Prima pagină Ediția din: 22.04.2002
Știri
Furt cu violare de domiciliu la Aiud
     Aurel Mureşan, de 18 ani, din Aiud, fără ocupaţie şi cu antecedente penale, a fost reţinut de poliţişti ca urmare a unui furt cu violare de domiciliu. Acesta a dat lovitura în dauna lui Ioan Popa, pe care l-a "uşurat" de 11,4 milioane de lei. În timp ce Mureşan a fost arestat, alţi doi complici Horea Maier, de 32 de ani şi Lucian Farcaş, de 26 de ani, ambii din Aiud, sunt cercetaţi în stare de libertate. Fapta a fost comisă în 29 martie a.c., iar din prejudiciul total s-au mai recuperat 1,4 milioane de lei. (F.R.)
S-a spânzurat în magazie
     Sâmbătă seara, în jurul orei 18,45, Vasile Crăciunean a sesizat Poliţia că unchiul său s-a spânzurat într-o magazie. Victima, Vasile Puia, de 61 de ani, din Mănărade, s-a spânzurat cu o funie legată de grindă. El a fost transportat în casă, iar legiştii au stabilit că decesul a intervenit ca urmare a asfixiei mecanice prin spânzurare. (F.R.)
Liga Pro-Europa la Blaj
     Zilele trecute, la Casa de cultură Blaj, au fost susţinute mai multe conferinţe organizate de Liga Pro-Europa. Temele acestora au fost diverse, ţinându-se seama de formaţia intelectuală a studenţilor auditori veniţi din toată ţara. Între alţii au participat poetul şi eseistul Traian Ştef de la revista "Familia" din Oradea, prozatorul şi eseistul Daniel Vighi, universitar la Timişoara, şi poetul şi eseistul Aurel Pantea, lector universitar la Universitatea "1 Decembrie" Alba Iulia. Conferinţele s-au bucurat de un real succes, fapt probat de receptivitatea maximă a studenţilor. (M.L.M.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Un cetăţean elveţian a fost bătut în incinta Spitalului de neuropsihiatrie din Alba Iulia
Agresorul este un soţ gelos, angajat al instituţiei respective
     Manfred W., 33 de ani, este un cetăţean elveţian care vizitează ţara noastră regulat, cam de prin 1992. În anul 1996, în timp ce se afla în România (la o familie de prieteni din Gârbova), elveţianul a intrat într-o criză psihotică şi a fost internat la Spitalul de neuropsihiatrie din Alba Iulia. Medicul său curant, dr. Adriana Macavei a înregistrat rezultate foarte bune în tratarea pacientului, atât de bune încât acesta n-a mai vrut să se "dezlipească" de dânsa şi i-a cerut să-l însoţească în Elveţia. Acolo, actuala directoare a spitalului neuropsihiatric albaiulian pare să fi reuşit într-o oarecare măsură (având dovada vie în persoana lui Manfred W.) să schimbe optica specialiştilor elveţieni atât cu privire la eficienţa tratamentelor psihiatrice din România, cât şi cu privire la aşa-zisa colaborare între vechii psihiatri români şi organele represive ale Securităţii lui Ceauşescu. La plecarea sa din Elveţia dr. Adriana Macavei a recomandat autorităţilor din ţara respectivă să instituie interdicţie asupra bolnavului pentru a nu mai reveni în România şi a crea vreun incident nedorit.
