Ultima oră
Știri
Astăzi, la sediul CCIA Alba
Seminar tematic privind oportunităţile de afaceri
     În cadrul proiectului "Sprijin pentru întreprinzători şi centre de afaceri", astăzi, începând cu ora 11.00, la sediul Camerei de Comerţ din Alba Iulia va avea loc seminarul tematic "Harta Oportunităţilor de Afaceri". Cu această ocazie vor fi dezbătute acţiunile legate de atragerea investiţiilor româneşti şi străine în zonele miniere, precum şi preocupările autorităţilor privind îmbunătăţirea mediului de afaceri şi dezvoltarea socio-economică a judeţului. (R.J.)
De Paşti
Iepuraşul va avea girofar
     În acest an, Iepuraşul care va aduce cadouri la Casa de Copii Sf. Varvara din satul Dumbrava - comuna Unirea va fi dotat... cu girofar. Şi asta nu pentru că el ar fi fost dat în urmărire generală de toţi copiii din România, ci pentru că Urecheatul va ajunge la Casa de Copii cu sprijinul poliţiştilor din Alba. Poliţiştii l-au ajutat pe Iepuraş să dovedească inflaţia în creştere, sponsorizându-l cu 10 milioane de lei, cash, pentru cadouri. De altfel, acelaşi Urecheat cu girofar va ajunge şi la Căminul de Bătrâni din Alba Iulia, unde va lăsa cadouri în valoare de 8 milioane de lei. Cu 5 milioane de lei din partea poliţiştilor va fi sponsorizat şi Iepuraşul care va ajunge la o familie extrem de săracă din Alba Iulia. (N.T.)
La CJ Alba se asigură permanenţă de sărbători
     Preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, ne-a informat că în perioada 1-4 mai a.c., la cabinetul preşedintelui se va lucra între orele 8.00-16.00, iar în zilele de 5 şi 6 mai, permanenţa va fi asigurată de ofiţerii de serviciu. Totodată, centrala telefonică a CJ Alba va funcţiona non-stop. (F.R.)
Secretarul de stat Sergiu Sechelariu în judeţul Alba
     În cursul zilei de ieri, secretarul de stat al MLPTL, Sergiu Sechelariu, a efectuat o vizită de lucru în judeţul Alba. Însoţit de prefectul Ioan Rus şi de preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, secretarul de stat Sechelariu, un prieten al judeţului nostru, a vizitat mai multe obiective economice în special de pe Valea Sebeşului, şi barajul de la Oaşa. (F.R.)
Programul Consulatului german de la Sibiu
     Consulatul General al Republicii Federale Germania la Sibiu este închis în zilele de: 1.05.2002, 6.05.2002, 9.05.2002,20.05.2002.
Gheorghe Bozdog a intrat în moarte clinică
     La sfârşitul săptămânii trecute vă informam că Gheorghe Bozdog, de 48 de ani, din Vingard, a suferit un nefericit accident cu căruţa. El a suferit în urma unei căzături o fractură de calotă şi hematom cerebral. Pacientul a fost transferat de la Spitalul Judeţean Alba la Spitalul din Sibiu, după care a fost din nou adus la Alba Iulia. Potrivit informaţiilor noastre, Gheorghe Bozdog a intrat în moarte clinică, însă nu se pune problema prelevării de organe. Un alt accidentat a fost adus ieri la Spitalul judeţean Alba. C.F., de 50 de ani, din Gârbova de Sebeş, a ajuns la urgenţe după ce a căzut de la înălţime. Pacientul a fost diagnosticat cu fracturi costale şi imediat a fost internat la ATI. (F.R.)
Cetățeni, faceți curățenie!
     Cum în Săptămâna Mare fiecare gospodar se pregăteşte pentru a întâmpina cum se cuvine Sfintele Paşti, cu curăţenie în suflet dar şi în casă, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, roagă şi pe această cale cetăţenii municipiului să respecte munca depusă de cei însărcinaţi cu curăţenia oraşului. Mai mult, ei sunt rugaţi să contribuie la efortul acestora, după posibilităţi. Acum apelul la curăţenie este o rugăminte a edilului şef, dar după Sfintele Paşti el va deveni o obligaţie a cărei nerespectare va atrage amenzi destul de aspre. Asta pentru că va fi aplicat noul Regulament de salubritate a municipiului Alba Iulia, votat în urmă cu aproape o lună de Consiliul local municipal. Atenţie deci! (A.D.)
