Ultima oră
Știri
O leafă mai bună pentru şeful CGP Alba
     În ultima şedinţă, consilierii judeţeni au aprobat proiectul privind stabilirea grilei de salarizare pentru funcţia de şef al Corpului Gardienilor Publici al judeţului Alba. La propunerea consilierilor, şeful CGP Alba, Iosif Hada, va primi o leafă de 7 milioane de lei, la care se adaugă un spor de conducere de 50 la sută din salariul de bază. (F.R.)
Cea mai curată gospodărie la Albac
     Aşa cum v-am mai informat, la iniţiativa primarului Gheorghe Paşca, în Albac a avut loc a doua ediţie a concursului "Cea mai curată gospodărie", având ca motto "Casă curată, comună curată, oameni gospodari". În Vinerea Mare, juriul a desemnat şi câştigătorii. Având în vedere faptul că gospodarii comunei au fost foarte harnici, membrii juriului au trimis pe locul I gospodăriile lui Ioan Şchiop, Marcel Negrea şi Viorel Candrea. Menţiuni au fost acordate familiilor Elisabeta Paşca, Elena Şchiop, Elena Popa şi Maria Nicola. Premiul de excelenţă a fost acordat Şc. gen. Albac. Premiile constând în diplome şi cupe au fost înmânate câştigătorilor de primarul Gheorghe Paşca. (F.R.)
Exerciţii de protecţie civilă în oraşele judeţului
Sirenele în stare de alarmă
     1. În baza Planului cu principalele activităţi pe linie de protecţie civilă al judeţului Alba, în perioada 8.05.2002 - 15.05.2002, Inspectoratul de Protecţie Civilă Judeţean Alba împreună cu specialişti din cadrul ROMTELECOM Alba efectuează verificarea sistemului de alarmare în oraşele şi municipiile judeţului, după următorul program: miercuri, 8.05.2002: Sebeş, Cugir; joi, 9.05.2002: Blaj; vineri, 10.05. 2002: Abrud, Cîmpeni, Baia de Arieş, luni, 13.05.2002: Teiuş, Aiud, Ocna Mureş, marţi, 14.05. 2002: Alba Iulia, Zlatna.
     Se va verifica întreaga aparatură de alarmare, inclusiv prin acţionarea sirenelor timp de 2 minute pe diferite tipuri de alarmă.
     2. În luna mai se vor desfăşura exerciţii de alarmare publică cu tematică de apărare împotriva dezastrelor astfel: Aiud - 15.05.2002, Alba Iulia 23.05.2002, comunele Meteş, Vinţu de Jos, Ciugud şi Unirea. (Şeful Inspectoratului de Protecţie Civilă Judeţean Alba, colonel Dumitru GHEŢE)
Verificări la curățătoriile chimice din județ
     Odată trecute Sărbătorile Pascale, încet, încet, activitatea principalelor instituţii revine la parametri normali. Astfel, în perioada 8-14 mai, va fi verificată respectarea prevederilor legale de către curăţătoriile chimice şi ecologice din judeţ. Acţiunea va fi pusă în practică de către echipe mixte compuse din reprezentanţii Oficiului Judeţean de Protecţia Consumatorilor Alba, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului de Protecţia Mediului şi ai Prefecturii Alba. (R.J.)
Sărbători fără conflicte religioase
     În perioada sărbătorilor de Paşti, credincioşii ortodocşi au avut parte de linişte şi calm. În toate localităţile judeţului slujbele de înviere au decurs fără incidente sau conflicte cu reprezentanţii altor culte. Jandarmii şi poliţiştii au asigurat buna desfăşurare a ceremonialelor religioase, nefiind obligaţi să intervină. (F.R.)
La Sebeş
Locuri de veci gratuite
     În ultima şedinţă a Consiliului local al municipiului Sebeş a fost aprobată scoaterea la licitaţie în vederea concesionării a activităţii de administrare a cimitirului, în suprafaţă de 4,99 ha, situat pe strada Augustin Bena. Cel care va câştiga licitaţia va fi obligat să amenajeze corespunzător parcarea, aleile şi împrejurimile cimitirului, iar în termen de 3 ani să construiască şi o capelă. De asemenea, s-a mai stabilit ca persoanele nevoiaşe să primească locuri de veci gratuit pe o perioadă de 7 ani, aceeaşi măsură urmând a fi aplicată şi în cazul persoanelor neidentificate, ale căror cheltuieli de înmormântare vor fi suportate din bugetul Primăriei Sebeş. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pe platforma Grupului MDF Sebeş Frati SA
Au început probele mecanice la noua fabrică de plăci aglomerate din lemn (PAL)
     Pe platforma industrială a Grupului MDF Sebeş Frati SA au început de câteva zile probele mecanice la noua fabrică de PAL. Acest moment important marchează încheierea montării maşinilor, utilajelor şi instalaţiilor pe întregul flux tehnologic. În funcţie de finalizarea probelor mecanice se vor crea condiţii pentru trecerea la probele tehnologice cu masă lemnoasă. Se apreciază că acest eveniment ar putea să aibă loc chiar începând de săptămâna viitoare. Întrucât reglajele ce premerg punerii în funcţiune a noii fabrici sunt extrem de complexe şi pretenţioase, momentul inaugural nu se va produce decât spre sfârşitul lunii iunie sau în cursul lunii iulie 2002. (S.T.)
