Ultima oră
Știri
Bile albe şi negre pentru mineri
     În cursul zilei de ieri, SM Abrud a fost din nou alimentată normal cu electricitate, după ce, numai în urmă cu circa 24 de ore, unitatea a fost limitată la putere minimă tehnologică. SM Abrud a plătit 137.500 EURO dintr-o restanţă de circa 400.000 de EURO. Unitatea va fi alimentată normal cel puţin până la 20 mai a.c. Tot ieri a primit undă verde şi SM Zlatna, care a depus bilete la ordin de 500 milioane de lei. În schimb, SM Baia de Arieş a rămas în continuare limitată la putere minimă tehnologică, neplătind nimic din datoria de 124.000 EURO, cât prevedea graficul de reeşalonare. (F.R.)
Cele mai înalte distincţii ale judeţului Alba
     D.P. a CJ Alba a aprobat ieri proiectul de hotărâre referitor la aprobarea Regulamentului privind criteriile şi procedura de atribuire a titlului de "Cetăţeni de onoare a judeţului Alba", a "Titlului de excelenţă", a titlului de "Consilier de onoare", a "Diplomei de recunoştinţă", precum şi a altor diplome şi plachete omagiale. Potrivit legilor româneşti, cetăţenii români şi străini, care îşi aduc contribuţia la dezvoltarea economică şi social-culturală a unităţilor administrativ teritoriale, îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei, reducerea şomajului, dezvoltarea învăţământului etc., pot fi recompensate în semn de aleasă preţuire prin acordarea de titluri. (F.R.)
Conducere nouă la PNL Ighiu
     La începutul acestei săptămâni, organizaţia locală a PNL Ighiu şi-a desemnat un nou birou de conducere, format din 7 membri. Preşedintele organizaţiei liberalilor din această comună a fost ales Aurelian Oancea iar vicepreşedinţi, Marius Brişcaş şi Augustin Milaciu; ca secretar, Octavian Măhăra, membrii Nicu Nana, Sorin Măhăra şi Daniel Ardeleanu" - ne-a declarat vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PNL Alba - Dan Motreanu. Azi vor avea loc alegeri la organizaţia din Sebeş iar la sfârşitul acestei săptămâni, liberalii îşi vor desemna conducerea judeţeană. (D.T.)
Sprijin pentru nevoiaşi
     În Ocna Mureş, şapte familii nevoiaşe au beneficiat de ajutor în alimente. Acţiunea a fost organizată cu sprijinul biroului orăşenesc al PSD. De asemenea, de Sfintele Sărbători, doamna Florentina Ionescu s-a deplasat la Casa de copii din Obreja, unde micuţilor le-au fost împărţite sucuri, ouă, cozonaci. (U.V.Z.)
Pentru că au mâncat prea mult
Două femei din Alba Iulia au ajuns la bisturiu
     Două femei din Alba Iulia sunt sub supraveghere medicală în cadrul secţiei ATI a Spitalului judeţean Alba, după ce au fost diagnosticate cu reacţii violente la nivelul pancreasului. Deşi cele două paciente trebuiau să ţină regim alimentar conform indicaţiilor medicale, ele nu au respectat acest lucru de sărbători şi s-au înfruptat cu tot felul de bunătăţi. Cel mai probabil bolnavele vor fi supuse intervenţiilor chirurgicale. La Urgenţe, numărul toxiinfecţiilor alimentare a scăzut foarte mult. (F.R.)
Doi elevi de școală primară au spart un magazin din Bistra
     Postul de Poliţie Bistra a fost sesizat marţi, 7 mai, de administratorul SC Bogdan SRL despre faptul că, în noaptea precedentă, persoane necunoscute au pătruns în magazinul alimentar situat în centrul comunei şi au furat 2 kg de salam şi suma de 320.000 de lei, în monedă divizionară. Poliţiştii criminalişti au descoperit că hoţii pătrunseseră prin podul clădirii, au dislocat un panou de scândură şi au coborât în incinta magazinului. De aici au luat câteva bare de salam din vitrina frigorifică şi monedele divizionare lăsate într-un sertar. În urma cercetărilor au fost identificaţi autorii furtului: un băiat de 11 ani şi altul de 9 ani, elevi în clasa a III-a şi a II-a la Şcoala Generală din Bistra. Se pare că scurta vacanţă de Paşte le-a dat idei năstruşnice celor doi, prima zi de şcoală debutând pentru ei cu un extemporal extrem de stresant, dat sub un tir de întrebări încrucişate, la sediul poliţiei din Bistra. Prejudiciul a fost recuperat iar băieţii au intrat în evidenţa operativă a poliţiei cu câte o infracţiune de furt.
