Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Austeritate pentru prostime, lux pentru aleşii ei
     Sărăcie, numele tău e Guvernul României. Cel de acum ca şi cele anterioare fără deosebire. E-atât de mare sărăcia că sectoarele pendinte de Bugetul de Stat sunt în pragul colapsului. Armata - noroc cu noile cerinţe NATO de profesionalizare, care au oferit masca necesară - a fost redusă, şi aşa sărăcia fiind în floare. Învăţământul de stat este subfinanţat de ani şi ani, exemplele de şcoli unde lipseşte cel mai elementar confort cerut pentru munca intelectuală nemaifiind de mult timp excepţii, ci tinzând să devină regula. Mai ales în mediul rural. Şi acum aflăm oficial ceea ce se şoptea pe la colţuri - Ministerul de Interne are datorii către furnizori mai mari de 1000 de miliarde de lei. Cât despre datoriile faţă de propriii angajaţi, numai ei pot depune mărturie. Am văzut poliţişti în uniformă şi-n şlapi. Or nu poţi alerga infractorul în şlapi. Dar ce maşini frumoase au primit!... Frumoase, dar nu prea folositoare dacă n-ai benzină să le urneşti, iar dacă din întâmplare le-ai urnit dar - Doamne fereşte! - le-ai zgâriat măcar, eşti bun de plată din propriul buzunar. Căci dacă nu sunt bani de benzină de unde să fie bani pentru asigurări?
     Dar tocmai benzina este cea care va suferi cea mai mare scumpire începând cu 1 Mai, aproape 1000 de lei în plus pentru fiecare litru. Că doar e un bun de lux şi trebuie accizat mereu, mereu. Asemeni cafelei, tutunului şi alcoolului. Într-o lume în care promptitudinea şi viteza sunt regula, deplasaţi-vă în carul tras de boi. Şi veţi avea aceleaşi rezultate exemplare, pe care ni le oferă de câţiva ani carul tras de Ministerul Finanţelor, pentru care progresul tehnologic, economic şi social s-a oprit se pare în momentul descoperirii roţii. În privinţa măririi accizelor propusă de guvern, pentru prima dată s-au pronunţat în unanimitate împotrivă reprezentanţii tuturor patronatelor, dar şi cei ai sindicatelor. Că măsura este cât se poate de nepopulară ştie şi premierul, dar cum este cea mai facilă metodă de a acoperi o gaură bugetară de circa 8400 de miliarde de lei n-are ce face pentru că "s-au dat bani aiurea, fie la anumite regii, fie pe salarii, fie al 15-lea salariu şi aceşti bani, dacă nu vrem să generăm inflaţie, trebuie recuperaţi într-un fel." Şi tot premierul cerea celor care cred că această măsură nu va rezolva problemele de fond ale echilibrării veniturilor cu cheltuielile să ofere alte soluţii. Dar cine i-a împiedicat pe guvernanţi să stopeze hemoragia, sau să ia măsuri pentru o mai bună colectare a taxelor? Nimeni! Şi-atunci nu avea cum să nu devină sărăcia "un sport naţional". Iar ironia nu ţine loc de pâine!
     Austeritatea este lozinca promovată pentru cetăţeni de guvern. Ea este valabilă însă numai pentru prostime, deoarece există o categorie aparte de cetăţeni căreia ea nu i se aplică. Ba am putea spune chiar dimpotrivă. Ne referim, aţi sesizat bine, la parlamentari. Pentru ei şi pentru şi pentru "nevoile lor stringente" cum ar fi ultima achiziţie a câtorva televizoare superperformante în valoare de peste 1 miliard de lei pentru Senat se găsesc bani. Că altfel nici nu mai puteau urmări senatorii din birouri desfăşurarea luptelor politice din sala de şedinţă! Stupefiantă este atitudinea domniilor lor. Nu li se pare un lux de neacceptat în sărăcia generală. Mai mult, găsesc justificări: vor să ajungă din urmă dotările de care se bucură colegii lor deputaţii. Iar pentru asta ar mai avea nevoie de 4-5 ani de asemenea investiţii. Dar cum deputaţii nu dau semne că vor opri investiţiile în propriul confort... competiţia şi risipa banului public vor continua. Semn de responsabilitate? Semn de iresponsabilitate!
Anca DINICĂ