A doua zi de Paşti
Prefectul Ioan Rus, alături de credincioşii greco-catolici
     Prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, însoţit de şeful Oficiului judeţean de Cadastru, Geodezie, Cartografie Alba, domnul Dorin Retegan, şi de către directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba, domnul Ion Mărginean, au participat a doua Zi de Paşti la slujba religioasă oficiată de ÎPS Lucian, Mitropolit al Blajului, la Catedrala mitropolitană greco-catolică din Mica Romă. După încheierea sfintei slujbe, ÎPS Lucian s-a întreţinut cordial cu prefectul de Alba şi invitaţii săi. Tema discuţiilor s-a axat pe raporturile dintre credincioşii greco-catolici şi ortodocşi, precum şi pe necesitatea detensionării stărilor conflictuale existente în anumite zone între aceştia. Ioan Rus l-a asigurat pe ÎPS Lucian că Prefectura va impulsiona procesul retrocedării terenurilor agricole şi forestiere către bisericile greco-catolice din judeţ. Prefectul Ioan Rus a subliniat ideea ca eventualele neînţelegeri între credincioşii aparţinând celor două culte să fie rezolvate pe cale amiabilă, fără a se recurge la violenţă şi ură. Cu această ocazie, prefectul de Alba, Ioan Rus, a înmânat înaltului prelat titlul de proprietate pentru Mitropolia greco-catolică, eliberat în conformitate cu prevederile Legii 1/2000, pentru suprafaţa de 47 hectare teren agricol, situat pe raza municipiului Blaj. (R.J.)
Astăzi debutează la Alba Iulia
Zilele Educației
     În perioada 8-10 mai vor avea loc, la Alba Iulia, manifestările cuprinse în cadrul celei de-a doua ediţii a Zilelor Educaţiei. Organizate de Inspectoratul şcolar judeţean Alba, Casa Corpului Didactic Alba în colaborare cu DJTS Alba şi unităţile şcolare de pe raza municipiului Alba Iulia, manifestările vor debuta astăzi, ora 9.30 la Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia. Programul primei zile va cuprinde pe lângă deschiderea festivă şi vizitarea Târgului de oferte educaţionale, şi sesiunea ştiinţifică a cadrelor didactice "Educaţie la ora adevărului" - ne-a informat prof. Marian Munteanu, inspector şcolar general adjunct al ISJ Alba. Ziua de joi, 9 mai, va fi dedicată întrecerilor sportive care vor avea loc de la ora 9.00 în Parcul Cetate, iar cea de vineri, 10 mai, unui spectacol artistic găzduit de la ora 14.00 de Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia şi susţinut de formaţii artistice ale elevilor din unităţile şcolare din întreg judeţul.
Anca DINICĂ
De Ziua Mondială a Crucii Roşii
Adevărul despre SIDA. Spuneți-l tuturor!
     Adunarea Generală a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie din 2001 a decis lansarea campaniei mondiale pentru reducerea stigmatizării şi discriminării legate de HIV/SIDA, campanie care face parte integrantă din programul Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie de luptă împotriva HIV/SIDA şi a altor boli infecţioase ce se va derula în perioada 2002-2005.
     Lansarea Campaniei mondiale pentru reducerea stigmatizării şi discriminării legate de HIV/SIDA va avea loc astăzi 8 mai 2002, Ziua Mondială a Crucii Roşii şi Semilunei Roşii, şi va fi însoţită de manifestări organizate de toate societăţile naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.
     Toate manifestările se vor desfăşura sub sloganul "Adevărul despre SIDA. Spuneţi-l tuturor."
     Scopul acestei campanii este acela de a crea un climat adecvat pentru o dezbatere deschisă despre HIV/SIDA care să ducă la stabilirea cauzelor ce influenţează creşterea vulnerabilităţii la epidemie şi la găsirea mijloacelor celor mai adecvate de reducere a acesteia.
Ioan MORARIU, directorul Filialei de Cruce Roşie Alba
La Alba Iulia
Un tânăr a încercat să-și dea foc pentru că a fost amendat de poliție cu 40 de milioane de lei
Cel în cauză a mai fost amendat de trei ori în acest an pentru scandaluri provocate în localuri publice
     Gabriel Ferenczi (31 de ani, din Alba Iulia) a încercat să-şi dea foc ieri în sediul PRO TV din Alba Iulia. Tânărul a ajuns la PRO-TV în jurul orei 10.00, într-o vizibilă stare de surescitare. El a ameninţat că îşi va da foc dacă nu i se va face dreptate. În fapt, Ferenczi a fost amendat cu 40 de milioane de lei, luni noaptea, de către poliţiştii albaiulieni, după ce a participat la un scandal izbucnit într-un bar din Alba Iulia. Fiind condus la poliţie, Ferenczi a început să se izbească cu capul de pereţi şi să-şi care singur pumni, în semn de protest faţă de măsura reţinerii preventive. Scăpat de la poliţie, tânărul s-a îndreptat spre PRO-TV, cerându-le operatorilor să-l filmeze în timp ce-şi dă foc în faţa poliţiei. Deoarece bărbatul a devenit violent, reporterii PRO-TV au anunţat poliţia. În momentul în care a realizat că va fi dus iarăşi la poliţie, Ferencz şi-a turnat pe el benzină şi şi-a dat foc. Unul dintre operatorii de imagine a intervenit, stingându-l pe bărbatul în flăcări, cu o sticlă cu apă. A fost solicitată şi ambulanţa, dar medicii nu l-au putut trensporta la Urgenţe deoarece Ferenczi era foarte agitat şi îi ameninţa pe cei din jur că îi "taie". În consecinţă, tânărul a fost transportat din nou la sediul poliţiei Alba Iulia. Mr. Cătălin Moga a precizat că Ferenczi a mai fost sancţionat, tot pentru scandaluri în localuri publice, de încă trei ori în acest an. Poliţiştii spun că amenda contravenţională aplicată lui Ferenczi s-ar putea transforma în zile de închisoare, în urma ultimelor isprăvi ale acestuia. De precizat că toate persoanele implicate în scandal au fost sancţionate contravenţional cu câte 40 de milioane de lei.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.