Prima pagină Ediția din: 9.05.2002
Știri
Recensământul rău platnicilor
     Directorul tehnic al societăţii locale Apă Canal SA Alba Iulia, Dumitru Dăianu, a precizat că în aceste zile se vor totaliza încasările de la asociaţiile de proprietari din perioada 1-8 mai a.c. În funcţie de aceste rezultate, SC Apă Canal SA Alba Iulia va decide dacă se va trece la debranşarea rău platnicilor, fie că sunt persoane fizice sau agenţi economici. (F.R.)
Pe 30 mai, la Alba Iulia
"3rei Sud Est" şi "Animal X" vor să convingă tânăra generaţie să renunţe la droguri
     În cursul acestei luni, Guvernul României organizează în mai multe oraşe din ţară un mega-turneu de factură socială, cu cele mai în vogă trupe ale muzicii uşoare autohtone, având ca obiectiv sensibilizarea tinerei generaţii în vederea renunţării la consumul de droguri. Pe harta acestui turneu anti-drog se află şi municipiul Alba Iulia, mai precis joi, 30 mai, atunci când vor concerta renumitele formaţii "3rei Sud-Est", "Animal X", alături de solista Cristina Răduţă. Cel mai probabil acest aşteptat spectacol se va desfăşura pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiu, detaliile în acest sens urmând să fie stabilite în zilele care urmează. (R.J.)
Sărbătoarea fiilor satului la Segagea
     Fiii satului Segagea, comuna Poşaga, dar şi foarte mulţi alţi invitaţi vor petrece câteva clipe plăcute la o mare sărbătoare organizată duminică, 12 mai. Programul zilei va debuta cu Sfânta Liturghie urmată de sfeştania Casei parohiale. La ora 14.00, participanţii sunt invitaţi să urmărească un spectacol artistic susţinut de formaţii din zona Munţilor Apuseni şi la o tradiţională horă ţărănească. (A.D.)
Aniversare aşteptată
Consiliul Judeţean Alba va sărbători 10 ani de la constituire
     În cursul zilei de ieri, membrii Delegaţiei Permanente a CJ Alba au aprobat proiectul de hotărâre privind "Programul activităţilor pentru sărbătorirea a 10 ani de la constituirea Consiliului Judeţean Alba". Acest moment important din viaţa CJ Alba va fi marcat în cadrul unei şedinţe festive ce va avea loc în 30 mai a.c. Cu acest prilej, toţi consilierii judeţeni din "parlamentul" judeţean de după 1992, invitaţi la şedinţă vor primi diplome de "Consilier de onoare" şi plachete, în semn de preţuire pentru întreaga lor activitate. F.R.)
La Ocna Mureş
Un depozit comercial a fost spart cu sculele furate de la Primărie
     Pentru o parte dintre indivizii certaţi cu legea, aprovizionarea de Paşti s-a făcut, aşa după cum era de aşteptat, pe gratis şi bineînţeles, din munca altora. În această situaţie s-a aflat şi un grup de persoane, cunoscute mult prea bine de poliţiştii din Ocna Mureş: Vasile Hegheduş (26 ani), Ambrozie Heleria (30 ani), Alexandru Tică (30 ani), Romul Pădurean (30 ani). În noaptea de 3/4 mai a.c., cei patru au spart depozitul SC Izabela SRL din Ocna Mureş, furând bunuri în valoare de 25 milioane lei. Pentru a pătrunde în incinta depozitului, cei patru au tăiat grilajul metalic de la uşă cu ajutorul unui fierăstrău şi a două topoare. În urma cercetărilor, poliţiştii au descoperit că uneltele folosite la spargere au fost furate, la rândul lor, din sera...Primăriei Ocna Mureş, pe care băieţii au călcat-o cu câteva minute înaintea "loviturii" de la depozitul SC Izabela SRL. În cauză, cercetările continuă, cei patru fiind anchetaţi pentru furt calificat. Prejudiciul a fost recuperat.
Nicoleta TOMUŢA

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Dosarul Jidvei
Tergiversările justiţiei tămâiază frauda de 85 miliarde de lei
Cei peste 2000 de salariaţi şi 10.000 de oameni ce trăiesc de pe urma firmei Jidvei s-au săturat de procedurile, ingineriile şi chichiţele avocăţeşti şi cer finalizarea anchetei pentru a nu ajunge să-şi facă singuri dreptate
     Ieri, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, trebuiau să fie audiaţi în "Dosarul Jidvei", fostul şef al Complexului de vinificaţie Jidvei, Toader Ignat, precum şi ceilalţi foşti angajaţi implicaţi în frauda de peste 85 de miliarde de lei. La cererea avocaţilor, audierile nu au mai avut loc, motivându-se faptul că apărătorii au avut prea multe cazuri iar unii dintre cei citaţi nu au avut apărători. Aşa că Parchetul a dispus amânarea investigaţiilor care s-ar putea să fie reluate astăzi.