Nicoleta TOMUŢA

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Răzbunare de tip mafiot la Alba Iulia
Mașina unei angajate a societății "Inter Star" a fost făcută zob
     Singura sursă de venit a Elenei Lucaci (35 de ani, din Alba Iulia) era maşina cu care efectua curse de transport în cadrul societăţii "Inter Star". În momentul declanşării conflictului dintre această societate şi Societatea de Transport Public (care, dacă vă mai amintiţi, dorea să-i scoată de pe traseu pe "piraţii" de la "Inter Star") Elena Lucaci a ajuns să-i implore cu ochii în lacrimi pe colegii de la firma concurentă: "Lăsaţi-mă şi pe mine să câştig o bucată de pâine. Sunt singură, am un copil de crescut...". Rugăminţile ei au fost zadarnice dar, între timp, lucrurile au intrat pe făgaşul normal, căci societăţii "Inter Star" i s-a permis să circule, având toate actele în regulă şi respectând prevederile legale. Ceea ce a urmat este inexplicabil. Sub pretextul unei curse de Satu Mare (contractate telefonic), femeia a fost determinată să-şi parcheze maşina într-o zonă mai puţin umblată. A doua zi, dimineaţa, Elena Lucaci şi-a găsit maşina făcută zob, cu geamurile sparte, cauciucurile tăiate etc. Interesant este faptul că necunoscutul care-i propusese la telefon cursa de Satu Mare susţinuse că-i ştie numărul de la un coleg, care coleg... habar n-avea ce număr de telefon are Elena Lucaci!
     Poliţia a fost anunţată, s-au făcut fotografii şi cercetări, s-au luat declaraţii, dar nici până astăzi făptaşul nu a fost prins (după două luni de zile!). Cum era firesc, primele bănuieli ale păgubaşei s-au îndreptat spre "colegii binevoitori" de la STP, cu atât mai mult cu cât pe "desfăşurătorul" cu apelurile primite de Elena Lucaci în ziua cu pricina apărea un număr de la dispeceratul din zona gării. (Ulterior, poliţiştii au susţinut că s-au înşelat, că era un alt număr, dar după ce interogaseră deja persoanele de la dispecerat...) Ştiind că cei de la STP ar fi făcut tot posibilul să-i scoată pe cei de la "Inter Star" de pe traseu, nu ne-ar mira ca bănuielile femeii să-şi fi atins ţinta, chiar dacă nu sunt confirmate până în prezent.
     Modul în care a fost înşelată Elena Lucaci conduce la concluzia că în jurul ei, ca o "prea obraznică" angajată a "Inter Star", s-a pus în funcţiune o mică mafie "locală" pricepută în răzbunări de acest gen, care ar putea să repete lovitura. Cât priveşte insuccesul cercetărilor efectuate de poliţişti, unii susţin că acestea sunt "îngreunate" de bunele relaţii ale Poliţiei cu societatea concurentă (STP), în cadrul căreia funcţionează foşti angajaţi din MI sau cel puţin maşini ale căror proprietari sunt cadre active din MI!
     Desigur, neconfirmate, bănuielile rămân bănuieli, chiar dacă Elena Lucaci nu avea alţi duşmani personali decât cei cu care se "încontrase" pe linie de serviciu. De câteva zile ea şi-a reluat activitatea la "Inter Star", căci colegii săi din cadrul acestei societăţi au pus mână de la mână şi au plătit reparaţiile maşinii vandalizate: 8.000.000 de lei! Fără acest sprijin, greu de spus cum şi-ar fi întreţinut Elena Lucaci copilul. (I.H.)
