Prima pagină Ediția din: 8.05.2002
Știri
Din această seară şi în judeţul Alba
B1 la TV
     Astăzi, postul de televiziune B1TV se va lansa oficial prin satelit. Până la ora 20.00 vor fi efectuate preparativele necesare, urmând ca apoi el să fie transmis prin satelitul AMOS-1 (4 grade W, polarizare H, FEC 3/4, SR 9650, frecvenţa 11.432 MHz). Conducerea SC ASTRAL Alba Iulia ne-a informat că B1TV va putea fi recepţionat prin reţeaua proprie de cablu imediat ce acesta va deveni operaţional. (D.H.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În Vinerea Mare şi în zilele de Paşti
Patru morţi, o tânără înjunghiată şi numeroase persoane spitalizate din cauza ghiftuielii
     *Serviciul de Urgenţe. În perioada sărbătorilor de Paşti, Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Alba s-a confruntat cu un număr record de solicitări. Cei mai mulţi pacienţi au apelat la ambulanţă după ce au mâncat necumpătat sau au băut mai mult decât trebuia. Au predominat crizele de ficat, pancreas, enterocolitele, colicile biliare şi intoxicaţiile alcoolice. Din păcate, au fost semnalate şi o serie de alarme false, persoane certate cu bunul simţ anunţând tot felul de situaţii medicale imaginare. La Serviciul de Urgenţe s-au prezentat numai în ultimele două zile zeci de persoane, pe lângă cele 60 care au fost aduse de Ambulanţă. Nu au lipsit bineînţeles scandalagiii şi bătăuşii care, după ce şi-au etalat inteligenţa musculară prin diferite decoruri pascale, au ajuns la spital unde au primit de la medici izbăvirea durerilor provocate de cucuie sau alte plăgi.
*În Vinerea Mare, înecat cu o bucată de carne.
     În Vinerea Mare, un bărbat din Alba Iulia s-a înecat cu o bucată de carne. Victima se numeşte Ioan Nicula (39 de ani, de pe strada Eleşteului). După ce a mâncat ridichi cu brânză, a poftit şi la o bucată de carne de porc, care i-a rămas în gât. Sufocat, a căzut lângă masă. Deşi aparţinătorii l-au transportat de urgenţă la spital, bărbatul nu a mai putut fi salvat. Medicii legişti au constatat că decesul a survenit ca urmare a obturării căilor respiratorii superioare cu carne.
*Fetiţă dispărută de acasă.
     Tot vineri, o fetiţă în vârstă de 4 ani a dispărut din Aiud. Micuţa Ioana Rotar, din Băgău, a fost lăsată de părinţii ei în grija unor vecini, care au dus-o cu ei în piaţă pentru a-şi cumpăra miel. În piaţă a fost suficientă doar o clipă de neatenţie pentru ca fata să dispară. În timpul căutărilor, care au durat trei zile, o persoană a zărit fetiţa lângă pădurea comunală. Ioana a fost găsită abia în ziua de Paşti, în locul numit "Tăul fără fund", la 4 km de localitatea Băgău. Din fericire, fetiţa nu păţise nimic, fiind doar groaznic de înfometată.
* La Abrud, un adolescent şi-a pierdut viaţa în urma unui accident stupid
     Sâmbătă seara, cu doar câteva ore înainte de Înviere, un tragic accident s-a produs la Abrud. În accident şi-a pierdut viaţa Gheorghe Marinel Praţa (17 ani) elev în clasa a XI-a la Colegiul "Horea, Cloşca şi Crişan" din Abrud. El a încercat să ghideze un coleg care îşi scotea maşina din curte însă, din nefericire, capul i-a fost prins şi strivit între portiera din faţă şi stâlpul de susţinere a porţii. Cei doi prieteni intenţionau să plece "la pocnit", un obicei de Paşte, vechi în regiune.
*Înecată în fântână
     Sâmbătă, o femeie din Albac a fost găsită înecată în fântână. Aurelia Trif (47 de ani) a plecat la fântâna de la "Codăi" pentru a-şi aduce apă, însă se pare că a alunecat şi a căzut în fântână. A fost descoperită de o localnică, care a încercat la rândul ei să scoată apă din fântână.
