Ultima oră
Știri
În prezenţa premierului Adrian Năstase, la Snagov are loc
Întâlnire de lucru cu privire la protecţia copilului
     Astăzi, de la ora 10.30, va avea loc la Palatul Snagov, sub coordonarea Secretariatului General al Guvernului şi a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie, întâlnirea de lucru pe problematica protecţiei copilului - "Analiză şi perspective". La reuniune va fi prezent premierul Adrian Năstase. Judeţul Alba va fi reprezentat de secretarul general al CJ Alba, Mariana Hurbean şi de directorul DGPDC Alba, prof. Sorin Chirilă. (F.R.)
La Rimetea
Un gospodar a găsit un pistol cu butoiaş în timp ce-şi demola şura
     Postul de Poliţie Rimetea a fost sesizat miercuri, 24 aprilie, ora 10.30, de Andrei Verneş despre faptul că, în timp ce demola o şură şi un grajd, a descoperit un pistol ascuns după o grindă încastrată într-un perete din piatră. Poliţiştii, sosiţi la faţa locului, au constatat că arma găsită era un pistol vechi, cu butoiaş, cu 6 cartuşe în el. Pistolul era foarte ruginit, nereuşindu-se să se stabilească marca şi seria acestuia. În zonă nu a mai fost descoperită muniţie, însă cetăţenii au fost rugaţi să anunţe poliţia în cazul în care mai apar astfel de incidente. (N.T.)
La Sebeş
Un bărbat cu deficienţe de vedere a fost lovit de un Fiat
     Miercuri, 24 aprilie, ora 10.20, pe Bulevardul "Lucian Blaga" din Sebeş s-a produs un accident rutier în care a fost rănit un bărbat cu deficienţe de vedere. Gheorghe Pienariu (32 de ani, din Sebeş, cu deficienţe de vedere), angajat al Secţiei de Fizioterapie din cadrul spitalului Sebeş, s-a angajat în traversarea bulevardului Blaga, moment în care a fost surprins şi lovit de autoturismul Fiat condus de Claudiu Aldea (20 de ani, din Petreşti, student). Pienar a suferit în urma impactului multiple leziuni corporale şi politraumatisme, traumatism cranio cerebral acut închis şi comoţie cerebrală. În cauză, poliţia Sebeş continuă cercetările. (N.T.)
Concert de muzică rock la Alba Iulia
     În perioada 26-28 aprilie a.c., stadionul "Cetate" din Alba Iulia va găzdui un excepţional concert de muzică rock organizat de "Metal Club - Lennoir 2002". La această manifestare îşi vor da concursul următoarele formaţii: Nexus, Enniskileni, Frozen Dusk, Cheta, Tips, Thousand Eyes, Graven, Torment, Rock in Ghena, God, Dust, Bucovina, Taine etc. Spectacolul va fi "pigmentat" cu o paradă de motociclete şi multe alte surprize. (I.H.)
Uzina Ardealul a rămas din nou fără gaz metan
     SC Uzina Ardealul SA Alba Iulia nu mai primeşte de miercuri gaz metan, ne-a declarat directorul Distrigaz Nord - Filiala Alba, ing. Pavel Bogdan. Societatea amintită a mai fost debranşată de la reţea din cauza neplăţii facturilor la gaz. În prezent, SC Ardealul SA Alba Iulia are datorii de 455 de milioane de lei, reprezentând gaz facturat, la care se adaugă penalităţi. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Scandalul apei calde
Societăţile de gospodărie locală au datorii către Distrigaz Nord de circa 60 de miliarde de lei * Acestei sume i se adaugă alte zeci de miliarde de lei reprezentând penalităţi
     Măsurile de restricţionare a furnizării gazului metan către societăţile locale de gospodărire aplicate de Distrigaz Nord au la bază restanţe financiare importante. Potrivit informaţiilor furnizate de directorul Distrigaz Nord - Filiala Alba, ing. Pavel Bogdan, aceste societăţi locale care furnizează apă caldă către populaţie au datorii cifrate la aproximativ 60 de miliarde de lei, în acest calcul intrând doar gazul facturat. O sumă aproape la fel de mare o reprezintă penalităţile de întârziere. Din informaţiile furnizate de directorul Pavel Bogdan, situaţia datornicilor se prezintă astfel: SC Cugireana Cugir - 2,2 miliarde de lei, Edil Trans Aiud - 11,7 miliarde de lei, Urbana Blaj - 9,3 miliarde de lei, Argos Sebeş - 2,2 miliarde de lei, Dalkia Alba Iulia - 22,6 miliarde de lei, Prego Ocna Mureş şi Prestarea Zlatna - 2,2 miliarde de lei, CT Zonă Alba Iulia - 5,5 miliarde de lei (cu precizarea că ultimele trei au fost oprite încă de anul trecut, neputând furniza căldură şi apă caldă, nici în sezonul rece).