În serile acestor zile, stați cu ochii pe cer către vest
Gruparea planetelor este benefică României
     Printre evenimentele astronomice ale anului 2002, unul atrage atenția în mod deosebit, cu atât mai mult cu cât foarte multă lume pare a fi obsedată de fenomenele acestui început de secol și mileniu. Acest eveniment, care se produce în mod natural în sistemul nostru solar, este o grupare a planetelor, Soarelui și Lunii într-o anumită zonă a sferei cerești. Fenomenul este cu atât mai impresionant cu cât se produce destul de rar, doar de 40 de ori în decurs de aproape 3000 de ani pentru un sector unghiular de maxim 30 grade. De exemplu următoare grupare va fi în 9 septembrie 2040, sectorul unghiular fiind de 29 de grade.
     Anul acesta, gruparea planetară a început să fie vizibilă după 15 aprilie. În jurul datei de 10 mai, gruparea este vizibilă către vest într-un sector unghiular de 45 grade și cuprinde toate planetele vizibile cu ochiul liber, adică: Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn. Dacă ne uităm în seara zilei de 10 mai între orele 20:30 - 21:00 către vest, jos la orizont vom vedea planeta Mercur, care este cea mai apropiată de Soare (atenție, trebuie să aveți ochiul ager pentru a o vedea!). Mai sus vedem Venus ca Luceafăr de seară. Deasupra lui Venus se vede Marte, planeta roșiatică și zeul războiului. Dacă ne uităm și mai sus, îl distingem slab pe Saturn, ultima planetă vizibilă cu ochiul liber, în ordinea depărtării de Soare. Deasupra lui Saturn, apare maiestuos și impunător Jupiter, cea mai mare planetă a sistemului nostru solar și regele zeilor la greco-romani. Unghiul pe verticală dintre Mercur și Jupiter este de aproximativ 45 grade. Conform dr. Tiberiu Oproiu și dr. Liviu Mircea de la Observatorul Astronomic Cluj Napoca, o grupare cu o asemenea deschidere unghiulară (45 grade) este în medie la aproximativ 4 ani.
     Fenomenul în sine este unul de neuitat. Totuși apare firesc întrebarea: gruparea atâtor planete într-un unghi așa de mic poate avea o influență asupra Pământului? În acest context cred că este bine să se știe că asupra unei planete (deci și a Pământului) acționează 2 forțe diferite: forța gravitațională și forța mareică. Forța gravitațională este forța cu care Pământul ne atrage spre centrul său. Tot ce există în cosmos este guvernat de legea atracției gravitaționale.
     Forța mareică generează efectul de flux și reflux. Cel mai spectaculos este, fără îndoială fluxul și refluxul apelor oceanelor. Dar și uscatul Pământului (aici unde suntem fiecare din noi) urcă și coboară zilnic cu câțiva zeci de centimetri, fără ca noi să simțim ceva. Aceasta este mareea terestră. Momentul maxim al mareei este atunci când Luna și Soarele sunt coliniare cu Pământul (toate trei sunt în linie dreaptă). Atunci avem Lună Plină sau Lună Nouă. În acest caz, mareea terestră atinge o înălțime între 46 cm și 60 cm. Dacă toate cele 9 planete ale sistemului nostru solar ar fi alineate cu adevărat, scoarța terestră s-ar urca în plus cu numai 1,26 mm. Oricine dintre dumneavoastră trage concluzia că 1,26 mm este neglijabil față de 46-60 cm la scara Pământului.
     Analizând acest fenomen, totuși trebuie să ne oprim atenția asupra celor două forțe mai sus amintite. Dacă forța mareică depășește o anumită valoare, ar produce ruperea în bucăți a Pământului. Dacă forța gravitațională ar fi mai mare, traiectoria Pământului în jurul Soarelui poate fi modificată ducând la dispariția vieții. Apariția unor modificări dramatice a celor două forțe ar duce astfel la catastrofă prin două mecanisme: explozia Pământului sau modificarea orbitei terestre, deci pierderea noastră prin spațiul cosmic. Cum am arătat mai sus, o analiză elementară evidențiază că nici variația forței gravitaționale și nici cea a forței mareice nu este semnificativă în cazul acestei grupări a planetelor.