Controale în piețe și târguri
     În această perioadă, inspectorii DSV Alba desfăşoară o serie de controale prin pieţele şi târgurile judeţului. Totodată sunt verificate din punct de vedere sanitar punctele de sacrificare şi abatoarele, mai ales că în perioada Paştelui carnea de miel este la mare căutare. Directorul DSV Alba, dr. Ioan Dârzu, a declarat că asemenea controale vor fi făcute chiar şi de sărbători. (F.R.)
Deocamdată, Augustin Presecan rămâne la Tg. Mureș
     Potrivit surselor medicale de la Târgu Mureş, starea de sănătate a preşedintelui CJ Alba, Augustin Presecan, se menţine în continuare bună, iar tratamentul aplicat în cadrul secţiei ATI îşi arată, încet dar sigur, roadele. Deocamdată, nu se pune problema unui eventual transfer în străinătate întrucât pacientul se simte bine. Preşedintele a fost vizitat în week-end de prieteni şi colegi, printre care senatorul Cornel Filipescu, subprefectul Ioan Maier, ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, călugărul Vasile, subordonaţi din CJ Alba etc. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
PSD pregătește un atentat fiscal!
     Guvernul social-democrat continuă creşterea birurilor. După ce a crescut cotele de accize, la nici o săptămână, introduce în Parlament proiectul de lege privind impozitul pe profit. Un proiect de lege antieconomic, contradictoriu, incoerent, care lezează interesele comunităţii mediului de afaceri românesc. Proasta gospodărire a banului public, recunoscută cu cinism de un prim-ministru priceput la toate, veşnic nemulţumit că nu este mediatizat suficient, a impus în mintea guvernanţilor soluţia acoperirii golurilor cu noi taxe şi impozite. Guvernul condus de un prim-ministru minune a găsit de cuviinţă să arunce toată ineficienţa sa în răspunderea exclusivă a cetăţenilor. Proiectul de lege nr. 208/2002, privind impozitul pe profit, este de fapt un atentat fiscal împotriva întreprinderilor mici şi mijlocii, asupra exportatorilor, asupra investiţiilor din zonele libere şi zonele defavorizate, asupra mediului de afaceri în general, prin anularea facilităţilor fiscale acordate prin legi speciale, pentru care, acelaşi Guvern s-a lăudat până s-a înecat singur în atâtea gogoşi.
     Credem că este un act premeditat, deja specific unui Guvern duplicitar, care dă cu o mână şi ia cu toate mâinile pesediste, a cărui politică s-a îndepărtat de regulile elementare ale unei economii de piaţă funcţionale, pe care dovedeşte că nu le înţelege. Aceste politici fiscale neadecvate sunt generatoare de consecinţe economice dintre cele mai nefaste, dintre care menţionăm: *împiedică creşterea economică, în momentul în care majoritatea specialiştilor apreciază că România are nevoie de o rată anuală de creştere a Produsului Intern Brut de cel puţin 10% în vederea micşorării decalajului faţă de ţările dezvoltate din Uniunea Europeană şi în comparaţie, cu cele aflate înaintea noastră în procesul de integrare europeană; *scumpeşte viaţa, scade puterea de cumpărare, pentru că un impozit pe profit mai mare trebuie recuperat prin preţuri, care se reflectă asupra nivelului de trai al tuturor cetăţenilor; *creşte nivelul şomajului şi micşorează numărul locurilor de muncă prin reducerea activităţii transparente, în special a exportatorilor, o mare parte din contribuabili fiind tentaţi să treacă în economia subterană; descurajează mediul investiţional, în condiţiile în care România se străduieşte să atragă cât mai mulţi investitori străini şi să stimuleze capitalul autohton; afectează indicatorii macroeconomici, în special deficitul de cont curent, rata inflaţiei şi încasările bugetare.
     Acest Guvern nu este capabil să promoveze politici fiscale care să stimuleze economia reală, invocând acorduri internaţionale pe care tot el le-a negociat imatur şi neprofesionist, fără să evalueze implicaţiile asupra dezvoltării viitoare a României.