     Directorul Pavel Bogdan a declarat că îi aşteaptă la discuţii pe conducătorii acestor societăţi în vederea găsirii unor soluţii pentru deblocarea plăţilor restante.
     Interesat în permanenţă de măsura extremă aplicată de Distrigaz Nord, prefectul Ioan Rus a subliniat faptul că se va acţiona cât mai urgent pentru a se evita acum, în pragul sărbătorilor de Paşti, o stare de tensiune şi nemulţumire în rândurile populaţiei din judeţ. "În cursul zilei de ieri s-au purtat discuţii cu directorul Distrigaz Nord, ing. Pavel Bogdan, şi sunt speranţe ca sărbătorile de Paşti să fie liniştite din acest punct de vedere", a precizat prefectul Ioan Rus. "Doresc să mă adresez tuturor cetăţenilor din judeţ pentru a le solicita să-şi achite datoriile către societăţile furnizoare de utilităţi pentru ca acestea la rândul lor să plătească restanţele către Distrigaz Nord. În mod normal, într-o economie de piaţă nu ar trebui să existe asemenea disfuncţionalităţi", a subliniat prefectul Ioan Rus. (F.R., R.J.)
Prefectura cere sprijin din partea guvernului
     Prefectura judeţului Alba a remis ieri o adresă către premierul Adrian Năstase, Ministerul Industriilor şi Ministerul Administraţiei Publice, prin care explică situaţia creată la nivelul judeţului, rămas fără apă caldă. În fapt, această situaţie se datorează, conform actului oficial, restanţelor acumulate de rău-platnici, dar şi neîncasării subvenţiei pentru apă caldă şi căldură. (R.J.)
PSD pretinde că nu minte în legătură cu preşedintele PNL Alba
Dosarul nr. 18/2002 se referă la un contract posibil oneros, semnat de Teodor Atanasiu
     Conferinţa de presă organizată în cursul zilei de ieri la sediul PSD Alba s-a dorit a fi o replică la afirmaţiile preşedintelui PNL, Teodor Atanasiu, în legătură cu deja celebrul dosar nr. 18/2002. Au fost prezenţi în faţa presei directorul general al SC Cugir SA, Cornel Dîrjan, şeful Controlului Financiar Intern, Vasile Stupariu şi purtătorul de cuvânt al partidului, Mihai Babiţchi, care au afirmat că acest caz este totuşi unul de mică importanţă în comparaţie cu multe alte nereguli care s-au consumat în trecut. "PSD-ul nu minte, aşa după cum a spus d-l Atanasiu, întrucât chiar dânsul recunoaşte că a găsit la Poliţia Cugir dosarul cu pricina. Chiar dacă acesta nu conţine numele lui, el se referă la un posibil contract oneros, semnat de însuşi d-l Atanasiu, adică exact cum a precizat şi Biroul de presă al PSD", a spus d-l Stupariu, cel desemnat de actuala conducere a societăţii să efectueze verificări pe această linie. "În schimb, a afirmat acelaşi vorbitor, d-l Atanasiu minte când afirmă că prin contractul de închiriere a spaţiului din Sebeş, firma SIVA MOB SRL a preluat cei 100 de angajaţi ai SC Cugir. Această clauză din contractul semnat de d-l Atanasiu nu a fost respectată nici până la această dată, mai mult ţinem să amintim preşedintelui PNL faptul că, prin actul adiţional nr. 3 din 7 octombrie 1999, la contractul respectiv de închiriere a redus cuantumul chiriei de la 4630 DM la 2315 DM retroactiv şi fără să ţină cont că nu au fost îndeplinite clauzele contractuale la angajarea personalului".
     De asemenea, d-lui Atanasiu i s-a mai adus la cunoştinţă faptul că din componenţa comisiei de licitaţie, constituită la ordinul fostului director general Mihai Nicuşor - membru PNL, nu a făcut parte nici un membru al PSD. Nu în cele din urmă, cei prezenţi s-au referit şi la spaţiul din Baia Mare al SC Cugir SA, de a cărui cesionare către o firmă privată Teodor Atanasiu nu este străin, însă s-a menţionat faptul că acest aspect va face poate obiectul unei alte reclamaţii în viitor.
Răzvan JURCĂ
Povestea fricii sau cum a rămas Cugirul fără investitori!
