Curier județean
Rugăciunea de azi
     Dumnezeule, întru tot îndurate, cel ce pe Manase prin rugăciune L-ai slobozit din legături şi din amare închisori, pe robii Tăi care prin noi acum se roagă, din închisoare slobozeşte-i, din tot răul şi primejdia izbăveşte-i, ca un iubitor de oameni. Ca un izvor al îndurării şi noian al bunătăţii, Hristoase Dumnezeule nu trece cu vederea pe cei ce sunt în supărări şi în nevoi şi care cu credinţă Te cheamă pe Tine, ci ca un îndurat, miluieşte-i şi din închisoare degrabă slobozeşte-i, ca să cânte Ţie: Aliluia.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ierarhi Ilie Iorest şi Sava; Iosif Mărturisitorul, Pasicrat şi Valentin
Catolic: Sf. Fidel din Sigmaringen

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Tineri responsabili la Alba Iulia
     Direcţia de Sănătate Publică Alba, prin Serviciul de Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, în colaborare cu Liga Studenţilor, Universitatea "1 Decembrie 1918" şi cabinetul de Planificare Familială Alba Iulia, organizează seminarul "Tineri responsabili". Acesta va avea loc astăzi de la ora 13.00, în aula universităţii.
     Una dintre problemele cu care se confruntă studenţii la această vârstă este şi cea legată de sexualitate, infecţii cu transmitere sexuală şi contracepţie. Din dorinţa de a ajuta participanţii să conştientizeze riscurile, pentru a lua decizii informate şi responsabile şi pentru a le dezvolta un comportament adecvat, vor fi abordate interactiv următoarele subiecte: prevenirea infecţiilor cu transmitere sexuală, HIV/SIDA şi contracepţia. Studenţii interesaţi sunt invitaţi să participe la acest seminar. (F.R.)
Moartă înainte de a ajunge la spital
     Ieri seară, la Serviciul de Urgenţe al Spitalului Judeţean Alba a fost adusă decedată o femeie de 51 de ani, din Alba Iulia. La autopsie a rezultat că victima, Maria Suciu, a decedat din cauza unei scleroze miocardice. (F.R.)
Expoziție de pictură dedicată Învierii Domnului
     Sub genericul "Hristos a înviat!", Cercul militar Alba Iulia găzduieşte în perioada 23 aprilie - 6 mai o expoziţie de pictură ce se doreşte un imn de slavă adus Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi Sfintei sărbători a Floriilor. Expun artişti plastici din Piteşti, Hunedoara, Sibiu, Mediaş, Alba Iulia şi Aiud. Expoziţia este organizată de Consiliul judeţean Alba, Centrul judeţean al creaţiei populare Alba şi Garnizoana Alba Iulia. (A.D.)
Organizația Tinerilor Democrați Aiud are o nouă conducere
     Sediul Partidului Democrat Aiud a găzduit sâmbătă, 20 aprilie, Consiliul de Coordonare local al Organizaţiei Tinerilor Democraţi, prilej cu care a fost ales noul Birou Permanent local de Tineret. Conform datelor furnizate de Biroul de presă al PD Alba, pentru funcţia de preşedinte al OTD Aiud au existat două candidaturi - Francisc Benedek (preşedinte al OTD Aiud timp de trei ani) şi Liviu Florea (student al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca). În urma votului a fost ales preşedinte Liviu Florea. Vicepreşedinţii organizaţiei sunt: Oana Haţegan - studentă, Călin Crişan (elev), Raluca Jarda (profesor consilier), Corina Podar (studentă), Ramona Blăjan (profesor) şi Florin Avram (jurist), iar secretari executivi: Alin Şurcă (inginer), Răzvan Rusu (electronist), Alexandra Nistor (studentă), Tiberiu Megyesi (elev), Adrian Sima (şomer), Flaviu Popa (mic întreprinzător). Alegerile au fost supervizate de preşedintele OTD Alba Monica Pop şi de vicepreşedinţii Gianina Potra, Luciana Ştef şi Alina Hăprian. Din Partea Biroului Permanent Judeţean al PD Alba au participat vicepreşedinţii Ion Dumitrel şi Vasile Todea. (A.D.)

Cadourile francezilor pentru comunitatea din Ocna Mureș stau de un an de zile în vama Alba Iulia
Pentru a se putea folosi de ele (două autobuze), Primăria Ocna Mureş trebuie să plătească taxe în valoare de circa 800 milioane de lei!
     În data de 31 mai 2001, la Vama din Alba Iulia au ajuns două autobuze, ca donaţie pentru comunitatea din Ocna Mureş din partea oraşului înfrăţit Saint Peray, din Regiunea Ardéche (Franţa). De atunci şi până în prezent acestea stau nefolosite şi se deteriorează treptat, căci ocnamureşenii nu pot să intre în posesia lor până când nu achită taxele: 120 de milioane de lei taxă vamală şi câte 300 de milioane de lei TVA, pentru fiecare autobuz! "Sunt de acord să plătesc taxele vamale, ne-a declarat primarul oraşului Ocna Mureş, d-l Vasile Bugnar, dar nu mi se pare normal să plătesc TVA, căci nu am de unde să fac deductibilitatea..." În legătură cu acest subiect, primarul Bugnar a adăugat că preşedintele francez al Asociaţiei de prietenie Ocna Mureş - Saint Peray, d-l Maurice Bolze intenţionează să facă apel la preşedintele Iliescu şi la Guvernul României pentru rezolvarea acestei situaţii absurde. Adică o comunitate românească primeşte cadou bunuri de valoare însemnată, nu cheltuieşte nimic cu transportul acestora, iar statul român se consideră îndreptăţit să câştige bani dintr-o "tranzacţie" în care oricum este beneficiar!