     În scopul evitării consecinţelor enumerate, Partidul Naţional Liberal, prin grupul său parlamentar, a elaborat un set de amendamente care au menirea de a contribui la atractivitatea mediului de afaceri românesc, în beneficiul final al tuturor cetăţenilor.
BIROUL DE PRESĂ AL PNL ALBA
Embargou impus presei la şedinţa aleşilor locali
Tentativa de suspendare a viceprimarului comunei Fărău a eșuat
     O treime din consilierii locali ai comunei Fărău au iniţiat un proiect de hotărâre prin care solicitau schimbarea actualului viceprimar Viorel Popa din această funcţie. Motivul invocat de iniţiatorii "moţiunii" a fost slaba implicare a acestuia în problemele comunităţii, afacerile personale fiind prioritare în "economia" vicelui. Atât acest punct cât şi altele, unele de o mare importanţă pentru această comună, cum ar fi rectificarea bugetului, urmau să fie discutate în şedinţa consiliului local de ieri. Din păcate, consilierii în unanimitate au decis să nu permită accesul presei la această întâlnire, cu toate că legea spune că şedinţele consiliilor locale sunt publice, "aleşii" fiind plătiţi pe banii contribuabililor şi, deci, în slujba lor. Surse oficiale au declarat că iniţiativa de suspendare a vicelui a eşuat, doar 4 consilieri votând "pentru", 4 "împotrivă" iar 3 s-au abţinut. Pentru suspendare erau necesare 2/3 din voturile consilierilor. (D.M.)
O veste bună pentru agricultori
Agenția SAPARD a fost acreditată
     Aşa cum anunţa cu câteva zile în urmă "Unirea", mai marii finanţelor internaţionale şi-au spus cuvântul pentru acreditarea externă a Agenţiei SAPARD. De acum înainte fondurile SAPARD vor fi disponibile şi pentru agricultorii români. Răspunderea pentru elaborarea proiectelor şi cheltuirea anuală a 153 de milioane de euro, fonduri nerambursabile acordate României, revine numai părţii române. Ţinând seama de faptul că la aceste fonduri se adaugă contribuţia părţii române, care va avea aproximativ aceeaşi valoare, aceasta înseamnă că în agricultura ţării vor putea intra anual circa 300 de milioane de euro pe an. Vor avea prioritate proiectele pentru îmbunătăţirea prelucrării informaţiilor şi marketing-ului, prelucrarea produselor agricole şi piscicole şi dezvoltarea infrastructurii rurale. Cei interesaţi pot depune proiectele la Agenţia SAPARD Alba Iulia, începând cu 7 mai a.c. (S.T.)
Deşi astăzi este termenul limită
Doar jumătate din contribuabilii vizaţi şi-au depus declaraţiile de venit global
     Deşi termenul limită de depunere a declaraţiilor de venit global pentru veniturile realizate în anul 2001 este astăzi, 30 aprilie 2002, din totalul contribuabililor judeţului care au obligaţia depunerii declaraţiei de venit global (45.875) au depus această declaraţie doar 23.516 persoane, adică 51,26 la sută din numărul estimat. Reamintim că până la 30 aprilie 2002 (în limita termenului legal), declaraţiile de venit global se pot depune şi prin poştă, cu scrisoare recomandată, ne-a informat d-na Iulia Mireştean, şef birou analiză, sinteză, rapoarte şi relaţii cu mass-media.
     Pentru nedepunerea în termen a declaraţiilor se aplică următoarele penalizări: * până la 30 de zile întârziere - 10 la sută din impozitul datorat; * între 30 şi 60 de zile întârziere - 30 la sută din impozitul datorat; * peste 60 de zile întârziere - 50 la sută din impozitul datorat; * 500.000 de lei, în cazul persoanelor fizice care nu au obligaţii de plată la bugetul de stat.
     În cazul în care unii contribuabili nu şi-au depus declaraţiile de venit deoarece angajatorii nu le-au înmânat fişele fiscale privind veniturile realizate anul trecut, aceştia trebuie să solicite angajatorilor aceste fişe pentru a putea completa şi depune declaraţiile de venit. Altfel, după data de 30 aprilie li se vor calcula penalităţile menţionate. Angajatorii care nu au depus la organele fiscale teritoriale fişele fiscale în termenul legal (28 februarie 2002) sau care nu le-au înmânat angajaţilor sunt pasibili de amenzi cuprinse între 10 şi 50 milioane de lei. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.