     Scandalul creat în jurul aşa zisei "închirieri oneroase" a secţiei din Sebeş aparţinând de SC Cugir SA continuă, după cum se vede, să aibă ecouri. Cu privire la acest subiect prin care se dezvăluie, chipurile, "incompetenţa şi afacerile oneroase" ale preşedintelui PNL Alba, Teodor Atanasiu, ar trebui făcută o precizare: dacă puterea va continua să acuze politica managerială anterioară, actualii manageri vor fi timoraţi în deciziile lor. Tocmai acum, într-o perioadă în care este nevoie de imaginaţie şi curaj în privatizare pentru o redresare economică, potrivit politicii promovate de premierul Năstase.
     Iată un exemplu în acest sens, dat tocmai de "incriminatul" preşedinte al liberalilor din Alba, Teodor Atanasiu: "În anul 2001, afirmă dânsul, nişte investitori italieni s-au arătat interesaţi să cumpere (eventual să închirieze) o hală de la Cugir, pentru producţie pe piaţa UE. Întreprinzătorii respectivi mă cunoşteau personal şi, pentru că nu mai eram director în acel moment, l-am contactat pe directorul general. Spre surprinderea mea, acesta a refuzat încheierea tranzacţiei: Ca urmare, italienii s-au dus în alt judeţ, iar Cugirul a rămas tot cu 60% şomaj şi cu halele nefolosite..." Aşa începe "Povestea fricii" şi se sfârşeşte la nivel local "privatizarea pe 1 EURO". Cu privire la acest aspect, deputatul liberal Dan Simedru a adăugat: "Este de neînţeles ce se întâmplă: ceea ce încearcă să facă Năstase la Bucureşti este anesteziat la nivel local de mintea ceţoasă a ciracilor din teritoriu..." (I.H.)
Cu o recidivă pentru tentativă de omor
Ioan Duca din Cugir va face încă doi ani de închisoare pentru violare de domiciliu
Pe timpul derulării procesului, Duca s-a prezentat la sediul ziarului Unirea şi a declarat că intenţionează să se sinucidă dacă va fi condamnat din nou la închisoare
     Poliţiştii din Cugir l-au identificat şi reţinut miercuri, 24 aprilie, pe Ioan Mircea Duca (47 de ani, din Cugir) care avea de executat un mandat de 2 ani închisoare pentru violare de domiciliu, mandat emis de Judecătoria Alba Iulia. Mircea Duca este recidivist, el executând anterior şi o pedeapsă cu închisoarea pentru tentativă de omor. Pedeapsa actuală a primit-o deoarece, în toamna anului trecut, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, a pătruns noaptea în casa unui localnic din Cugir. Din motive aburite de alcool, Duca a sărit peste fiica proprietarului şi a început să o strângă de gât. Fiind surprins de proprietar, Duca a sărit la bătaie, fiind imobilizat doar după ce omul a scos din ţâţâni o uşă şi a trântit-o peste el. A fost alertată poliţia Cugir care l-a încătuşat pe turbulent şi l-a condus la sediu. Pe parcursul procesului penal derulat de instanţa albaiuliană, Mircea Duca s-a prezentat şi la sediul redacţiei noastre, afirmând în disperare de cauză că, dacă va fi condamnat din nou la închisoare, intenţionează să se sinucidă, aruncându-se la tren. Duca ne-a declarat că după liberarea din penitenciar nu a reuşit să se reintegreze social şi nici să-şi facă rost de un serviciu stabil, deoarece statutul de fost puşcăriaş îi îndepărta pe toţi cei din jurul său. Cel în cauză a recunoscut că singurul său refugiu a rămas alcoolul, viciu care a condus şi la fapta pentru care este condamnat în prezent.
Andreea RADU
În prezenţa prefectului Ioan Rus
A fost deschis oficial primul magazin ECONOMAT în municipiul Alba Iulia
     economatMai mult din curiozitate, câteva zeci de persoane, majoritatea pensionari, au fost prezente ieri la inaugurarea oficială a primului raion tip ECONOMAT din Alba Iulia şi din judeţul Alba. Situat în incinta Marketului Silver (amplasat în apropierea Bazinului Olimpic), standul respectiv conţine o serie de produse alimentare care se adresează exclusiv pensionarilor, însă achiziţionarea lor a fost limitată la doar 2 kg de produs/persoană/lună. Iată care ar fi produsele care se comercializează în acest raion şi preţurile la care pot fi achiziţionate: zahăr - 12.300 de lei/kg; griş - 8.200 de lei/kg; ulei - 29.500 de lei/sticla; margarină Delma - 7.900 de lei/cutia; pui de calitatea I - 41.100 de lei/kg; mălai - 8.500 de lei/kg; făină albă - 8.900 de lei/kg; pulpe de pui - 79.200 de lei/kg; piept de pui - 69.700 de lei/kg. Pe viitor, se preconizează extinderea raionului, cu produse lactate. La eveniment a participat şi prefectul Ioan Rus, care a precizat că, în curând, şi celelalte oraşe importante ale judeţului vor beneficia de ECONOMATE. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.