Ultima oră
Știri
Banca Română de Dezvoltare şi BRD Invest vor intermedia emiterea de obligaţiuni municipale Alba Iulia
     Primarul municipiului Alba Iulia ne-a declarat că, în urma analizei celor trei oferte primite pentru obţinerea intermedierii emisiunii de obligaţiuni municipale Alba Iulia, Comisia de licitaţii a Primăriei Alba Iulia a declarat câştigătoare Banca Română de Dezvoltare şi societatea de valori imobiliare BRD Invest. Reamintim că valoarea totală a obligaţiunilor este de 16 miliarde de lei, cu o maturitate de 2 ani, iar suma astfel obţinută va fi folosită pentru reabilitarea unuia dintre cele trei canale colectoare ale sistemului de canalizare din Alba Iulia. Consultant al autorităţii locale pentru emiterea de obligaţiuni este firma VMB Partners SA, aceeaşi care a iniţiat şi coordonat singurele două emisiuni de obligaţiuni municipale din România - Mangalia şi Predeal. (A.D.)
Din cauza neglijenţei
Un bărbat din Meteş putea să ardă împreună cu bucătăria
     În timp ce o parte a pompierilor militari din Alba Iulia se luptau cu un incendiu izbucnit la Sebeş, Detaşamentul din Alba Iulia a intrat din nou în alertă de incendiu, luni, 22 aprilie, ora 21.34. Potrivit sesizării telefonice, locuinţa lui Dumitru Câmpean din Presaca Ampoiului a luat foc. La stingerea incendiului au participat alături de pompierii militari şi pompierii civili ai Primăriei Zlatna şi ai societăţii Ampelum Zlatna. Focul a distrus bucătăria de vară a lui Câmpean şi toate actele de identitate ale gospodarului. În urma cercetărilor derulate de pompieri, s-a concluzionat că incendiul a izbucnit din pricina proprietarului, care a aruncat petrol peste tăciunii din sobă pentru a înteţi focul. Pagubele au fost estimate la circa 10 milioane de lei. Au fost salvate casa de locuit şi anexele, în valoare de circa 150 de milioane lei. (N.T.)
Vineri, 26 aprilie, la Alba Iulia
Mare concert de binefacere pentru sprijinirea tinerilor instituţionalizaţi
     Cu sprijinul Guvernului României, al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului, Ministerului Turismului şi Fundaţiei bucureştene "Căminul", în perioada 25 aprilie - 2 mai a.c., se desfăşoară un amplu turneu umanitar intitulat "Voi, oamenii de mâine", în 11 mari oraşe ale ţării. Scopul acestuia este de a sprijini copiii orfani, pe cale să înceapă o nouă etapă a vieţii, după ce vor părăsi instituţiile de ocrotire ale statului. Se intenţionează astfel, prin organizarea unor concerte de binefacere în cele 11 localităţi, strângerea fondurilor necesare, prin care să se poată achiziţiona locuinţe pentru aceşti tineri dornici să se integreze în societate. Printre cele 11 oraşe se numără şi Alba Iulia, o serie de cunoscute formaţii de muzică dance româneşti urmând să susţină recitaluri pe data de 26 aprilie a.c. la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiu. Este vorba, printre altele, de Valahia, AXA, AS XX, Vitamine Dance, Music Impact şi Extra. Albaiulienii sunt aşteptaţi în număr cât mai mare pentru a contribui la susţinerea acestor tineri care au nevoie de noi toţi, acum, mai mult ca niciodată. (R. J.)
S-a ridicat restricţia la mine
     Purtătorul de cuvânt al SC Electrica SA, Sucursala de Distribuţie Alba Iulia, ing. Mihaela Buda, ne-a informat că restricţia aplicată unităţilor miniere s-a ridicat. În cazul SM Baia de Arieş, de luni seara de la ora 21.30, iar la SM Zlatna şi SM Roşia Poieni de ieri. (F.R.)
