit şi specialişti de la Autoritatea Română de Zbor şi de la Ministerul Transporturilor, care vor analiza la rândul lor ce s-a întâmplat.
Florin ROMAN
Premierul se interesează permanent de starea sănătății d-lui Presecan
     Primul ministru al României, Adrian Năstase, a deplâns şi în cadrul videoconferinţei de ieri groaznicul accident suferit de preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, declarând că este permanent la curent cu evoluţia stării de sănătate a pacientului spitalizat la Tg. Mureş. Premierul a mai mărturisit că este alături, în aceste momente de cumpănă, de familia d-lui Presecan, precum şi faptul că Ministerul Sănătăţii are permanent pregătit un elicopter care să-l transporte, în orice moment, la Bucureşti sau chiar în străinătate, dacă situaţia o va impune. La rândul său prefectul Ioan Rus, martor ocular la tragicul eveniment, şi-a exprimat convingerea că bunul său prieten şi coleg, Augustin Presecan, va face faţă acestei încercări.(R.J.)
PD Alba deplânge tragicul accident
     Ca urmare a tragicului accident avut de către preşedintele Consiliului Judeţean Alba, domnul Augustin Presecan, Biroul de presă al Partidului Democrat Alba este mandatat a transmite speranţele noastre că Bunul Dumnezeu şi profesionalismul medicilor vor fi în măsură să-l menţină în viaţă şi să-l readucă printre noi pe Augustin Presecan, cel care s-a dovedit un om echilibrat, bun profesionist şi conducător, om politic inteligent, necesar consolidării unui sistem democratic modern şi dezvoltării judeţului.
     Sperăm şi ne rugăm pentru el, chiar dacă în mai multe situaţii am fost adversari de idei, de soluţii, dar prietenia şi omenia lui Gusti Presecan sunt de neînlocuit!
     Sufleteşte suntem aproape de toţi cei care îi sunt dragi şi credem în puterea lui de a lupta pentru viaţă, precum şi în mărinimia Bunului Dumnezeu. (Biroul de presă al PD Alba)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.