*Distracţie cu sfârşit tragic la Stremţ
     O altă tragedie s-a consumat luni după-amiaza, în jurul orei 18.00, la Stremţ. Nicolae Miclea (34 de ani, din Alba Iulia) se afla la baza de agrement Stremţ cu încă trei prieteni. După ce a consumat vin şi bere cu prietenii săi, Miclea a intrat în apă să se răcorească. Ultima dată a fost văzut de prietenii săi în zona insuliţei de la mijlocul bălţii, după care a dispărut. Administratorul bazei de agrement a solicitat prezenţa pompierilor şi a dispozitivului de descarcerare. După circa o oră, Nicolae Miclea a fost scos din baltă. Corpul neînsufleţit fusese agăţat de stufărişul de la marginea bălţii. Medicii legişti au constatat că moartea s-a datorat asfixiei mecanice prin înec.
*Incendiu în noaptea de Înviere
     La locuinţa lui Ioan Cîmpean din Feneş a izbucnit un incendiu în noaptea de 4/5 mai. Din cauza jarului căzut din sobă, s-a aprins o locuinţă de vară. Focul a distrus şi un atelier din vecinătatea locuinţei, ca mai apoi să se extindă la şura unui vecin, distrugându-i o tonă de fân. Prejudiciul a fost estimat la circa 40 de milioane de lei. Incendiul a fost stins în aproximativ o oră de pompierii militari din Alba Iulia şi pompierii civili de la Ampelum.
*Tânără înjunghiată la Câlnic
     Poliţia Câlnic a fost sesizată în ziua de Paşti, în jurul orei 23.00, despre faptul că în apropierea unui bar din localitate a fost agresată cu un cuţit Elena Raluca Iancu (21 de ani, din Câlnic). Femeia fusese tăiată în zona abdomenului şi în regiunea gâtului, cu un cuţit, de către Mihai Achelariţei (25 de ani, din Botoşani), muncitor la o fermă din Câlnic. În urma cercetărilor s-a constatat că femeia şi agresorul ei fuseseră concubini, înainte de Paşte relaţia lor fiind întreruptă brusc şi cu certuri. Întâlnirea acestora din seara de Paşte s-a lăsat din nou cu ceartă, bărbatul reuşind chiar s-o cresteze pe fosta lui iubită, cu un cuţit. În cauză, poliţia continuă cercetările. Femeia se află deocamdată în afara oricărui pericol.
     * În perioada sărbătorilor de Paşti, pe şoselele judeţului Alba nu s-au înregistrat evenimente rutiere spectaculoase. În urma accidentelor rutiere consumate pe şosele nu s-au semnalat victime cu traumatisme deosebit de grave.
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN
Mâine, la Sebeş
Deschiderea Festivalului Internațional "Lucian Blaga"
     Intrat în conştiinţa culturală a locuitorilor judeţului Alba şi a tuturor celor care iubesc poezia, filosofia şi pe marele creator din Lancrăm - Festivalul Internaţional "Lucian Blaga", ajuns acum la cea de-a XXII-a ediţie, va debuta mâine la Sebeş. Deschiderea festivă va avea loc în prezenţa a numeroşi oameni de cultură din ţară şi din străinătate, precum şi a reprezentanţilor administraţiei publice locale şi judeţene, la sala "Radu Stanca" a Primăriei municipiului Sebeş, la ora 18.00. Ca în fiecare an, programul festivalului cuprinde o gamă variată de acţiuni culturale şi ştiinţifice dedicate operei şi personalităţii lui Lucian Blaga, cel care a descris poate cel mai bine spiritul şi conştiinţa românească. Valoarea operei sale este relevată şi de numeroasele traduceri ale ei în limbi de circulaţie internaţională şi de asiduitatea cu care an de an la Lancrăm, Sebeş şi Alba Iulia numeroşi şi valoroşi exegeţi ai creaţiei blagiene se reunesc pentru a-l omagia pe poetul luminii. Pentru toţi cei care doresc să participe la acţiunile din cadrul festivalului, ziarul nostru va publica, începând de mâine, programul fiecărei zile. Veniţi la întâlnirea cu poezia şi filosofia!
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.