Muniție descoperită la Vințu de Jos
     Postul de Poliţie Vinţu de Jos a fost sesizat luni, 22 aprilie, în jurul orei 14.15, de Tudor T. din Alba Iulia, despre faptul că în timp ce repara unele anexe gospodăreşti acasă la mama lui, domiciliată în Vinţu, a găsit muniţie de război. Sosiţi la faţa locului, poliţiştii au descoperit deasupra unei grinzi dintr-un coteţ un număr de 7 cartuşe. Acestea aveau diametrul de 8,5 mm şi lungimea de 25o mm. Cartuşele aveau carcasa oxidată, dar s-a presupus că datau din primul război mondial. Poliţiştii au ridicat muniţia şi au recomandat cetăţenilor să sesizeze orice altă descoperire de acest gen. (N.T.)
La Alba Iulia
Mai sunt de contorizat 1800 de case
     La Alba Iulia, procesul de contorizare a abonaţilor casnici continuă, ne-a declarat directorul tehnic al SC Apă Canal SA Alba Iulia, ing. Dumitru Dăianu. Acest proces ar urma să fie finalizat în luna iunie, până atunci rămânând de contorizat încă 1800 de gospodării. (F.R.)
Un septuagenar din Suceava a fost lovit în Alba Iulia de un autoturism de Cluj
     În noaptea de 22-23 aprilie, ora 0.15, pe DC 44, în spatele Gării din Alba Iulia, s-a produs un grav accident rutier în urma căruia un septuagenar a suferit mai multe fracturi şi traumatisme. Conducând autoturismul pe DC 44, Dănuţ Şimon (32 de ani, din Feleac - Cluj) este orbit de farurile unui alt autoturism care venea din sens opus şi nu-l observă la timp pe pietonul Petru Donec (77 de ani, din Valea Moldoviţei - Suceava), izbindu-l. În urma impactului, bătrânul a fost accidentat grav, fiind transportat la Spitalul Judeţean Alba. Donec a fost diagnosticat cu fracturi la degetele piciorului stâng, traumatism cranio-cerebral acut deschis, alte plăgi şi traumatisme. În urma investigaţiilor medicale s-a constatat că, în plus, Donec era în stare de ebrietate în momentul producerii accidentului. În cauză, Poliţia Rutieră Alba Iulia continuă cercetările.
Nicoleta TOMUŢA

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
De la o ţigară aprinsă aruncată pe jos
Incendiu devastator la o firmă de cherestea din Petrești - Sebeș
     Pompierii militari din Alba Iulia au intrat în alertă de incendiu luni, 22 aprilie, ora 18.50, după o sesizare telefonică potrivit căreia arde depozitul unei firme de cherestea din Petreşti - Sebeş. Ajunşi la faţa locului în 25 de minute, pompierii au constatat că ardea un depozit de cherestea, amenajat în incinta unui grajd ce aparţinuse fostului IAS Petreşti, acum proprietatea firmei româno-italiene SC Unistudios Arad - punctul de lucru Petreşti. La incendiu au sosit ulterior şi pompierii civili din Sebeş împreună cu pompierii de la Pehart Petreşti, sesizaţi de pompierii albaiulieni. Incendiul a fost localizat şi stins în jurul orei 22.00. Au ars acoperişul din azbociment, în suprafaţă de 800 mp şi 70-80 mc de cherestea. Prejudiciul total a fost estimat la circa 250 de milioane de lei. În prezent se efectuează cercetări cu privire la cauza incendiului. Verificările preliminare derulate de pompieri în colaborare cu poliţia au condus la ipoteza că incendiul ar fi fost provocat de un rest de ţigară aprinsă aruncată în zona depozitului de cherestea.
Nicoleta TOMUŢA
Câinii ciobanilor de pe malul Ampoiului au atacat două femei
Acestea şi-au găsit scăparea abia după ce-au traversat râul până pe malul celălalt.
