Curier județean
Rugăciunea de azi
     Mă închin Ţie, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, care ai arătat nouă Lumina cea adevărată cu naşterea ta, Împărăteasa cerului şi a pământului, nădejdea celor fără de nădejde, ajutătoarea neputincioşilor şi împăciuitoarea tututor păcătoşilor. Tu mă acoperă şi mă apără de toate nevoile şi împresurările sufleteşti şi trupeşti şi-mi fii folositoare cu prea puternicele tale rugăciuni, rogu-mă. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfinţit Mc. Vasile, Episcopul Amasiei; Sf. Glafira
Catolic: Sf. Clet şi Marcelin

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Gripele bat în retragere
     În ultima săptămână, numărul bolnavilor de gripă a scăzut, doar 5 persoane fiind internate. În schimb, virozele şi pneumoniile se menţin "în topul" îmbolnăvirilor, fiind înregistrate 554 de viroze (cu 45 de cazuri internate în spital) şi 281 de pneumonii (66 internaţi). Cele mai expuse categorii de vârstă la îmbolnăviri sunt persoanele cu vârstă între 15 şi 44 ani. (D.M., F.R.)
Și caii se mai fură, nu-i așa?
     Doi cai din satul Olteni, comuna Rîmeţ, au fost daţi în urmărire locală, după ce au dispărut în chip misterios, în după-amiaza de duminică, 21 aprilie, de pe păşunea "Râtul lui Mogoşan". Proprietarii lor au reclamat la poliţie faptul că dispariţia celor doi cai este cel puţin ciudată, deoarece anterior cele două patrupede păscuseră împreună aproape două săptămâni, nesupravegheate, pe aceeaşi păşune. Excluzând un eventual atac al animalelor sălbatice, proprietarii au prezentat semnalmentele cailor dispăruţi, în speranţa că cetăţenii nu-i vor cumpăra pe viitor, contra unor sume impresionante de bani, de prin târgurile de ţară, de la geambaşi. Ambii cai sunt în vârstă de 8 ani, unul este sur-roşcat din rasa semi-grea iar celălalt este roşu, cu coama pe o parte, cu eczeme aproape vindecate, pe piept şi pe coapse. Cei care pot da relaţii în legătură cu animalele dispărute sunt rugaţi să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie.
Nicoleta TOMUŢA

Ieri, la Alba Iulia a avut loc
Inaugurarea oficială a Centrului de diabet
În ultimii 10 ani, în judeţul Alba, numărul bolnavilor de diabet s-a triplat
     Diabetul zaharat este una dintre bolile care a cunoscut o "expansiune" extraordinară, o dinamică de-a dreptul îngrijorătoare în judeţul Alba. În ultimii 10 ani, numărul îmbolnăvirilor de diabet s-a triplat, cazurile raportate la nivelul judeţului nostru depăşind cifra de 7.100. Numai pe parcursul anului trecut au fost diagnosticaţi 792 de bolnavi cu diabet. Pornind de la aceste triste "recorduri", ieri, la Alba Iulia, a fost inaugurat oficial Centrul de diabet din cadrul Spitalului judeţean Alba. Coordonatoarea acestui centru, dr. Diana Barbonţa, a declarat că centrul de diabet se deosebeşte de tradiţionalul cabinet prin atmosfera şi modul de lucru. "Acest Centru beneficiază de serviciile unei echipe specializate de medici, asistente, dietetician, chiropodist şi psiholog. Bolnavii au parte de o îngrijire sistematică, iar în acest loc medicii de familie şi organizaţiile comunitare implicate în îngrijirea diabetului zaharat primesc în permanenţă informaţii de specialitate", a precizat dr. Diana Barbonţa.
     Conceptul de Centru de diabet presupune trei noţiuni fundamentale: * diagnosticarea, monitorizarea, tratamentul diabetului zaharat şi complicaţiile cronice ale acestuia; * educaţia terapeutică; * îngrijirea integrală a persoanei cu diabet zaharat. La inauguarea oficială de ieri au participat prefectul judeţului Alba, Ioan Rus, subprefectul Ioan Maier, directorul DSP Alba - dr. Adrian Teodoru, directorul Spitalului judeţean, dr. Cristian Barbonţa, , conf. dr Ioan Andrei Vereşiu din cadrul Clinicii de diabet din Cluj-Napoca, precum şi numeroşi medici din cadrul Spitalului judeţean Alba.
Dana MOTREANU
Astăzi, la Sebeş, preambul la Festivalul "Lucian Blaga"
Se decid câștigătorii Concursului de poezie "Laudă semințelor..."
     Devenit unul dintre cele mai importante concursuri de poezie din ţară, la care pot participa creatori indiferent de vârstă şi de activitatea literară, concursul "Laudă seminţelor, celor de faţă şi-n veci tuturor", organizat în cadrul manifestărilor Festivalului Internaţional "Lucian Blaga", a ajuns acum la cea de-a 22-a ediţie. Ca în fiecare an, plicurile sosite pentru concurs sunt foarte numeroase, existând astfel premisele descoperirii şi lansării unor noi nume în poetica românească. Jurizarea celor aproximativ 100 de lucrări va avea loc astăzi, la Centrul cultural "Lucian Blaga" din Sebeş, iar juriul va fi format din scriitori, poeţi, conducători de reviste literare şi jurnalişti din presa scrisă judeţeană. Rezultatele jurizării vor fi cunoscute publicului abia în cadrul Festivalului Internaţional "Lucian Blaga", într-un moment deosebit care va avea loc la Casa Memorială "Lucian Blaga" din Lancrăm. (A.D.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.