     Menţionăm că cele două autobuze, a câte 46 de locuri, ar fi foarte utile transportului elevilor în interiorul localităţii, sau organizării de excursii în exterior pentru cei 140 de copii şi studenţi, membri ai organizaţiei ASMEA din Ocna Mureş. Este de preferat ca banii ce i se cer primarului Bugnar ca taxe pentru un cadou, să fie folosiţi de acesta în beneficiul tinerilor şi copiilor din localitate. (I.H.)
La Alba Iulia
Seminar internațional pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane
     În perioada 25-26 aprilie, la Alba Iulia va avea loc seminarul internaţional pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane, acţiune ce face parte din calendarul parteneriatului strategic româno-american. Traficul de persoane în scopul practicării prostituţiei sau ca "obiecte" de pornografie reală ori virtuală a cunoscut şi în ţara noastră o "înflorire" în ultimii ani şi tocmai pentru combaterea acestui fenomen, Parlamentul României a adoptat şi apoi preşedintele a promulgat Legea 678/21 noiembrie 2001. Procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, gazda acestei reuniuni internaţionale, ne-a declarat că la această întâlnire vor participa reprezentanţi ai celor opt parchete de pe lângă Curţile de apel din România, ai Parchetului general din secţia de combatere a crimei organizate şi corupţiei, ai Inspectoratului General al Poliţiei, ai Ministerului Public şi Administraţiei Publice, ai Ministerului de Externe. Din partea partenerilor americani, vor fi prezenţi reprezentanţi ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, procurori şi poliţişti americani. Seminarul se va desfăşura în sala de conferinţe a Hotelului Parc din Alba Iulia.
Dana MOTREANU
Din 22 aprilie
AJOFM Alba acordă credite avantajoase agenţilor economici
Judeţul Alba dispune de 23,5 miliarde de lei, iar pentru un loc de muncă nou creat se acordă 75 de milioane de lei
     "Agenţii economici interesaţi de obţinerea unui credit cu dobândă avantajoasă din bugetul asigurărilor pentru şomaj se pot adresa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba", ne-a informat d-na Emilia Suciu, purtător de cuvânt al acestei instituţii. Pe lângă SRL-uri şi unităţi cooperatiste, începând cu acest an, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a introdus, în premieră, creditarea cu dobânzi subvenţionate a asociaţiilor familiale şi persoanelor autorizate să desfăşoare activităţi independente în baza Decretului Lege nr. 54/1990. Aceste credite sunt acordate în scopul creării de noi locuri de muncă, din care minimum 50 la sută pentru şomeri (indemnizaţi sau neindemnizaţi). Îmbunătăţirea condiţiilor de garantare a acestui sistem de creditare vine, de asemenea, în sprijinul solicitanţilor. Astfel, garanţiile bancare constituite au fost limitate doar la valoarea creditului şi a dobânzii aferente. Pot constitui garanţii reale şi colaterale, în diferite proporţii: bunurile imobiliare (terenuri şi imobile din mediul urban sau rural); utilajele şi bunurile imobiliare achiziţionate din credit; cesiunile de încasări, contracte şi planul de afaceri, în funcţie de bonitatea firmei.
     Aceste credite au cea mai avantajoasă dobândă de pe piaţă, adică 17,05 la sută, respectiv jumătate din dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României care este în prezent de 34,1 la sută. Suma prevăzută pentru aceste credite, la nivelul judeţului Alba, este de 23,5 miliarde de lei, iar suma care se acordă pentru un loc de muncă nou creat este de 75 de milioane de lei. Agenţii economici interesaţi pot obţine mai multe informaţii legate de condiţiile de acordare a creditelor, documentaţia şi procedurile care trebuie îndeplinite (şi pe suport magnetic) la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, biroul creditare. (A.D.T.)
Guardul Primăriei Horea vinde un bilet de vacanță de o săptămână în Florida - SUA
     Cred că mulţi dintre cititorii noştri îşi mai amintesc de o ştire publicată de ziarul nostru nu cu mult timp în urmă, prin care vă anunţam că guardul primăriei comunei Horea a câştigat, în cadrul unui concurs organizat de reţeaua de telefonie mobilă Dialog, un bilet de vacanţă pe timp de o săptămână în însorita Floridă - SUA. Ei bine, după starea euforică datorată bucuriei câştigului, după ce omul şi-a mai consultat şi familia, împreună au ajuns la concluzia că nu prea îi prinde pe ei o vacanţă pe însoritele plaje din Florida... Ca tot omul gospodar de la ţară, capul familiei, Gheorghe Todea, cel care este şi fericitul câştigător al biletului, ne-a declarat că i-ar fi prins bine şi lui să stea tolănit la soare pe plajă timp de o săptămână şi să fie servit ca un domn, dar ce se face cu animalele din ogradă, cu munca câmpului etc. Apoi, în vara aceasta îşi mai însoară şi feciorul şi... are nevoie de bani. Ca atare s-a hotărât să vândă biletul. Aşadar, pentru cei intereseţi, deşi biletul costă mult mai mult, este de vânzare la un preţ în jurul a 3.000 de dolari SUA.
     Deţinătorul lui ne-a precizat că este vorba de o vacanţă timp de o săptămână pentru două persoane, biletul fiind valabil pe tot parcursul acestui an (mai puţin lunile iulie şi august), şi se asigură gratuit transportul cu avionul, cazare şi masă la cele mai înalte standarde. Cei interesaţi pot primi relaţii la telefon 090/822479 sau la Primăria Horea. Posibililor cumpărători le urăm de pe acum o vacanţă plăcută.
Tinu MATEŞ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.