     După doi ani însă, în 1998, Manfred W. se întorcea în ţara noastră, unde se ocupa de "agricultură" (!?). Ultimul episod legat de persoana lui s-a consumat acum câteva zile, cu prilejul unei noi internări (după ce a fost adus la neuropsihiatrie într-o stare de agitaţie morbidă, de către un poliţist din Gârbova). Astfel, marţi 16 aprilie a.c, în jurul orei 12,00, în timp ce ieşea de la masă, Manfred a avut o altercaţie cu doi angajaţi ai spitalului: Claudiu G. (fochist la centrala termică) şi Marius M. (îngrijitor la... crescătoria de porci a instituţiei). După cum reiese din declaraţiile altor angajaţi, elveţianul a fost lovit de mai multe ori cu pumnul în figură (bolnavul susţine că a fost doborât la pământ apoi lovit şi cu picioarele) de către cei doi (în special de Claudiu G.). Faptul a fost confirmat parţial de dr. Ovidiu Bumbea, care l-a văzut pe Manfred sângerând şi de directoarea spitalului, dr. Adriana Macavei. "Noi am pregătit personalul medical şi administrativ al spitalului cu privire la atitudinea faţă de bolnavi, afirmă dr. Macavei, de aceea nu-mi explic reacţia angajatului de la centrală (care nu ne-a mai creat probleme până acum), decât prin faptul că este proaspăt însurat cu o asistentă din secţia de psihiatrie..." (După cum se pare, Manfred a făcut anumite aprecieri injurioase la adresa asistentei şi l-a provocat pe "proaspătul însurăţel". Dar oricât de provocat ar fi fost acesta, reacţia sa faţă de un om bolnav a fost total nepotrivită şi impune o sancţionare. Cu atât mai mult cu cât este vorba de un cetăţean străin, aflat în atenţia organizaţiei "Roumanian International Assistance" (ca şi alţi foşti pacienţi din Danemarca, Franţa etc., care au fost îngrijiţi de-a lungul timpului în Spitalul de neuropsihiatrie din Alba Iulia). Şi chiar dacă ar fi fost vorba de un român, agresarea unui om suferind rămâne o faptă condamnabilă, care vorbeşte de la sine despre modul cum se respectă drepturile omului în ţara noastră. Şi să nu uităm că astfel de "mici incidente" pot avea un ecou internaţional nebănuit, afectând în mod serios imaginea României. "Oare mă aflu în Africa...?" s-a întrebat de faţă cu noi bolnavul elveţian (somnolent şi aiurit din pricina tratamentului), zâmbind strâmb pe sub nasul umflat de pumnii fochistului gelos. Sigur, veţi spune, şi cine pune bază pe declaraţiile unui om cu discernământul abolit? (I.H.)
Simbolic semnată în Sala Unirii
Înfrățirea dintre Alba Iulia și Alcala de Henares a devenit realitate
     Dorită atât de municipalitatea din oraşul spaniol Alcala de Henares, cât şi de cea albaiuliană, înfrăţirea dintre Alba Iulia şi oraşul spaniol unde locuiesc - cu acte - peste 6.200 de români, majoritatea din judeţul Alba, a devenit sâmbătă realitate. În cadrul deosebit oferit de Sala Unirii, cei doi primari - Mircea Hava şi Manuel Peinado, în faţa numeroşilor invitaţi - consilierii locali ai municipiului Alba Iulia, deputatul PD Alexandru Pereş, deputatul PSD Ioan Andrei, a presei locale, au semnat Declaraţia de înfrăţire. "Sunt fericit că am reuşit să mai deschid încă o fereastră spre Europa" - declara asistenţei Mircea Hava. O fereastră profitabilă spunem noi, dacă ne gândim la numeroasa comunitate românească din Alcala de Henares. Şi pentru a da Cezarului ce este al Cezarului să reamintim că ideea înfrăţirii a venit din partea domnului Gheorghe Găinar - preşedintele Asociaţiei românilor din Alcala de Henares. Dincolo de legăturile umane, de cele culturale - facilitate de sorgintea latină a ambelor popoare - se doreşte stabilirea unor relaţii economice avantajoase pentru ambele comunităţi. De aceea, colaborarea în plan economic a fost trecută ca un punct distinct în Declaraţia de înfrăţire, iar unul dintre momentele importante ale vizitei delegaţiei spaniole la Alba Iulia l-a reprezentat vizitarea şi discuţiile purtate la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba - ne-a informat preşedintele acesteia dl. Corneliu Orzea. Scurta ceremonie a fost completată de un concert de muzică clasică şi de muzică folclorică susţinut de elevii Liceului de muzică şi arte plastice din Alba Iulia.
Anca DINICĂ
Dând ca sigură acreditarea Agenţiei
Prefectul Ioan Rus a solicitat întocmirea proiectelor pentru SAPARD
     Prefectul Ioan Rus a afirmat în cadrul ultimei video-conferinţe că Agenţia SAPARD va fi cu siguranţă acreditată. Informaţiile în acest sens ale şefului administraţiei publice judeţene au fost obţinute de la nivel guvernamental, deşi forul european nu a comunicat încă nimic oficial. Cu toate acestea, prefectul Ioan Rus a cerut tuturor instituţiilor de interes public din judeţ direct implicate, inclusiv conducerii Biroului regional SAPARD de la Alba Iulia, să-i sprijine pe toţi cei interesaţi pentru întocmirea unor proiecte eligibile, cu precădere a celor referitoare la dezvoltarea infrastructurii şi agriculturii. "Ar fi de condamnat faptul că atunci când totul va deveni oficial, judeţul Alba să rămână în urmă la acest capitol", a declarat domnia sa. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.