     Luni, 22 aprilie a.c., locuitorii cartierului Ampoi I au fost martorii unei scene tragicomice, care putea avea un deznodământ nefericit. Două doamne respectabile aflate aproape de vârsta a treia, care domiciliază în zonă, au ieşit la plimbare pe malul Ampoiului, în aval de podul de la intrarea în Alba Iulia. La un moment dat cele două femei au fost atacate de câinii ciobanilor care se află cu oile la păşunat în zona respectivă. Şi pentru că stăpânul caninelor furioase nu a făcut nici un gest pentru a le opri din atac, singura scăpare a persoanelor încolţite a fost să traverseze râul până pe malul celălalt, sub ochii uimiţi ai unor privitori de la distanţă, cu riscul de a-şi rupe picioarele pe pietrele alunecoase. Interesându-ne, am aflat că cei 5-6 câini ai ciobanilor de acolo au devenit teroarea copiilor din zonă, care nici nu mai îndrăznesc să iasă la joacă pe malul Ampoiului, cum făceau altădată.
     Deşi n-au vrut să-şi dezvăluie identitatea, cele două doamne au afirmat că intenţionează să înainteze o acţiune în instanţă împotriva ciobanilor respectivi. Noi susţinem că la fel de vinovaţi sunt cei ce le-au permis să-şi pască oile la doi paşi de o zonă locuită, fără să-i atenţioneze să-şi obişnuiască dulăii cu prezenţa oamenilor. Ce spuneţi, domnule primar? Ne aflăm într-un oraş european, sau în vârful muntelui? (I.H.)
După tragediile care au îngrozit o ţară întreagă
PUR solicită interzicerea plimbării câinilor Rotweiller și Pitbull în zone publice
     Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PUR social liberal Alba, Nicolae Popa, a declarat că partidul din care face parte va solicita interzicerea plimbării câinilor deosebit de agresivi, din rasele Pitbull şi Rotweiller prin locuri publice, fără zgardă şi lesă. De asemenea, partidul lui Dan Voiculescu va propune modificarea Codului Penal încât cei vinovaţi de atacul unor câini asupra oamenilor să fie pedepsiţi drastic şi pe linie penală, nu numai civilă. "Nu este de ajuns o amendă, atunci când un om este ucis de un câine. Trebuie ca proprietarul câinelui să plătească", a spus Nicolae Popa.
     La rândul său vicepreşedintele PUR Alba, Dorin Udrea, a declarat că va interveni pe lângă Primăria Alba Iulia ca interzicerea acestor câini agresivi în locuri publice să devină operaţională şi în Alba Iulia. "Au loc tot felul de lupte şi concursuri la Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, în spatele Sălii Unirii sau în şanţurile Cetăţii. Noi semnalăm aceste aspecte şi sperăm ca Poliţia şi Jandarmeria să stopeze astfel de practici. De asemenea, dorim ca exemple de genul celui de la Bihor, unde un copil a fost omorât de un Pitbull, să nu apară şi la noi. De asta ne-am şi permis să tragem un semnal de alarmă", a mai spus Dorin Udrea.
Florin ROMAN
Accident rutier la Sebeş
Un tânăr a furat maşina prietenului său şi a "parcat-o" într-un camion
Protagonistul lanţului de infracţiuni nu avea permis de conducere şi, în plus, a fugit de la locul accidentului
     Andrei Mihai Calligari (19 ani, din Sebeş) a fost reţinut de poliţiştii din Sebeş după ce a comis un accident rutier, cu un autoturism furat. În noaptea de 22/23 aprilie, în jurul orei 1.00, Nicolae Drăgan (24 de ani, din Sebeş) se afla în vizită la prietenul său Andrei Calligari, domiciliat în cartierul Kogălniceanu. Deoarece rămăseseră fără "combustibil", Calligari a luat cheile de la Dacia 1300, proprietatea lui Drăgan, şi a plecat să cumpere o băutură...răcoritoare din oraş. Calligari s-a urcat la volanul Daciei 1300, în condiţiile în care nu poseda permis de conducere. Neavând abilitate în conducerea maşinii, băiatul a izbit-o de un gard metalic ce împrejmuia spaţiul verde şi de acolo a fost proiectat în spatele unui autocamion parcat în apropiere. Speriat de cele întâmplate, Calligari a părăsit locul accidentului, fiind identificat şi reţinut în dimineaţa aceleiaşi zile, în jurul orei 11. Calligari are antecedente penale. El a fost reţinut de poliţie urmând să fie prezentat Parchetului Sebeş cu propunere de arestare preventivă. Tânărul va fi anchetat pentru comiterea infracţiunilor de furt calificat, conducere fără permis şi părăsirea locului accidentului.