     Dar din punct de vedere astrologic (influența planetelor asupra destinului oamenilor), merită să-i acordăm atenția cuvenită acestei grupări a planetelor. În anul 1982 a fost o remarcabilă grupare a tuturor planetelor într-un sector unghiular de 105 grade (în coordonate heliocentrice). În cancelariile lumii s-a dat semnalul înlăturării Socialismului de pe suprafața Pământului. Acest an marchează începutul sfârșitului Socialismului în țara noastră, cu finalul în 22 decembrie 1989. Spunem că această grupare a planetelor a fost favorabilă României. În anul 2000 a fost iarăși o grupare de 5 planete plus Soarele într-un unghi de numai 26 grade (coordonate geocentrice). S-a oprit decăderea economică a țării noastre și a venit la putere PDSR-ul (actualul PSD) în frunte cu Ion Iliescu și Adrian Năstase. Aceasta a dus la o coerență în guvernare, creștere economică și o apropiere vizibilă de Uniunea Europeană (vezi și eliminarea vizelor). Spunem că gruparea planetelor din anul 2000 a fost benefică pentru România. Gruparea planetelor pe care o privim fiecare dintre noi seara pe cerul vestic, simbolizează o apropiere pronunțată a celor mai puternice țări ale lumii pentru luarea unei decizii majore cu implicații profunde și directe pentru noi toți. Deci în noiembrie 2002 la summitul de la Praga, România sigur va fi admisă în NATO. Această grupare a planetelor pe care o vedem azi este benefică României în acest an.
ec. Vasile TURCU, membru al Academiei de Științe din New York, SUA
CJ Alba a distribuit banii pentru refacerea zonelor calamitate
     Prin Hotărârea Guvernului României nr. 374/2002 au fost aprobate categoriile de cheltuieli şi obiectivele pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi naturale produse în judeţul Alba, în perioada de iarnă.
     În primul rând s-a aprobat suma de 874 milioane de lei pentru lucrări urgente de refacere a drumului comunal 174 - Zlatna, bani ce se derulează prin bugetul local al oraşului Zlatna.
     Totodată s-a alocat suma de 200 milioane de lei pentru lucrări operative de înlăturare a efectelor unor calamităţi naturale, fonduri ce se regăsesc la două consilii locale comunale, în oraşul Teiuş şi municipiul Sebeş, cuprinzând lucrări de degajare.
     Banii pentru calamităţi au fost distribuiţi astfel: Albac - 15 milioane de lei, Bistra - 30 milioane de lei, Teiuş - 96 milioane de lei şi Sebeş - 59 milioane de lei.
     Lucrările respective au fost deja efectuate dar nu s-au decontat, deci consiliile locale vor proceda la nominalizarea în bugetele locale a sumelor respective. (F.R.)
Ieri, la Alba Iulia
Liceele din judeţ şi-au prezentat oferta educaţională
     Cea de-a doua ediţie a Zilelor Educaţiei, manifestare organizată de ISJ Alba, casa Corpului Didactic Alba şi DJTS Alba în ideea promovării noilor concepte privind educaţia modernă, dar şi pentru a face o dezbatere a problemelor cu care se confruntă acum învăţământul românesc a debutat ieri la Alba Iulia. Deschiderea festivă a avut loc la Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia în prezenţa prefectului judeţului Alba - Ioan Rus, subprefectului - Ioan Maier, Inspectorului şcolar general - Dorin Sandea, viceprimarului municipiului Alba Iulia - Radu Coclici, prorectorului Universităţii "1 Decembrire 1918" Alba Iulia - Florea Voiculescu şi a fost urmată de inaugurarea Târgului de ofertă educaţională.
     Organizat la Colegiul Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan" Alba Iulia târgul a reunit standuri de prezentare a celor mai bune unităţi de învăţământ liceal din tot judeţul Alba, dar şi oferte ale instituţiilor de învăţământ superior din Alba Iulia pentru elevii care în acest an vor fi absolvenţi ai claselor a XII-a. Şi pentru că târgul nu se adresează profesorilor sau oficialităţilor, el a fost vizitat de numeroşi elevi ai claselor a VIII-a, în căutarea unei opţiuni pentru viitoarea admitere. Astăzi în Parcul Cetate vor avea loc întrecerile sportive care vor include concursuri de cros, role, tenis cu piciorul. Ziua se va încheia cu o prezentare de modă la Clubul Tineretului şi cu o discotecă. Ultima zi a manifestărilor, 10 mai, care este aniversată şi ca Ziua Adolescentului este dedicată artei scenice într-un spectacol care va începe la ora 14.00 la casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia şi va reuni cele mai bune formaţii ale elevilor.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.