     Reamintim că, aşa cum am mai relatat în ziarul nostru, în noaptea de 3 mai 2001, ora 23.45, şeful postului de poliţie Jidvei, Ioan Chircu a oprit pentru control două autoturisme aparţinând SC Jidvei SRL care încercau să părăsească incinta complexului. Autoturismele erau conduse de Toader Ignat şi Iulia Mihu, fosta laborantă şefă de la Combinatul de vinificaţie, între cei doi părând a fi o relaţie mai mult decât de amiciţie. În ambele autoturisme au fost descoperite înscrisuri şi obiecte aparţinând firmei Jidvei. Verificările ulterioare efectuate de poliţie au scos la iveală faptul că cei doi surprinşi în flagrant încercau să scoată din Combinat documente de serviciu precum şi aparatură de laborator. Totodată, patronii de la Jidvei au semnalat poliţiei şi alte fapte care au adus mari pagube firmei, rând pe rând fiind anchetaţi şi arestaţi preventiv mai mulţi gestionari de la Jidvei şi Bălcaciu, precum şi economistul Horaţiu Crişan care au luat parte la păgubirea societăţii. Ei sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, prejudiciul fiind de ordinul miliardelor de lei. Odată cu demararea anchetei, fostul şef al Combinatului s-a îmbolnăvit, din investigaţiile medicale rezultând că acesta suferă de diabet zaharat şi tensiune mărită, fiind internat, în data de 6 mai 2001, în Spitalul orăşenesc din Blaj cu diagnosticul de hipertensiune arterială severă, cardiopatie ischemică şi diabet zaharat.
     În faţa instanţei, reprezentanţii firmei Jidvei SRL au adus însă documente din care rezultă că Toader Ignat a folosit concediul medical în cu totul alte scopuri decât cele recomandate de medic. Astfel, la o vizită pe care reprezentanţii firmei şi ai sindicatului au efectuat-o la Spitalul orăşenesc din Blaj în data de 14 mai 2001, ora 21.45, pacientul Toader Ignat nu se afla în pat, după cum atestă medicul de gardă. Suspiciunile create i-au determinat pe cei de la conducerea S.C. Jidvei să verifice şi alte aspecte ale concediului "de odihnă" medical a lui Toader Ignat. Aşa se face că au intrat în posesia unor documente care atestă că în zilele de 7, 8 şi 9 mai s-a aflat, nu internat în Spitalul orăşenesc din Blaj, ci la ... Hotelul "Triumf" din Bucureşti, împreună cu Iulia Mihu şi Silviu Florea, după cum atestă notele de plată de la hotel. În aceste condiţii, patronii SC Jidvei consideră că certificatele medicale nu sunt decât un fel de inginerii sanitare, şi că, în fapt şi în realitate, măsura desfacerii contractului de muncă este legală, atâta timp cât un om bolnav, care nu se poate prezenta nici la audierile Parchetului, este găsit, nu în spital, ci în hotelurile din Bucureşti. De altfel, o anchetă la Spitalul municipal Blaj, ordonată de prefectul judeţului Alba, la cererea Sindicatului independent "Târnava", a scos în evidenţă o serie de abuzuri şi ilegalităţi comise de dr. Marius Comănici, în eliberarea certificatului medical, aşa cum rezultă din procesul verbal cu numărul 2008/27.06.2001. Comisia, formată din directorul de cabinet al prefectului, Vasile Crişan, directorul adjunct al DSP Alba - dr. Gheorghe Sîrbu şi directorul Spitalului Blaj, dr. Mircea Frenţiu, a evidenţiat multe aspecte negative ale întocmirii foii de observaţie a bolnavului Toader Ignat, dintre care amintim: regimul hidric nu coincide cu internarea de urgenţă efectuată în acest caz; medicul şef de secţie nu semnează internarea în termenul legal de 24 ore; neprezentarea bolnavului la controlul de rutină zilnic efectuat de medic în perioada internării; lipsa semnăturii de refuz a bolnavului de a fi internat la urgenţă şi de a rămâne la pat; în forma de internare folosită, numită "spitalizare de zi", bolnavul nu avea dreptul să părăsească spitalul în perioada de investigaţii şi tratament de urgenţă. Comitetul de direcţie a analizat înainte de această anchetă administrativă cazul în speţă şi a hotărât sancţionarea medicului Comănici Marius cu mustrare, conform articolului 100, alin. 1, litera A din Codul Muncii. Sindicatul Liber Târnava aşteaptă ca Parchetul Alba să facă dreptate în Dosarul Jidvei ca şi să finalizeze odată ancheta demarată în urmă cu un an. Nu de alta, dar la Jidvei cei peste 2000 de salariaţi şi 10.000 de oameni din zonă ce trăiesc de pe urma firmei Jidvei au ajuns la capătul răbdării. (B.I.U.)
O buciumancă la "Ploaia de stele"
     Vineri, 10 mai, la populara emisiune "Ploaia de stele", difuzată de TVR1, va fi reprezentat în premieră şi judeţul nostru, de buciumanca Tatiana Crina Joldiş. Tânăra are 21 de ani, este absolventă a Liceului de muzică din Alba Iulia, iar acum este studentă în anul al II-lea la Ştiinţe economice în Cluj.
     Ea o va imita pe Mariana Deac, avându-l ca sprijin direct pe Ionuţ Fulea, cu care va cânta în duet. Susţinerea în studio va fi asigurată de un grup de 18 consăteni din Bucium, în frunte cu mama concurentei. Nu ne îndoim că sprijinitorii din judeţ vor fi mult mai numeroşi. Aceştia trebuie să o voteze sunând la un număr de telefon care va apărea pe ecran. Apelul este gratuit. Dacă n-ar trebui să aplaudăm, i-am ţine pumnii. Aşa însă, îi dorim succes! (S.F.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.