Nicoleta TOMUŢA
Speranţe tot mai mari
Preşedintele Augustin Presecan respiră singur şi a ieşit din comă
     Medicii mureşeni de la Spitalul de Urgenţă din Târgu Mureş au făcut adevărate miracole în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan. Cu ajutorul bunului Dumnezeu, al medicilor şi al puterii de care dă dovadă pacientul, Augustin Presecan a reuşit să iasă din starea de comă, la şase zile de la tragedie. Această ştire a fost confirmată de şeful secţiei ATI, din cadrul Spitalului de Urgenţă din Târgu Mureş, prof. dr. Mircea Chiorean. El a adăugat că pacientul respiră singur, fiind deconectat de la aparatul de ventilare. Pentru intubare s-a apelat la traheotomie, o metodă des utilizată în astfel de situaţii. "Starea de sănătate a pacientului continuă să fie bună, dânsul răspunde la comenzi şi la tratament, ceea ce ne dă speranţe într-o evoluţie viitoare pozitivă", a mai declarat pentru ziarul "Unirea" prof. dr. Mircea Chiorean. Un rol important în aceste momente îl are şi organismul preşedintelui Presecan, care rezistă foarte bine. Încet dar sigur, preşedintele CJ Alba dă semne că-şi poate relua vorbirea, el colaborând din acest punct de vedere bine cu cei apropiaţi şi cu personalul medical.
Florin ROMAN
Mesaje de suflet și gesturi de solidaritate
Comunicat de presă de la Prefectura judeţului Alba
     Accidentul tragic în urma căruia preşedintele Consiliului Judeţean Alba, d-l Augustin Presecan, a fost grav rănit, a bulversat întreaga opinie publică. În aceste momente nefericite, solidaritatea umană s-a manifestat extraordinar, mesajele de suflet transmise de reprezentanţii partidelor politice şi alte personalităţi sau simpli cetăţeni fiind dovadă în acest sens.
     Prefectul judeţului Alba, Ioan Rus, apreciază faptul că - dincolo de orientări politice sau opţiuni diferite - reprezentanţii partidelor politice au dovedit că sunt sufleteşte alături de preşedintele Augustin Presecan şi de familia sa în aceste momente de cumpănă. Gestul de solidaritate umană demonstrează încă o dată că, în momente de suferinţă, adversităţile de zi cu zi nu-şi mai au sensul, gândurile şi speranţele tuturor vizând însănătoşirea grabnică a preşedintelui Augustin Presecan. Dumnezeu să-l ocrotească şi să-l ţină în Viaţă! (Biroul de presă)
Îi dorim președintelui nostru drag sănătate și viață lungă!
Gânduri bune de la cititori pentru Augustin Presecan
     Pe adresa ziarului nostru continuă să sosească mesaje de încurajare şi îmbărbătare pentru preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, victimă a unui nefericit accident de elicopter. Mesajele de solidaritate sunt destinate şi familiei preşedintelui Presecan.
     O scrisoare emoţionantă ne-a sosit la redacţie din partea d-lui Sabin Bocăniciu, din localitatea Geoagiu de Sus, un vechi şi fidel abonat al ziarului "Unirea". Întrucât scrisoarea este ceva mai lungă vom spicui doar câteva pasaje, credem noi, elocvente: "Puternic şocat de tragicul eveniment ce a avut loc la Scărişoara, împreună cu întreaga familie şi cu locuitori ai satului nostru, îi dorim preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, marele ambasador al relaţiilor externe, însănătoşire cât mai grabnică. Îi dorim OMULUI cu inimă mare să-i dea Dumnezeu cel bun şi sfânt viaţă lungă, pentru ca la sărbătorile de Paşti să fie în mijlocul familiei sale dragi, alături de toţi cei care-l iubesc. Sănătate multă şi viaţă lungă dragului nostru preşedinte Augustin Presecan". (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.